Deprem, sel, heyelan gibi afetlerin ardından yurttaşların hukuki hakları ve sorumlulukları, Yaşar Üniversitesinde düzenlenen Afet Hukuku Sempozyumunda tartışıldı.
Deprem, sel, heyelan gibi afetlerin ardından yurttaşların hukuki hakları ve sorumlulukları, Yaşar Üniversitesinde düzenlenen Afet Hukuku Sempozyumunda tartışıldı. Etkinlikte, depremde evi zarar gören vatandaşların açacağı davalarda zaman aşımı süresinden imar affına kadar önemli konular ele alındı, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu, "Depremde evi zarar gören vatandaşların açacağı davalarda zaman aşımı yoktur" dedi.
Deprem, sel, heyelan gibi afetlerin ardından yurttaşların hak ve sorumlulukları, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Adalet Meslek Yüksek Okulu tarafından düzenlenen Afet Hukuku Sempozyumunda konuşuldu. Selçuk Yaşar Kampüsünde düzenlenen sempozyumda; Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burcu Dönmez ile akademisyenler Prof. Dr. Ali Nazım Sözer, Prof. Dr. Meral Sungurtekin Özkan, Prof. Dr. Timur Demirbaş, Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, Prof. Dr. Deniz Kızılsümer Özer, Doç Dr. Emre Cumalıoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Elif Aydın Özdemir, Dr. Öğr. Üyesi Onur Kaplan, Dr. Öğr. Üyesi Güven Süslü, Dr. Öğr. Üyesi Emine Sevcan Artun, Dr. Öğr. Üyesi Aslı Topukcu İduğ ve Arş. Gör. Simay Doğmuş, sunum ve konuşma gerçekleştirdi. Sempozyuma çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burcu Dönmez, "Türkiye 6 Şubat 2023 sabahına büyük acılarla uyandı. Bilimsel verileri görmezden gelip, kurallara uymamanın sağlıklı ve zamanında denetlenmediği bir ülkede, bu tür kayıpların olması kaçınılmazdır. Bu nedenle toplum olarak denetimlerin şekli değil özde yapılmasını ve kurallara uymayanların cezalandırılmasını bekliyoruz. Bu aşamadan sonra artık ortaya çıkan can kayıplarını telafi edemeyiz; ancak bireylerin yaşadığı bu acıların kaynağını oluşturan sorumlulardan hukuki olarak hesap sorabiliriz" diyerek konunun hukuki önemine dikkat çekti.
"Depremde evi zarar gören vatandaşların açacağı davalarda zaman aşımı yoktur"
'Depremin Sözleşmeleri İflasına Etkileri" başlıklı oturumu gerçekleştiren Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Cumalıoğlu ise görüşlerini şu sözlerle ifade etti:
"Depremin meydana gelmesi önlenemez; ama oluşturacağı sonuçlar önlenebilir. Eğer bina, yazılı bulunan yapı yönetmeliklerine ve teknik koşullara uygun yapılsaydı, buna karşın deprem nedeniyle yıkılsaydı, bu durumda, zararla hukuka aykırı eylem arasındaki uygun illiyet bağı kesilmiş olacağından davalıların sorumluluklarına gidilmez. Binanın yapımı sırasında bir usulsüzlük veya ihlal varsa o zaman illiyet bağı kesilmez" dedi.
Depremde yıkılan veya zarar gören yapıdaki kusur nedeniyle alıcının haklarına değinen Doç. Dr. Cumalıoğlu, "Depremde evi zarar gören vatandaşların açacağı davalarda zaman aşımı yoktur. Vatandaşlar, yapı için ödediği bedeli ve zararlarının tazminini zaman aşımına tabi olmadan isteyebilir. Deprem sonrası zorda kaldığı için çok yüksek bedelle kira sözleşmesi yapan kiracılar, mülk sahibine, hukuki yollarla, aşırı yararlanma diğer tabirle "Gabin" hükümleri uyarınca kira bedelinin indirilmesi için hakkını arayabilir" şeklinde konuştu.
"Kriminolojik Açıdan İmar Uygulamaları ve Deprem Gerçeği" başlıklı sunumunda ise Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş, "2002 yılından bu yana 8 kere imar affı çıkarıldı. En geniş ise 31 Aralık 2017'ye kadar yapılan yapıları çerçevede ve 2018'de yürürlüğe giren imar affı oldu. Bir bina yapacaksanız normal şartlarda 20 farklı imza alarak imar izninin gerçekleşmesi lazım. Bu onaylardan sonra inşaata başlanıyor; ancak yapı denetim firmaların, aynı eczacılarda olduğu gibi diploma kiraladığını gördük. Bu çerçevede Balıkesir'in Erdek ilçesinde eski Ocaklar Belde Belediye Başkanı Hüseyin Durak'ın Hatay'ın İskenderun ilçesinde yıkılan binalarda diplomasını kullandırdığı tespit edildi. Başlatılan soruşturma çerçevesinde ise Hüseyin Durak tutuklandı. Son büyük depremlerde ihmali olan bin 219 şüpheliden 284'ü tutuklandı. Umarız, deprem bölgesinde görevlendirilen hakim ve savcıların çalışmaları sonuç verir. Yapılacak etkin çalışmalar ile yaşanabilecek depremlerin neden olacağı olumsuzlukların önüne geçilebilir" diye konuştu.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Bazı işgal medya kuruluşları, ABD’nin savaş sonrasında “küçük düşmüş” bir görüntü verdiğini ve ortaya çıkan tablonun Vietnam yenilgisinden dahi “daha ağır” olduğunu savunuyor. işgal medyasının Haaretz Gazetesi, savaşın ardından ABD’nin gelecekte iradesin
Yasa dışı taşınan saka kuşları, gerekli işlemlerin ardından doğal yaşam alanlarına yeniden kazandırılmak üzere teslim alındı. Üç kafes içerisinde ele geçirilen saka kuşlarıyla ilgili 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında iki şahsa toplam 150 bin 416
Küba Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dominik Cumhuriyeti'nin 10 Kübalı diplomat ve ailelerini sınır dışı etme kararını haklı çıkaracak hiçbir gerekçe bulunmadığı belirtilerek, diplomatların 1961 Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi
Hani Topçular Jandarma Karakol Komutanlığı, uyuşturucu suçundan suç kayıtları ve kesinleşmiş hapis cezası bulunan R.Y. isimli şahsın yakalanmasına yönelik çalışma başlattı. Yürütülen çalışmalar neticesinde hakkında Diyarbakır 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesince
ABD ordusunun, İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı yürüttüğü savaşta en az 45 MQ-9 Reaper tipi silahlı insansız hava aracını kaybettiği bildirildi. Kayıpların, ABD'nin toplam MQ-9 filosunun yaklaşık dörtte birine denk geldiği ve düşürülen veya kaybedilen araç
İngiliz Ulaşım Polisi, Haywards Heath ile Lewes arasındaki hatta seyreden yolcu treninin raydan çıktığını açıkladı. Kazanın ardından trende bulunan tüm yolcular güvenli şekilde tahliye edilirken, yaralanan 11 kişi sağlık ekiplerince değerlendirildi. Yaral
Bursa Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar kapsamında, “bina içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık” ve “hükümlü ve tutuklunun kaçması” suçlarından toplam 22 yıl 9 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan U.U. ile “5 ayrı dol
Merkez Meydan Camii'nde, engelli çocuklara yönelik düzenlenen özel kapanış programına Adıyaman İl Müftüsü Dr. Mehmet Reşat Şavlı ile İl Müftü Yardımcısı Hilmi Benli katıldı. Programda konuşan İl Müftüsü Dr. Mehmet Reşat Şavlı, özel öğrencilerin yaz Kur'an
Gece Yarısı Kafeye Silahlı Saldırı: 1 Yaralı
Bartın'da 3 boyunca denize girmek yasaklandı
03İran Devrim Muhafızları: Hürmüz Boğazı kapalıdır
04Diyarbakır ve Kayseri havalimanlarının statüsü yükseltildi
05CENTCOM, ilk çok uluslu insansız hava aracı saldırı gücünü oluşturacak
06Ukrayna Karadeniz'de ateşkes teklif etti, Rusya'nın yanıtını bekliyor
07LGS’de İkinci Nakil Tamamlandı: Yerleşemeyenler İçin Son Süreç Başlıyor
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük