MENÜ

Bakan Bolat: "Temmuz ayında ihracatımız, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracatını kırarak 24,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "2025 yılı Temmuz ayında ihracatımız Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracat rekorunu kırarak 24,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Yıllıklandırılmış ihracatımız da tüm zama

Yayınlanma: 28 Ağustos 2025 19:01 Güncelleme: 12 Eylül 2025 14:04
Bakan Bolat: "Temmuz ayında ihracatımız, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracatını kırarak 24,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir"
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "2025 yılı Temmuz ayında ihracatımız Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracat rekorunu kırarak 24,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Yıllıklandırılmış ihracatımız da tüm zamanların en yüksek değeri olan 269,4 milyar dolara yükselmiş ve 270 milyar dolar sınırına dayanmıştır" dedi.
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Bakan Bolat, 2025 Temmuz ayında aylık kapsamda ihracat rekoru kırdıklarını belirtti. 2025 yılının ilk 7 ayının 6’sında ihracatta artış sağlandığını belirten Bolat, bunun yanı sıra ithalat artış hızında da yavaşlama sürecine geçildiğini açıkladı.

"Temmuz ayında dış ticaret açığı son 9 ayın en düşük seviyesi olan 6,4 milyar dolara gerilemiştir"
İhracat artış eğilimindeyken, ithalatın düşüşe geçtiğini ve ihracatın yüzde 11 artarak 24,9 milyar dolar olduğunu belirten Bakan Bolat paylaşımında, "2025 yılı Temmuz ayında ihracatımız Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracat rekorunu kırarak 24,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Yıllıklandırılmış ihracatımız da tüm zamanların en yüksek değeri olan 269,4 milyar dolara yükselmiş ve 270 milyar dolar sınırına dayanmıştır. 2025 yılının ilk 7 ayının 6’sında aylık mal ihracatımızda artış sağlanmıştır. İhracattaki büyük artış ve ithalat artış hızındaki yavaşlama neticesinde, temmuz ayında dış ticaret açığı son 9 ayın en düşük seviyesi olan 6,4 milyar dolara gerilemiştir" açıklamasında bulundu.

"İhracatın ithalatı karşılama oranı ise son 9 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 79,5’e yükselmiştir"
Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), iş birliğinde düzenlenen temmuz ayı dış ticaret verilerine göre ihracatın artarak 24,9 milyar dolara yükseldiğini açıklayan Bakan Bolat, "İhracatın ithalatı karşılama oranı ise son 9 ayın en yüksek seviyesi olan yüzde 79,5’e yükselmiştir. Artan mal ve hizmet ihracatıyla temmuz ayında cari işlemler hesabında fazla verilmesi beklenmektedir. Ticaret Bakanlığımız ile Türkiye İstatistik Kurumu iş birliğinde üretilen temmuz ayı dış ticaret verilerine göre; ihracatımız yüzde 11 artarak 24,9 milyar dolar olmuştur. 2025 yılının Ocak-Temmuz döneminde ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artışla 156,3 milyar dolar olmuştur. 2025 Temmuz ayı itibarıyla yıllıklandırılmış ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre 8,0 milyar dolar artarak 269,4 milyar dolara ulaşmıştır. 2025 Temmuz ayında ithalat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,4 artarak 31,4 milyar dolar olmuştur" ifadelerine yer verdi.

"Dış ticaret açığımız 2025 Temmuz ayında yüzde 11,8 oranında azalarak 6,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir"
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret açığının azalma eğilimine geçtiğini ve bu rakamın 6,4 milyara düştüğünü belirterek şunları kaydetti:
"2025 yılının Ocak-Temmuz döneminde ithalatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,9 artışla 212,2 milyar dolar olmuştur. 2025 Temmuz ayında yıllıklandırılmış ithalatımız bir önceki yılın aynı ayına göre 14,0 milyar dolar artarak 357,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Dış ticaret açığımız 2025 Temmuz ayında yüzde 11,8 oranında azalarak 6,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2025 yılının Ocak-Temmuz döneminde dış ticaret açığımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 artışla 55,9 milyar dolar olmuştur. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığımız geçen yılın aynı ayına göre 6,0 milyar dolar artarak 88,3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. AB-27’nin yıllıklandırılmış ithalatının hala yatay seyrini koruması, zayıf dış talep, yakın coğrafyamızda süregelen savaşlar, iç karışıklıklar ve gerilimler, tarife artışlarının getirdiği belirsizliğin devam etmesiyle beraber gelen zorlu rekabet koşullarına rağmen ihracatımızda artış devam etmektedir. Ticaret Bakanlığı olarak, ihracatçılarımıza sunduğumuz destekler, ticari diploması faaliyetlerimizin etkisiyle ihracatta elde edilen başarılar, üretim ve istihdam üzerinde olumlu sonuçlar vermektedir."Bakan Bolat: "Temmuz ayında ihracatımız, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracatını kırarak 24,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir"
Bakan Bolat: "Temmuz ayında ihracatımız, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracatını kırarak 24,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir"
Bakan Bolat: "Temmuz ayında ihracatımız, Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracatını kırarak 24,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir"
ETİKETLER: bakan,bolat,temmuz,ayında,ihracatımız,cumhuriyet,tarihimizin,yüksek,aylık,ihracatını,kırarak,milyar
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Dolar 49,34 liradan, euro 55,33 liradan işlem görüyor

Dolar 49,34 liradan, euro 55,33 liradan işlem görüyor

Haftanın ilk işlem gününde döviz kurlarındaki hareketlilik sürüyor. 12 Ekim saat 08.20 itibarıyla dolar/TL yüzde 0,12 artışla 49,3385 liradan satılırken alış fiyatı 49,3212 lira oldu. Euro/TL ise yüzde 0,02 düşüşle 55,3304 liradan işlem gördü. Euroda alı

10 koyunla başlayan 4 çocuk annesinin en büyük hedefi çiftlik kurmak

10 koyunla başlayan 4 çocuk annesinin en büyük hedefi çiftlik kurmak

Cizre Dirsekli Mahallesi'nde yaşayan 4 çocuk annesi eski öğretmen Gülbahar Bağdur, evlatları gibi baktığı 250 koyunuyla her gün sabahın erken saatlerinde başladığı emeğini, kendi elleriyle ürettiği süt ve peynirlerle taçlandırıyor. Hayvancılığa ilk olarak

Şirketlere yönelik sermaye kaybı düzenlemesinin süresi 2028’e uzatıldı

Şirketlere yönelik sermaye kaybı düzenlemesinin süresi 2028’e uzatıldı

33396 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ değişikliğiyle, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376’ncı maddesi kapsamındaki uygulamanın süresi uzatıldı. Düzenlemeye göre, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden kaynaklanan kur farkı za

Kamu katılım bankaları tek çatı altında birleşiyor 

Kamu katılım bankaları tek çatı altında birleşiyor 

Resmî açıklamaya göre, kamu sermayeli katılım finans kurumlarının tek çatı altında toplanmasını hedefleyen stratejik adımın ilk aşaması 7 Ekim’de imzalanan pay devir sözleşmeleriyle tamamlandı. Bu hamleyle sektörün rekabet gücünün artırılması ve katılım f

İnşaat maliyet endeksi ağustosta yıllık yüzde 29,59 arttı

İnşaat maliyet endeksi ağustosta yıllık yüzde 29,59 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre inşaat maliyet endeksi, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 2,04, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,59 arttı. Aylık bazda malzeme endeksi

Döviz kurlarında son durum

Döviz kurlarında son durum

Küresel piyasalarda dolar endeksi ve ABD tahvil getirilerindeki gerilemeye karşın yurt içi döviz piyasasında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la görüşmelere ilişkin açıklamaları ve ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz pol

Fon katılımcılarının paraları bankalara aktarıldı 

Fon katılımcılarının paraları bankalara aktarıldı 

Ekonomi ve Finansta Milli Vizyon Zirvesi’nde konuşan Şimşek, sermaye piyasalarında sistemik bir risk bulunmadığını vurgulayarak, piyasa bozucu faaliyetlerde bulunanların hukuk önünde tüm mal varlıklarıyla hesap vereceğini söyledi. Toplamda 2 bin 900’e yak

Eylülde en yüksek reel getiri DİBS'te, yıllıkta külçe altında gerçekleşti

Eylülde en yüksek reel getiri DİBS'te, yıllıkta külçe altında gerçekleşti

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde DİBS yüzde 1,18, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,40 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde Amerikan Doları yüzde 0,44, Euro yüzde 1,1

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
19
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
15
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
13
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
11
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
10
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
6
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
5
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3