MENÜ

Bakan Bolat: "Libya ile gelecek yıl 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefliyoruz"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Libya Ortak Çalışma Grubu İkinci Toplantısı’nda, "Bu yıl karşılıklı ticaretimiz ilk 8 ayda yüzde 25 artışla 3 milyar dolara ulaştı. Yılın tamamını en az 4 milyar dolarla kapatmayı hedefliyoruz. Gelecek yıl da 5 milyar do

Yayınlanma: 18 Eylül 2025 14:35 Güncelleme: 19 Eylül 2025 06:38
Bakan Bolat: "Libya ile gelecek yıl 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefliyoruz"
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Libya Ortak Çalışma Grubu İkinci Toplantısı’nda, "Bu yıl karşılıklı ticaretimiz ilk 8 ayda yüzde 25 artışla 3 milyar dolara ulaştı. Yılın tamamını en az 4 milyar dolarla kapatmayı hedefliyoruz. Gelecek yıl da 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefliyoruz" dedi.
Ticaret Bakanı Bolat ve Libya Ulaştırma Bakanı Şahubi Başkanlığında Türkiye-Libya Ortak Çalışma Grubu İkinci Toplantısı gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda İki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin güçlenmesi adına atılacak adımlar ele alındı.
Toplantı öncesinde bir konuşma yapan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ortak Çalışma Grubu’nda Libya heyetine Libya Ulaştırma Bakanı Şahubi’nin, Türkiye heyetine ise Ticaret Bakanı olarak kendisinin başkanlık ettiğini bildirdi. Bakan Bolat, konuşmasında ilk toplantının 29 Nisan tarihinde Trablus’ta gerçekleştirildiğini ve toplantı sonucunda firma-işveren idare görüşmeleri için bir yol haritası işlevi gören bir tutanak imzalandığını hatırlattı.
"Gelecek yıl 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefliyoruz"
İki ülke arasında 500 yıldan fazla köklü, tarihi, kardeşlik ilişkileri olduğu gibi, aynı zamanda da çok derin ekonomik ticaret ve yatırım ilişkileri bulunduğunu kaydeden Bolat, "Bu yıl karşılıklı ticaretimiz ilk 8 ayda yüzde 25 artışla 3 milyar dolara ulaştı. İnşallah yılın tamamını en az 4 milyar dolarla kapatmayı hedefliyoruz. Gelecek yıl da 5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefliyoruz" diye konuştu.
"Türk müteahhitleri bugüne kadar 641 proje, 31,5 milyar dolar değerinde çalışmasa gerçekleştirdi"
Bolat, müteahhitlik alanında Libya’nın Türkiye için çok çok kıymetli bir ülke olduğuna vurgu yaparak, "Türk müteahhitleri 1972 yılında yurt dışında ilk işe Libya’da başlamışlardı. Bugüne kadar 641 proje, 31,5 milyar dolar değerinde müteahhitlik çalışması gerçekleştirdiler. Aramızda eğitimde, sağlıkta, turizmde de çok yakın bir işbirliği ve geliş-gidişler vardır" ifadelerini kullandı.
Libya’nın dünyanın en kaliteli petrolünü ürettiğine dikkati çeken Bolat, Libya’yla enerji alanında da ciddi bir ticaretin bulunduğunu ve bu konuda iki ülkenin işbirliği içerisinde olduğunu sözlerine ekledi. Bakan Bolat, her iki ülkenin Enerji Bakanlıklarının ortak üretim için birlikte çalışmalar yaptığını söyleyerek, bundan sonraki süreçte tarım, balıkçılık, madencilik, yeraltı kaynakları ve güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerjide de işbirliği için önemli fırsatların olduğuna işaret etti.
Bakan Bolat, 2009 yılından beri yapılamayan Türkiye-Libya Karma Ekonomi Komisyonu Toplantısı’nın bu yıl Aralık ayı içinde yapılmasını Libya’ya önerdiklerini dile getirdi.
İki ülke arasındaki görüşmelerin daha da sıkılaşmasını hedeflediklerini söyleyen Bolat, bu çerçevede iki ülke arasında Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO) kurulmasını önerdiklerini ve birkaç hafta içinde İstanbul’da Türkiye-Libya JETCO kuruluş anlaşmasının imzalanacağını sözlerine ekledi.
"Libya’da çalışmak isteyen, müteahhitler bu toplantıyı ilgiyle takip ediyorlar"
Türkiye-Libya Ortak Çalışma Grubu’nun iki iç savaş sırasındaki ortaya çıkan tıkanıklıklar ve görüş ihtilafları ile alakalı sorunları çözme konusunda önemli olduğuna değinen Bolat, "Bunun temelini 4 ay önce Trablus’ta ilk mutabakat zaptı ile atmıştık. Her iki tarafta da bu konuda iyi niyet, samimiyet ve güçlü bir irade var. Türkiye’den Libya’da çalışmak isteyen, devam etmek isteyen müteahhitler de bu toplantıyı ilgiyle takip ediyorlar. 4 ay önceki Libya ziyaretimizde Libya Başbakanı Dibeybe bize ve heyetimize ‘yapacak çok işimiz var, geçmişteki olan konuları artık geride bırakıp birlikte çalışmak için ileriye bakalım’ diye ümitle söylemişti. Aynı şekilde bizim Cumhurbaşkanımız da Libya’nın huzuru, istikrarı, kalkınması konusunda ve karşılıklı iş birliğini arttırma konusunda her zaman büyük bir gayret içinde oldu ve biz bakanları de bu konuda talimatlandırdı" değerlendirmesinde bulundu.
"Libya vatandaşları için kolaylaştırıcı uzun süreli çok girişli yeni bir vize sistemine geçildi"
İki ülke arasındaki vize uygulamasına ilişkin de bilgilendirmede bulunan Bakan Bolat, "15 Eylül itibariyle Libya vatandaşları için kolaylaştırıcı uzun süreli çok girişli yeni bir vize sistemine geçmiş bulunuyoruz. Bu vesileyle de hem değerli bakanımı hem de değerli heyetine bu müjdeli haberi de huzurlarınızda vermek istiyorum. Bundan da memnuniyet duyuyorum. Toplantılarımızın inşallah her iki değerli kardeş ülke ve kıymetli halkları için hayırlar, bereket, esenlik getirmesini birlikte ekonomik ilişkilerimizi hızla geliştirmemize vesile olmasını yüce Allah’tan niyaz ediyorum" diye konuştu.
Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed Salim Şahubi ise gerçekleştirilen toplantının Ortak Çalışma Grubu’nun ikinci toplantısı olduğunu fakat, bunu bir merkezi görüşme olarak nitelendirdiklerini kaydetti.
Toplantı ile iki ülkenin gelecek dönemlerdeki ilişkilerinin temelinin de oluşturacaklarını kaydeden Şahubi, iki ülkenin ticari ilişkilerinin daha ileriye taşınması için çalışmalarını sürdürmeye devam edeceklerini kaydetti.
"Libya’nın Türkiye’ye ihracatı 320 milyon dolar düzeyinde"
İki ülke arasındaki ticari ilişkilere de değinen Şahubi, "Petrol alanında her iki ülke milli petrol şirketleri arasındaki hacme bakıldığı zaman 7,6 milyar dolar, Libya’dan Türkiye’ye bu 8 ay içerisinde 4 milyar dolarlık petrol gönderilmiştir. Buna mukabil Libya Türkiye’den 3,6 milyar dolar düzeyinde petrol ürünleri ithalatı yapmıştır. Petrol dışı ticarete bakacak olursak, Libya’nın Türkiye’ye ihracatı 320 milyon dolar düzeyinde, buna mukabil Türkiye’nin de Libya’ya ihracatı 3 milyar dolar seviyesinde. 2025 yılının ilk 8 ayı rakamlarına bakacak olursak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31’lik bir artış sağlanmıştır. Bunun çok önemli olduğunu söyleyebiliriz çünkü Libya’nın ticaret ortaklarıyla şu ana kadar bu düzeyde bir ticareti olmamıştır" ifadelerine yer verdi.
"Libya’nın güneyinde Sabha Kentine yeni seferlerin başlatılması için çalışmalar yapıyoruz"
Libya ile Türkiye arasında hava yollarında yeni seferlerin başlatılması için çalışmalar yaptıklarını belirten Şahubi, "Türkiye ile Libya arasında haftada 50 uçuş gerçekleştirilmekte. Libya’nın güneyinde Sabha Kentine yeni seferlerin başlatılması için çalışmalar yapıyoruz. Libya havalimanlarının Afrika’ya açılması konusunda, ulaştırma alanında Türkiye ile ortaklık arzu ediyoruz. Libya’nın Akdeniz’deki merkezi konumu ve Afrika’daki konumu nedeniyle bu proje hem Libya için hem de Türkiye için stratejik bir projedir" dedi.
Şahubi, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi çerçevesinde Türk firmalarına yeni petrol sahalarının açılması konusunda büyük bir fırsat doğduğunu sözlerine ekledi.
Toplantı, konuşmaların ardından basına kapalı olarak devam etti.
ETİKETLER: Bakan, Bolat:, "Libya, ile, gelecek
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

10 koyunla başlayan 4 çocuk annesinin en büyük hedefi çiftlik kurmak

10 koyunla başlayan 4 çocuk annesinin en büyük hedefi çiftlik kurmak

Cizre Dirsekli Mahallesi'nde yaşayan 4 çocuk annesi eski öğretmen Gülbahar Bağdur, evlatları gibi baktığı 250 koyunuyla her gün sabahın erken saatlerinde başladığı emeğini, kendi elleriyle ürettiği süt ve peynirlerle taçlandırıyor. Hayvancılığa ilk olarak

Şirketlere yönelik sermaye kaybı düzenlemesinin süresi 2028’e uzatıldı

Şirketlere yönelik sermaye kaybı düzenlemesinin süresi 2028’e uzatıldı

33396 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ değişikliğiyle, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376’ncı maddesi kapsamındaki uygulamanın süresi uzatıldı. Düzenlemeye göre, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden kaynaklanan kur farkı za

Kamu katılım bankaları tek çatı altında birleşiyor 

Kamu katılım bankaları tek çatı altında birleşiyor 

Resmî açıklamaya göre, kamu sermayeli katılım finans kurumlarının tek çatı altında toplanmasını hedefleyen stratejik adımın ilk aşaması 7 Ekim’de imzalanan pay devir sözleşmeleriyle tamamlandı. Bu hamleyle sektörün rekabet gücünün artırılması ve katılım f

İnşaat maliyet endeksi ağustosta yıllık yüzde 29,59 arttı

İnşaat maliyet endeksi ağustosta yıllık yüzde 29,59 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre inşaat maliyet endeksi, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 2,04, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,59 arttı. Aylık bazda malzeme endeksi

Döviz kurlarında son durum

Döviz kurlarında son durum

Küresel piyasalarda dolar endeksi ve ABD tahvil getirilerindeki gerilemeye karşın yurt içi döviz piyasasında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la görüşmelere ilişkin açıklamaları ve ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz pol

Fon katılımcılarının paraları bankalara aktarıldı 

Fon katılımcılarının paraları bankalara aktarıldı 

Ekonomi ve Finansta Milli Vizyon Zirvesi’nde konuşan Şimşek, sermaye piyasalarında sistemik bir risk bulunmadığını vurgulayarak, piyasa bozucu faaliyetlerde bulunanların hukuk önünde tüm mal varlıklarıyla hesap vereceğini söyledi. Toplamda 2 bin 900’e yak

Eylülde en yüksek reel getiri DİBS'te, yıllıkta külçe altında gerçekleşti

Eylülde en yüksek reel getiri DİBS'te, yıllıkta külçe altında gerçekleşti

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde DİBS yüzde 1,18, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,40 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde Amerikan Doları yüzde 0,44, Euro yüzde 1,1

Altın fiyatlarında Fed baskısı: Gözler aralık toplantısında

Altın fiyatlarında Fed baskısı: Gözler aralık toplantısında

Küresel piyasalarda yatırımcıların odağı Fed'in para politikası kararlarına çevrilirken, altın fiyatlarında da faiz beklentilerinin etkisi hissediliyor. Fed'in eylül toplantısına ilişkin tutanaklar, yıl sonundan önce yeni bir faiz artışının gündeme gelebi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
19
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
15
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
13
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
11
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
10
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
6
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
5
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3