MENÜ

Çanakkale’de susam üretiminin arttırılması için kollar sıvandı, makineli üretim devreye girdi

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde susam üreticileri için düzenlenen tarla gününde, makineli susam hasadı yapıldı.Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün geliştirdiği 7 çeşit ve 1 yerel çeşit olmak üzere toplam 8 susam çeşidi, üreticilere tanıtıldı. Makineli h

Yayınlanma: 24 Eylül 2025 14:10 Güncelleme: 25 Eylül 2025 06:33
Çanakkale’de susam üretiminin arttırılması için kollar sıvandı, makineli üretim devreye girdi
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde susam üreticileri için düzenlenen tarla gününde, makineli susam hasadı yapıldı.
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün geliştirdiği 7 çeşit ve 1 yerel çeşit olmak üzere toplam 8 susam çeşidi, üreticilere tanıtıldı. Makineli hasat imkanı sunan bu çeşitler, üreticilerden büyük ilgi gördü. Bayramiç ilçesi Ağaçköy köyünde, susam üreticileri için düzenlenen tarla gününde makineli susam hasadı yapıldı.
Organik tarım sertifikalı, yerli ve milli susam çeşitlerinin geliştirilmiş özel bir makineyle hasat edilmesi, üreticilere uygulamalı olarak gösterildi. Bayramiç’te uygulanan makineli hasat uygulaması üretiminde emek yoğun süreci hafifleterek üreticiler için de cazip bir sektör haline getirme potansiyeli taşıyor.
Öte yandan, yerli çeşitler ve makineli tarım ile yerli üretimin artmasıyla susamda dışarıya bağımlılığın asgariye indirilmesi hedefleniyor.

Susam ihtiyacının büyük bir kısmı yurt dışından karşılanıyor
Susam tarımında el emeğine duyulan yoğun ihtiyaç ve genç nüfusun köylerden kente göçü, Türkiye’deki susam üretiminin önündeki en büyük engeller olarak öne çıkıyor. Bu nedenle Türkiye’de ekim alanları azaldı. Türkiye genelinde 204 bin dekar alanda yalnızca yaklaşık 15 bin ton civarında susam üretilmektedir. İhtiyacın büyük bir kısmı yurt dışından ithal edilmektedir. Çanakkale’de ise 3 bin 300 dekar alanda yaklaşık 272 ton susam elde edilmektedir.
Susam hasadı hakkında bilgiler veren Bayramiç Tarım ve Orman İlçe Müdürü İbrahim Çobanoğlu, "Bayramiç ilçemiz Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ilk çocukluk yıllarının geçtiği bir ilçe. Üstadımız, milli şairimiz, Bayramiç tahin helvasının tadını unutamadığını çeşitli hatıralarında bahsetmiş ve yazmış. Biz de buna saygı gereği azalmakta olan susam alanlarını çoğaltmak, yerli ve milli çeşitlerini yöre halkına tanıtmak ve hasatta en büyük sıkıntı olan işçilik problemini bir nebze azaltabilmek için makineli hasat edilebilir çeşitlerimizden Bayramiç’te ekim yaptırdık. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’müzün desteğiyle temin ettiğimiz tohumlar Bayramiç Ağaçköy köyümüzde üreticilerimizin tarlalarında oldukça verim elde ettik. Yaşanan iklimsel olumsuzluklara rağmen susam oldukça dirayetli. Bölgemizde zaten yıllarca bu kültür var. Enstitülerimizin geliştirdiği yerli milli çeşitlerimizi toprakta buluşturduk. Bugün gördük ki makineli hasat çok elverişli. Aynı zamanda organik sertifikalı. 1’e bin 400 verim veriyor yani bir taneden bin 400 verim alabiliyoruz. Bu bütün değerler bir araya geldiğinde yani mutluluktan uçuyoruz çok duyguluyuz. Üreticimiz çok ilgili. İnşallah devamı gelecek. Bayramiç susamla coşuyor. Gelecek yıllardan umutluyuz. Bereketli bir yıl olsun inşallah" diye konuştu.
Yerli ve milli susam üreticiliğini 2 yıldır gerçekleştiren üretici Mutlu Çalık ise arkadaşlarını da susam üretimine teşvik ettiğini belirterek, "İl Tarım ve Orman Müdürlüğü adı altında organik tarımla birlikte yetiştirmeye çalıştık ürettik. 7’sini de aynı tarlada devam etti, yetiştirdik. Biz de bütün arkadaşlarımıza, bütün çiftçilerimize diyoruz ki 7 çeşit yerli susamımızı hep birlikte dikelim, üretelim, hep birlikte organize edelim ve bunu çoğaltmaya çalışalım" ifadelerini kullandı.
Susam hasatı tarla gününe; Bayramiç Tarım ve Orman İlçe Müdürü İbrahim Çobanoğlu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, köy muhtarları, teknik personel ve üreticiler katıldı.
ETİKETLER: Çanakkale’de, susam, üretiminin, arttırılması, için
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Şirketlere yönelik sermaye kaybı düzenlemesinin süresi 2028’e uzatıldı

Şirketlere yönelik sermaye kaybı düzenlemesinin süresi 2028’e uzatıldı

33396 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ değişikliğiyle, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376’ncı maddesi kapsamındaki uygulamanın süresi uzatıldı. Düzenlemeye göre, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden kaynaklanan kur farkı za

Kamu katılım bankaları tek çatı altında birleşiyor 

Kamu katılım bankaları tek çatı altında birleşiyor 

Resmî açıklamaya göre, kamu sermayeli katılım finans kurumlarının tek çatı altında toplanmasını hedefleyen stratejik adımın ilk aşaması 7 Ekim’de imzalanan pay devir sözleşmeleriyle tamamlandı. Bu hamleyle sektörün rekabet gücünün artırılması ve katılım f

İnşaat maliyet endeksi ağustosta yıllık yüzde 29,59 arttı

İnşaat maliyet endeksi ağustosta yıllık yüzde 29,59 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre inşaat maliyet endeksi, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 2,04, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,59 arttı. Aylık bazda malzeme endeksi

Döviz kurlarında son durum

Döviz kurlarında son durum

Küresel piyasalarda dolar endeksi ve ABD tahvil getirilerindeki gerilemeye karşın yurt içi döviz piyasasında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la görüşmelere ilişkin açıklamaları ve ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz pol

Fon katılımcılarının paraları bankalara aktarıldı 

Fon katılımcılarının paraları bankalara aktarıldı 

Ekonomi ve Finansta Milli Vizyon Zirvesi’nde konuşan Şimşek, sermaye piyasalarında sistemik bir risk bulunmadığını vurgulayarak, piyasa bozucu faaliyetlerde bulunanların hukuk önünde tüm mal varlıklarıyla hesap vereceğini söyledi. Toplamda 2 bin 900’e yak

Eylülde en yüksek reel getiri DİBS'te, yıllıkta külçe altında gerçekleşti

Eylülde en yüksek reel getiri DİBS'te, yıllıkta külçe altında gerçekleşti

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde DİBS yüzde 1,18, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,40 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde Amerikan Doları yüzde 0,44, Euro yüzde 1,1

Altın fiyatlarında Fed baskısı: Gözler aralık toplantısında

Altın fiyatlarında Fed baskısı: Gözler aralık toplantısında

Küresel piyasalarda yatırımcıların odağı Fed'in para politikası kararlarına çevrilirken, altın fiyatlarında da faiz beklentilerinin etkisi hissediliyor. Fed'in eylül toplantısına ilişkin tutanaklar, yıl sonundan önce yeni bir faiz artışının gündeme gelebi

Döviz piyasasında dolar 49,20 lirayı aştı

Döviz piyasasında dolar 49,20 lirayı aştı

7 Ekim 08.33 itibarıyla doların alış fiyatı 49,1910 lira, satış fiyatı 49,2025 lira oldu. Doların günlük değişimi yüzde 0,06 olarak kaydedildi. Euro ise güne yüzde 0,23 düşüşle başladı. Euro 55,2437 liradan alınırken 55,3070 liradan satılıyor. İngiliz ste

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
16
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
15
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
14
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
13
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
13
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
10
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
8
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
6
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
5
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3