Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
18:10 Milli Savunma Balanı Güler, İranlı mevkidaşı ile telefonda görüştü18:10 Kütahya Dörtyol Kavşağı’nda düzenleme çalışmaları başlıyor18:09 AK Parti Kütahya İl Başkanı Erenler: "Türkiye Yüzyılı vizyonuyla kararlılık...18:09 Ahmet Yavuzer Camii’nde çocuklar 15 Temmuz ruhunu yaşattı18:08 Vali Canbolat, 15 Temmuz’un yıldönümünde şehit aileleri ve gazileri unutmad...18:08 Alanya semalarında 1600 metrede Türk bayrağı dalgalandırıldı18:07 MHP İl Başkanı Yurdagül, "15 Temmuz sadece bir direnişin değil, aynı zamand...18:06 Buzdolabı motoruna giren yılanı itfaiye çıkardı18:05 Tartıştığı babasını pompalı tüfekle vurarak ağır yaraladı18:05 ABD’de bakımevinde yangın: 9 ölü, 30 yaralı18:03 23 yıl 9 ay 9 gün hapis cezasıyla aranan şahıs Çanakkale’de yakalandı18:02 Yaralı şekilde polise 6 saat direnmişti: Hastanede tedavisi biten şüpheli t...18:01 Çanakkale’de tarım arazilerinde çıkan yangın kontrol altına alındı18:01 Başkan Oral’dan 15 Temmuz mesajı18:00 Öz Sağlık İş Sendikası, işverenin sunduğu teklifi protesto etti17:59 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, DEM Parti İmralı Heyeti ile 16 Temmuz Çarşamba g...17:57 Ankara’da otobüs alev aldı: Yolcular panik yaşadı17:55 Tutuklu bulunan Muhittin Böcek kontrol için hastaneye kaldırıldı17:53 Belediye otobüsü alev aldı, yolcular panikle kaçıştı: O anlar kamerada17:52 Vali Aktaş, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü mesajı yayımladı
Ekonomi 17 Haziran 2025 - 10:49 Yorum: 0

BTÜ’nün projesi hayvansal kaynaklara alternatif kaynak olacak

Bursa Teknik Üniversitesinde, gıda endüstrisinin bitkisel kaynaklara yönelmesine öncülük edecek bir proje daha hayata geçirildi. Fındık küspesi proteinlerine yönelik yapılan detaylı incelemeye göre gıda endüstrisinde pek çok ürünün elde edi...

BTÜ’nün projesi hayvansal kaynaklara alternatif kaynak olacak

Bursa Teknik Üniversitesinde, gıda endüstrisinin bitkisel kaynaklara yönelmesine öncülük edecek bir proje daha hayata geçirildi. Fındık küspesi proteinlerine yönelik yapılan detaylı incelemeye göre gıda endüstrisinde pek çok ürünün elde edilmesi için hayvansal kaynak yerine bitkisel kaynaklar da kullanılabilecek.
BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Mahmut Ekrem Parlak’ın yürütücü, Doç. Dr. Furkan Türker Sarıcaoğlu’nun danışman olduğu "Fındık Küspesi Protein Fraksiyonlarının Hava-Su ve Yağ-Su Arayüzey Reolojik Özelliklerinin Belirlenmesi" başlıklı proje 1002 - B Acil Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Çalışma ile gıda endüstrisinde hayvansal kaynakların yerini, bitkisel kaynakların alması amaçlanıyor. BTÜ laboratuvarlarında yaptıkları çalışmaya göre hayvansal kaynaktan elde edilen pek çok ürünün bitkisel kaynaklardan da elde edilebileceğini gördüklerini dile getiren Mahmut Ekrem Parlak, çalışma için Türk Patent ve Marka Kurumu’na, patent başvurusunda bulunduklarını söyledi.
"Sera gazının azaltmak için bitkisel kaynaklar kullanılmalı"
Projenin, bitkisel kaynak üzerine yoğunlaşmasının nedeni hakkında bilgi veren Araştırma Görevlisi Mahmut Ekrem Parlak, "Proteinler, yüzey aktif maddeler olmaları sebebiyle gıda endüstrisinde köpük, jelleştirme ajanı ya da yağ ile suyu birbirine bağlamak için sıklıkla kullanılıyor. Burada genellikle endüstri tarafından hayvansal proteinler tercih ediliyor. Bu tercih, sera gazı, dolayısıyla küresel ısınmanın artmasına sanayiden çok daha fazla neden oluyor. Bu olumsuz etkinin azaltılması için bitkisel proteinlerin kullanılması artık bir zorunluluk haline gelmiş durumda. Çalışmamız ile bitkisel proteinlerin de bu amaçla yüksek verimlilikte kullanılabileceğini ortaya koymayı hedefliyoruz" dedi.
Bitkisel proteinler hayvansal protein işlevini görüyor
Yaptıkları çalışma ile daha önce bitkisel kaynaklardan elde edilemeyen ürünlerin artık elde edilebileceğinin ortaya konduğunu vurgulayan Mahmut Ekrem Parlak, "Gıda biliminde bitkisel kaynaklara yönelim artık zorunlu hale gelmiş durumda. Biz de fındık posasını ele alarak çalışmamızı başlattık. Fındıktaki proteinleri, sınıflarına göre ayırdığımızda gördük ki bu sınıflarda, hayvansal kaynaklara göre çok daha fazla köpürme, emisyon gibi potansiyeller var. Örneğin; protein sınıflarından albümin, yumurtadan daha fazla köpürme potansiyeline sahip, prolamin kısmı da yağ ile suyu bağlamada çok iyi durumda. Her birinin kendince hayvansal proteinlerden üstün olduğunu görüyoruz. Doğa dostu, maliyet düşürücü projemizin ilerleyen dönemlerde sanayileştirilebilir hale getirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.
Tüm bitkisel kaynaklar aynı fonksiyona sahip
Projenin, fındık üzerinde uygulandığını ancak mercimek, fasulye gibi tüm bitkisel kaynakların aynı fonksiyona sahip olduğunun altını çizen Araştırma Görevlisi Mahmut Ekrem Parlak, çalışmanın faydalarından da bahsetti. Mahmut Ekrem Parlak, "Hayvansal proteinlerin maliyeti oldukça yüksek. Çalışmamız ile beraber bitkisel kaynaklara yönelim olursa, maliyetler düşmüş olacak. Şu an insanlık tarihinde en fazla sera gazına ulaştığımız noktadayız. Günümüzde hayvancılık kaynaklı sera gazı salınımı, endüstrileşmeden daha yüksek. Bu sürdürülebilir değil. Bu nedenle gıda alanında hayvansal ürün kullanımın azaltmasına ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
Rektör Çağlar: Proje, akademik, çevresel ve ekonomik açıdan büyük bir kazanım
Proje ekibini tebrik eden BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, üniversite olarak alternatif kaynaklara yönelik çalışmaları hayata geçirmeye özen gösterdiklerini söyledi. Rektör Çağlar, "Gıda endüstrisinde bitkisel kaynakların artırılması yönündeki proje, sadece akademik değil, aynı zamanda çevresel ve ekonomik açıdan da büyük bir kazanım. Gıda endüstrisine yeni bir alternatif sağlayan proje ekibini tebrik ediyorum" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber