MENÜ

Avrupa'da klima talebi rekor kırdı

Klima kullanımının düşük olduğu Avrupa'da son dönemde yaşanan aşırı sıcak haça dalgasının ardından klimalara talep arttı. Avrupalılar, "panik satın alma" ile klima montajında yoğun bir talep oluştururken Türkiye'de ise klimaların daha performanslı çalışma

Yayınlanma: 08 Temmuz 2026 13:10 Güncelleme: 08 Temmuz 2026 13:40
Avrupa'da klima talebi rekor kırdı

Klima kullanımının düşük olduğu Avrupa'da son dönemde yaşanan aşırı sıcak haça dalgasının ardından klimalara talep arttı. Avrupalılar, "panik satın alma" ile klima montajında yoğun bir talep oluştururken Türkiye'de ise klimaların daha performanslı çalışması için bakım ve onarım işlemlerinde artış görüldü.

Uluslararası analizler ve Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) verilerine göre, konutların geleneksel olarak sıcaklığı dışarı atmak yerine içeride tutacak şekilde inşa edildiği ve ortalama klima sahiplik oranının yüzde 20 seviyelerinde seyrettiği Avrupa genelinde aniden bastıran sıcak hava dalgası ülkeleri hazırlıksız yakalayarak derin bir "soğutma açığı" olduğunu ortaya çıkardı. 

Evlerin yalnızca yüzde 7’sinde klimanın bulunduğu ve serin iklimiyle bilinen Birleşik Krallık (İngiltere), rekor sıcaklar karşısında panik satın almasına yöneldi. İngiliz tüketiciler sıfırdan Klima Montajı hizmetine akın etti; ülkede Mayıs ayında Klima Montaj talepleri yüzde 283 artarak tarihi bir rekor kırarken, Haziran ayında geçen yıla kıyasla yüzde 340 gibi rekor bir klima montaj artışıyla bu paniği en net gösteren pazar oldu. Haziran ayında toplam klima hizmet talepleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 150, Mayıs ayına göre ise yüzde 333 gibi sıra dışı bir büyüme kaydetti.

Klima penetrasyonunun görece daha dengeli (yüzde 40 civarında) olduğu İspanya'da ise bunaltıcı sıcaklar, tüketicileri mevcut sistemleri yenilemeye veya yeni odalara klima kurmaya zorladı. İspanya'da Haziran ayındaki yeni Klima Montaj talepleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 373 oranında artış göstererek kıta genelinde sıfır cihaz kurulumunun en agresif yaşandığı pazar oldu. 

Evlerin yaklaşık yüzde 50'sinde klima bulunan ve Akdeniz iklimine en hazır ülke konumundaki İtalya ise paniğe kapılmadan süreci yönetti. İtalya'da Haziran ayında toplam klima hizmetleri geçen yıla göre yüzde 22 artışla daha stabil bir seyir izlerken, Klima Montaj talepleri aylık bazda yüzde 130 büyüdü. 

Küresel enerji verilerine göre her üç haneden birinde en az bir klimanın bulunduğu (yüzde 32 seviyelerinde) Romanya’da ise tüketiciler, ellerindeki cihazların sınırlarını zorladı. Haziran ayında Romanya'da toplam klima hizmetleri yüzde 144 artarken, mevcut klimaların performansını artırmaya yönelik Klima Gazı Dolumu (Freon) talepleri bir ayda yüzde 482 büyüyerek Avrupa rekoru kırdı. 

Türkiye'de bakım ve onarım talebinde artış

Avrupa genelinde tüketiciler sisteme sıfırdan dahil olmak ya da yeni cihazlar satın alma yoluna giderken Türkiye'de ise bu durum var olan cihazların bakım ve onarımların gerçekleştirilmesi olarak kendisini gösterdi.

Klimalarının ömrünü uzatmak ve performansını artırmak için bakım yaptırmayı tercih eden Türkiye'de, haziran ayında talepler yüzde 140 arttı. Klimaların soğutma verimliliğini doğrudan belirleyen Klima Gazı Dolumu talepleri haziran ayında aylık bazda yüzde 243 oranında artarak en çok talep edilen hizmet oldu. Benzer şekilde, enerji tasarrufu ve hijyen sağlayan klima temizliği ve bakımı talepleri de haziran ayında yüzde 180 artış göstererek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16 arttı. (İLKHA)

ETİKETLER: klima, bakım, klima satışları, avrupa, sıcak hava, yaz
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden 7 iddiaya yalanlama

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden 7 iddiaya yalanlama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), 216 sayılı Dezenformasyon Bülteni'ni yayımladı. Bültende, kamuoyunda ve sosyal medyada gündeme gelen 7 iddiaya ilişkin açıklamalara yer verilerek söz konusu paylaşımların gerçeğ

WFP’den Gazze uyarısı: Gıda yardımları önemli ölçüde azalacak

WFP’den Gazze uyarısı: Gıda yardımları önemli ölçüde azalacak

Gazze’de gıda yardımlarının sürdürülmesi, Dünya Gıda Programı’nın yaşadığı finansman sıkıntısı nedeniyle güçleşiyor. WFP, yaptığı açıklamada, bütçedeki ciddi yetersizlik yüzünden Gazze Şeridi genelinde sağladığı gıda desteğini büyük ölçüde azaltmak zorund

Fergani'nin altıncı uydusu yörüngesine yerleşti

Fergani'nin altıncı uydusu yörüngesine yerleşti

Baykar'ın açıklamasına göre, ABD'deki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü'nden 20 Ekim'de fırlatılan FRG-100D4, yaklaşık 63 dakika sonra fırlatma aracından ayrıldı. Türkiye saatiyle 15.07'de gerçekleşen ayrılmanın ardından uydu, hedef yörüngesine başarıyl

Sarıyer açıklarında karaya oturan 238 metrelik tanker kurtarıldı

Sarıyer açıklarında karaya oturan 238 metrelik tanker kurtarıldı

Karadeniz'de ağır hava koşulları nedeniyle Sarıyer Kısırkaya açıklarında karaya oturan Liberya bayraklı Banda tankeri kurtarıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yapılan açıklamada, 238 metre uzunluğundaki tankerin yürütülen çalışmalar sonucunda bulund

Avrupa'daki gösteriler Yunanistan'a sıçradı

Avrupa'daki gösteriler Yunanistan'a sıçradı

Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Sintagma Meydanı'nda öğrenciler, hayat pahalılığı ve yüksek kira fiyatlarına tepki göstermek amacıyla parlamento binası yakınlarına çadır kurdu. Yunan öğrenciler, Fransa ve İspanya’daki gençlerin eylemlerine destek mesajı

Dört ülkeden savunmada tarihi ittifak

Dört ülkeden savunmada tarihi ittifak

Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen süreç; platform satışının ötesine geçerek tedarik zincirlerinin bütünleşmesini, ortak Ar‑Ge çalışmalarını ve karşılıklı teknoloji transferini hedefliyor. Bu adım, seri üretim ve ihracat vizyonuyla küre

Kanada Başbakanı Carney Türkiye'ye geliyor

Kanada Başbakanı Carney Türkiye'ye geliyor

Reuters’ın haberine göre konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, bildirinin imzalanmasının öngörüldüğünü belirtti. Bildirinin, ülkeler arasındaki serbest ticaret görüşmelerini ilerletmeyi amaçlayan ekonomik işbirliğinin yanı sıra sosyal ve diplomatik ilişk

Umman Sultanı Bin Tarık, İngiltere’de

Umman Sultanı Bin Tarık, İngiltere’de

Umman Sultanı Heysem bin Tarık Al Said, Windsor Kalesi’nde İngiltere Kraliyet ailesi tarafından kırmızı halı ile karşılandı. İngiltere Kralı 3’üncü Charles ve eşi Kraliçe Camilla'nın Windsor Kalesi'nde diğer kraliyet ailesi üyeleriyle Umman Sultanı onuru

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
19
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
16
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
15
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
13
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
11
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
11
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
9
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
5
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3