Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ‘‘Enflasyonda 31 puanlık gerileme sağlandı, yüzde 75 seviyelerinden yüzde 44,5 seviyelerine düşüş oldu. Birkaç ay içinde enflasyonda yüzde 30’lu rakamları konuşuyor olacağız’’ dedi.DEİK 6’ncı Ticari Dipl...
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ‘‘Enflasyonda 31 puanlık gerileme sağlandı, yüzde 75 seviyelerinden yüzde 44,5 seviyelerine düşüş oldu. Birkaç ay içinde enflasyonda yüzde 30’lu rakamları konuşuyor olacağız’’ dedi.
DEİK 6’ncı Ticari Diplomasi Ödül Töreni; Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, DEİK Başkanı Nail Olpak ve DEİK İş Konseyi temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Ödül töreni öncesi konuşma yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin güncel ekonomik verilerine ilişkin bilgi paylaştı. 2025 yılında yüzde 4 büyüme hedefi olduğunu söyleyen Bakan Bolat, Suriye ile ticari ilişkilerin yeni dönemde geliştirileceğini ifade etti.
Ekonomik göstergelerde olumlu bir gidiş olduğunu ifade eden Bakan Bolat, ‘‘2024 yılında ekstra olarak 1 milyona yakın istihdam sağlandı. İşsizlik seviyeleri tek hanelerde. Sanayi üretimi yönünü yukarı çevirdi. Enflasyonda 31 puanlık gerileme sağlandı, yüzde 75,5 seviyelerinden yüzde 44,5 seviyelerine gerileme oldu. Birkaç ay içinde enflasyonda 30’lu rakamları konuşuyor olacağız’’ diye konuştu.
2024 yılı ihracat rakamlarını da hatırlatan Bakan Bolat, ‘‘2024 yılı mal ihracatımız yıllık yüzde 2,5 oranında artışla 262 milyar dolara ulaşmıştır. 2024 yılında dış ticaret açığını da tam 24 milyar dolar düşürerek 82,2 milyar dolara kadar indirdik. 2024’te ihracatın ithalatı karşılama oranı ise 5,5 puan artışla yüzde 76,1’e yükseldi. 2025 yılı için net ihracat ve sabit sermaye yatırımlarının da desteğiyle 4 büyüme oranına ulaşmayı hedefliyoruz’’ ifadelerini kullandı.
‘‘Suriye’nin yeniden inşasında en kritik rolü Türkiye oynayacaktır’’
Suriye’de yeni dönemde ticari ilişkilerin geliştirileceğini de belirten Bakan Bolat, ‘‘Suriye’de yeni bir dönemin başladığını hep beraber görüyoruz. Bu süreçte, Suriye ile olan ticaret ve yatırım ilişkilerimizin yeniden biçimleneceğine ve derinleşeceğine inanıyoruz. Hem Türk hem de Suriye halkı için karşılıklı fayda sağlayacak projelerde ortaklıklar kurmak, bölgemizdeki istikrarı artırmak ve geçtiğimiz kayıp yılları telafi etmek adına önemli bir adım olacaktır. Suriye’nin yeniden inşası, altyapı tesisi ve ülkede hayatın normalleşmesi sürecinde şüphesiz en kritik rolü güçlü kamu ve özel sektörüyle Türkiye oynayacaktır. Bu kapsamda çalışmalarımıza devam ediyoruz’’ dedi.
‘‘Cilvegözü Sınır Kapısı’nı hızlıca faaliyete geçireceğiz’’
Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine dönüşü için atılan adımlardan da bahseden Bakan Bolat, ‘‘Suriye’deki iç savaş nedeniyle, ülkemize sığınan Suriyeli kardeşlerimizin geri dönüş işlemlerini kolaylaştırmak adına 21 Aralık 2024 tarihli ‘Suriye Vatandaşlarının Geri Dönüş İşlemlerine Dair Genelge’yi yayımladık. Diğer taraftan, Türkiye ile Suriye arasındaki gümrük kapılarında ilave personel ve donanım takviyeleri yaptık. Yayladağı Gümrük Kapısını hizmete açtık. Bu aşamada, yolcu geçişi için kullanılmakla birlikte önümüzdeki süreçte ticari geçişleri de başlatacağız. Cilvegözü Sınır Kapısı’nda yer alan tampon bölgede incelemelerde bulunduk. Türkiye’nin, başta Suriye’ye ve Orta Doğu’ya açılan en önemli geçiş kapısı olan bu kapının genişletme çalışmalarını tamamlayarak hızlıca faaliyete geçireceğiz. Suriye’nin yeniden imarı, Türkiye’nin uluslararası ticaretinin devamı körfez ve Arabistan yarım adasına ulaşım açısından önemli gelişmeleri bekliyoruz’’ şeklinde konuştu.
‘‘Ülkemiz Filistin’e en çok yardımda bulunan ülke konumunda’’
Türkiye’nin Filistin’e destekleri ile ilgili de konuşan Bakan Bolat, ‘‘İşgal faaliyetlerini Suriye topraklarına da genişleten İsrail’in Filistinli kardeşlerimize uyguladığı zulüm ve vahşet ise maalesef yıllardır artarak sürüyor. Ülkemiz yaklaşık 100 bin ton ürün ile Filistin’e en çok yardımda bulunan ülke konumundadır. Filistin ile ticaret hacmimizi istikrarlı bir şekilde artırmayı hedefliyoruz. Varış yeri Filistin olan ithalatçının Filistin olduğu ürün listelerinin Filistin’e ulaştırılmasına da izin veriyoruz. Bizim onlara yardımcı olmamız üzerimizdeki en önemli görevlerdendir’’ diye konuştu.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Küresel piyasalarda dolar endeksi ve ABD tahvil getirilerindeki gerilemeye karşın yurt içi döviz piyasasında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la görüşmelere ilişkin açıklamaları ve ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz pol
Ekonomi ve Finansta Milli Vizyon Zirvesi’nde konuşan Şimşek, sermaye piyasalarında sistemik bir risk bulunmadığını vurgulayarak, piyasa bozucu faaliyetlerde bulunanların hukuk önünde tüm mal varlıklarıyla hesap vereceğini söyledi. Toplamda 2 bin 900’e yak
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde DİBS yüzde 1,18, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,40 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde Amerikan Doları yüzde 0,44, Euro yüzde 1,1
Küresel piyasalarda yatırımcıların odağı Fed'in para politikası kararlarına çevrilirken, altın fiyatlarında da faiz beklentilerinin etkisi hissediliyor. Fed'in eylül toplantısına ilişkin tutanaklar, yıl sonundan önce yeni bir faiz artışının gündeme gelebi
7 Ekim 08.33 itibarıyla doların alış fiyatı 49,1910 lira, satış fiyatı 49,2025 lira oldu. Doların günlük değişimi yüzde 0,06 olarak kaydedildi. Euro ise güne yüzde 0,23 düşüşle başladı. Euro 55,2437 liradan alınırken 55,3070 liradan satılıyor. İngiliz ste
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 28. Dönem 5. Yasama Yılı'nın ilk haftasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun konuğu olacak. Komisyon, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında bugün toplanacak. Karahan'ın toplant
Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş akaryakıt fiyatlarına yansımaya devam ediyor. Motorinin litre fiyatında yapılan 4,95 liralık indirim, gece yarısından itibaren pompaya yansıdı. İndirim sonrası motorinin litre fiyatı İstanbul'da 90,09 liraya, Ankara'da 91
Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) Eylül ayı ihracatı 3 milyar 584 milyon 207 bin dolar olarak gerçekleşirken, yılın 9 aylık dönemindeki ihracat toplamı da 27 milyar 893 milyon 559 bin dolara ulaştı. Eylül ayında 95 milyon 432 bin dolar i
Antalya'da mahsur kalan 22 kişi güvenli alanlara tahliye edildi
İstanbul'a yapılacak 40'tan fazla uçuş başka havaalanlarına yönlendirildi
03İran Meclis Başkanı Kalibaf: Hem savaşıyoruz hem müzakere ediyoruz
04İstanbul dahil 5 ilde eğitime ara verildi
05Bakan Çiftçi'den 53 il için meteorolojik uyarı açıklaması
06Bursa Deniz Otobüsleri'nin 12 seferi iptal edildi
07Malatya’da 24 Saatlik Asayiş Bilançosu: 16 Bin 913 Kişi Sorgulandı
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Kocaeli̇spor
Arca Çorum Fk
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Göztepe A.ş.
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor