Osmangazi Belediyesi, Avrupa’da saray mutfaklarını süsleyen Bursa’nın dünyaca ünlü siyah inciri için festival düzenledi. Dünyanın en kaliteli inciri olan ‘Bursa Siyahı’nın marka değerini arttıran festivalde, ilçede yetişen siyah incirler ya...
Osmangazi Belediyesi, Avrupa’da saray mutfaklarını süsleyen Bursa’nın dünyaca ünlü siyah inciri için festival düzenledi. Dünyanın en kaliteli inciri olan ‘Bursa Siyahı’nın marka değerini arttıran festivalde, ilçede yetişen siyah incirler yarıştı.
Osmangazi Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Siyah İncir Festivali, Ovaakça Mesire Alanında gerçekleşti. Bursa’nın dört bir yanından gelen vatandaşların yanı sıra incir üreticilerinin de yoğun ilgi gösterdiği festival, yaz döneminde dağ ve ova mahalleleri için hazırlanan ‘Köyümüzde Şenlik Var’ etkinlikleri ile başladı. Düzenlenen birbirinden renkli ve eğlenceli aktiviteler ile hem çocuklar hem de yetişkinler eğlence dolu anlar geçirdi. Festivale gelen çocuklar, sokak oyunları, şişme oyun parkurları, zıp zıp, yüz boyama, langırt, bouble şov, gibi aktiviteler ve çeşitli ikramlar ile unutamayacakları bir gün yaşadı. Osmangazi Halk Dansları Topluluğu ekipleri yaptığı gösteriler ile festivale renk katarken, Osmangazi Türk Sanat Müziği Topluluğu ise şenliğe katılanlara unutulmaz bir konser verdi.
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın ev sahipliğinde düzenlenen festivale Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten, sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve üyeleri ile birlikte çok sayıda incir üreticisi ve vatandaş katıldı.
Festivalin merakla beklenen bölümü olan ‘En İyi İncir Üreticisi’nin seçildiği yarışmada ise jüri üyeleri ilk üçü belirlemekte bir hayli zorlandı. Yarışmaya bu yıl, 10 farklı mahalleden toplam 24 yetiştirici katıldı. Jüri üyeleri, ürün sunumu, hacim, meyve iç rengi, meyve görüntüsü, ağız açıklığı ve tadı gibi kategorilerde incirleri değerlendirmeye tabi tuttu. Jürinin yaptığı değerlendirme sonunda birinciliği Karabalçık mahallesinden Ayhan Akın kazandı. Gündoğdu mahallesinden Savaş Özkan’ın yetiştirdiği incirler ikinci olurken, Karabalçık mahallesinden Hasan Özek’in incirleri ise üçüncü oldu. Dereceye giren üreticilerin ödüllerini Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın ile birlikte CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten verdi.
Aydın: “Siyah incir Bursa’nın gözbebeği”
Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, festivalde yaptığı konuşmada, “Bursa siyah incirini sadece Bursa ve Türkiye değil, Avrupa’nın birçok ülkesi yakından tanıyor. Siyah incir, hava şartları ve iklimden dolayı Türkiye’de sadece Bursa’da yetişiyor. İncirimiz coğrafi işaret alarak tescillendi. Bundan sonra daha da üretimi arttırarak inşallah dünyanın dört bir yanına ihracat yapacağız. Zaman zaman üreticimizin sıkıntıları oluyor. Bazen fiyatlar yükseliyor, bazense düşüyor. Üreticimizin mağdur olmaması için her türlü destek çalışmasını yapıyoruz, bundan sonra da yapacağız. Amaç üreticinin hak ettiği ücreti alabilmesi. Buckingham Sarayı’nın sofralarında yer alması nedeniyle kraliçe inciri olarak bilinirdi. Kraliçe 2’nci Elizabeth öldü. Kral III. Charles’in inciri olarak bilinecek. Bu üretim Bursa’nın gözbebeği, kentimizin incisi” dedi.
Aydın: “Kültür Bakanlığı’nın sayfasında bu kadar yoğun etkinlik yok”
Osmangazi belediyesi olarak çok sayıda kültür sanat etkinlikleri düzenlediklerine vurgu yapan Başkan Aydın, “ Yaz döneminde kırsal mahallelerimiz içi ‘Köylerde Şenlik Var’ etkinlikleri düzenledik. Ben bu etkinliklerin 8 veya 9 tanesine gidebildim. Fırsatım oldukça gidiyorum. Dolu dolu etkinlikler oluyor. Kültür İşleri Müdürlüğümüz ve sorumlu başkan yardımcımız, görevli personel arkadaşlarımız ile birlikte çok güzel işlere imza atıyorlar. Eylül ayında her gün bir program var. Bugün Kültür Bakanlığı’nın sayfasına girdiğinizde dahi bu kadar yoğun etkinlik bulamazsınız. Bu etkinliklerin tamamı ücretsiz. İnsanların sadece karnını doyurmaya değil, ruhu da0 doyurmaya ihtiyacı var. Ben düzenlediğimiz programlara katıldığımda son derece keyif alıyorum. Hepsi birbirinden güzel etkinlikler. Çok emek ve özveriyle yapılmış işler. İncir Festivali de bizim için önemli Osmangazi ve Bursa’mıza hayırlı olsun” şeklinde konuştu.
Bozbey: “Bursa’nın 3 tane ürünü Avrupa tarafından tescil edildi”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de yaptığı konuşmada, “Bursa, tarımıyla inanılmaz zengin bir kent. Bu zenginliğimizi sadece tarlada ürünü ekerek değil, onu tanıtarak, ona pazar ayarak, akabinde satış grafiklerini yükselterek üreticimize iyi bir gelir getirmesini hedeflememiz lazım, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi ve Nilüfer Belediyesi. olarak incirimiz ve diğer ürünlerimiz için yoğun bir çalışma yapıyoruz. Çiftçimizin ektiği ürünün karşılığını alması demek, çoluğuna çocuğuna bir gelecek oluşturması demek. Ben bunu bir çiftçi ve köylü çocuğu olarak söylüyorum. Ben bu lezzetli incirleri soframıza kadar ulaştıran bütün çiftçilerimizi saygıyla selamlıyorum. Hepsine yürekten teşekkür ediyorum. Bursa’nın 3 tane ürünü Avrupa tarafından tescil edildi. Avrupalı geldi bizim ürünümüzü görüp beğenerek tescil etti. Bu ürünler zeytin, şeftali ve siyah incir. Bu ürünlerimizin değerini bileceğiz” diye konuştu.
CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ise, “Osmangazi Belediyemiz ve Büyükşehir Belediyemiz, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi köylüyü yeniden milletin efendisi yapmak için çabalıyor. Çiftçimizin sesini duyurmaya çalışıyor, onlara destek oluyorlar. Osmangazi Belediye Başkanımız Erkan Aydın’a ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Bozbey’e köylü, çiftçi ve üretenler adına teşekkür ediyorum. Bu zor şartlarda tarımı, Bursa ve Türkiye’de ayakta tutmaya çalışan bütün üreticilerimizi de yürekten kutluyorum” ifadelerini kullandı.
Festival sonunda sahne alan şarkıcı Melek Su, söylediği şarkılar ile Osmangazililere unutulmaz bir gün yaşattı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
TÜİK, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) verilerini 3 Kasım Salı günü saat 10.00'da kamuoyuyla paylaşacak. Açıklanacak rakamlar, fiyat artışlarının seyrine ilişkin önemli göstergeler sunarken kiracıların kasım ayında
İLKHA muhabirine konuşan giyim ve ayakkabı esnafı, kış sezonuna yönelik hazırlıklarını, ürün çeşitlerini, fiyat değişimlerini ve sezon beklentilerini değerlendirdi. Giyim esnafı, mont, kaban, kazak ve kışlık pantolon gibi ürünleri erkenden müşterilerin hi
Akaryakıt fiyatlarında yaşanan yeni artış dalgası, gece yarısından itibaren pompa fiyatlarına yansıdı. ÖTV kaynaklı düzenleme doğrultusunda benzinin litre fiyatına 4 lira 15 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 3 lira 60 kuruş zam yapıldı. Yapılan zammın a
Bakanlıktan yapılan açıklamada, dış ticaret işlemlerinde vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi, gümrük mevzuatına uygunluğun sağlanması ve dürüst ticaret yapan firmaların haklarının korunması amacıyla kontrollerin sürdürüldüğü belirtildi. Ticaret Araştırmala
Ticaret İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, ekim ayında kent merkezi ve ilçelerde gerçekleştirilen denetimlerde, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında 208 firmada 10 bin 360 ürün kontrol edildi. Haksız fiyat artışları da denetl
Dolar kuru, 30 Ekim Cuma günü 50 lira sınırına yakın seyrini sürdürdü. Güne 49,8834 liradan başlayan dolar, işlemler sırasında 49,9540 liraya kadar yükseldi. Kur, sabah saatlerinde 49,9472 lira seviyesinden alıcı buldu. Küresel piyasalarda dolar endeksi g
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla Ekim 2026 döneminde yürütülen denetim çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Aylık denetim raporuna göre, kent genelinde risk esaslı 1136 gıda
Hak Sanayici ve İşadamları Derneği (HAKSİAD) Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük esnafın karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunları, artan maliyetleri, zincir marketler ve e-ticaret karşısındaki durumunu değerlendirdi
Putin'den Ukrayna müzakereleri açıklaması
11 üniversiteye rektör ataması yapıldı
03Sinop'ta uyuşturucu operasyonunda bir şüpheli tutuklandı
04Mersin'de 126 kişiyi 10 milyon lira dolandıran 12 şüpheli yakalandı
05Erzurum'da 30 kilo 500 gram metamfetamin ele geçirildi
06Keşm Adası'nda gerilim: İki füze düştü, ABD İHA'sı vuruldu
07Katar arabuluculuğunda anlaşma trafiği: "Görüşmeler başarısız oldu" iddiasına yalanlama
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Trabzonspor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Arca Çorum Fk
Kocaeli̇spor
Göztepe A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Erzurumspor Fk
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor