MENÜ

Bakan Nebati: "7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere refah payı verecek bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati; "Önümüzdeki dönemde ülkemizin ürettiği doğalgaz ve petrol gelirlerinden ayrılacak kaynakla Aile ve Gençlik Bankası...

Yayınlanma: 30 Nisan 2023 12:28
Bakan Nebati: "7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere refah payı verecek bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati; "Önümüzdeki dönemde ülkemizin ürettiği doğalgaz ve petrol gelirlerinden ayrılacak kaynakla Aile ve Gençlik Bankası kuracağız. Bakanlığımıza 3.220 personel alımı yapacağız" dedi. Bakan Nebati ayrıca; 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere refah payı verecek bir düzenleme üzerinde de çalıştıklarını kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati; Kayseri Sanayi Odası'nda (KAYSO) sanayicilerle bir araya geldi. Burada sanayicilere seslenen Bakan Nebati; depremzede vatandaşların yaralarını sarmak için tüm kurumlarla canla başla çalıştıklarını kaydederek; "Depremden etkilenen vatandaşlarımıza ve hayatını kaybedenlerin yakınlarına nakdi yardım yapıyoruz. Deprem felaketi sonrasında afetzedelerin ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde karşılanması amacıyla ilk etapta bütçeden ayırdığımız yaklaşık 100 milyar liralık kaynağı kurumlarımıza kullandırıyoruz. DASK çerçevesinde yaklaşık 22 milyar lirayı aşan hasar ödemesinde bulunduk. İnşaat sürecine de hızla başlamış bulunuyoruz. 11 ilimizde tam 113 bin konutun yapımına başladık. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmeler için Hazine Destekli Kefalet Sistemi çerçevesinde "İşletme Giderleri ve Yatırım Destek Paketini" devreye aldık. Bu destek paketleri çerçevesinde hâlihazırda 10,4 milyar liralık kredi hacmine ulaşılmış olup kullandırımlar devam etmektedir. KGF paketlerinin hacminde artışa giderek 250 milyar liralık KGF limitini tam 400 milyar liraya yükselttik. Bunun 50 milyar lirasını doğrudan deprem bölgesinde kullanılmak üzere vatandaşlarımızın istifadelerine sunuyoruz. Bölgedeki esnaf, sanatkârlar ve çiftçilerimizin kredi ödemelerini erteledik. Büyükbaş için 500 lira, küçükbaş için 50 lira yem desteği sağladık. Deprem bölgesindeki illerimizde sertifikalı tohum desteğimizi yüzde 100 artırdık" dedi.

Kayseri'deki desteklerin her geçen gün arttığını belirten Bakan Nebati; "Kayseri'ye sağladığımız destekleri her geçen gün artırmaktayız. 2022'de Kayseri'de sağladığımız 341 adet teşvik belgesiyle yatırımın artmasına katkı sağladık. 2023'ün ilk 2 ayında da Kayseri'de yatırım yapmak isteyen müteşebbislere yönelik 53 adet teşvik belgesi düzenledik. Böylece, 1,3 milyar liralık sabit yatırım yapılmasını ve 711 kişiye iş imkânı sağlanmasını hedefliyoruz. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat hedefleri doğrultusunda ülkemize katma değer sağlayacak projeleri bir bir hayata geçiriyoruz. Kamulaştırma çalışmaları devam eden Kocasinan Tarıma Dayalı İhtisas OSB'miz ile birlikte Kayseri'de OSB sayısı 4'e ulaşacaktır. Ayrıca, vatandaşlarımızın taze ve ucuz sebze-meyveye ulaşmalarını sağlamak için hayata geçirmeyi planladığımız Kocasinan Jeotermal Kaynaklı Sera OSB'mize tüzel kişilik kazandırdık. Kayseri'de tarımsal üretimi daha da artırmak için 2022 yılı içinde Kayseri'deki 13 bin 126 tarımsal üreticimize yaklaşık 3,7 milyar liralık Hazine faiz destekli kredi kullandırdık. 2023 Ocak-Mart döneminde de toplam 6 bin 312 üreticiye 1,4 milyar liralık hazine faiz destekli kredi kullandırdık" ifadelerini kullandı.

"Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Projesinde dış finansman sözleşmelerimizi imzaladık"

Yerköy - Kayseri Hızlı Tren Projesi'nde 1.2 milyar Euro'luk dış finansman temin ettiklerinin altını çizen Bakan Nebati; "Kayserimize hayırlı uğurlu olsun" diyerek; Hizmet ve eser siyasetini düstur edinmiş bir iktidar olarak, yaptıklarımız yapacaklarımızın göstergesidir diyor, yapılanlarla yetinmeyerek ülkemizi şahlandıracak yepyeni eserlere imza atıyoruz. Kayserili kardeşlerime buradan güzel bir haber de vermek isterim. Yerköy-Kayseri Hızlı Tren Projesine ilişkin olarak bildiğiniz üzere çalışmalarımıza devam ediyorduk. Projemizde önemli bir aşamayı daha geride bıraktık ve dış finansman sözleşmelerimizi imzaladık. Yaklaşık 1,2 milyar avroluk dış finansman temin ettik. Hem Kayserimize hem ülkemize hayırlı, uğurlu olsun. Projemizin sonuçlanmasıyla beraber, Kayserimizin lojistik potansiyelini kullanıp, yatırım ve istihdam için daha fazla alan açmış olacağız. Ülkemize daha fazla yatırım getirebileceğiz. Bu projenin devreye girmesiyle mevcut konvansiyonel demiryoluyla 7 saatte sağlanan Ankara - Kayseri ulaşım süresi 2 saate düşecek. Hem yük taşımacılığı hem de vatandaşlarımızın ulaşımları çok daha kolay hale gelecektir. Böylece, ülkemiz milyarlarca dolar tasarruf da sağlayacaktır" diye konuştu.

Önemli projelere imza attıklarının altını çizen Bakan Nebati; Ülkemizin enerji bağımsızlığı yolunda tarihî bir adım olan Karadeniz Doğal Gazı'nı keşiften sadece 32 ay sonra süratle devreye aldık. Bu sayede, 1 yıl boyunca evlerimizdeki mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğal gaz ücretsiz verilecektir. Ayrıca önümüzdeki 1 ay boyunca konutlarımızda ısınma dâhil tüm doğal gaz tüketiminden de ücret alınmayacaktır. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne nükleer yakıtı getirdik. Böylece, santralimiz nükleer tesis hüviyeti kazandı. İMECE yer gözlem uydusunu uzaya uğurladık. Savunma sanayiinde TCG Anadolu Gemisi, Altay Tankı, ilk özgün helikopterimiz GÖKBEY, Hürjet, insansız savaş uçağı Kızılelma ile pek çok önemli projeye imza attık. Ticari araçlarda ÖTV muafiyeti sağlıyoruz. Basit usul dışında kalan 13 Büyükşehrimizdeki 80 bin pazarcı esnafımızın kazançlarını da basit usul çerçevesinde dâhil ediyoruz. Kentsel dönüşümü "yarısı bizden kampanyası" ile destekliyoruz" dedi.

"Maliye Bakanlığı'nda bir fotoğraf veririz, içinizde ukde kalmasın"

Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da yüklenen Bakan Nebati; Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı anlaşılıyor ki cumhurbaşkanlığı adaylığını unutmuş, başka bir hayali var. Çünkü zihinde geçen her şey zaman zaman dile vurur. Bu bir dil sürçmesi değil; "ben maliye bakanıyken" diyor. Cumhurbaşkanı adayı; bir defa cumhurbaşkanımızın sizin SGK ile ilgili bir takıntısı var. Sizin Maliye Bakanı olma şansınız sıfır, o hayali kurmayın. Ama size yardımcı olacağım; lütfen gelin Maliye Bakanlığı'mızda bir fotoğraf verin, içinizde ukde kalmasın. Onu yaparız" diye konuştu.

"Doğalgaz ve petrol gelirlerinden ayrılacak kaynakla Aile ve Gençlik Bankası kuracağız. 3 bin 220 personel alımı yapacağız"

Üretilen doğalgaz ve petrol gelirlerinden ayrılacak kaynakla Aile ve Gençlik Bankası'nın kurulacağını ve 3 bin 200 personel alımı yapacaklarını kaydeden Bakan Nureddin Nebati; "Başvuran toplam 4 bin 300 engelli öğretmenimizden ilk etapta 3.500'ünü sonrasında ise kalan 800 öğretmenimizin de atamasını yaptık. Mayıs ayı başında da sözleşmeli 45 bin öğretmenimizin atamasını yapacağız. Böylelikle sözleşmeliden memur statüsüne geçen öğretmen sayısı 93 bin 272 olacaktır. Önümüzdeki dönemde ülkemizin ürettiği doğalgaz ve petrol gelirlerinden ayrılacak kaynakla Aile ve Gençlik Bankası kuracağız. Bakanlığımıza nitelikli 3 bin 220 personel alımı yapacağız. EYT taleplerini karşıladık, en düşük emekli maaşını yükselttik. Ayrıca, 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere refah payı verecek bir düzenleme üzerinde de çalışıyoruz. Ankara ve İstanbul'a yeni metro hatları kazandırdık. Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattını açtık. Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Avrupa'nın en uzun tüneli Yeni Zigana Tüneli'ni yakında hizmete sunacağız" şeklinde konuştu. Onlarca yılda hazırlanıp tamamlanabilecek asırlık eserleri, birkaç yılda kazandırmanın kendilerine nasip olduğunu söyleyen Bakan Nebati konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Bizim milletimiz çok iyi bilir: Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Bizler, cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde, laf değil iş üreten, milletimize hizmet üreten, en zorlu sorunlara isabetli çözümler üreten taraftayız. Durmadan, yılmadan, yorulmadan ve savrulmadan işimize odaklanarak, bu güzelim ülkeye ve insanımıza eserler kazandırmaya, doğru zamanda doğru adımlar atarak daha da güçlenmeye devam edeceğiz. Asrın felaketi şüphesiz milletçe hepimizi derinden sarsmıştır. Ancak ülke ekonomimiz üzerindeki etkisinin sınırlı ve geçici olacaktır. İlk sinyaller de açık bir şekilde buna işaret ederken, makro göstergelerimizdeki görüntü de gayet olumludur. Son dönem öncü göstergelere bakıldığında bunu net bir şekilde görüyoruz. Mart-Nisan döneminde Reel Kesim Güven Endeksi 11 ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Keza Tüketici Güveni, Kapasite kullanım oranı, PMI, ihracat ve Kurulan şirket sayısı yine artış göstermiştir. Turizm geliri yılın ilk çeyreğinde tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek performansını yakalamıştır. Bu göstergelerdeki hızlı toparlanma, güçlü istikrar ortamının süreceğine dair milletimizin güveninin arttığını ortaya koymaktadır. 1 buçuk trilyon dolar milli gelir büyüklüğüne ve 16 bin dolarlık kişi başı gelir düzeyine ulaşmayı hedefliyoruz. Toplam istihdamı 38 milyona, İhracatımızı en az 400 milyar dolara, turizm gelirlerimizi de 100 milyar dolara yükselteceğiz. Ve bunların tamamını, yine yan yana, yine birlikte başaracağız."

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı
Karabük’te trafiğe kayıtlı araç sayısı 86 bin 262 oldu

Karabük’te trafiğe kayıtlı araç sayısı 86 bin 262 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Karabük’te 2026 yılı Şubat ayı itibarıyla motorlu kara taşıtı sayısı 86 bin 262 oldu.TÜİK’in 2026 yılı Şubat ayına ilişkin açıkladığı motorlu kara taşıtları istatistiklerine göre, Türkiye genelinde 121 bin

Bağlarda çiçek öncesi ilaçlama programı açıklandı

Bağlarda çiçek öncesi ilaçlama programı açıklandı

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde üzüm üreticilerine yönelik çiçek öncesi ilaçlama programı açıklandı. Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, bağlarda hastalık ve zararlılarla mücadelede doğru zamanlamanın önemine dikkat çekerek üreticileri bilgilendirdi.Yapıl

Van’da Ramazan Bayramı öncesi marketlere sıkı denetim

Van’da Ramazan Bayramı öncesi marketlere sıkı denetim

Van’da Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte tüketici haklarının korunması ve fahiş fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla marketlerdeki denetimler sıklaştırıldı.Van Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik etiket ve fiy

Aydın’ın ihracatı Şubat ayında geriledi

Aydın’ın ihracatı Şubat ayında geriledi

Aydın’da 2026 yılı Şubat ayında ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 azalarak 151 milyon dolar oldu.Aydın’da ihracat rakamları 2026 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre düşüş gösterdi. 2025 yılı Şubat ayında 153 milyon 159

Sivas’ta şubatta 599 konut satıldı

Sivas’ta şubatta 599 konut satıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin konut ve iş yeri satış istatistiklerini açıkladı.Verilere göre Sivas’ta bu yılın şubat ayında 599 konut satıldı. Satılan konutların 204’ünü ilk el satış, 395’ini ise ikinci el satış oluşturdu. Sivas’ta

Garanti BBVA, ekspertiz ve ipotek süreçlerini dijital kanallara taşıdı

Garanti BBVA, ekspertiz ve ipotek süreçlerini dijital kanallara taşıdı

Garanti BBVA, taşınmazlar için ekspertiz başvurusu, yenileme ve ipotek başlatma süreçlerini dijital kanallara taşıyarak, şahıs ve tüzel müşterilerine krediye erişimde hız, kolaylık ve esneklik sunmaya başladı.Garanti BBVA, şahıs ve tüzel nitelikli KOBİ ve

Savaş plastik sanayisini vurdu: Maliyetler yüzde 60 arttı

Savaş plastik sanayisini vurdu: Maliyetler yüzde 60 arttı

İran savaşı sonrası yükselen petrol fiyatları, plastik ve ambalaj sektöründe maliyetleri yaklaşık yüzde 60 artırdı. Hammadde sıkıntısı yaşayan sanayiciler kamu desteği talep ediyor.ABD ve İsrail’in İran’a yönelik askeri operasyonları sonrası küresel enerj

Sinop’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 85 bin 410’a ulaştı

Sinop’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı 85 bin 410’a ulaştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Motorlu Kara Taşıtları Şubat 2026 verilerine göre, Sinop’ta trafiğe kayıtlı araç sayısı Şubat ayı sonu itibarıyla 85 bin 410 oldu. Kentte en büyük payı otomobiller oluştururken, Şubat ayında 288 yeni t

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:04
Güneş 06:25
Öğle 12:40
İkindi 16:04
Akşam 18:44
Yatsı 20:00

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
57
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
49
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
42
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
27
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
24
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
20
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17