Darende’nin Başdirek Mahallesi’nde çiftçiler, artan mazot, gübre ve sulama giderleri nedeniyle pancar üretiminden kazanç sağlayamadıklarını söylüyor. Darende’nin Başdirek Mahallesi’nde pancar söküm sezonu başladı. Bölgede binlerce dönüm sulu arazide panc
Darende’nin Başdirek Mahallesi’nde çiftçiler, artan mazot, gübre ve sulama giderleri nedeniyle pancar üretiminden kazanç sağlayamadıklarını söylüyor.
Darende’nin Başdirek Mahallesi’nde pancar söküm sezonu başladı. Bölgede binlerce dönüm sulu arazide pancar üretimi yapılıyor ancak artan mazot, gübre, sulama ve işçilik giderleri çiftçinin kazancını neredeyse sıfıra indiriyor.
Yaklaşık 30 yıldır çiftçilik yapan, son 15 yıldır ise yoğun olarak pancar ekimiyle uğraşan 55 yaşındaki İbrahim Canpolat, suyun gelmesiyle üretimi artırdıklarını ancak maliyetlerin kazancı yok ettiğini söyledi. İlk yıllarda 30–50 dönümle başladıklarını, suyun gelmesiyle birlikte 250 dönüme kadar pancar ektiklerini belirten Canpolat, “Gelirimiz yüzde 30 artarken giderlerimiz yüzde 50 arttı. Dönüm başına 6 tona kadar verim alıyoruz ama kazancımız her geçen yıl düşüyor” dedi.
Malatya Şeker Fabrikası’yla sözleşmeli çalıştıklarını ve dönüşümlü ekim yaptıklarını dile getiren Canpolat, bu yıl Başdirek Mahallesi’nde 5 ila 6 bin dönüm civarında pancar ekildiğini söyledi. En büyük giderin sulama olduğunu belirten çiftçi, bu yaz sıcaklıkların artmasıyla sulama sayısının 10’dan 12’ye çıktığını ve maliyetin yükseldiğini ifade etti.
Dönüm başına maliyetlerinin yaklaşık 4 bin lirayı bulduğunu ifade eden Canpolat, "Açıklanan ton fiyatı 3 bin 100 TL. 6 ton ürün aldığımda bunun 1,5 tonunu suya, 1 tonunu gübreye, 1,5 tonunu mazota veriyorum. Elimize kalan 500 kilo kadar oluyor. Gübre 35-36 bin lira, tohum, kira, yakıt derken kar etmek imkânsız hale geliyor” diye konuştu.
Toplulaştırma sayesinde arazilerin düzleştiğini de belirten Canpolat, taş toplama desteği verilmesi halinde makinelerin korunacağını ve verimin artacağını kaydetti.
Gençlerin köyde kalabilmesi için kalıcı projelerin hayata geçirilmesini isteyen Canpolat, “İki oğlum da üniversite mezunu; biri pancar söküyor, diğeri patates ekiyor. Devletten popülist değil, elle tutulur projeler bekliyoruz. Şehirdekini getirmeye çalışmasınlar, buradakileri kaçırmasınlar yeter” şeklinde konuştu.
MHA Malatya Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Afyonkarahisar’da zirai don riskine karşı tarım arazilerinde saha kontrolleri hız kesmeden devam ediyor. Afyonkarahisar’da etkili olan zirai don riski ve doğal afet tehlikelerine karşı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen saha deneti
Meme kanseri genellikle kendi kendine meme muayenesi ya da doktor kontrolünde ele gelen şişliklerle kendini gösterebiliyor. Meme sağlığı söz konusu olduğunda pek çok kadın memede ele gelen her şişliğin “kanser” olabileceğini düşünüyor. Fakat memede ele ge
Adalet Bakanı Akın Gürlek, MTTB Siyaset Okulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin vesayet zincirlerini kırdığını ve küresel siyasette oyun kurucu bir aktöre dönüştüğünü vurguladı. Yeni anayasanın bir zorunluluk olduğunu belirten Gürlek, "Güçlü olmayanın ad
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), yurt genelinde etkili olması beklenen yağışlar nedeniyle 13 il için “sarı” kodlu uyarı yayımladı. MGM’nin son değerlendirmelerine göre Türkiye genelinde parçalı ve çok bulutlu bir hava hakim olacak. Marmara, İç Ege, Akd
Türk Kızılay, 2026 yılı Kurban Bayramı kapsamında gerçekleştireceği vekâletle kurban kesim organizasyonunun detaylarını ve ücretlerini kamuoyuyla paylaştı. "Kurban Bereketini Yıl Boyu Yaşatalım" sloganıyla yürütülen kampanya kapsamında vekâlet bedelleri b
Adıyaman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü tarafından düzenlenen çalıştayda, raku fırını tasarımı ve pişirimi uygulamalı olarak gerçekleştirildi. Adıyaman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü tarafından “Raku Fırını Tas
Başka bir şehirde yaşamak, memleket gündeminden kopmayı gerektirmez. Düzenli yerel haber takibi, uzaklığı daha yönetilebilir hale getirir.
Kurumlar vergisi mükellefleri için 2025 hesap dönemine ait beyan ve ödeme maratonunda sona gelindi. Mükelleflerin, yasal yükümlülüklerini yerine getirmeleri için belirlenen süre yarın mesai bitimiyle birlikte doluyor. Beyannameler İçin Son Çağrı 2025 yıl
Başkan Bozkurt’tan Bayram Öncesi Esnaf Ziyareti
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük