MENÜ

Baraj suyu Yusufeli’ne yaklaştı: Son bin metre

Artvin'de su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı ve HES projesinde sular yükselmeye devam ediyor.

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:32 Güncelleme: 10 Eylül 2025 00:58
Baraj suyu Yusufeli’ne yaklaştı: Son bin metre

Artvin'de su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı ve HES projesinde sular yükselmeye devam ediyor. Su seviyesinin 67 metreyi bulduğu barajda depolanan su miktarı 58 milyon metreküp seviyesine ulaştı. Su tutma işleminde 2 ay geride kalırken, baraj sularının Yusufeli'ne ulaşmasına son bin metre kaldı.

Artvin'in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde yapımı tamamlanan kemer baraj sınıfında 275 metreyle gövde yüksekliğiyle Türkiye'nin birinci, dünyanın beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı; 22 Kasım tarihinde su tutmaya başladı. Baraj kapaklarının kapanmasıyla, gövdede biriken su seviyesi 2 ay içinde 67 metreyi buldu. Karayolları başta olmak üzere, baraja yakın köylerdeki evler ve mahalleler birer birer sular altında kalıyor. Baraj suları Evren Mahallesi ve sanayi bölgesine yaklaşırken, bin metre sonra Yusufeli ilçesine ulaşmış olacak.

Testler başarıyla tamamlandı

Yusufeli Barajı'nda, geçtiğimiz hafta su seviyesi 63 metreye ulaşarak dip savakların seviyesine geldi. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün en büyük yatırımlarından olan barajda biriken su miktarı ise 49 milyon metreküpe ulaştı. Suyun bu seviyeye ulaşmasıyla baraj gövdesi üzerinde bulunan ve su tutma programına uygun şekilde su seviyesinin yükselmesini kontrol edecek 4 dip savak açılıp kapatılarak sorunsuz şekilde test edildi.

Yusufeli Barajı'nda enerji üretiminin yıl ortasında başlaması planlanıyor

275 metre yüksekliği ile dünyada 5'inci sırada olan baraj, enerji üretimine hazırlanıyor. 22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı'nda suyun yüksekliği 67 metreye ulaştı. 2 milyar 130 milyon metreküp su toplama hacmine sahip barajda su seviyesi 167 metreye ulaştığında enerji üretimi başlayacak. Mayıs sonu ya da haziranın ilk haftasında bu sürecin tamamlanmış olması ve enerji üretimine başlanması planlanıyor.

Hüzünlü bekleyiş devam ediyor

Baraj suları altında kalacak olan Yusufeli ilçesinde hüzünlü bekleyiş devam ediyor. 70 yıllık hatıralarını sular altında bırakıp yeni hayatlarına "merhaba" diyen bölge halkı, hatıralarını sular altında bırakırken izlemeye gidiyor.

Suyun geldiği bölgeye giden vatandaşlar, fotoğraf çekip o günleri son kez yad ediyor. Kimi torununu alıp gelirken, kimi de fotoğraf makinesiyle son kez çekimlerini yapıyor. Fotoğraf makinesiyle sular altında kalmadan önce çekimlerini yapan bölge halkından Rahmi Arslanoğlu , "İlkokul, ortaokul, lise yıllarımız burada geçti. Bu anları arşivlemek amacıyla tekrar buraya geldik. Yıllar boyunca gezdiğimiz yerler o günleri gelip yad etmiş olduk" dedi.

Dekorasyon işiyle uğraşan Abdullah Şahin, "Birçok yerde emeğimiz var" diyerek şunları söyledi:

Son son torunumla birlikte fotoğraf çekinmek için geldik. Emeklerimiz sular altında kalıyor. Çok emeğimiz var Yusufeli'nde, birçok yerinde çalışmıştım. Okula gidip gelirken bu yolları kullandım, şimdi sular altında kaldığını görmem farklı bir duygu veriyor."

Elektrik Mühendisi Kürşat Akyürek ise, "Yıllarca Yusufeli'nde yaşadım, çocukluğum burada geçti. Şu an il dışında yaşıyorum işim gereği ama vakit buldukça memleketimizi ziyaret etmeye çalışıyoruz. Bugün yine geldik, su altında kalmadan önce ne oldu ne bitti diye bakalım dedik. Duygularımız çok farklı, birikmiş anılarımız var. Böyle olunca insan duygulanıyor, yapacak bir şey yok, böyle olması gerekiyormuş. Bir kazanç elde etmek gerekiyorsa bir yerden taviz vermemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

150 yıllık tarihine sahip Yusufeli ilçesinin 6 kez yerleşim yeri değiştirilirken, 7. kez taşınmada sona gelindi. Son olarak 1952 yılında mevcut ilçeye taşınan bölge halkı, 70 yıldır bu bölgede hayatlarını sürdürmüştü.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı
Bayram öncesi balık tezgahlarında bolluk

Bayram öncesi balık tezgahlarında bolluk

Ramazan Bayramı öncesinde balık tezgahlarında hareketlilik yaşanırken, tezgahlardaki çeşitlilik ve satışlardaki artış esnafın yüzünü güldürdü. Balıkçı esnafı, özellikle büyük balıklara olan talebin yükseldiğini belirtti.Ramazan ayı boyunca balık satışları

Sarp Sınır Kapısı’nda yolcu geçişi 5 milyonu aştı

Sarp Sınır Kapısı’nda yolcu geçişi 5 milyonu aştı

Sarp Sınır Kapısı’nda yolcu geçiş sayıları son yıllarda yüksek seviyelerde seyrederken, 2025 yılında 5 milyonun üzerinde gerçekleşen geçişlerle Sarp Kapısı Türkiye’nin en yoğun kara hudut kapılarından biri olmayı sürdürdü.Türkiye’nin Kafkaslar ve Orta Asy

Bakız İnşaat’tan modern ve sosyal donatılı yaşam projesi

Bakız İnşaat’tan modern ve sosyal donatılı yaşam projesi

Adana’da yükselen Bakız İnşaat’ın yeni konut projesi, sunduğu sosyal donatılarla Adana’nın dikkatini çekiyor.Adana’nın önde gelen inşaat firmalarından Turgay Canver ve Begüm Canver’in sahibi olduğu Bakız İnşaat, şehirde yeni nesil konut projeleriyle fark

Bakan Işıkhan: "Etrafımızda yaşanan savaşlara rağmen istihdamda ve üretimde dev adımlar atmaya devam ediyoruz"

Bakan Işıkhan: "Etrafımızda yaşanan savaşlara rağmen istihdamda ve üretimde dev adımlar atmaya devam ediyoruz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, dünya ve bölgedeki savaşlar ile ekonomik dalgalanmaların ortasındaki Türkiye’nin güçlü ve büyük bir devlet olarak kendi kararlarını kendi veren, kendi çıkarlarına göre stratejik hareket eden bir konumda old

GSO Mart ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi

GSO Mart ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Mart Ayı Meclis Toplantısı, GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu’nun başkanlığında, Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Meclis ve Meslek Komite Üyelerinin katılımıyla yapıldı.Toplantıda, bölgede yaşanan savaş ve artan jeop

Antalya’da asırlık ‘Zimem Defteri’ geleneği 12 yıldır esnafa ve ihtiyaç sahibine can suyu oldu

Antalya’da asırlık ‘Zimem Defteri’ geleneği 12 yıldır esnafa ve ihtiyaç sahibine can suyu oldu

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi, alınan bir malın satıcı tarafından not edilerek alıcının ileriye dönük borçlandırılmasını ifade eden tarihi "Zimem Defteri" geleneğini bu yıl da sürdürerek ihtiyaç sahiplerinin mahalle bakka

Karabük’te trafiğe kayıtlı araç sayısı 86 bin 262 oldu

Karabük’te trafiğe kayıtlı araç sayısı 86 bin 262 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Karabük’te 2026 yılı Şubat ayı itibarıyla motorlu kara taşıtı sayısı 86 bin 262 oldu.TÜİK’in 2026 yılı Şubat ayına ilişkin açıkladığı motorlu kara taşıtları istatistiklerine göre, Türkiye genelinde 121 bin

Bağlarda çiçek öncesi ilaçlama programı açıklandı

Bağlarda çiçek öncesi ilaçlama programı açıklandı

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde üzüm üreticilerine yönelik çiçek öncesi ilaçlama programı açıklandı. Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, bağlarda hastalık ve zararlılarla mücadelede doğru zamanlamanın önemine dikkat çekerek üreticileri bilgilendirdi.Yapıl

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:39
İkindi 16:05
Akşam 18:46
Yatsı 20:02

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
60
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
52
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
30
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17