Kapalı toplantı şeklinde gerçekleştirilen "straw poll" denilen ön oylamada, 15 konsey üyesi adaylar hakkındaki görüşlerini ortaya koydu. Diplomatik kaynaklardan dışarıya sızan ve resmi olmayan ilk bilgilere göre, bugün yapılan oylamada şu ana kadar yarış
Kapalı toplantı şeklinde gerçekleştirilen "straw poll" denilen ön oylamada, 15 konsey üyesi adaylar hakkındaki görüşlerini ortaya koydu.
Diplomatik kaynaklardan dışarıya sızan ve resmi olmayan ilk bilgilere göre, bugün yapılan oylamada şu ana kadar yarışı önde götüren ilk üç adaya veto yetkisi bulunan daimî üyelerden 2'şer aleyhte oy çıktı.
Adaylardan Kosta Rikalı Rebeca Grynspan 9 "lehte", 5 "aleyhte" ve 1 "çekimser" oyla ön yoklamayı önde bitirdi. Ancak Grynspan için kullanılan aleyhte oyların 2'si "kırmızı renkli" çıktı.
Grynspan'ı 8 "lehte", 6 "aleyhte" ve 1 "çekimser" oyla Rafael Grossi ve Carolyn Rodrigues Birkett takip ederken, Grossi ve Birkett'in de 2 kırmızı renkli "aleyhte" oy aldığı belirtildi. Diğer adaylar Macky Sall 5 "lehte", 10 "aleyhte", Olara Otunnu 4 "lehte", 10 "aleyhte", 1 "çekimser", Maria Fernanda Espinosa 3 "lehte", 9 "aleyhte", 3 "çekimser", Ivonne Baki ise 1 "lehte", 14 "aleyhte" oy aldı. Grynspan ve Rodriques-Birkett'e 3 daimî üye "lehte" oy verirken, Grossi ve Sall'a 2, Otunnu ve Espinosa'ya da daimî üyelerden 1'er "lehte" destek oyu çıktı.
BMGK'de gizli yapılan ve resmi olmayan ön yoklamada, her aday için Konsey üyeleri oy pusulasında bulunan "lehte", "aleyhte" ve "çekimser" seçeneklerinden birini işaretliyor.
Ön oylama, bir sonraki BM Genel Sekreteri olmak için yarışan adaylara verilen desteği ölçmek için kullanılan bir test oylama işlevi görüyor.
İlk kez bu oylamanın "renk kodlu" şekilde yapılması ise adaylık yarışının gidişatı için ayrı önem taşıyor. BM'nin 5 daimî üyesinin adaylar için kırmızı renkte "aleyhte" oyu kullanması, 5 daimî üyenin adaylar üzerinde veto yetkisi bulunduğundan "kırmızı" oy alan adayların yarışta şansı azalıyor.
Ancak ön yoklamalar, gayri resmi bir süreç olduğundan verilen kırmızı "aleyhte" oyların bir sonraki ön seçimde veya resmi oylamada tersine çevrilme ihtimali de bulunuyor.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in yerine geçmek için şu an 7 aday yarışıyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi, eski Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, adaylığı için görevinden izin alan BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, 2018-2019 döneminde BM Genel Kurulu Başkanlığı yapan Maria Fernanda Espinosa, Guyana'nın BM Daimi Temsilcisi Carolyn Rodrigues Birkett, 1980'lerde BM Uganda Daimi Temsilciliği görevinde bulunmuş Olara Otunnu ve yarışa en son katılan Ekvadorlu siyasetçi ve diplomat Ivonne Baki adaylar arasında yer alıyor.
15 üyeli BMGK'de yapılacak kapalı oturumlarda en az 9 "evet" oyu alan ve daimî üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın vetosuna takılmayan aday, BM Genel Kurulu'nun onayına sunulacak.
BM Şartı Konsey'in birden fazla isim önermesini açıkça yasaklamasa da uzun süredir devam eden bir uygulama gereği BMGK'nin bir aday üzerinde anlaşarak Genel Kurul'a önermesi bekleniyor.
BMGK üyelerinin tek aday üzerinde mutabakata varmasının biraz zaman alacağı düşünülürken, yeni genel sekreterin en geç aralıkta belli olması bekleniyor.
193 üyeli Genel Kurul'da çoğunluğun onayını alan aday, 1 Ocak 2027'de BM Genel Sekreteri olarak 5 yıllığına yeni görevine başlayacak.
2016'dan bu yana iki dönemdir BM Genel Sekreterliği koltuğunda oturan Portekiz vatandaşı Guterres'in görev süresi 31 Aralık'ta bitiyor. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, sel felaketinin ardından yürütülecek çalışmalara katkı sağlamak üzere İstanbul'a 1000, Sakarya ve Kocaeli'ye ise 500'er kişilik Toplum Yararına Program kontenjanı ayrıldığını belirtti. Bakanlıktan
Edirne'de yasa dışı yollarla Türkiye'ye giriş yaptığı belirlenen 27 yabancı uyruklu kişi yakalandı. Güvenlik güçleri, düzensiz göçün önlenmesi amacıyla kent genelindeki denetim ve kontrollerini sürdürdü. Çalışmalar sırasında Afganistan ve Pakistan uyruklu
Konya İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, silah kaçakçılığının önlenmesine yönelik çalışma gerçekleştirdi. Çalışmalar kapsamında, uygulama noktasında farklı günlerde şüphe üzerine durdurulan iki ara
Çin Ticaret Bakanlığı ile Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, ihracatı yasaklanan veya kısıtlanan teknolojilerin yer aldığı listeye ilişkin güncelleme önerisini ortaklaşa yayımladı. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, söz konusu adımın ulusal güvenlik ger
Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerinde saldırılar devam ediyor. İşgal rejimine ait askeri araçlar orta ve güney kesimlerde ateş açarken, topçu birlikleri de Gazze kentinin kuzeyi ile Han Yunus’un güneyini bombaladı. El-Bureyc Mülteci Kampı’nın doğusunda açı
Obama, Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta 13 Ekim’de katıldığı bir etkinlikte Filistin meselesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yahudilerin Avrupa’da yüzyıllar boyunca ayrımcılık ve cinayetlerle karşı karşıya kaldığını, bu nedenle tarihsel bağlar
SPK'nın 16 Ekim tarihli haftalık bülteninde yatırım fonlarının tasfiye süreci ile borsadaki işlemlere yönelik yaptırımları kapsayan yeni düzenlemeler açıklandı. Kararlar, bir yandan tasfiye kapsamındaki fonların işlemlerini düzenlerken diğer yandan iki şi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 12 şüphelinin işlemleri nöbetçi sulh ceza hakimliğinde sonuçlandı. Hakimlik, Harika Akkaya, Murat Koçak, Süleyman Özen ve Mehmet Necati Yağcı'nın tutuklanmasına hükme
Malatya Dahil 81 İlde Aranan Şahıslara Operasyon: 912 Kişi Yakalandı
Şile'de sel ve su baskınlarına karşı alınan tedbirler değerlendirildi
03İran, ABD'nin olası yeni saldırılarına karşı hava savunmasını güçlendirdi
04UNICEF: Ateşkesin başlamasından bu yana Gazze'de 340'tan fazla çocuk öldürüldü
05Siyonist firmanın 'sıfır tıklama' kötü amaçlı yazılım saldırısı küresel güvenlik riski oluşturuyor
06Isparta'da tarım işçilerini taşıyan minibüs ile çekici çarpıştı: 17 yaralı
07Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonlarında 13 kişi tutuklandı
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Corendon Alanyaspor
Kocaeli̇spor
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Göztepe A.ş.
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor