Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
05:27 Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı05:00 Trump’ın eski yardımcısı “sus payı” davasında ifade verdi04:11 AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya...04:00 Beykoz’da kontrolden çıkan hafif ticari araç otomobile çarptı: 2 yaralı03:50 Maltepe’de alkollü sürücü otobüs durağına girdi02:56 Bayburt’ta basit yaralama suçunda taraflar TSK’ya bağış yapma şartıyla uzla...02:53 Uzlaştırma Büro ekiplerince bir dosya daha çözüme kavuşturuldu02:49 Vali Eldivan kariyer ve motivasyon söyleşisinde öğrencilerle bir araya geld...02:47 Bayburt’ta ’Orman Benim’ etkinliği02:44 Erzincan’da Filistin’e destek yürüyüşü yapıldı02:20 Yangına karşı ormanlık alanları ve bahçeleri temizlediler02:10 Erzincan’da “İhtiyar Kız” isimli komedi oyunu sahnelendi01:56 Uluslararası Turan Film Festivali ödülleri sahiplerini buldu01:38 Erzincan’da tarım işçilerini taşıyan minibüs su kanalına devrildi: 6 yaralı01:28 Ankaragücü taraftarından Filistin’e destek01:25 Yolcu treni ile hemzemin geçitte çarpışan otomobil devrildi: 1 yaralı00:36 Trabzon’daki dolmuşçu öğrenci gerginliğine 2 tutuklama00:36 Refüje çarpan araç perte çıktı: Aynı aileden 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı00:18 Balıkesir açıklarında Yunanistan unsurları tarafından geri itilen 7’si çocu...00:18 Şerit ihlali yapan kamyon 2 aracı biçti, anne ve oğlu can verdi
Siyaset 19 Ağustos 2019 - 10:53 Yorum: 0

Barajlara bırakılan balıklarla ekonomiye yılda 940 milyon lira katkı sağlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından bugüne kadar 235 baraj gölü ve çok sayıda gölete toplam 575 milyon...

Barajlara bırakılan balıklarla ekonomiye yılda 940 milyon lira katkı sağlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından bugüne kadar 235 baraj gölü ve çok sayıda gölete toplam 575 milyon değişik türde balık bırakılarak ekonomiye yıllık 940 milyon lira katkı sağlandığını açıkladı.

Enerjiden tarıma, içme suyu temininden taşkın korumaya kadar birçok alanda ülke ekonomisine hizmet

veren baraj ve göletler, su ürünleri üretimine de zemin hazırlayarak hem vatandaşlara yeni bir gelir kapısı açıyor hem de nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin devamlılığını sağlıyor. Ülkemizdeki baraj ve göletlerde doğal olarak yaşayan ve ekonomik değeri olan yaklaşık 30 farklı balık türü bulunuyor. Bu doğal türlerin desteklenmesi ve balıkçılık faaliyetlerinden yüksek gelir elde edilmesi maksadıyla DSİ'ye ait 7 adet Su Ürünleri İstasyonunda çalışmalar yürütülüyor. DSİ Su Ürünleri İstasyonlarında yılda yaklaşık 30 milyon pullu sazan (Cyprinus carpio) ve 2 milyon civarında şabut balığı (Tor grypus) üretiliyor. Yine ekonomik değeri yüksek olan Karaca mersini (Acipenser gueldenstaedtii) ve sivriburunun (Acipenser stellatus) anaç adayı olarak bakım ve besleme çalışmalarına Amasya Yedikır ve Bolu Gölköy Su Ürünleri İstasyonlarında devam ediliyor. Bu çerçevede yayın balığı (Silurus glanis) üretimi ise ülkemizde ilk kez DSİ Keban Barajı Su Ürünleri İstasyonunda yapıldı.

Barajlara 575 milyon balık bırakıldı

Etütleri tamamlanmış ve stok tespiti yapılmış baraj göllerinde DSİ tarafından belirlenen program dahilinde düzenli olarak balıklandırma da yapılıyor. DSİ tarafından bugüne kadar 235 baraj gölü ve çok sayıda gölete toplam 575 milyon değişik türde balık bırakıldı. Bu kapsamda yıllık olarak ortalama 30 milyon pullu sazan yavrusu yaklaşık 120 baraj gölü ile 30 adet gölete bırakıldı. Şabut balığı ise havzaya özgü olması nedeniyle Atatürk ve Karakaya Baraj Göllerine bırakıldı.

Ekonomiye yıllık 940 milyon lira katkı

Baraj göllerinin tarımsal sulama ile ülkemizin gıda güvenliğinin teminatı olduğunun altını çizen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Barajlar ve göllerimiz aynı zamanda balıkçılık faaliyetlerine de zemin hazırlıyor. Bu çerçevede DSİ'nin kullanımında bulunan baraj ve göletlerde gerçekleştirilen su ürünleri üretiminin ekonomik değeri yıllık olarak yaklaşık 940 milyon TL'yi buluyor" dedi.

Baraj ve göletlerde yürütülen yetiştiricilik faaliyetleri neticesinde 2018 yılında 110 bin ton su ürünleri üretimi yapıldığını vurgulayan Pakdemirli, "Bu üretimin ekonomik değeri 880 milyon TL'yi buluyor. Ayrıca ticari avcılık yoluyla üretime açılan 179 baraj gölünde 2018 yılında 14 bin ton çeşitli türde su ürünü elde edildi. Bu üretimin ekonomik değeri de 60 milyon TL civarında" açıklamasını yaptı.

Bakan Pakdemirli, DSİ'nin uygun gördüğü baraj gölleri ve göletlerde özel sektör tarafından yetiştiricilik faaliyetlerinin yapılabildiğini de sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber