MENÜ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: "Temel amacımız enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara düşürmek"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Temel amacımız enflasyonu kalıcı bir şekilde tek haneli rakamlara düşürmek, fiyat istikrarını sağlamak, istikrarlı bir ortamda büyümek ve gelirimizi adaletli bir şekilde dağıtmaktır. Enflasyonla müca...

Yayınlanma: 26 Kasım 2024 09:43 Güncelleme: 02 Eylül 2025 20:31
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: "Temel amacımız enflasyonu kalıcı olarak tek haneli rakamlara düşürmek"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Temel amacımız enflasyonu kalıcı bir şekilde tek haneli rakamlara düşürmek, fiyat istikrarını sağlamak, istikrarlı bir ortamda büyümek ve gelirimizi adaletli bir şekilde dağıtmaktır. Enflasyonla mücadele ederken geçici bazı zorluklar yaşayabilirsiniz. Ama enflasyonu düşürmeden öngörülebilirlik sağlayamazsınız, belirsizlikleri azaltamazsınız, enflasyonunu oluşturduğu sisli ortamdan faydalanıp fırsatçılık yapanlara tam anlamıyla engel olamazsınız" dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul’da düzenlenen ticaret fuarına katıldı.

"Vizyonumuz bütün dünya; Türkiye Yüzyılı’nı ticaret yüzyılı yapacağız"
Fuarın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat ihracatçıların her zaman yanında olduklarını belirterek, "Vizyonumuz bütün dünya. Türkiye Yüzyılı’nı ticaret yüzyılı yapacağız. Geldiğimiz nokta çok şükür 22 yıl önce kimsenin hayal edemeyeceği bir nokta. Bunu dışarıdan çok iyi görüyorlar ve takdir ediyorlar. Altyapısı ve üstyapısı il tamamen yenilenmiş, büyük bir üretim ve tedarik merkezi haline gelmiş, limanları ile lojistik merkezleri ile havalimanları ile tüm dünyaya ulaşmayı başarmış, Gümrük birliğini başarı ile yürüten bir ülke konumdayız. Afrika bize çok uzak bir kıta gibi algınırdı. Afrika Antalya’dan 45 dakika mesafede hava yoluyla. Bizim Afrika ticaretimiz 5 milyar dolardan 37 milyar dolara çıkmış durumda. Yatırımlar müteahhitlik hizmetleri büyük atılımlar sağladı. İslam dünyası ile ilişkilerimiz de ilerliyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Filistin’e desteğinin süreceğinin altını çizen Bolat, “Filistin’in her zaman yanında yer aldık, yer almaya da devam edeceğiz. Siyasi alanda uluslararası diplomaside, hukukta, insani yardımlarda ve İsrail’in saldırılarını durdurup ateşkes sağlamak için ihracat ve ithalatı 2 Mayıs’tan itibaren durdurma eylememiz var. Dünyada tek kalsak bile Filistin’in yanında yer almaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

"Enflasyonu düşürmek en temel önceliğimiz"
Programda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise orta vadeli programı kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceklerini vurguladı.
Enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürmeyi hedeflediklerini söyleyen Yılmaz, “Orta vadeli programımızın özünü yüksek enflasyonu düşürmek oluşturuyor. Temel amacımız enflasyonu kalıcı bir şekilde tek haneli rakamlara düşürmek, fiyat istikrarını sağlamak, istikrarlı bir ortamda büyümek ve gelirimizi adaletli bir şekilde dağıtmaktır. Enflasyon büyüme açısından da gelir dağılımı bakımından da zararlı etkileri hem ülkemizde hem tüm dünyada kanıtlanmış bir meseledir. Enflasyonla mücadele ederken geçici bazı zorluklar yaşayabilirsiniz. Büyüme açısından ve diğer birtakım açılardan. Ama şunu unutmayalım enflasyonu düşürmeden öngörülebilirlik sağlayamazsınız. Enflasyonu düşürmeden belirsizlikleri azaltamazsınız, enflasyonunu oluşturduğu sisli ortamdan faydalanıp fırsatçılık yapanlara tam anlamıyla engel olamazsınız. Dolayısıyla enflasyonu düşürmek en temel önceliğimiz. Enflasyonu düşüreceğiz ki sürdürülebilir sağlıklı uzun vadeli büyüme sağlansın. Kısa vadede her şer tartışılabilir. Türkiye’nin en yüksek büyüme oranlarına ulaştığı dönemler enflasyonun düşük olduğu dönemlerdir. Bu gerçeği hepimizin görmesi lazım. Kısa vadeli popülist birtakım hareketlenmeler sürdürülebilir bir büyüme anlamına gelmiyor. Geçmişe bakın enflasyonu düşürdüğümüz dönem büyümeyi arttırdığımız, gelir dağılımını iyileştirdiğimiz bir dönemdir. Başka bir yol aramamızın anlamı yok. Enflasyonu düşüreceğiz büyümemizi sağlıklı bir temelde geliştireceğiz. Büyümenin nimetlerini elbette bütün toplumsal kesimlere yayacağız. Gerek kobiler, gerek bölgesel kalkınma, kadınlar gençler bütün bunları sürece dahil eden, kapsayıcı büyüme dediğimiz anlayışla gelir dağılımını ve fırsat eşitliğini aklımızdan çıkarmadan politikalarımızı uyguluyoruz” diye konuştu.
Orta vadeli planın para politikaları, maliye politikaları ve yapısal dönüşümlerden oluşan 3 saç ayağının bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, “Maliye politikamız depreme rağmen oldukça dikkatli bir şekilde yönetiliyor. Geçen sene yıl ortalarına gittiğiniz zaman bütçe açıklarının yüzde 10’a gideceğine dair söylemlerinin olduğu bir dönemdeydik. Ama yıl sonunda bütçe açığımızı biz 5.2 ile tamamladık. Bu yılı da inşallah 5’in biraz altında tamamlayacağız. Depremin etkisin çıkarırsanız geçen yılki bütçe açığından, bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 1,6 sadece. Bu maliye politikasının ne kadar dikkatli yürütüldüğünün bir ifadesi. Bu yıl da yine deprem yükümüz yüksek. Geçen yıl ve bu yılı bugünkü fiyatlarla ifade edecek olursak. Geçen yıl 1 trilyona yakın, bu sene 1 trilyon üzerinde bir tahakkuk var merkezi yönetim bütçesinde. İkisini toplayıp bugünkü parasal değerlerle ifade edecek olursak. 2.5 trilyon Türk lirası civarında deprem rehabilitasyon harcaması var Türkiye’nin. İşin güzel tarafı şu. Bu harcamalar geçici dönemsel harcamalar ve yatırım niteliğinde harcamalar. Aynı zamanda ülkenin geleceğine dönük harcamalar. Bunlar bir süre sonra azalacak. Gelecek yıldan itibaren bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 3’lere gelmesini bekliyoruz. Burada oluşacak mali alanımızı reel sektörümüzün güçlenmesi ve sosyal refah için değerlendirmeye kararlıyız. Biz sağlıklı bir bütçe ile gideceğiz ama burada oluşacak imkanları da üretimi, istihdamı, ihracatı desteklemek için değerlendirmeyi düşünüyoruz” açıklamalarında bulundu.

"Doğurganlık hızımız Fransa’nın altına düştü. Ciddi anlamda bir nüfus meselemiz var"
Türkiye’nin gelecekte çok ciddi bir nüfus sorunu ile karşı karşıya kalabileceğine dikkat çeken Cevdet Yılmaz, “Yeni bir Nüfus Politikaları Kurulu oluşturacağız. İlgili tüm bakanlıklarımızla benim başkanlığımda bir Nüfus Politikaları Kurulu kuracağız. Çünkü doğurganlık hızımız Fransa’nın altına düştü. Şu an yüzde 1,5. Çok ciddi anlamda bir nüfus meselemiz var. Bundan 5-10 sene sonra bunun işgücü piyasalarından tutun sosyal güvenliğe, yaşlı bakım hizmetlerine varıncaya kadar birçok alanda çok önemli etkiler doğuracağını birlikte göreceğiz. Bizim ne yapıp edip nüfus politikalarında farklı bir çerçeve oluşturmamız lazım. Çok boyutlu bir mesele bu. İlgili tüm bakanlarımızın olduğu yeni bir kurulu oluşturacağız ve nüfus politikalarına çok daha dikkatli şekilde bakacağız” dedi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Eylülde en yüksek reel getiri DİBS'te, yıllıkta külçe altında gerçekleşti

Eylülde en yüksek reel getiri DİBS'te, yıllıkta külçe altında gerçekleşti

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde DİBS yüzde 1,18, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,40 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde Amerikan Doları yüzde 0,44, Euro yüzde 1,1

Altın fiyatlarında Fed baskısı: Gözler aralık toplantısında

Altın fiyatlarında Fed baskısı: Gözler aralık toplantısında

Küresel piyasalarda yatırımcıların odağı Fed'in para politikası kararlarına çevrilirken, altın fiyatlarında da faiz beklentilerinin etkisi hissediliyor. Fed'in eylül toplantısına ilişkin tutanaklar, yıl sonundan önce yeni bir faiz artışının gündeme gelebi

Döviz piyasasında dolar 49,20 lirayı aştı

Döviz piyasasında dolar 49,20 lirayı aştı

7 Ekim 08.33 itibarıyla doların alış fiyatı 49,1910 lira, satış fiyatı 49,2025 lira oldu. Doların günlük değişimi yüzde 0,06 olarak kaydedildi. Euro ise güne yüzde 0,23 düşüşle başladı. Euro 55,2437 liradan alınırken 55,3070 liradan satılıyor. İngiliz ste

Karahan, Meclis'te ekonominin yol haritasını anlatacak

Karahan, Meclis'te ekonominin yol haritasını anlatacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 28. Dönem 5. Yasama Yılı'nın ilk haftasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun konuğu olacak. Komisyon, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında bugün toplanacak. Karahan'ın toplant

Motorin fiyatlarında 4,95 liralık indirim

Motorin fiyatlarında 4,95 liralık indirim

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş akaryakıt fiyatlarına yansımaya devam ediyor. Motorinin litre fiyatında yapılan 4,95 liralık indirim, gece yarısından itibaren pompaya yansıdı. İndirim sonrası motorinin litre fiyatı İstanbul'da 90,09 liraya, Ankara'da 91

 Eylül ayı ihracat verileri açıklandı

Eylül ayı ihracat verileri açıklandı

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) Eylül ayı ihracatı 3 milyar 584 milyon 207 bin dolar olarak gerçekleşirken, yılın 9 aylık dönemindeki ihracat toplamı da 27 milyar 893 milyon 559 bin dolara ulaştı. Eylül ayında 95 milyon 432 bin dolar i

Memur ve memur emeklilerinin zammı belli oldu

Memur ve memur emeklilerinin zammı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı eylül ayı enflasyonunun yüzde 1,84 olarak gerçekleşmesiyle 2026'nın ikinci yarısındaki üç aylık enflasyon da belli oldu. Temmuz, ağustos ve eylül aylarındaki fiyat artışlarının bileşik hesabına göre üç aylık

Eylülde eğitim fiyatları yükseldi, turunçgiller ucuzladı

Eylülde eğitim fiyatları yükseldi, turunçgiller ucuzladı

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) eylül ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi verileri, aylık enflasyonun yüzde 1,84, yıllık enflasyonun ise yüzde 29,73 olduğunu ortaya koydu. Fiyat hareketlerinin ürün bazındaki dağılımında ise eğitim kalemlerindeki artı

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
16
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
15
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
14
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
13
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
13
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
10
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
10
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
8
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
6
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
5
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3