Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
20:27 6 ilde araçların şasi ve motor numaralarını değiştirerek satan zanlılara op...20:20 TFF, Süper Lig’de 35. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı20:20 Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Geçirgen: “Bakanımıza çiftçilerimiz adına te...20:19 Öğrenci tarafından vurulan okul müdürü İbrahim Oktugan hayatını kaybetti19:52 Sinop’ta hırsızlık zanlısı yakalandı19:51 12 ayrı suçtan 30 yıl hapis cezası olan suç makinası kadın yakalandı19:49 Sosyal medyada tanıştığı şahsa 360 bin TL’sini kaptırdı19:47 Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ve İstanbulspor Başkanı Sarıalioğlu, PFDK’ya sev...19:39 Üst düzey Hamas yetkilisi: “İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için a...19:38 Kepçeyle çarpışan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti19:36 16 yaşındaki ehliyetsiz çocuğun kullandığı motosiklet öğrenci servisi ile ç...19:33 Berlin Özgür Üniversitesi’ndeki Gazze’ye destek protestosuna polisten müdah...19:31 Gazze’ye destek protestoları Avrupa’daki üniversitelerde yayılıyor19:30 Bozüyük Belediye Meclisi Mayıs ayı toplantıları sona erdi19:28 Başı kesilerek cesedi su kanalına atılan inşaat ustası toprağa verildi19:25 Türkiye ile Kuveyt arasında 6 anlaşma imzalandı19:19 İsrail saldırılarında yaralanan İsrailli esir hayatını kaybetti19:17 İstismarcı sucu hakkında ara karar: Sanığın tutukluğunun devamına karar ver...19:07 Fenerbahçe’den İrfan Can Kahveci ve Osayi Samuel açıklaması19:05 DBB Başkanları birimleri denetledi
Sağlık 21 Haziran 2018 - 12:58 Yorum: 0

Balı ham hali ile tüketin tavsiyesi

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, "Balın şifasından faydalanabilmek için ham hali tüketilmeli"...

Balı ham hali ile tüketin tavsiyesi

İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, "Balın şifasından faydalanabilmek için ham hali tüketilmeli" dedi.

Gıda Mühendisi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, balın ham haliyle tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Boyacıoğlu, "Bal, arıların bitki nektarları ve salgılardan ürettiği, kendine özgü maddeler ile birleştirerek değişikliğe uğrattığı, su içeriğini düşürdüğü ve petekte depolayarak olgunlaştırdığı doğal ve değerli bir besindir. Arılar tarafından yirmi milyon yıldır bal üretilmektedir. Bal doğal olarak bileşiminde proteinler, enzimler, vitamin, mineraller ve antioksidan özellik taşıyan fenolik flavonoid bileşenler içerir. Balın içeriğinde B1, B2, B3, B5, B6, C vitamini ile sodyum, kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, bakır, demir gibi mineraller de yer alır. Balın içerisindeki bu değerli bileşenlerin korunması için bal pastörize edilmemelidir" dedi.

"Ülkemizde sofra ballarının çoğu pastörize ediliyor"

Boyacıoğlu, "Pastörizasyon, 65-76C aralığında uygulanan ısıtma işlemidir. Süt, meyve suyu vb. ürünlere uygulanmaktadır. Pastörizasyon işlemi ballarda kristalizasyon yani şekerlenmeyi önlemek için yapılmaktadır. Bu şekilde ballar raflarda daha uzun süre şeffaf berrak bir şekilde kalmaktadır. Fakat balda bu işlemin uygulanması balın içerisindeki enzimlerin, proteinlerin, vitaminlerin ve antioksidan maddelerin zarar görmesine neden olur. Balın pastörize ve filtre edilmemiş ham hali tüketilmeli."

Boyacıoğlu, pastörize edilmiş ballarda bu işlemin etikette belirtilmesi gerektiğini, fakat şu anda belirtilmediğini ve bu da tüketicinin bu konuda eksik bilgilendirilmesine yol açtığını belirtti.

Ham bal

Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, "Ham bal, kovandan alındığı hali ile tüketime sunulan doğal baldır, pastörize ve filtre edilmemiştir. Pastörizasyon balın içerisinde doğal olarak bulunan enzimler, vitaminler ve antioksidan özelliğe sahip bazı fenolik ve flavonoid yapıdaki faydalı bileşenlerin azalmasına neden olurken; filtrasyon da balın içerisinde doğal olarak bulunan polenlerin azalmasına neden olur. Ham bal, pastörize edilmediğinden ve polenleri tutacak şekilde filtre edilmediğinden besin içeriği tüm doğallık ve saflığıyla korunmaktadır" diye konuştu.

Ham balda bu işlem uygulanmadığı için doğal olarak kristalleşme görülebildiğini, balın kristalleşmesinin tamamen doğal bir olay olduğunu belirten Boyacıoğlu, "Kristalleşmiş balın tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bu kimyasal bir bozulma belirtisi değil, fiziksel bir değişimdir. Bal kristal halde de doğrudan tüketilebilir. Üstelik ham bal içerisindeki değerli bileşenler korunduğundan yüksek anti-bakteriyel aktivite de göstermektedir" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber