MENÜ

Başkan Çondur pamuk, incir ve su yönetimi için stratejik destek talep etti

TOBB Müşterek Konsey Toplantısı’nda konuşan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, pamukta artan maliyetler karşısında üreticinin ciddi gelir kaybı yaşadığını vurgulayarak, Aydın’da derinleşen kuraklık nedeniyle acil ve bütüncül su yönetimi çağrısınd

Yayınlanma: 09 Aralık 2025 15:06 Güncelleme: 09 Aralık 2025 14:25
Başkan Çondur pamuk, incir ve su yönetimi için stratejik destek talep etti
TOBB Müşterek Konsey Toplantısı’nda konuşan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, pamukta artan maliyetler karşısında üreticinin ciddi gelir kaybı yaşadığını vurgulayarak, Aydın’da derinleşen kuraklık nedeniyle acil ve bütüncül su yönetimi çağrısında bulundu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Müşterek Konsey Toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın teşrifleriyle TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında, konsey üyelerinin geniş katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıya katılan TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkan Yardımcısı ve Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın’ın ve Türkiye’nin önemli tarımsal ürünleri olan pamuk ve incirde yaşanan sorunlarla birlikte Aydın’ın tarımsal üretimini tehdit eden kuraklık krizi ve buna bağlı su arzı sorunlarını toplantı gündemine taşıdı.

TOBB Ticaret Borsaları Konsey Başkan Yardımcısı ve Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, pamukta uygulanan yeni destekleme modelinde fiyatın bin 98 TL seviyesinde sabit tutulmasının üretici açısından sürdürülebilir olmadığını vurguladı. Borsaların ve ziraat odalarının ortak çalışmasıyla gerçekleştirdiği maliyet analizlerine göre pamuğun kilogram maliyetinin 35,63 TL seviyesinde olduğunu, buna karşın üreticinin pamuğu ortalama 26 TL’ye satabildiğini belirten Çondur, bu tablo karşısında üreticinin ayakta kalabilmesi için en az 9,63 TL prim desteğine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Çondur, destekleme mekanizmasında gerekli iyileştirmeler yapılmadığı takdirde, 2007-2008 döneminde yaşanan üretimden çekilme sürecinin yeniden yaşanabileceğini ve üreticinin pamuk ekiminden vazgeçebileceğini söyledi. Bu durumun yalnızca tarım sektörü açısından değil, tekstil ve yağ sanayi başta olmak üzere pek çok sektörü doğrudan etkileyeceğini belirterek pamuk üretiminin stratejik önemine dikkat çekti.

"İncir, ülkemizin tarımsal ihracat kimliğinin en güçlü simgelerinden biri"
Konuşmasında kuru incir sektöründe yaşanan sorunlara da değinen Çondur, Aydın’ın yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın en büyük kuru incir üreticisi olduğunu dile getirdi. Ancak son yıllarda yaşanan aşırı sıcaklık ve şiddetli kuraklığın, incirde doğal olarak toksin seviyelerinin artmasına yol açtığını ifade etti. Çondur, Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye’den gönderilen incirlerde aşırı derecede sıkı analiz uyguladığını; buna karşın kendi iç pazarlarında benzer ürünlerde aynı seviyede inceleme yapılmadığını belirterek ciddi bir çifte standardın var olduğunun altını çizdi. Türkiye’den gönderilen ürünlerde kontrol sıklığının yüzde 80’lere kadar ulaştığını, ancak AB’nin kendi pazarında bu tür kontrollerin yok denilecek kadar az olduğunu ifade etti. Bu nedenle, AB Tarım Bakanlıkları nezdinde diplomatik girişimlerin başlatılması gerektiğini söyleyen Çondur, ihracattan geri dönen kuru incirlerin yeniden işlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda ihracatçılara destek verilmesinin önemini vurguladı. Çondur, incirin Türkiye için yalnızca ekonomik bir ürün olmadığını; aynı zamanda ülkemizin tarımsal ihracat kimliğinin en güçlü simgelerinden biri olduğunu ifade etti.

"Bölgenin su yönetimi konusu artık ertelenemez"
Çondur, Aydın’ın son dört yılın üçünde ağır meteorolojik kuraklık yaşadığını belirterek bölgedeki tarımsal üretimin her geçen gün daha büyük risk altına girdiğini aktardı. Aydın’ın geniş baraj kapasitesine sahip olmasına rağmen, yağışlardaki ciddi azalmanın barajları dolduramadığını ve üreticinin su temininde güçlük yaşadığını vurguladı. Bu nedenle bölgenin su yönetimi konusunun artık ertelenemez bir zorunluluk haline geldiğini ifade etti.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Muğla Dalaman Çayı’nın Bozdoğan Kemer Barajı’na bağlanması projesinin, Aydın için son derece anlamlı ve stratejik bir adım olduğunu dile getiren Çondur, projenin hızlandırılarak faaliyete geçirilmesini talep etti. Bu projenin hayata geçmesiyle tarımsal sulama kapasitesinin artacağını, üretimin sürdürülebilirliğinin güçleneceğini ve bölgedeki kuraklık sorununun önemli ölçüde hafifleyeceğini belirtti.

Üretim, ihracat ve sürdürülebilirlik için ortak çözüm çağrısı
Toplantıda yaptığı konuşma boyunca tarımsal üretimden dış ticarete kadar geniş bir yelpazede değerlendirmelerde bulunan Fevzi Çondur, pamuk ve incir sektörlerinde yaşanan sorunların yalnızca üreticiye yüklenemeyecek kadar geniş etkileri olduğunu vurguladı. Artan maliyetler, iklim kaynaklı riskler, uluslararası pazar baskıları ve destekleme mekanizmalarındaki yetersizlikler birlikte ele alınmadığı sürece sektörlerde kalıcı iyileşme sağlanamayacağını ifade etti.

Çondur, Türkiye’nin bu alanlarda dünya liderliğini pekiştirebilmesi için hem merkezi yönetimin hem sektör temsilcilerinin hem de ihracatçıların uyumlu bir şekilde hareket etmesi gerektiğini belirterek, üretim ve ihracatın sürdürülebilirliği adına kapsamlı çözüm paketlerinin hayata geçirilmesinin kritik önemde olduğunu söyledi.
ETİKETLER: Başkan, Çondur, pamuk,, incir, yönetimi
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Binlerce ailenin geçim kaynağı limonun başkentinde hasat zamanı

Binlerce ailenin geçim kaynağı limonun başkentinde hasat zamanı

Binlerce aileye ekmek kapısı olan limonun başkenti olarak bilinen Mersin’in Erdemli ilçesinde, depoluk üründe hasat dönemine girildi. Şu anda bahçede 40 TL civarında alıcı bulan limonlar sabah erken saatlerde bahçeye giren işçiler tarafından tek tek topla

İşçiler yağmur ve çamuru aldırış etmeden üretime devam ediyor

İşçiler yağmur ve çamuru aldırış etmeden üretime devam ediyor

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde üreticiler ve tarım işçileri, yağmurun oluşturduğu çamura rağmen üzüm hasadını aksatmadan devam ediyor. Red Globe ve Sultaniye kesimleri tüm zorluklara rağmen devam ederken, hasat edilen üzümler çevre illere gönderiliyor.Sarıg

Seven Vega gemisi Filyos Limanı’nda: 2026 hedefi için start verildi

Seven Vega gemisi Filyos Limanı’nda: 2026 hedefi için start verildi

Karadeniz gazının üretim kapasitesini artıracak stratejik hamleler kapsamında ‘Seven Vega’ gemisi Filyos Limanı’na geldi. Gemi, deniz tabanına döşeyeceği boru hatlarıyla gaz sahasını 2026’da devreye girecek yüzer üretim ünitesine bağlayacak.Türkiye’nin en

Simav’da 11 sera üreticisine 2,5 ton gübre desteği

Simav’da 11 sera üreticisine 2,5 ton gübre desteği

Kütahya’nın Simav ilçesinde sera üretimi yapan ve iyi tarım Uygulamaları projesine dahil olan 11 üreticiye 2,5 ton gübre desteği sağlandığı bildirildi.İl Tarım ve Orman Bakanlığının iyi tarım uygulamaları projesine dahil olan 11 sera üreticisine, Bitkisel

Bölgenin değeri: Ardahan Kavılcası

Bölgenin değeri: Ardahan Kavılcası

Ardahan Üniversitesi Dünya Toprak Günü kapsamında "Buğdayın Atası Ardahan Kavılcası Etkinlikleri-2" programına ev sahipliği yaptı.Aşık Şenlik Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe, Ardahan Vali Vekili Mustafa Berat Kasımoğlu, Rektör Prof. Dr. Öztürk Emi

Suudi Arabistan’dan Şırnak’a ilk uçak seferi gerçekleşti

Suudi Arabistan’dan Şırnak’a ilk uçak seferi gerçekleşti

Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı’ndan Suudi Arabistan’a ilk defa yapılan uçak seferi ile Umre ziyaretine giden 220 yolcu, Medine’den Şırnak’a yapılan dönüş seferi ile memleketlerine gelmenin sevincini yaşadı.Şırnak’tan Suudi Arabistan’a yapılan ilk uçak

Oba Makarna’ya Turquality’den "En Çok Ülkeye İhracat Yapan Turquality Şampiyonu" Ödülü

Oba Makarna’ya Turquality’den "En Çok Ülkeye İhracat Yapan Turquality Şampiyonu" Ödülü

Türkiye’nin makarna üreticilerinden Oba Makarna, Turquality Ödülleri kapsamında "En Çok Ülkeye İhracat Yapan Turquality Şampiyonu" ödülüne layık görüldü. Ödül, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde düzenlenen Turquality Vizyon Buluşması ve Ma

Başkan Güngör, başkan Hisarcıklıoğlu’na dosya sundu

Başkan Güngör, başkan Hisarcıklıoğlu’na dosya sundu

MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu makamında ziyaret ederek üyelerden gelen talep ve sorunları içeren dosya sundu.Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Türkiye Odalar ve Borsalar Birl

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:57
Güneş 07:25
Öğle 12:24
İkindi 14:52
Akşam 17:13
Yatsı 18:35

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
36
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
34
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
33
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
26
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
25
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
25
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
23
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
19
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
17
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
17
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
16
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
15
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
15
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
14
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
14
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
13
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
13
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
8