MENÜ

Bayburt Kont Konseyi Başkanı Eyyub Artar: "Bitirilemeyen Kop Tüneli’nden dolayı vatandaşlarımız kışın çevre illere giderken zorluk yaşıyor"

Bayburt Kent Konseyi Başkanı Eyyub Artar, Bayburt’un nüfusu ve istihdamı hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) 2024 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarının açıklanmasıyla Bayburt’un Türkiye’nin en düşük...

Yayınlanma: 17 Şubat 2025 08:14 Güncelleme: 29 Ağustos 2025 02:52
Bayburt Kont Konseyi Başkanı Eyyub Artar: "Bitirilemeyen Kop Tüneli’nden dolayı vatandaşlarımız kışın çevre illere giderken zorluk yaşıyor"

Bayburt Kent Konseyi Başkanı Eyyub Artar, Bayburt’un nüfusu ve istihdamı hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) 2024 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarının açıklanmasıyla Bayburt’un Türkiye’nin en düşük nüfusa sahip ili olduğunu, bunun da birçok sebepleri olduğunu belirten Artar, kentteki ulaşım sorununa dikkat çekerek, "Göç vermemize etken olan bir diğer sebep ise ulaşım sorunlarının giderilmemiş olmasıdır. Bitirilemeyen Kop Tüneli’nden dolayı vatandaşlarımız kışın çevre illere giderken zorluk yaşamaktadır. Bir başka ulaşım sorunu ise hızlı trenlerin bir türlü Bayburt’a gelemeyişidir. Aşkale-Bayburt-Rize tren hattının yatırıma alınmayışı bizleri olumsuz manada etkilemektedir" dedi.

Kalıcı nüfus artışını sağlamaya yönelik çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan artar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Yakın zamanda açıklanan sonuçlara göre ülkemizin en düşük nüfusa sahip ili, şehrimiz oldu. Bunun sosyal ve ekonomik açıdan sebeplerinin araştırılması ve bu sorunları giderebilecek il dışında yaşayan hemşerilerimizin nüfus kayıtlarını buraya alarak suni nüfus artışını sağlamaktan ziyade şehrimizde kalıcı nüfus artışını sağlamamız gerekiyor. Senenin yarısını il dışında, yarısını Bayburt’ta geçiren vatandaşlarımızın ikametgahını Bayburt’a almak makul de olsa nüfusun artışı konusunda farklı çalışmalarımızın olması gerekmektedir. Üzülerek izliyoruz ki bir kısım gençlerimiz yurt dışına, bir kısım gençlerimiz il dışına çıkarak geleceğini kurma planları yapıyor. Bunun birinci nedeni istihdamın yetersizliğidir. İstihdamın yetersizliğinin sebebi olarak da kış şartlarının ağır ve uzun sürmesi gösteriliyor. Şehrimizde batı illerimizde olduğu kadar üretimin gerçekleşmesini beklemek doğru olmasa da yalnızca hava şartlarından dolayı bu durumu kabullenmek de doğru olmaz. Eğer bu gerekçe doğruysa yılın hemen hemen tamamını kış olarak geçiren İskandinav ülkelerinin gelişmişliğini nasıl açıklayabiliriz?"

"Savunma sanayisinin şehrimizde yatırım yapmasını sağlayabilmemiz gerekir"
İstihdama katkı sağlayacak çalışmalarla işsiz gençlerin istihdama kazandırılmasının önünün açılacağını kaydeden Artar, "Ülkemizin gelişmiş sanayilerinin olduğu şehirler kadar üretim sağlayamasak da sanayimizin ön planda olduğu savunma sanayisinin şehrimizde yatırım yapmasını sağlayabilmemiz gerekir. TUSAŞ, ASELSAN, BAYKAR gibi savunma sanayinin ön planda olduğu kuruluşların şehrimizde yatırım yapması hem bizi gururlandırır, hem de şehrimizde önemli istihdam kaynağı oluşturur. Yakın zamanda aktif olan çağrı merkezlerinin daha da potansiyelinin artması da yine istihdama yönelik önemli bir yatırım kaynağıdır. Şehrimizde çağrı merkezlerinin açılmasında emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunmakla birlikte savunma sanayinde şehrimize yatırım yapılması konusu önem arz etmektedir. Yine şehrimizde 2 kışla olmasına rağmen kışladaki toplam görevli sayısı çok azdır. Bu konudaki yaptığımız araştırmalar merkez kışlasına bedelli acemi birliğinin gelmesi ve Arpalı Kışlası’na normal acemi birliğinin gelmesi şehrimize katkı sağlayacaktır" dedi.

"Sağlık alanında yıllardır çevre illere olan bağımlılığımız azalmış değildir"
Bayburt’un sağlık alanında dışa bağımlılığın bir türlü giderilemediğini ifade eden Artar, Bayburtluların sağlık amaçlı çevre illere gittiğini belirterek, "Yine şehrimizde göç sorununun da nüfusu etkilediği açıkça ortadadır ki bunun sebeplerinden biri de çevre illere olan bağımlılıktır. Sağlık alanında yıllardır çevre illere olan bağımlılığımız azalmış değildir. Şehrimizden çevre illere tur yapan servis araçların yolcularına dikkat ettiğimizde birçoğunun sağlık amaçlı gittiğini fark ediyoruz. Bu vatandaşlarımıza ekonomik anlamda da külfet oluşturmaktadır. Bu anlamda hastanedeki bölüm sayılarının artışı, mevcut doktor sayısının artışı özellikle de diş hastanemizin doktor sayısı ve tedavi çeşitliliğinin artırılmasını takdir etsek de eksikliklerin olduğu muhakkaktır. Bayburt’ta Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin eski hastanenin olduğu yere açılmasını ilgili mercilere iletmiş olmamız neticesinde 2025 yaz aylarında projenin hayata geçirileceği müjdesi verildi. Bu olumlu gelişme vatandaşlarımızın çevre illere olan bağımlılığını azaltacaktır hatta çevre illerden Bayburt’a dışarıdan hasta getirecektir. Yine implant tedavisine başlayan diş hastanemiz artık büyümek ve başka bir binada hizmet vermek durumunda kalmıştır ki eski hastanemize diş hastanesinin taşınması da kanaatimizce olumlu bir gelişme olacaktır ve bu konuda da ilgili mercilere konuyla ilgili görüşlerimizi sunacağız" ifadelerini kullandı.

"Bitirilemeyen Kop Tüneli’nden dolayı vatandaşlarımız kışın çevre illere giderken zorluk yaşamaktadır"
Ulaşım sorunlarına da değinen Artar, Bayburt Group İnşaat firması tarafından 13 yıldır bitirilemeyen Kop Tüneli’ne dikkat çekerek, vatandaşların kışın çevre illere giderken zorluk yaşadığını vurguladı. Hızlı tren hattının eksikliğine vurgu yapan Artar, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: "İstihdama yönelik bir başka konu da şehrimizde hizmet veren ve birçok şubesi olan ulusal market zincirlerinin ve kargo şirketlerinin lojistik merkez olarak şehrimizi düşünerek istihdama destek olmalarıdır. Fabrika gerektirmeyen bu yatırımların büyükşehirlerden ziyade küçük şehirlerde de aktif olması hem nüfus dağılımına hem de istihdama yönelik katkısı olacaktır.
Yine göç vermemize etken olan bir diğer sebep ise ulaşım sorunlarının giderilmemiş olmasıdır. Bitirilemeyen Kop Tüneli’nden dolayı vatandaşlarımız kışın çevre illere giderken zorluk yaşamaktadır. Bir başka ulaşım sorunu ise hızlı trenlerin bir türlü Bayburt’a gelemeyişidir. Aşkale-Bayburt-Rize tren hattının yatırıma alınmayışı bizleri olumsuz manada etkilemektedir. Bu konuda yetkililerimizden destek beklemekle beraber şehrimizde görev yapan amirlerimizden şehrimizin kalkınması için fedakarlık beklemekteyiz."

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Aydın’a kuvvetli yağış uyarısı

Aydın’a kuvvetli yağış uyarısı

Aydın’da yarın öğlen saatlerinden sonra beklenen kuvvetli yağışlar için vatandaşlar uyarıldı.Meteoroloji’den yapılan açıklamada, "Aydın’da beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (01.04.2026 Çarşamba) öğle saatlerinden sonra il genelin

Otizm bir hastalık değil: doğru destekle hayat değişiyor

Otizm bir hastalık değil: doğru destekle hayat değişiyor

DÜZCE(İHA) – Dr. Meryem Seçen Yazıcı, otizmin bir hastalık olmadığını belirterek "Otizmi aslında beynin dünyayı işleme biçimindeki bir farklılık olarak tanımlayabiliriz" dedi.Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim

Yolunu şaşıran karaca yerleşim yerinde görüntülendi

Yolunu şaşıran karaca yerleşim yerinde görüntülendi

Bartın’da yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusu görüntülendi.Ulus ilçesi Hisar Köyü yolunda aracıyla seyreden bir kişi, yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusunu görüntüledi. Yiyecek ararken sürüden ayrıldığı tahmin edilen

Avusturyalı turistler, Marmaris’i tercih etti

Avusturyalı turistler, Marmaris’i tercih etti

Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Geçtiğimiz yıl 31 yıl aradan sonra Marmaris’i tercih eden Avusturyalı turistler bu yıl da rotasını değiştirmedi.Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde Alman ve Avusturyalı turistlere yönel

Karadeniz’e helikopterli yangın önlemi

Karadeniz’e helikopterli yangın önlemi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi’nde artan yangın riskine karşı hava gücünü devreye alıyor. Amasya’nın Merzifon ilçesine konuşlandırılacak yangın söndürme helikopteriyle, özellikle Orta Karadeniz’de muhtemel orman yangınlarına hızlı müdahale he

Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Sincan’da öğrencilere çevre eğitimi

Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde Sincan’da öğrencilere çevre eğitimi

30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde, Ankara Sincan Belediyesi ev sahipliğinde öğrencilere çevre eğitimi, sürdürülebilir yaşam ve geri dönüşüm konularında eğitim verildi.Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfı

Kene kabusu geri geldi, yağışlardan dolayı bu sene popülasyon daha fazla olabilir

Kene kabusu geri geldi, yağışlardan dolayı bu sene popülasyon daha fazla olabilir

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, kış ve sonbahar aylarında etkili olan yoğun yağışların ardından bahar aylarına girilmesiyle birlikte kene popülasyonunda artış yaşanabileceğini söyleyerek, özellikle Kırım-Ko

Mersin’deki heyelan bölgesi havadan görüntülendi

Mersin’deki heyelan bölgesi havadan görüntülendi

Mersin’in en önemli yaylaları arasında yer alan Fındıkpınarı’ndaki yoğun yağış sonrası meydana gelen heyelandaki hasarın boyutu havadan görüntülenirken, 25’i ağır hasarlı yaklaşık 100 hanenin zarar gördüğü bölgedeki hasar tespit çalışmalarının sürdüğü bil

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
74
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
67
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
65
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
56
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
51
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
51
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
45
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
36
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
33
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
31
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
28
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
28
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
28
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
26
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
21