MENÜ

Bakan Kacır: "Kritik alanlarda dışa bağımlılığı azaltacağız"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sağlıkta yerli üretimi artırmanın ve teknoloji kapasitesini güçlendirmenin Milli Teknoloji Hamlesi’nin öncelikli hedeflerinden olduğunu belirterek, "Nitekim bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde biyoteknolojik ve

Yayınlanma: 20 Ekim 2025 12:42 Güncelleme: 20 Ekim 2025 19:50
Bakan Kacır: "Kritik alanlarda dışa bağımlılığı azaltacağız"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sağlıkta yerli üretimi artırmanın ve teknoloji kapasitesini güçlendirmenin Milli Teknoloji Hamlesi’nin öncelikli hedeflerinden olduğunu belirterek, "Nitekim bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde biyoteknolojik ve genomik araştırmalara tahsis ettiğimiz destekleri önemli ölçüde artıracağız. Etken madde, ilaç ve tıbbi cihazda yerli üretim kapasitemizde sıçrama sağlayacak, kritik alanlarda dışa bağımlılığı azaltacağız" dedi.
Kağıthane’de bir üniversitede Üretim, AR-GE ve Dikey Tarım Merkezi Açılış Töreni düzenlendi. Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, AK Parti Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Gözen ve çok sayıda davetli katıldı. Törende Bakan Kacır’ın konuşmasının ardından açılış kurdelesi kesildi.

"Akademisyenlerin teknoparklarda hayata geçirdiği 2 bin 200 girişim, bugüne kadar 2 milyar dolardan fazla ürün ya da hizmet satışı gerçekleştirdi"
Yapay zekadan biyoteknolojiye, uzaydan temiz enerjiye bilimin farklı sahalarında kapasite ve yetkinlik inşa eden ülkelerin, geleceğin dünyasını da şekillendirme gücüne sahip olduğunu söyleyen Bakan Kacır, "Bu doğrultuda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, son 23 yılda ‘daha müreffeh ve tam bağımsız Türkiye’ için bilimi ve teknolojiyi kalkınma stratejimizin omurgasına yerleştirdik. Altyapıdan insan kaynağına, Ar-Ge’den ticarileşmeye uzanan her halkada güçlü atılımlar gerçekleştirdik. Üniversitelerimizle sanayimiz arasındaki sinerjiyi güçlendiren önemli adımlar attık. Üniversitelerimizdeki bilimsel bilginin ekonomik değere ve yüksek katma değerli ürünlere dönüşmesinde köprü vazifesi gören teknoparklarımızın sayısı, bundan 23 yıl önce yalnızca 2’ydi. Bugün, fikirlerin ürüne, projelerin markaya dönüştüğü nitelikli Ar-Ge çalışmalarının yürütüldüğü 113 teknoparkı kapsayan güçlü bir Ar-Ge ekosistemine sahibiz. Akademisyenlerin teknoparklarda hayata geçirdiği 2 bin 200 girişim, bugüne kadar 2 milyar dolardan fazla ürün ya da hizmet satışı gerçekleştirdi. Eklemeli imalat, yerli ilaç ve aşı, sürdürülebilir tarım, elektrikli araç, yenilenebilir enerji, döngüsel ekonomi, kuantum gibi stratejik alanlarda kurduğumuz 20 yüksek teknoloji platformu, Ar-Ge faaliyetlerinin ticarileşmesine liderlik ediyor" dedi.

"Anadolu’nun zengin botanik mirasını yüksek katma değere dönüştürmemize imkan tanıyacak"
6550 sayılı kanun kapsamında faaliyet gösteren 12 ulusal araştırma altyapısının, kritik alanlarda yürüttüğü çalışmalarla, sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlarda üst düzeyde Ar-Ge çalışmaları sürdürdüğünü ifade eden Bakan Kacır, "Sektör profesyonellerinden ders alma imkanı sunan ’Sektör Kampüste’ programıyla üniversitelerimizde verilen eğitimi sahadaki tecrübeyle buluşturuyoruz. Bugün de araştırma ekosistemimizin genç üyelerinden olan üniversitede araştırma, girişimcilik ve üretimi aynı çatı altında buluşturan üç birimin yer aldığı entegre tesisin açılışını gerçekleştiriyoruz. Bunlardan ilki, kozmetik ve takviye edici gıda üretiminin gerçekleştirildiği UniKentPharma’dır. Sağlıklı yaşam arayışının güçlendiği, kişisel bakım ve iyi oluş bilincinin yaygınlaştığı günümüz dünyasında kozmetik ve takviye edici gıda ürünlerine talep gün geçtikçe artıyor. Yapılan araştırmalar, her iki sahanın toplam pazar büyüklüğünün 2030 yılına gelindiğinde 1 trilyon doları aşacağını gösteriyor. Özellikle tarımsal üretimimizi katma değere dönüştürecek yatırımlarla, bu alanda yerli ve milli üretim kabiliyetimizi güçlendirmek bizler için önceliktir. Nitekim, Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programıyla, 14 ilde yerel bitkisel ürünlerin katma değerini artırmaya yönelik yatırımlara ayrıcalıklı destekler sunma kararı aldık. Programın ilk çağrısında, illerimizin yerel bitkisel ürünlerini kozmetik, gıda takviyesi, ilaç etken maddesi ve kolajen gibi yüksek katma değerli ihracat ürünlerine dönüştürmeyi hedefleyen, toplam yatırım büyüklüğü 5,5 milyar lirayı bulan 24 proje başvurusu aldık. UniKentPharma da Anadolu’nun zengin botanik mirasını yüksek katma değere dönüştürmemize imkan tanıyacak, Türkiye’yi kişisel bakım ve takviye edici gıda alanında üretim ve inovasyon merkezi haline getirecek adımlardan biridir. Burada geliştirilen her ürün, raf ömrü ve güvenlik testlerinden geçerek tüketiciye güvenle sunulacak" ifadelerini kullandı.

"İlaç ve tıbbi cihazda yerli üretim kapasitemizde sıçrama sağlayacak, kritik alanlarda dışa bağımlılığı azaltacağız"
Sağlıkta yerli üretimi artırmanın ve teknoloji kapasitesini güçlendirmenin Milli Teknoloji Hamlesi’nin öncelikli hedeflerinden olduğunu belirten Bakan Mehmet Fatih Kacır, "Nitekim bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde biyoteknolojik ve genomik araştırmalara tahsis ettiğimiz destekleri önemli ölçüde artıracağız. Etken madde, ilaç ve tıbbi cihazda yerli üretim kapasitemizde sıçrama sağlayacak, kritik alanlarda dışa bağımlılığı azaltacağız. Ayrıca Biyoteknoloji Üretim Programı ile TÜBİTAK, üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı eşgüdümünde araştırma altyapılarını güçlendirecek, kamu alımlarını kaldıraç olarak kullanarak yerli biyoteknolojik ilaç üretimini kararlılıkla destekleyeceğiz. Nanoteknoloji, hücre kültürü, mikrobiyoloji, ilaç ve polimer sentezinde yüksek ticari potansiyele sahip ileri Ar-Ge’nin yürütüldüğü ResearchKent; sağlık teknolojilerinde özgün ve yüksek katma değerli ürünler geliştirilmesi için uygun laboratuvar altyapısını araştırmacılara sunuyor. Araştırmacılarımıza küresel ölçekte rekabet edebilir çözümler üretme imkanı sağlayacak. İnanıyorum ki ResearchKent’in bu vizyoner modeli, Türkiye’nin biyoteknoloji ve sağlık teknolojilerinde kendi kendine yeten, ihracat kabiliyeti yüksek bir ülke olma hedefine bizi bir adım daha yaklaştıracaktır" diye konuştu.

Tarım ve gıda güvenliğimiz için Ar-Ge ve inovasyonda vitesi yükseltecek, milli teknolojilerle üretimi daha dayanıklı hale getireceğiz"
Tarım ve gıda güvenliği için mişli teknolojilerle üretimin daha dayanaklı hale getireleceğini vurgulayan Bakan Kacır, "Entegre tesis bünyesinde yer alan üçüncü ve son altyapı ise GreenKent. İklim krizi, pandemi, kitlesel göç ve bölgesel çatışmaların gölgesinde, gıda arzı ve güvenliği günümüzde de her ülke için ertelenemez bir milli güvenlik meselesi olmaya devam ediyor. Mevcut tabloyu idrak eden ülkeler, gıda krizlerine karşı dayanıklılıklarını artırmak için tarımsal Ar-Ge yatırımlarını artırıyor. Tarımsal üretim zincirinin her bir halkasını, bilimin ve teknolojinin ışığında yeniden kurguluyor. Son yıllarda tarım sektörümüzü inovasyonla buluşturmak üzere, Gıda İnovasyon Merkezi, Konya Akıllı Teknolojiler Tasarım, Geliştirme ve Prototipleme Merkezi, Mersin Agropark gibi pek çok adım attık. Önümüzdeki dönemde tarım ve gıda güvenliğimiz için Ar-Ge ve inovasyonda vitesi yükseltecek, milli teknolojilerle üretimi daha dayanıklı hale getireceğiz. Tabii, dikey tarım uygulamaları, su ve enerji verimliliği yüksek yapısıyla, iklim risklerine dayanıklılığı ve yıl boyu kesintisiz, izlenebilir üretimi mümkün kılmasıyla gıdaya sürdürülebilir erişim açısından önemli fırsatlar sunuyor. GreenKent, işte bu vizyonun sahadaki karşılığıdır. Dikey tarım altyapısıyla yılın 12 ayı, iklime meydan okuyan, suyu ve enerjiyi tasarrufla kullanan, tam izlenebilir üretimi mümkün kılan bir model sunuyor. Tohumdan fidana, hasattan ürüne her adımın kayıt altına alındığı bu merkez, güvenilir ve standardize biyokütleüretimiyle fonksiyonel botanik ekstraktlarda yerli tedariksisteminin omurgasını oluşturacak" şeklinde konuştu.
ETİKETLER: Bakan, Kacır:, "Kritik, alanlarda, dışa
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Ticaret Bakanlığı’nın Havayolu Gümrük Beyan Sistemi Tüm Havalimanlarında Uygulanmaya Başladı

Ticaret Bakanlığı’nın Havayolu Gümrük Beyan Sistemi Tüm Havalimanlarında Uygulanmaya Başladı

Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen Havayolu Gümrük Beyan Sistemi (HGBS), 4 Mayıs 2026 tarihi itibarıyla uluslararası uçuş trafiği bulunan tüm havalimanlarında devreye alındı. Yeni sistemle birlikte havayolu taşımacılığına ilişkin gümrük işlemlerind

Afyonkarahisar’da Zirai Don Riskine Karşı Saha Kontrolleri Başladı

Afyonkarahisar’da Zirai Don Riskine Karşı Saha Kontrolleri Başladı

Afyonkarahisar’da zirai don riskine karşı tarım arazilerinde saha kontrolleri hız kesmeden devam ediyor. Afyonkarahisar’da etkili olan zirai don riski ve doğal afet tehlikelerine karşı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen saha deneti

Memede Ele Gelen Şişlik Kanser Habercisi mi?

Memede Ele Gelen Şişlik Kanser Habercisi mi?

Meme kanseri genellikle kendi kendine meme muayenesi ya da doktor kontrolünde ele gelen şişliklerle kendini gösterebiliyor. Meme sağlığı söz konusu olduğunda pek çok kadın memede ele gelen her şişliğin “kanser” olabileceğini düşünüyor. Fakat memede ele ge

Adalet Bakanı Gürlek: "Türkiye Artık Masayı Kuran Ülkedir"

Adalet Bakanı Gürlek: "Türkiye Artık Masayı Kuran Ülkedir"

Adalet Bakanı Akın Gürlek, MTTB Siyaset Okulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin vesayet zincirlerini kırdığını ve küresel siyasette oyun kurucu bir aktöre dönüştüğünü vurguladı. Yeni anayasanın bir zorunluluk olduğunu belirten Gürlek, "Güçlü olmayanın ad

Meteoroloji'den 13 il için kuvvetli yağış uyarısı

Meteoroloji'den 13 il için kuvvetli yağış uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), yurt genelinde etkili olması beklenen yağışlar nedeniyle 13 il için “sarı” kodlu uyarı yayımladı. MGM’nin son değerlendirmelerine göre Türkiye genelinde parçalı ve çok bulutlu bir hava hakim olacak. Marmara, İç Ege, Akd

Türk Kızılay 2026 Kurban Vekâlet Ücretlerini Açıkladı

Türk Kızılay 2026 Kurban Vekâlet Ücretlerini Açıkladı

Türk Kızılay, 2026 yılı Kurban Bayramı kapsamında gerçekleştireceği vekâletle kurban kesim organizasyonunun detaylarını ve ücretlerini kamuoyuyla paylaştı. "Kurban Bereketini Yıl Boyu Yaşatalım" sloganıyla yürütülen kampanya kapsamında vekâlet bedelleri b

Adıyaman Üniversitesi’nde Seramikte Uygulamalı Eğitim

Adıyaman Üniversitesi’nde Seramikte Uygulamalı Eğitim

Adıyaman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü tarafından düzenlenen çalıştayda, raku fırını tasarımı ve pişirimi uygulamalı olarak gerçekleştirildi. Adıyaman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü tarafından “Raku Fırını Tas

Uzakta Yaşayanlar İçin Kastamonu ile Bağı Canlı Tutmanın Yolu

Uzakta Yaşayanlar İçin Kastamonu ile Bağı Canlı Tutmanın Yolu

Başka bir şehirde yaşamak, memleket gündeminden kopmayı gerektirmez. Düzenli yerel haber takibi, uzaklığı daha yönetilebilir hale getirir.

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30