MENÜ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Türkiye olarak yeni dönemde de Suriye halkının yanında olmayı sürdüreceğiz”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye olarak yeni dönemde de Suriye halkının yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi.Diyanet İşleri Başkanlığı 44. İl Müftüleri İstişare Toplantısı’nın açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Yardı...

Yayınlanma: 16 Aralık 2024 09:51 Güncelleme: 09 Eylül 2025 04:45
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Türkiye olarak yeni dönemde de Suriye halkının yanında olmayı sürdüreceğiz”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye olarak yeni dönemde de Suriye halkının yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı 44. İl Müftüleri İstişare Toplantısı’nın açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığının hizmetlerini değerlendirmek ve dönüşen dünya şartlarına uygun hizmetler yapabilmek maksadı ile gerçekleştirilen toplantının hayırlara vesile olmasını temenni etti.

“İslam’ın rahmet yüklü mesajlarını insanımıza ulaştırmanın gayreti içindesiniz”
İl müftülerinin ve hademe-i hayrat olarak camilerde görev yapan hocaların yüce dinimiz İslam’ın hakikatlerini öğreten nebiler yolunun varisleri olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Dolayısıyla işiniz büyük sorumluluk gerektiren, meşakkatli ancak çok yüce bir meslektir. Türkiye’nin dört bir tarafında hastanelerden KYK yurtlarına, engelli kardeşlerimizden bağımlılara, okullardan iş yerlerine kadar pek çok yerde İslam’ın rahmet yüklü mesajlarını insanımıza ulaştırmanın gayreti içindesiniz. Diyanet teşkilatımız salgın döneminden yaşadığımız acı deprem hadisesine milletimizin her anında hep yanında olmuştur” ifadelerini kullandı.
Diyanet İşleri Başkanlığının dijital mecralar, Diyanet TV ve Diyanet Radyoları aracılığıyla din-i mübin-i İslam’ı millete ve tüm insanlığa anlatma çabasını takdirle takip ettiklerini ifade eden Yılmaz, “Dinimizi istismar etmeye, değerlerimizi yozlaştırmaya, aile yapımıza zarar vermeye çalışan akımlara karşı bilgiyle ve hikmetle mücadele etme vazifeniz de günümüzde son derece önemli hale gelmiştir. Bir yandan teknolojik gelişmeler ve yapay zekâ uygulamaları hızla hayatımızı şekillendirirken, diğer yandan ahlaki ve insani değerlerin aşındığına hep birlikte şahitlik ediyoruz. Biz teknoloji düşmanlığına da, insani değerlerle sınırları çizilmemiş teknoloji hayranlığına da karşıyız. Teknoloji, ahlaki bir çerçevede insana ve insani değerlere hizmet etmelidir. Bu şartlar altında müftülerimizin şehirlerde daha iyi nasıl hizmet sunabileceğine ilişkin etkili usullerin müzakere edileceği bu istişare toplantısını son derece önemli bulmaktayım” diye konuştu.
Dijitalleşmenin baş döndürücü hızla hayatları dönüştürdüğü bir dönemden geçtiklerini bildiren Yılmaz, “Elbette bu dijital dönüşümün pek çok imkânından yararlanıyoruz ancak bir yandan da özendirdiği hayat tarzının haz, tüketim ve bireyselleşme üzerine kurgulandığını gözlemliyoruz. ‘Sosyal medya’ isminin aksine insanları a-sosyal hale getiren medyadır. Maalesef bu durumdan aile yapımız da derinden etkileniyor. Bu süreçte, kadim aile yapısını hedef alan değerlerin içinin boşaltılması ve erdemlerin yok sayılması gibi çabaların, aslında tüm insanlığın geleceğini tehdit ettiğini çok daha net bir şekilde görmekteyiz Gerçek hayatla bağlar koptukça ilişkiler sanallaşıyor ve hatta kimi zaman insanların en yakın dostu telefon ekranları, internet mecraları oluyor. Dünyanın diğer ucundaki insanlarla iletişim kurarken, aynı sofraya oturan anne baba, eş ve çocuklar birbirinden gittikçe uzaklaşabiliyor. Oysa yüz yüze ilişkinin yerini hiçbir iletişim tutamaz. Algıların gerçeğe galip geldiği ve insanlığın fıtrata aykırı akımlara eğilim gösterdiği günümüzde bizlere düşen, dijital dünyanın olumsuzlukları karşısında milli ve manevi değerlerimizi esas alan bir duruş sergilemektir çünkü bu değerler, bizim millet olarak kimliğimizdir, geçmişimizdir, geleceğimizdir. Bu kapsamda en temel mücadelemiz, ‘dirençli aile dirençli toplum’ mücadelesidir. Her müftümüzden bulunduğu yerde aileye yönelik rehberlik çalışmalarını birinci öncelik haline getirmesini bekliyoruz. Unutmayalım ki aile, toplumun temel taşıdır. Aile kurumunun yerine ikame edilecek hiçbir sosyal yapı yoktur. Eğer aile çökerse, toplum da çöker” şeklinde konuştu.
Gençlere zararlı alışkanlıklar ve tehlikeli akımlara karşı bilinç ve farkındalık oluşturmanın en temel önceliklerden birisi olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Uyuşturucu başta olmak üzere her türlü bağımlılıkla mücadele çok büyük önem taşımaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 4-6 yaş grubu Kur’an kursları, gençlik koordinatörlükleri, aile ve dini rehberlik hizmetleri gibi çalışma alanları bu açıdan büyük önem arz etmektedir. Müftülüklerimizin lise ve ortaokul öğrencilerine yönelik çeşitli yarışmalarla genç kitlelere hızlı ve etkili bir şekilde ulaştığını gözlemliyoruz. Yaşadığımız çağın gerçeklerinden kopmadan, dijital mecraların da esiri olmadan değerlerimizle; birlik ve beraberliğimizle yeni nesilleri ve aile yapımızı ayakta tutacağız” ifadelerini kullandı.

“Milletten kopuk yaşayan bir din görevlisi düşünülemez”
Geçmişten bu yana din görevlilerinin bulundukları bölgelerde birer kanaat önderi olarak kabul edildiğini söyleyen Yılmaz, “Bu açıdan özellikle müftülerimiz, toplumda yazılı görevlerinin ötesinde etkiye ve sorumluluğa sahiptir. Dolayısıyla milletten kopuk yaşayan bir din görevlisi düşünülemez. Bulunduğu yörenin kılcallarına giremeyen, gönül dilini konuşamayan bir müftümüz gönüllere de giremeyecek ve görevini layıkıyla yerine getiremeyecektir. Sizlerin bu bilinci taşıdığıma inanıyor görev yerlerinizde sosyal hayatın içinde, milletin derdiyle dertlenen bir yaklaşım benimsemenizi bekliyoruz” dedi.

“Hakaretin ve küfrün fikir hürriyeti olarak ifade edilmesini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz”
Bugün dünyada İslam’a ve Müslümanlara karşı İslam karşıtı akımlarla büyük bir karalama kampanyası yürütüldüğüne dikkat çeken Yılmaz, "İslamofobi adı altında küresel bir nefret dili oluşturuluyor. Bunu da demokrasi ve fikir hürriyetiyle perdelemeye çalışıyorlar. Hakaretin ve küfrün fikir hürriyeti olarak ifade edilmesini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Düşünce hürriyeti adı altında kutsallarımıza saldırılıyor. Bu dil, sadece İslam’ı hedef almakla kalmıyor; insanlığın ortak değerlerini, barışı, kardeşliği ve hoşgörüyü de tehdit ediyor. Yabancı düşmanlığından ırkçı söylemlere kadar uzanan bu fitne hareketine karşı, hepimize ama özellikle sizlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Unutmayalım ki İslamofobi sadece bir nefret kampanyası değil; aynı zamanda bir ayrıştırma ve bölme çabasıdır. Bu nedenle sizlerden beklentimiz, toplumsal birlik ve beraberliği güçlendirecek çabalara öncülük etmenizdir. İslam’ın barış, adalet ve merhamet dini olduğunu toplumun her kesimine anlatmak, İslamofobik söylemleri bertaraf edecek şekilde halkımızı bilinçlendirme sorumluluğu sizlerin omuzundadır. Bununla birlikte dijital imkanlardan yararlanarak sosyal medya, yerel basın ve platformlarda İslam’ı doğru tanıtacak içerikler üretmeniz de önemlidir. Böylece hem gönüllere girecek hem de gönüllerde İslam’ın güzelliklerini yeşerteceksiniz” diye konuştu. Diyanet İşleri Başkanlığının ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın ülkemizdeki mültecilere ve sınır ötesindeki savaş mağdurlarına yönelik yürüttüğü faaliyetlerle tarihe geçtiğini belirten yılmaz, "Diyanet İşleri Başkanlığımız, komşumuz Suriye’de oluşturduğumuz güvenli bölgelerde dini eğitim, yayın ve insani yardım destekleriyle savaş mağduru kardeşlerimizin yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir" dedi.
İçinde bulunduğumuz dönemin Türkiye’nin bölge özelinde takip ettiği politikanın ve önceliklerin ne kadar isabetli olduğunu ortaya koyduğunu bildiren Yılmaz, “Suriye’deki otoriter rejimden kaçarak ülkemize sığınan milyonlarca mazlumun, güvenli ve onurlu bir şekilde kendi topraklarına dönebilmesi için izlediğimiz insani ve vicdani politika, tüm dünyaya örnek olacak niteliktedir. Özellikle ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının körüklendiği popülist söylemlerin siyaseti egemenliğe aldığı bir dönemde bu tavırla Türkiye gerçekten insanlığa örnek olmuştur. İnsanlık adına büyük bir vazifeyi icra etmiştir. Tarih doğru tarafında durduğumuzda son günlerde yaşadığımız gelişmelerle ortaya çıkmıştır. Sabredenler zafere kavuşmuşlardır” ifadelerine yer verdi.
Suriye halkının büyük mücadelesi ile Suriye’nin bugün farklı bir döneme girdiğini vurgulayan Yılmaz, “Bugün de huzurun ve barışın hâkim olduğu, farklı din ve mezhep mensuplarıyla farklı etnik grupların yan yana yaşadığı ve komşuları için istikrarsızlık üretmeyen bir Suriye tesis edilmesini arzu ediyoruz. Hangi dinden, hangi mezhepten olursa olsun bütün Suriyelilerin halkının tamamının barış ve huzur içinde yaşadığı bir siyasi yapının teşekkül etmesini temenni ediyoruz. Türkiye olarak da her türlü gayreti göstermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Türkiye olarak yeni dönemde de Suriye halkının yanında olmayı sürdüreceğiz”
12 yıl aradan sonra Şam Büyükelçiliğinde dalgalanan Türk Bayrağının bölgede barış ve iş birliğini tesis etme yönündeki kararlılığının en somut göstergelerinden biri olduğunu söyleyen Yılmaz şunları kaydetti:
“Bizler, Cumhurbaşkanımızın sıkça ifade ettiği gibi, ‘Adaleti sadece kendi milletimiz için değil, tüm mazlumlar için savunmakla mükellefiz’ Türkiye olarak yeni dönemde de Suriye halkının yanında olmayı sürdüreceğiz. İhtiyaç duydukları her konuda Suriyeli kardeşlerimize gereken desteği vereceğiz. 61 yıllık mezalimin ardından özgürlüklerine kavuşan Suriyeli kardeşlerimize, Suriye’nin kahraman ve fedakâr halkına buradan en derin muhabbetlerimi iletiyorum. Yurt içinde ve sınır ötesinde savaş mağdurlarına hizmet veren Diyanet personeli ve gönüllülerine şükranlarımı sunuyorum. Suriyeli kardeşlerimizin kurtulduğu gibi Gazze ve Batı Şeria’da zulüm altında yaşayan Filistinli kardeşlerimizin de huzurlu ve özgür günlere kavuşmasını diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti olarak mazlum Filistin halkının yanındayız, olmaya devam edeceğiz. Gazze’deki soykırımın durması ve kalıcı barışa giden yolun açılması için de elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz."

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Bakan Çiftçi: İstanbul'da 2 bin 727 kişi tahliye edildi

Bakan Çiftçi: İstanbul'da 2 bin 727 kişi tahliye edildi

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, ülke genelinde etkili olan kuvvetli sağanak yağış ve olumsuz hava koşullarına ilişkin yürütülen çalışmalar ve son gelişmeler hakkında AFAD Başkanlığında basın toplantısı düzenlediklerini bildirdi. Bakan Çiftçi, sosyal medya

Pakistan'da bir okulun çatısının çökmesi sonucu ölü sayısı 33'e yükseldi

Pakistan'da bir okulun çatısının çökmesi sonucu ölü sayısı 33'e yükseldi

Peşaver'deki Lady Reading Hastanesi Yatak Yönetimi Ofisi'nden gelen bir rapora göre, hastaneye 53 hasta getirildi; bunlardan 33'ü hayatını kaybetti, üçü ise gözlem altında tutuldu. Diğer 17 hasta ise gözlemden sonra taburcu edildi. Hastanede gözlem listes

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, DYP Genel Başkanı Küpeli’yi ağırladı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, DYP Genel Başkanı Küpeli’yi ağırladı

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ve karşılıklı iyi niyet temennilerinin paylaşıldığı görüşmenin bir nezaket ziyareti olduğu kaydedildi. Görüşmenin ardından DYP Genel Başkanı Cenk Küpeli, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'na hediye takdimind

Üsküdar Belediye Başkan Vekili Dündar Ziya Gültekin trafik kazasında hayatını kaybetti

Üsküdar Belediye Başkan Vekili Dündar Ziya Gültekin trafik kazasında hayatını kaybetti

Anadolu Otoyolu’nun Düzce kesiminde 3 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında biri ağır olmak üzere 5 kişi yaralandı. Kaza sırasında olay yerinden geçen bir doktorun, ağır yaralının kalbinin durduğunu fark ederek müdahalede bulunduğu ve kalp masajıyl

Batman'da yetim ve muhtaç aileler yararına kermes düzenlenecek

Batman'da yetim ve muhtaç aileler yararına kermes düzenlenecek

Umut Kervanı Batman Derneği tarafından Atatürk Parkı yanında düzenlenecek kermes, beş gün boyunca 10.00-20.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak. Kermesten elde edilecek gelir, yetim ve muhtaç ailelerin ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılac

Filistinli alimlerden Azerbaycan yönetimine başörtüsü çağrısı

Filistinli alimlerden Azerbaycan yönetimine başörtüsü çağrısı

Filistin Âlimler Birliği, Azerbaycan’daki devlet okullarında kıyafet düzenlemeleri kapsamında başörtülü Müslüman öğrenci ve öğretmenlerin okullara alınmaması üzerine yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, eğitimde laikliğin korunması gerekçesiyle uygu

İstanbul’da yağış nedeniyle can kaybı 3’e yükseldi, 4 kişi kayıp

İstanbul’da yağış nedeniyle can kaybı 3’e yükseldi, 4 kişi kayıp

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, Kağıthane ilçesinde Sadabat Parkı yanında bir erkek cesedinin bulunduğu belirtildi. Cesedin kimliğinin belirlenmesi için işlemlerin devam ettiği bildirildi. Açıklamada, yağış nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayıs

İstanbul’da 115 yıllık kayıtlara göre üçüncü en yüksek günlük yağış ölçüldü

İstanbul’da 115 yıllık kayıtlara göre üçüncü en yüksek günlük yağış ölçüldü

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı, İstanbul’da etkili olan kuvvetli yağışlara ilişkin bilgi notu yayımladı. Açıklamaya göre, Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı’nda bugün 129,6 mili

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
16
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
15
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
14
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
13
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
13
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
10
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
10
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
8
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
6
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
5
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3