Kayseri Büyükşehir Belediyesi, gelecek nesillere daha temiz, daha kaliteli bir çevre emanet etmek ve daha yaşanılabilir bir Kayseri sunmak amacıyla sıfır...
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, gelecek nesillere daha temiz, daha kaliteli bir çevre emanet etmek ve daha yaşanılabilir bir Kayseri sunmak amacıyla sıfır atık ve geri dönüşüm çalışmaları ile dikkat çekiyor.
30 Mart, Birleşmiş Milletler'in (BM) resmen kabul ettiği Dünya Sıfır Atık Günü olarak kutlanırken, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç'ın titizlikle takip ettiği sıfır atık ve geri dönüşüm çalışmaları ile sadece Kayseri'de değil, tüm Türkiye'de dikkatleri üzerine çekiyor. İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşumunun engellenmesini amaçlayan Kayseri Büyükşehir Belediyesi, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı'na bağlı, Atık Yönetimi ve Sıfır Atık Şube Müdürlüğü birimleri bu çerçevede geri dönüşüm çalışmaları gerçekleştiriyor. Büyükşehir Belediyesi, kentteki atıkların, şehrin farklı noktalarında çevre ve insan sağlığına zarar vermeden, hızlı ve ekonomik bir şekilde bertaraf edilmesi için birçok çalışma yürütürken, bu çerçevede 2022 yılı içerisinde 40 milyon kw saat elektrik üretildi, böylelikle 20 milyon metre küp metan gazının doğaya salınımı engellendi.
DÖKÜLEN YAPRAKLAR, GERİ DÖNÜŞÜMLE GÜBREYE DÖNÜŞÜYOR
1 yıl içerisinde 350 bin ton evsel atığın bertarafını sağlayan Kayseri Büyükşehir Belediyesi, ayrıca Türkiye'ye örnek olan çok önemli bir çalışmaya imza atarak, park, bahçe ve refüjlerde toplanan yapraklar gibi bitkisel atıkların Kompost Tesisleri'nde işlenerek, gelecek güz döneminde gübre olarak kullanılmasını sağlıyor.
Evsel katı atık düzenli depolama sahasında, enerji santralinde ortaya çıkan 60 derece sıcaklığındaki suyu 10 bin metrekare alana kurulu serada kullanarak topraksız tarımla yıllık 500 bin kilogram domates üretiliyor.
Ayrıca, 8 ilçenin faydalandığı 65 milyon TL maliyetle Bünyan ve Develi ilçeleri sınırlarında Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Katı Atık Transfer İstasyonu ile de evsel nitelikli atıklar, katı atık düzenli depolama tesisine naklediliyor.
KAYSERİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ UYUM VE AZALTIM EYLEM PLANI HAZIRLADI
Kayseri Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı tarafından Kayseri İklim Değişikliği Uyum ve Azaltım Eylem Planı hazırlandı. Kayseri İDEP İklim Hareketi projesi, iklim tehlikelerine karşı daha dirençli, karbon nötr ve daha sürdürülebilir bir kent yaşamını hedefleyen planlı bir eylem programını içeriyor.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi hizmet sınırları içerisinde bulunan 706 adet sağlık kuruluşundan kaynaklanan tıbbi atıklar da toplanırken, sterilizasyon işlemine tabi tutularak bertaraf ediliyor. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca başlatılan Sıfır Atık Projesi çerçevesinde hizmet binasında örnek belediyecilik sergileyen Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılında sıfır atık belgesi almıştı. Bu çerçevede, Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçe belediyeleri ve talep eden kamu kurumlarına ofis içi sıfır atık toplama takım desteği veriyor.
METAN GAZINDAN ELEKTRİK ÜRETİLİYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ın yakından takip ettiği ve ekonomi, çevre ve atık yönetimi gibi başlıklarda Kayseri'yi yakından ilgilendiren 4.5MW Beydeğirmeni Biyogaz Santrali'nde metan gazından elektrik üretiliyor. Tesis, elektrik üretiminin yanı sıra çevre kirliliğini de önlüyor.
Hafriyat Toprağı ve İnşaat/Yıkıntı Atıklarının Kontrolü yönetmeliği gereğince 4 adet depolama sahası da işleten Büyükşehir Belediyesi, yılda ortalama 2 bin 500 adet Yapı Ruhsatlı işletme için 3 milyon metreküp kazı, 1,5 milyon metreküp de dolgu izni veriyor.
Şehir genelindeki, kaldırımları, kilit parke, bordürleri ve oradan çıkan malzemeleri geri dönüşüm mantığı ile ayrıştırarak, yine Kayseri Büyükşehir Enerji Tarım Hayvancılık Ticaret Anonim Şirketi (YAKTAŞ) tesislerinde satışı gerçekleştirilerek, geri dönüşüme de katkı sağlanıyor.
Konya’nın Hüyük ilçesi, son yıllarda yaşadığı nüfus kaybıyla dikkat çekerken, son dönemde hızla artan çilek üretimi ilçede tersine göç umutlarını güçlendirmeye başladı.Resmi nüfus verilerine göre Hüyük’ün nüfusu 2007 yılında 20 bin seviyelerine yaklaşırke
Hacılar Girişimci İş İnsanları Derneği (HAGİAD), 2025 yılı boyunca eğitimden gençliğe, yerel ekonomiden sosyal sorumluluğa uzanan çalışmalarıyla dikkat çekti.Yıl içerisinde gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul’da Fatih Erkan üyelerin oy birliğiyle yeniden
AK Parti MKYK Üyesi ve Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Haftalık Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı’nın konuğu oldu. Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, yönetim kurulu toplantısında Ataş’a sanayicilerin talepleri ve yaşanan s
Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, 2026 yılı öncesinde çarşı bölgesinde esnafları ziyaret ederek yeni yıllarını kutlarken, esnafla sohbet ederek talep ve önerileri dinledi.Göreve geldikleri günden bu yana geçen yaklaşık bir buçuk yıllık süreçte
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, yeni yıl dolayısıyla yayımladığı yazılı mesajında, 2026 yılının başta Türkiye olmak üzere tüm dünyaya sağlık, barış ve huzur getirmesi temennisinde bulundu.KAYSO Başkanı Mehmet Büyük
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) arasında ‘Türkiye Siber Vatan Programı Siber Güvenlik Eğitimi İşbirliği Protokolü’ imzalandı.Rektörlük Toplantı Salonu’nda düzenlenen imza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Altun, S
Aydın’ın en eski ve en yoğun pazarlarından biri olan Salı Pazarı, yılın son haftasında yine vatandaşların uğrak noktası oldu.Aydın’ın sosyal yaşamında önemli bir yere sahip olan Salı Pazarı, yılın son günlerinde de hem esnafın hem de vatandaşın buluşma no
Bilgili Holding ve Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, 28 Aralık 2025 tarihinde bir haberle başlayan ve ‘gündem fırsatçılığı’ niteliği taşıyan iddialar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Başvuru dilekçesinde, henüz ya
İnegöl’de rüzgarın etkisiyle ağaç devrildi
Karla kapanan yollar aşıldı, 2 hasta sağlık ekiplerince hastaneye ulaştırıldı
03Karaman’da silahlı saldırıya uğrayan şahıs yaralandı
04Antalya-Konya karayolunda kar yağışı başladı
05Cami çıkışı otomobilin çarptığı Muharip Gaziler Derneği Kayseri Şube Başkanı Osman Balcı hayatını kaybetti
06Alanya’da muz sarartma tesisinde yangın: Tonlarca muz zarar gördü
07Samanlıktan yükselen alevler, besihaneye ulaşmadan kontrol altına alındı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Samsunspor A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kasimpaşa A.ş.
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük