Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer, bitkilerin bilimsel sınıflandırılması alanındaki uluslararası katkıları ile Akdeniz Bölgesi Fitotaksonomik Araştırmalar Örgütü’nün...
Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer, bitkilerin bilimsel sınıflandırılması alanındaki uluslararası katkıları ile Akdeniz Bölgesi Fitotaksonomik Araştırmalar Örgütü’nün prestijli "Theophrastus Ödülü"ne layık görüldü. Prof. Dr. Başer ödülünü İtalya’nın Palermo kentinde düzenlenen törenle aldı.
Yakın Doğu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer, dünyanın önde gelen botanik kuruluşlarından Akdeniz Bölgesi Fitotaksonomik Araştırmalar Örgütü (OPTIMA) tarafından "Theophrastus Ödülü"ne layık görüldü.
OPTIMA’nın 50’nci yıl dönümü kutlamaları kapsamında İtalya’nın Palermo kentinde düzenlenen törene katılan Prof. Dr. Başer, Akdeniz florasının sistematik taksonomik araştırmalarına yaptığı katkılar nedeniyle bu prestijli ödüle layık görüldü. Adını "Botaniğin Babası" olarak anılan antik Yunan filozofu Theophrastus’tan alan "Theophrastus Ödülü", Akdeniz bölgesindeki bitki çeşitliliğinin korunması ve bilimsel olarak incelenmesine yönelik çalışmalara verilen önemi vurguluyor.
Akademik kariyeri boyunca birçok bilimsel makale, kitap yazan ve tez danışmanlığı yapan Prof. Dr. Başer, Akdeniz bitki örtüsünün korunması ve araştırılması için gösterdiği çabalarla alanda öncü bir isim olarak kabul edilirken, genç bilim insanlarına da ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Prof. Dr. Başer’in araştırmaları, bölgenin zengin biyolojik çeşitliliğine ışık tutarken, sürdürülebilir doğa koruma stratejileri için de sağlam bilimsel temeller oluşturuyor.
Kısa süre önce Türkiye’de keşfedilen ve bilim dünyasına kazandırılan yeni bir endemik anason türüne "Pimpinella husnucan-baseri" adı verilmesi, Prof. Dr. Başer’in bu alandaki önemli katkılarıyla gerçekleşti. Son keşifle birlikte Prof. Dr. Başer’in ismi, Türkiye’de beşinci kez yeni keşfedilen bir bitkiye verildi. OPTIMA tarafından verilen Theophrastus Ödülü ise Prof. Dr. Başer’in bitkilerin bilimsel sınıflandırılması alanındaki uluslararası düzeyde kabul gören çalışmalarının bir sonucu olarak görülüyor.
Prof. Dr. K.Hüsnü Can Başer: "Sormaktan ve üretmekten asla vazgeçmeyin"
Bilimsel üretkenliğin temelinde merak, sabır ve sürekli çalışmanın yattığını ifade eden Prof. Dr. K. Hüsnü Can Başer, "Bitkilerin sınıflandırılması gibi zahmetli görünen alanların aslında doğanın korunması ve biyolojik çeşitliliğin anlaşılması açısından ne kadar hayati olduğunu yıllar içinde daha iyi kavradık. Bu uzun soluklu süreçte, Yakın Doğu Üniversitesi’nin sağladığı akademik ortam ve araştırma imkanları benim için büyük bir destek oldu" dedi.
Bilimsel yolculuğun sabır ve kararlılık gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Başer, "Özellikle doğal kaynakların hızla tükendiği bir çağda, bilim insanlarının üretkenliği yalnızca akademiye değil, topluma ve gezegene de katkı sağlar" diyerek, bilimsel çalışmalara verilen desteğin önemine bir kez daha dikkat çekti. Genç araştırmacılara da tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Başer, "Sormaktan ve üretmekten asla vazgeçmeyin. Anlamlı ve kalıcı katkılara ulaşmanın yolu, istikrarlı bir çabadan geçer" diye konuştu.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi, Sürdürülebilirlik ve Yeşil Kampüs Topluluğu (DÜSÜYET) ile Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (DÜSTİBAM) katkılarıyla Beyköy’de fidan dikme etkinliği ile okullar yeşillendirdi.Düzce Ün
Aydın’da yarın öğlen saatlerinden sonra beklenen kuvvetli yağışlar için vatandaşlar uyarıldı.Meteoroloji’den yapılan açıklamada, "Aydın’da beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (01.04.2026 Çarşamba) öğle saatlerinden sonra il genelin
DÜZCE(İHA) – Dr. Meryem Seçen Yazıcı, otizmin bir hastalık olmadığını belirterek "Otizmi aslında beynin dünyayı işleme biçimindeki bir farklılık olarak tanımlayabiliriz" dedi.Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim
Bartın’da yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusu görüntülendi.Ulus ilçesi Hisar Köyü yolunda aracıyla seyreden bir kişi, yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusunu görüntüledi. Yiyecek ararken sürüden ayrıldığı tahmin edilen
Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Geçtiğimiz yıl 31 yıl aradan sonra Marmaris’i tercih eden Avusturyalı turistler bu yıl da rotasını değiştirmedi.Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde Alman ve Avusturyalı turistlere yönel
Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi’nde artan yangın riskine karşı hava gücünü devreye alıyor. Amasya’nın Merzifon ilçesine konuşlandırılacak yangın söndürme helikopteriyle, özellikle Orta Karadeniz’de muhtemel orman yangınlarına hızlı müdahale he
30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde, Ankara Sincan Belediyesi ev sahipliğinde öğrencilere çevre eğitimi, sürdürülebilir yaşam ve geri dönüşüm konularında eğitim verildi.Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfı
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, kış ve sonbahar aylarında etkili olan yoğun yağışların ardından bahar aylarına girilmesiyle birlikte kene popülasyonunda artış yaşanabileceğini söyleyerek, özellikle Kırım-Ko
Deprem Konutlarında Borçlandırma Dönemi Başladı: İmza Atmayanın Hak Sahipliği İptal Edilecek!
Aşure Kazanı Kardeşlik İçin Kaynadı
03Kazakistan ve Gürcistan arasında stratejik ortaklık anlaşması
04Yeşilyurt'ta Yaz Spor Okulları ve Spor Akademisi Coşkuyla Açıldı
05Sağlık ve Tarım Bakanlıkları arasında iş birliği toplantısı
06Gazze'de ateşkes yalanı: Siyonist rejim saldırılarında 8 Filistinli şehit oldu
07Venezuela'daki depremlerde ölü sayısı 1719'a yükseldi
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük