MENÜ

Çin, Türkiye’ye 82 kişilik ekip gönderdi

Çin hükümeti, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Türkiye'ye 82 kişilik bir arama kurtarma ekibi gönderdi.

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:32 Güncelleme: 16 Mayıs 2024 20:32
Çin, Türkiye’ye 82 kişilik ekip gönderdi

Çin hükümeti, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Türkiye'ye 82 kişilik bir arama kurtarma ekibi gönderdi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından dünyanın farklı noktalarından Türkiye'ye yardım geliyor. Çin, 8 kişilik sivil bir ekibin ardından bu kez 82 kişilik arama kurtarma ekibi gönderdi. Çinli ekip, arama çalışmalarında kullanılacak malzeme ve ekipmanla birlikte Pekin Başkent Havalimanından afet bölgesine Air China charter uçuşu ile gitmek üzere yola çıktı. Çin Acil Durum Yönetimi Bakanlığının koordinasyonu ile oluşturulan ekip, Pekin İtfaiye ve Kurtarma Gücü, Çin Deprem Acil Durum Arama ve Kurtarma Merkezi ve Acil Durum Hastanesi personelinden oluşuyor.

Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, Çinli ekip yola çıkmadan önce Acil Durum Yönetimi Bakan Yardımcısı Xu Jiaai ile havalimanında özel bir görüşme gerçekleştirdi.

"Ekibimizin önceliği hayat kurtarmak"

İHA'ya konuşan Çinli arama kurtarma ekibinin lideri Zhao Yang, "Türkiye ile varış noktası ve faaliyet göstereceğimiz bölge konusunda iletişim halindeyiz. Şu an birçok ülkeden farklı ülkelerin ekipleri Türkiye ile ilgileniyor. Bu bağlamda bir yol belirlenecek. Ekibimizin önceliği hayat kurtarmak. Bunun yanında bir dizi tıbbi destek sağlayacağız. Ekibimiz çok tecrübeli. Farklı zorlu görevi yerine getireceğimize güvenimiz tam" ifadelerini kullandı.

"Çin, çağrımıza cevap veren 65 ülkeden biri oldu"

Çinli ekibi, havalimanında Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, Acil Durum Yönetimi Bakan Yardımcısı Xu Jiaai ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Deng Li uğurladı. Büyükelçi Önen, konuşmasında Türkiye'nin tarihindeki en büyük depremlerden biriyle karşı karşıya olduğuna işaret ederek, "Depremler, 11 ilde yaklaşık 14 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi etkiledi. Bu sabah itibarıyla 3 bin 381 kişinin hayatını kaybettiği, 20 bin 426 kişinin yaralandığı, 7 bin 840 kişinin enkazdan sağ kurtarıldığı ve 6 bin 217 binanın yıkıldığı tespit edildi" dedi.

Büyükelçi Önen, "Çin Halk Cumhuriyeti, yardım çağrımıza cevap veren 65 ülkeden biri oldu. Pek çok uluslararası teşkilat da yardımlarını iletiyor. Türk halkı olarak, tüm yabancı dostlarımıza müteşekkiriz. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, dün Sayın Cumhurbaşkanımıza taziye mesajını iletti" ifadelerine yer verdi.

Salgının başında Türkiye'nin Çin'in Wuhan kentine tıbbi malzeme yardımında bulunduğuna dikkat çeken Önen, "Bu dayanışma ruhu, salgının en kara günlerinde bize umut vermişti. Türk halkı adına, bu kederli günde bize destek veren Çin makamlarına ve Çin halkına bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum" şeklinde konuştu.

Çin'den 5,8 milyon dolar yardım

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Deng Li, Çin Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı Direktör Yardımcısı Deng Boqing ve Acil Durum Yönetimi Bakan Yardımcısı Xu Jiaai da konuşma yaptı. Acil Durum Yönetimi Bakan Yardımcısı Xu Jiaai, "Kurtarma çalışmaları bilimsel şekilde yürütülmeli, güvenliğe odaklanılmalı. Kurtarma ekibi, yerel yönetimin kurtarma çalışmalarında başarılı olmasına yardım etmek için elinden gelen her şeyi yapmalı. Türkiye'nin afet bölgelerinde yaşayan insanların canını ve malını kurtarma çabalarına katkı sağlanarak, bu uluslararası kurtarma görevi başarıyla tamamlanmalı" açıklamasını yaptı.

Çin Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı Direktör Yardımcısı Deng Boqing, Çin hükümetinin acil insani yardım mekanizmasını devreye sokarak, Türkiye'ye acil yardımda bulunma kararı aldığını açıkladı. Bu çerçevede, Çin'in Türkiye'ye acil ihtiyaç malzemeleri dahil olmak üzere 40 milyon yuan (5,8 milyon dolar) değerinde yardım sağlayacağı, arama kurtarma ve sağlık ekipleri göndereceği ifade edildi.

Çin Kızıl Haç Derneği de Türk Kızılay Derneğine afetin yaralarını sarmak ve kurtarma operasyonlarında kullanılmak üzere 200 bin dolar nakdi yardımda bulunma kararı aldı.

Çin Kızıl Haç Derneği Başkanı Chen Zhu, Türk Kızılay Derneğine gönderdiği başsağlığı mesajında, afetten etkilenen bölgelerdeki durumu izlemeyi sürdüreceklerini, gerektiği takdirde daha fazla insani yardımda bulunacaklarını belirtti.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Microsoft’un veri merkezine baskın: “Soykırıma hizmet edecek yeni merkezler istemiyoruz”

Microsoft’un veri merkezine baskın: “Soykırıma hizmet edecek yeni merkezler istemiyoruz”

Avrupa genelinde teknoloji şirketlerinin devasa veri merkezi yatırımlarına karşı büyüyen protesto hareketinin bir parçası olarak cuma günü Amsterdam'daki inşaat alanına giren göstericiler, şirketin projesini durdurmak amacıyla eylem düzenledi. Bazı göster

Şi Cinping sonrası Çin'de sessiz halef yarışı: Yeni lider adayları sahada sınanıyor

Şi Cinping sonrası Çin'de sessiz halef yarışı: Yeni lider adayları sahada sınanıyor

Çin'de üst düzey yöneticilerin eyaletlerdeki görev dağılımında yaşanan değişiklikler, Şi Cinping sonrasındaki liderlik tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Şi'nin iki dönem sınırını fiilen ortadan kaldırmasının ardından, iktidarı ne zaman devredeceği ve

Eğitim-Bir-Sen Batman Şubesinde yeni dönemin görev dağılımı yapıldı

Eğitim-Bir-Sen Batman Şubesinde yeni dönemin görev dağılımı yapıldı

Eğitim-Bir-Sen Batman Şubesi, 8'inci Olağan Genel Kurulun ardından yeni dönemin ilk zorunlu organ toplantılarını gerçekleştirdi. Yönetim, Disiplin ve Denetleme Kurullarının görev dağılımlarının belirlendiği toplantılara üst kurul delegeleri de katıldı. To

Çanakkale'de feci kaza: Otomobil tıra çarptı, 2 kişi yanarak öldü

Çanakkale'de feci kaza: Otomobil tıra çarptı, 2 kişi yanarak öldü

Kaza, Çan ilçesine bağlı Paşaköy yakınlarında, bir akaryakıt istasyonunun önünde meydana geldi. İddiaya göre, plakası henüz belirlenemeyen otomobil, kaza noktasının yaklaşık 3 kilometre gerisinde başka bir araçla maddi hasarlı kazaya karıştı. Ardından ola

Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında İHA bulundu

Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında İHA bulundu

Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında, Şabla kenti yakınlarında bulunan insansız hava aracının (İHA) imha edildiği bildirildi. Gövdesinde herhangi bir yazı bulunmayan aracın Rus yapımı "Gerbera-2" tipi olarak sınıflandırıldığı ifade edildi. Bulgaristan Savu

Akdeniz'de 4.1 büyüklüğünde deprem

Akdeniz'de 4.1 büyüklüğünde deprem

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre; Akdeniz'de 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem yerin 6.95 kilometre derinliğinde kaydedildi. (İLKHA) #DEPREM Büyüklük:4.1 (Mw) Yer:Akdeniz Tarih:2026-11-06 Saat:18:26:54 TSİ Enlem

Mısır, Doğu Akdeniz'de umut vadeden doğal gaz rezervleri olduğunu bildirdi

Mısır, Doğu Akdeniz'de umut vadeden doğal gaz rezervleri olduğunu bildirdi

Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanlığı yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'deki açık deniz petrol ve doğal gaz arama ve üretim bloğu olan Temsah imtiyaz bölgesindeki bir arama kuyusunda yapılan sondaj çalışmalarının olumlu sonuçlar verdiğini bildirdi. Ba

Gaziantep Havalimanı'nda yangın tatbikatı gerçekleştirildi

Gaziantep Havalimanı'nda yangın tatbikatı gerçekleştirildi

Havalimanı'nda, olası acil durumlarda müdahale sürecinin etkinliğini ölçmek amacıyla ateşli yangın tatbikatı yapıldı. Gaziantep Havalimanı Başmüdürlüğü ve protokol kapsamında iş birliği yapılan kurum ve kuruluşların katıldığı tatbikatta, uçak kazası senar

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:29
Güneş 06:52
Öğle 12:15
İkindi 15:04
Akşam 17:29
Yatsı 18:47

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
25
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
23
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
22
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
20
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
19
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
16
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
16
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
15
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
14
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
14
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
11
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
11
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3