Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki topraklarda yetişen şifalı bitkiler kadın elleriyle hayat buluyor. 20’ye yakın şifalı bitkiden üretilecek olan yağlar, kadınların gelir kapısı olacak. Seddülbahir köyünde ku...
Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki topraklarda yetişen şifalı bitkiler kadın elleriyle hayat buluyor. 20’ye yakın şifalı bitkiden üretilecek olan yağlar, kadınların gelir kapısı olacak. Seddülbahir köyünde kurulacak olan üretim yeri ile köyde pazarda ve dükkanlarda satışa sunulacak olan şifalı bitkiler, Tarihi Alan’a ziyarete gelecek olan binlerce yerli ve yabancı turist ile buluşacak.
Tarihin en kanlı muharebelerinden birine sahne olan ve dünya harp tarihine geçen ‘Çanakkale Geçilmez’ destanının yazıldığı Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Şehitler Abidesi, Seyit Onbaşı Heykeli, 57. Piyade Alayı Şehitliği, Conkbayırı, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Kilitbahir Kalesi, Bigalı Kalesi ve Seddülbahir Kalesi’yle her yıl binlerce ziyaretçiye Çanakkale ruhunu yaşatmaya devam ediyor. Adım atılan her noktasında Çanakkale Savaşları’nın izlerinin görülmesi mümkün olan, açık hava müzesi niteliği taşıyan Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı hayata geçirdiği ve geçireceği yeni projelerle, Çanakkale ruhunu ve Çanakkale Destanı’nı daha fazla kişiye ulaştırmayı hedefliyor.
Bu kapsamda Tarihi Alan Başkanlığı tarafından, Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda ‘Şifa Çiçekleri Açıyor’ projesi başlatıldı. Tarihi Alan, gazi köylerde ‘Şifa Çiçekleri Açıyor’ Projesi ile tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, genç çiftçi istihdamının artırılarak bilinçli ve iyi tarım uygulamalarının çoğaltılması, gazi köylerin tarımsal girdilerinin arttırılarak köyden kente göçün kısmen önüne geçilmesi, ziyaretçiler için alternatif destinasyon oluşturulması ve Tarihi Alan’ın botanik turizmi ile de adını duyurması hedefleniyor. Bu kapsamda, Alçıtepe köyünde 10 dönüm alanda 16 bitki türü olmak üzere bölgede 20’ye yakın bitki türü yetiştirilecek. Ziyaretçi karşılama alanı olarak düşünülen alanda Tarihi Alan’a uyumlu bitkilerden oluşan botanik bahçesi uygulanacak. Seddülbahir köyü ile Alçıtepe köyünde proje kapsamında ilk etapta 50 kadına istihdam sağlanacak. İlerleyen zamanlarda Tarihi Alan içerisinde bulunan köylerde yaşayan girişimci genç çiftçiler tarafından örnek alınarak alanda tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğinin artırılması planlanıyor.
Seddülbahir köyünde şu anda inşaatı devam eden üretim yerinde tıbbi aromatik bitkilerin ikincil ürüne kuru çiçek, bitki çayları, sabun, hidrosol, kozmetik ve farmakolojik ürünlere dönüştürülecek. Üretim yerine damıtma sistemi, kurutma makinesi ve sıvı dolum makinesinin kurulumu yapılacak.
Tarihi Alan Başkanlığı olarak görevlerinden bir tanesinin bölge halkını kalkındırmak olduğunu belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "‘Şifa Çiçekleri Açıyor’ projesinde hedef kitlemiz kadınlar, hanımefendilerimiz, hanımlarımızla birlikte Tarihi Alan’ı daha da güzelleştireceğiz. Kurmuş olduğumuz seralarla birlikte 20’den fazla çeşit tıbbi aromatik bitki yetiştirip hem yağını elde edip hem de diğer türlü üretimlerde bunları kullanmış ve gelen ziyaretçilerimize satış yapmış olacağız. Hem gelen ziyaretçimiz çok farklı bir alışveriş yapma imkanı kavuşacak, hem de bölge kadınları da gelir elde etmiş olacak. Çanakkale Tarihi Alan’ın bozulmamış dokusu, o güzel manevi atmosferi, mükemmel iklimi buradaki şifalı bitkileri daha da güzel hale getirecek. O yüzden şifalı bitkilerin yetiştirilmesinde, şifa çiçekleri açıyor projemiz kapsamında bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Şifalı bitkilerin çiçeklerin açtığını gördüğümüzde, onların ilk hasadını yaptığımızda çok mutlu olduk. Hem ekonomiye katkı sağlamış olduk, hem de kadınların işgücüne katıldığını gördüğümüzde doğru yolda olduğumuzu ifade etmiş olduk. Bundan sonra bu çalışmalarımız devam edecek ve özellikle elde ettiğimiz ürünleri ziyaretlerimizin en yoğun olduğu Seddülbahir bölgesindeki meydanda kuracağımız çarşıda ve dükkanlarda gelen ziyaretçiye sunma imkanına sahip olmuş olacağız” dedi.
Çanakkale Tarihi Alan hem tarihi eserleriyle, hem bozulmamış doğasıyla en iyi korunmuş savaş alanı olma özelliğinin yanı sıra yapmış oldukları bu tür çalışmalarla da hem Türkiye’nin, hem de dünyanın gündeminde olmaya, hem Türkiye’nin, hem de dünyanın buluşma noktası olmaya devam edeceğini de kaydeden Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, sözlerine şöyle devam etti:
“Biz Çanakkale Tarihi Alan’a gelen ziyaretçilerimizi her zaman bekliyor olacağız ve her geldikleri sene farklı bir şeyle karşılaşacaklar. İşte bu şifalı bitkiler, seralarımızda elde ettiğimiz ürünlerle de o gelen ziyaretçilerimizi Tarih Alan’da bizler bekliyor olacağız. Çanakkale Tarihi Alanı’nın o mümbit topraklarında, o manevi duygusu yüksek coğrafyasında çok güzel şifalı bitkiler yetişmeye devam edecek. Hanımefendiler elleriyle bu bitkiler daha da anlamlı hale gelip gelen ziyaretçiyle buluşacak. Hem çiçekler hem hanımefendiler Çanakkale’yi, Tarihi Alan’ı daha da güzelleştirecek.”

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
İngiltere Dışişleri Bakanı Ed Miliband, "İran, vekil grupları ve devlet destekli zararlı faaliyetler yoluyla İngiltere'nin ve uluslararası ortaklarının güvenliğini sarsmaya yönelik süregelen girişimleri kabul edilemez." açıklamasını yaptı. İngiltere'nin k
Ankara Filistin Dayanışma Platformu (ANFİDAP) ile Gazi Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen “İstiklalden Vicdana, Ezgiden Direnişe Filistin Davası” panelinde Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Koca, “Dini Musikimizde Kud
Ankara Filistin Dayanışma Platformu (ANFİDAP) ve Gazi Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “İstiklalden Vicdana, Ezgiden Direnişe Filistin Davası” panelinde, Filistin meselesinin farklı boyutları ele alındı. Panelde konuşan İslam İşbirliği Gençlik Forumu
Mardin İl ve Kızıltepe ilçe Jandarma Komutanlığınca uyuşturucuyla mücadele kapsamında çalışma yürütüldü. Yürütülen çalışmalar neticesinde gerçekleştirilen operasyonda 43 kilogram skunk maddesi ele geçirildi. Operasyon sonucunda 1 şüpheli hakkında adli işl
İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince sokak satıcılarına yönelik yürütülen çalışmalarda, 19 adet peçeteye emdirilmiş uyuşturucu madde, 3,16 gram uyuşturucu ham maddesi, 57 gram sıvı uyuşturucu madde, 4 gram tütüne emdirilmiş uyuşturucu madde ve 6 gram uyuşturu
BFMTV'nin haberine göre, bir siber saldırı Fransız süpermarketlerindeki buzdolaplarında tonlarca gıdanın bozulmasına neden oldu. Buna göre, bilgisayar korsanları soğutma ekipmanlarının kontrol sistemlerine uzaktan erişim sağlayarak milyonlarca euro değeri
Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen artrit, eklemlerde ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığına neden olabiliyor. Uzmanlar, özellikle tekrarlayan ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen eklem ağrılarının ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, erken tan
Avrupa Birliği, Rusya'ya karşı uyguladığı 22. yaptırım paketinin onaylanmasının ardından kara listesini 3.100 kişiden 4.700 kişiye çıkardı. Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlanan Konsey kararına göre toplamda, 22. yaptırım paketi, çoğunlukla Rus sa
Nevşehir'de 8 yabancı uyruklu şahsa 288 bin TL ceza
Gazze'de siyonistlerin saldırılarında 10 binden fazla çocuk uzuv kaybı yaşadı
03Polonya'da bıçaklama olaylarının ardından okullarda ek güvenlik tedbirleri alındı
04Aydın'da motoru arızalanan teknedeki 2 kişi kurtarıldı
05İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı
06Kocaeli'de uyuşturucu operasyonunda 8 şüpheli yakalandı
07Meteoroloji'den uyarı: Kuvvetli sağanak ve çamur yağmuru geliyor!
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Kocaeli̇spor
Arca Çorum Fk
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Göztepe A.ş.
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor