Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Merkez Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü olan Çin Özel Temsilcisi Wang Yi ile Hindistan Özel Temsilcisi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval, Çin-Hindistan sınır sorunu konusunda s
Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Merkez Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü olan Çin Özel Temsilcisi Wang Yi ile Hindistan Özel Temsilcisi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Ajit Doval, Çin-Hindistan sınır sorunu konusunda samimi ve derinlemesine görüş alışverişinde bulunarak 8 maddelik sonuç ve mutabakata vardılar.
Çin Dışişleri Bakanlığına göre bu kapsamda iki taraf, iki ülkenin liderlerinden aldıkları yönlendirmelere uyma, sınır bölgelerinde barış ve huzuru koruma ve ikili ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde gelişmesi için bir ortam yaratma konusundaki kararlılıklarını yinelediler.
Taraflar, adil, makul ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm arayışı içinde, 2005 yılında imzalanan Çin-Hindistan Sınır Sorununun Çözümüne İlişkin Siyasi Parametreler ve Yol Gösterici İlkeler Anlaşması ve daha sonraki Özel Görüş görüşmelerinde varılan mutabakat doğrultusunda, sınır sorununun çözümü için bir çerçeve üzerinde müzakereleri ilerletme konusundaki kararlılıklarının altını çizdi.
Çin-Hindistan Sınır İşleri Danışma ve Koordinasyon Çalışma Mekanizması (WMCC) çerçevesinde oluşturulan Sınır Belirleme Uzman Grubu ve Sınır Yönetimi Çalışma Grubu, sırasıyla sınır belirleme ve sınır yönetimi konularında erken ve kapsamlı sonuçlar elde etme yönünde görüşmeler yürütecek. Her iki grubun da ilk görevi, kendi görev tanımları üzerinde anlaşmaya varmak olacak.
İki taraf, sahadaki herhangi bir durumun, WMCC, yerel komutan düzeyindeki toplantılar ve diğer mutabık kalınan mekanizmalar da dahil olmak üzere mevcut diplomatik ve askeri kanallar aracılığıyla derhal ele alınacağı, çözülmemiş sorunların giderileceği ve Fiili Kontrol Hattı (LAC) boyunca yanlış anlamaların ve yanlış hesaplamaların önleneceği konusunda anlaştı. İki taraf, daha iyi sınır yönetimi için uygun alanlarda LAC'nin daha iyi anlaşılmasının yollarını görüştü.
Sınır yönetimi önlemlerini iyileştirme amacıyla, Genel Düzey Mekanizması/En Üst Düzey Askeri Komutan (SHMC) toplantısının yapılacağı iki ek toplantı noktası üzerinde anlaşmaya varıldı. Benzer şekilde, Doğu ve Orta Sektörlerde iki ek sınır askeri acil durum hattı kanalı üzerinde de anlaşmaya varıldı.
İki taraf da sınır ötesi iş birliğinde kaydedilen ilerlemeyi takdirle karşıladı. Hindistan tarafı, Çin tarafının Çin'in Xizang Özerk Bölgesi'ndeki Gang Renpoche Dağı ve Mapam Yun Tso Gölü'ne yapılan Hint resmi ritüel ziyaretlerinin sayısını artırma çabalarını takdir etti. Her iki taraf da belirlenen üç sınır ticaret noktasının yeniden açılmasını memnuniyetle karşıladı. İki taraf, sınır bölgelerinde diyalog, barış, istişare ve iş birliğini ön plana çıkaran bir ortam oluşturmak amacıyla, sınır ticareti, ritüel ziyaretleri ve diğer alanlarda karşılıklı alışveriş ve iş birliğini güçlendirme konusunda anlaştı.
İki taraf, Çin-Hindistan Sınır Ötesi Nehirler Uzman Düzey Mekanizması'nın bir sonraki toplantısının Eylül ayında yapılmasında ve hidrolojik veri paylaşımı ve ilgili mutabakat zaptlarının yenilenmesi de dahil olmak üzere konularda iletişimin sürdürülmesinde anlaştı.
İki taraf, görüşmelerin 26. turunun 2027 yılında Hindistan'da yapılmasında anlaştı. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Diyarbakır'da etkili olan yağışlar, akarsu ve nehirlerdeki su seviyelerine de yansıdı. Son yağmurların ardından Dicle Nehri'nde de su seviyesinin yükseldiği gözlemlendi. Kentin önemli tarihi ve doğal güzellikleri arasında yer alan On Gözlü Köprü çevresind
İş kazalarının önlenmesi için risk değerlendirmelerinin etkin yapılması, çalışanların eğitilmesi, kişisel koruyucu donanımların doğru kullanılması ve iş yerlerinde denetimlerin artırılması önem taşıyor. İş güvenliğinin yalnızca evrak üzerinde yürütülen bi
Saldırı, Bend kentindeki Silver Rail İlkokulunda meydana geldi. Yerel yetkililere göre okul yakınındaki bir araca ateş açan saldırgan, daha sonra okula girerek içeridekilere ateş etti. Haber verilmesinin ardından çok sayıda polis ekibi olay yerine sevk e
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), İstanbul için yeni kuvvetli yağış uyarısı yayımladı. Tahminlere göre, bugün sabah saatlerinden itibaren yeniden etkili olmaya başlayan yağışların özellikle Avrupa Yakası başta olmak üzere kuzey ilçelerinde kuvvetli olma
Urla ilçesi Çılga Koyu mevkisinde kara üzerinde tespit edilen 50 düzensiz göçmen yakalandı. Sahil Güvenlik ekiplerinin mobil radarıyla bölgede bir grup düzensiz göçmen tespit edilmesi üzerine çalışma başlatıldı. Sahil Güvenlik gemisi, Sahil Güvenlik botu,
Irak Temsilciler Meclisi bugün, Perşembe akşamı, Başbakan Ali Faleh el-Zeydi kabinesini tamamlamak için oy kullandı. Buna göre 11 yeni bakan ve üç başbakan yardımcısı atandı. Yeni bakan ve başbakan yardımcıları şöyle: Savunma Bakanı Naif Şammari İçişleri
İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 24 Eylül'de meydana gelen olayda, 72 yaşındaki Y.O'yu telefonla arayan şüpheliler, kendilerini emniyette görevli başkomiser olarak tanıttı. Şüpheliler, mağdura banka hesaplarının güvende olmadığını ve para
Tümgeneral Emir Hatemi İmam Ali Askeri Üniversitesi'nde düzenlenen 11. Ulusal İtikaf Festivali'nin kapanış töreninde konuştu. Hürmüz Boğazı, ordunun ve Devrim Muhafızları'nın tam gözetimi altında olduğunu vurgulayan Hatemi, "Hürmüz Boğazı'nın batısı İsla
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Corendon Alanyaspor
Kocaeli̇spor
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Göztepe A.ş.
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor