Mart ayında cari işlemler hesabı 4 milyar 87 milyon ABD doları açık kaydetti.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Mart ayı Ödemeler Dengesi İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, mart ayında cari işlemler hesabı 4 milyar...
Mart ayında cari işlemler hesabı 4 milyar 87 milyon ABD doları açık kaydetti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Mart ayı Ödemeler Dengesi İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, mart ayında cari işlemler hesabı 4 milyar 87 milyon ABD doları açık kaydetti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 1.471 milyon ABD doları fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 4.840 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.
Yıllıklandırılmış verilere göre, Mart ayında cari açık yaklaşık 12,6 milyar ABD doları olurken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret dengesi de 58,1 milyar ABD doları açık verdi. Aynı dönemde hizmetler dengesi ile ikincil gelir dengesi sırasıyla 61,8 milyar ABD doları ve 398 milyon ABD doları fazla verirken, birincil gelir dengesi 16,7 milyar ABD doları açık verdi.
Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler bu ay 2.672 milyon ABD doları seviyesinde gerçekleşmiş olup, bu kalem altında taşımacılık hizmetleri ve seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler sırasıyla 1.343 milyon ABD doları ve 2.177 milyon ABD doları oldu.
Finans Hesabı 2025 yılı Mart ayı yıllıklandırılmış cari açığın finansmanına net doğrudan yatırımlar 5,5 milyar ABD doları, net portföy yatırımları 13,2 milyar ABD doları, krediler 37,9 milyar ABD doları ve ticari krediler 1,7 milyar ABD doları katkı verirken; net efektif ve mevduatlar 21,4 milyar ABD doları negatif yönlü etki etti. Merkez Bankası döviz cinsinden net rezerv artışı 11,7 milyar ABD doları oldu.
Mart ayında doğrudan yatırımlar kaynaklı net girişler 338 milyon ABD doları olarak kaydedilmiştir. Yurt dışı yerleşiklerin Türkiye’ye toplam doğrudan yatırımları 1.026 milyon ABD doları artarken, yurt içi yerleşiklerin yurt dışındaki doğrudan yatırımları 688 milyon ABD doları arttı.
Gayrimenkul yatırımları incelendiğinde, yurt içi yerleşiklerin yurt dışında 227 milyon ABD doları gayrimenkul alımı ve yurt dışı yerleşiklerin ise Türkiye’de 149 milyon ABD doları net gayrimenkul alımı yaptığı görüldü.
Portföy yatırımları Mart ayında 3.551 milyon ABD doları tutarında net çıkış kaydetti.
Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 399 milyon ABD doları ve DİBS piyasasında 1.522 milyon ABD doları net satış yaptığı görüldü. Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak; yurt dışı yerleşiklerin bankalar ihraçlarında 782 milyon ABD doları net alış, Genel Hükümet ve diğer sektörler ihraçlarında sırasıyla 1.194 milyon ABD doları ve 428 milyon ABD doları net satış yaptığı görüldü.
Yurt dışından kredi kullanımlarında bu ay bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 2.830 milyon ABD doları ve 581 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirmişken, Genel Hükümet 58 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirdi.
Diğer yatırımlar altında, yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, Türk lirası ve yabancı para cinsinden sırasıyla 839 milyon ABD doları ve 1.829 milyon ABD doları net artış olmak üzere toplam 2.668 milyon ABD doları net artış kaydetti.
Resmi rezervlerde bu ay 15.126 milyon ABD doları net azalış oldu.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "2025 yılında, geçen yıla oranla yüzde 79 oranında artışla 98 buçuk milyar liralık yani yaklaşık 100 milyar liraya yakın bir ticari eşya ve uyuşturucu madde yakalaması gerçekleştirildi" dedi.Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Bakanlığın
Enerjisa Dağıtım Şirketleri Başkent EDAŞ, Ayedaş ve Toroslar EDAŞ, müşterilerine daha kolay, hızlı ve kişiselleştirilmiş bir hizmet sunmak amacıyla Mobil 186 uygulamasını yeniledi. Modern arayüzü ve sadeleştirilmiş işlem akışlarıyla tamamen kullanıcı dost
Mersin Valisi Atilla Toros, Mersin Uluslararası Limanı’nda incelemelerde bulundu.Mersin Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Vali Toros, liman genişletme projesi kapsamında kurulan yeni otomasyon sistemini yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. Zi
Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yılbaşı pazarı kapalı pazar yerinde kuruldu.Her ayın son Pazar günü kurulan ikinci el pazarı yeni yıl öncesi olması nedeniyle yılbaşı pazarı olarak Cumartesi günü açıldı. Yılbaşı pazarı için Köyceğiz kapalı pazar yerinde 500’ü
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Önümüzdeki yıl toplam 76.5 milyar liralık kaynakla çalışma hayatımızı daha güçlü kılacak, istihdam kapasitemizi koruyacağız" dedi.Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Asgari Ücret Dest
Bakır işlemeciliğinin coğrafi patentini elinde bulunduran Gaziantep’in geleneksel yöntemlerle üretilen bakır su mataraları büyük ilgi görüyor.Gaziantep’te geleneksel yöntemlerle üretilen yeni model bakır eşyalar, Türkiye ve dünya pazarında yoğun ilgi görü
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, "Ankara Sanayi Odası olarak bizler, bu tarihi birikimin ve Cumhuriyetin emanet ettiği sorumluluğun farkındayız. Hedefimiz, Ankara’mızı yalnız bugünün değil, geleceğin sanayi ve teknoloji başkentlerinden biri
Kedi ve köpeklerine mikroçip taktırmayan evcil hayvan sahipleri için son günün 31 Aralık olduğu bildirildi. Uzman Veteriner Hekim Coşkun Tuna Çoban, cezai yaptırımlarla karşılaşılmaması için evcil hayvan sahiplerini yasal yükümlülüklerini gecikmeden yerin
ABD Başkanı Donald Trump, "İran’a yaptığımız şeyi yapmasaydık Orta Doğu’da barış sağlanamazdı, imzalanan bir anlaşma olmazdı. İran’ın gücü ve prestiji büyük ölçüde azaldı. Orta Doğu’da en büyük tehlike onlar" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı çok iyi tanıyorum ve hepinizin bildiği gibi, o benim çok iyi bir arkadaşımdır. Ona inanıyorum ve ona saygı duyuyorum. Netanyahu da ona saygı duyuyor" dedi.
03Bursa’da tekel bayisine silahlı saldırı: 2 yaralı
04Trump: “Türkiye’ye F-35 satışını çok ciddi olarak düşünüyoruz"
05Kendisinden haber alınamayan kadın evde ölü bulundu
06Iğdır’da aç kalan 3 vaşak köye indi
07Dev dalgalar, ölü yunus balığının kalıntılarını sahile sürükledi
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Samsunspor A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kasimpaşa A.ş.
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük