Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "2025 yılının ilk beş ayında kümülatif enflasyon ise yüzde 15,09 olmuştur. Aylık enflasyonlardaki umut verici gerilemeler güçlü dezenflasyon programımızdaki kararlılığı yansıtmaktadır" dedi.Kurban Bayramı önc...
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "2025 yılının ilk beş ayında kümülatif enflasyon ise yüzde 15,09 olmuştur. Aylık enflasyonlardaki umut verici gerilemeler güçlü dezenflasyon programımızdaki kararlılığı yansıtmaktadır" dedi.
Kurban Bayramı öncesi, ihracat rekorunun ve 19 çeyrektir devam eden ekonomik büyüme sonrası, üçüncü müjdeli haberinin de enflasyondaki düşüşle geldiğini belirten Bakan Bolat, TÜFE enflasyon oranında bu yıl sonuna doğru yüzde 20’li sayıların ufukta belirdiğini kaydetti. Bolat, enflasyon düşüş sürecinin 12 aydır kesintisiz devam ettiğini ve son bir yıldır yıllık enflasyonda 40 puanın üzerinde düşüş gerçekleştiğini aktardı.
"Yıllık enflasyonda 40 puanın üzerinde düşüş gerçekleşmiştir"
Enflasyondaki düşüş sürecinin, 12 aydır kesintisiz devam ettiğine değinen Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Son bir yıldır yıllık enflasyonda 40 puanın üzerinde düşüş gerçekleşmiştir. Ayrıca, aylık enflasyon oranlarında da her ay geçen yılın aynı aylarına göre düzenli gerileme ve iyileşme süreci kaydedilmektedir. İstikrarlı ve öngörülebilir bir ekonomik yapıda, sürdürülebilir, dengeli ve ihracata dayalı büyüme hedefleri doğrultusunda ilerleme devam etmektedir. Ekonomideki tüm aktörlerin hesaplarını bu olumlu gelişmelere göre yapmaları gerekir" ifadelerine yer verdi.
"Yıllık enflasyon bu yılın beşinci ayı itibariyle yüzde 35,4’lü rakamlara indi"
2025 yılı mayıs ayında aylık enflasyonun yüzde 1,53 olarak gerçekleştiğini, yıllık enflasyonun ise yüzde 35,41 ile yaklaşık son 42 ayın en düşük seviyesine gerilediğini ifade eden Bolat, "Böylelikle 2024 Mayıs ayına kıyasla enflasyonun son 12 ayda 40 puan üzerinde düşmüştür. 2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde aylık enflasyonların ortalaması yüzde 4,2 iken 2025 yılı Ocak-Mayıs döneminde bu oran yüzde 2,9 olmuştur. Son 12 aydır aylık enflasyon hızı bir önceki yıldan daha düşük gerçekleşmiş ve böylece yıllık enflasyon 12 aydır sürekli ve istikrarlı düşüş trendi içinde seyretmiştir. 2024 sonunda yüzde 44,4 olarak gerçekleşen yıllık enflasyon bu yılın beşinci ayı itibariyle yüzde 35,4’lü rakamlara inmiş olup, kaydedilen bu olumlu gelişme yılsonunda enflasyonun Merkez Bankamızın tahmin patikasına uyumlu bir şekilde yüzde 20’li oranlara (tahmin yüzde 24; aralık: yüzde 19 - yüzde 29) gerileceğini göstermektedir" ifadelerini kullandı.
"Yıllık enflasyon yüzde 35,37 olmuştur"
TÜFE’deki değişimin 2025 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,53 olarak gerçekleştiğini vurgulayan Bakan Bolat, yıllık enflasyonun yüzde 35,41 ile yaklaşık son 42 ayın en düşük seviyesine gerilediğine dikkati çekerek şu ifadelere yer verdi:
"Bunun sonucunda 2024 Mayıs ayına kıyasla enflasyon son 12 ayda 40,0 puan üzerinde gerilemiştir. Yİ-ÜFE’deki (2003=100) değişim 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,48 olarak gerçekleşmiş, böylece yıllık enflasyon yüzde 23,13 olarak gerçekleşmiştir. Çekirdek TÜFE C endeksinde (enerji, gıda ve içecekler ile tütün ürünleri ve altın hariç, TÜFE) yıllık enflasyon bir önceki aya göre yüzde 2,43 olarak gerçeklemiş yıllık enflasyon ise yüzde 35,37 olmuştur. Fiyat katılığının yüksek olduğu hizmetler grubunda yıllık enflasyon bir önceki aya göre 3,4 puan gerileyerek yaklaşık son 35 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 51,2 olmuştur."
"2025 yılının ilk beş ayında kümülatif enflasyon yüzde 15,09 olmuştur"
2024 yıl sonunda yüzde 44,4 olarak gerçekleşen yıllık enflasyonun 12 aydır gerilemesine devam ederek 2025 yılı mayıs ayı itibariyle yüzde 35,41 olarak gerçekleştiğini dile getiren Bakan Bolat, "2025 yılının ilk beş ayında kümülatif enflasyon ise yüzde 15,09 olmuştur. Aylık enflasyonlardaki umut verici gerilemeler güçlü dezenflasyon programımızdaki kararlılığı yansıtmaktadır. 2025 yıl sonu enflasyonunun Merkez Bankamızın enflasyon tahmin aralığında gerçekleşeceğine olan inancımız tamdır. Tüm ekonomik aktörlerin enflasyondaki bu düşüşe göre planlamalarını yapması ile dezenflasyon süreci daha da kuvvetlenecek ve finansman maliyetleri ile miktarındaki iyileşmeler de dezenflasyon sürecindeki hızla uyumlu bir şekilde gerçekleşecektir" değerlendirmesinde bulundu.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla kesilen tavuk sayısı yüzde 1,6 artarak 128 milyon 675 bine, tavuk eti üretimi yüzde 3,7 artarak 237 bin 749 tona yükseldi. Tavuk yumurtası üretimi de yüzde 21,4 artışla 2 milyar 40 milyon 54 bin adet olarak ge
Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, düzenlenen toplantıya Türkiye’yi temsilen Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak başkanlığındaki Bakanlık heyeti katıldı. Toplantıda Kırgızistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve gözlemci üye Türkmenista
Cuma günü 105,09 dolara kadar çıkan Brent petrolün vadeli varil fiyatı, işlem gününü 104,72 dolardan kapattı. Brent petrolün vadeli varil fiyatı, bugün saat 09.31 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,01 düşüşle 104,70 dolar seviyesinde işlem gördü. Ayn
Haftanın ilk işlem gününde döviz kurlarındaki hareketlilik sürüyor. 12 Ekim saat 08.20 itibarıyla dolar/TL yüzde 0,12 artışla 49,3385 liradan satılırken alış fiyatı 49,3212 lira oldu. Euro/TL ise yüzde 0,02 düşüşle 55,3304 liradan işlem gördü. Euroda alı
Cizre Dirsekli Mahallesi'nde yaşayan 4 çocuk annesi eski öğretmen Gülbahar Bağdur, evlatları gibi baktığı 250 koyunuyla her gün sabahın erken saatlerinde başladığı emeğini, kendi elleriyle ürettiği süt ve peynirlerle taçlandırıyor. Hayvancılığa ilk olarak
33396 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ değişikliğiyle, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376’ncı maddesi kapsamındaki uygulamanın süresi uzatıldı. Düzenlemeye göre, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden kaynaklanan kur farkı za
Resmî açıklamaya göre, kamu sermayeli katılım finans kurumlarının tek çatı altında toplanmasını hedefleyen stratejik adımın ilk aşaması 7 Ekim’de imzalanan pay devir sözleşmeleriyle tamamlandı. Bu hamleyle sektörün rekabet gücünün artırılması ve katılım f
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre inşaat maliyet endeksi, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 2,04, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,59 arttı. Aylık bazda malzeme endeksi
Isparta'da kanyonda mahsur kalan 10 kişi kurtarıldı
Pakistan İran sınırında ticareti durdurdu: Binlerce tır Belucistan'da mahsur kaldı
03Atama ve görevden alma kararları Resmî Gazete'de
04İzmir'de 105 düzensiz göçmen yakalandı
05Muğla açıklarında 36 düzensiz göçmen kurtarıldı
06Çanakkale'de 39 düzensiz göçmen yakalandı
07Fon teklifi TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşülecek
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Arca Çorum Fk
Kasimpaşa A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Erzurumspor Fk
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Göztepe A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor