Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yaşam 22 Mayıs 2024 - 18:18 Yorum: 0

Devrek’te doğaya Torymus sinensis salındı

Devrek ilçesi Alpaslan Köyünde doğaya Torymus sinensis salındı.Zonguldak’ın Devrek ilçesi Alpaslan Köyünde Biyolojik Mücadele kapsamına doğaya 300 adet Torymus sinesis böceği salındı. Protokol üyelerinin de hazır bulunduğu programda ko...

Devrek’te doğaya Torymus sinensis salındı

Devrek ilçesi Alpaslan Köyünde doğaya Torymus sinensis salındı.
Zonguldak’ın Devrek ilçesi Alpaslan Köyünde Biyolojik Mücadele kapsamına doğaya 300 adet Torymus sinesis böceği salındı. Protokol üyelerinin de hazır bulunduğu programda konuşan Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, "Kestane gal arısı, dünya genelinde önemli bir kestane ağacı zararlısı olarak bilinmektedir. Çin kökenli bu böcek Çin’den sonra Japonya (1941) ve Avrupa’nın (2002) Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi ülkelerinde görülmüştür. Şu anda neredeyse tüm dünyaya yayılmış bulunmakta olup 2014 yılında ülkemizde ilk defa Yalova’da tespit edilerek karantinaya tabi tutulmuştur. Fakat 2020 yılında ülkemizde tüm kestane ormanlarına yayılmış ve yerli zararlı tür olmuştur. Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğümüz ormanlarında geçmiş yıllarda tespiti bulunmamakla birlikte 2020 yılında Zonguldak ili Kilimli ilçesi ağaçlarında zararlının varlığı ilk olarak resmen tespit edilmiştir. 2021 yılında Zonguldak İli Muslu Beldesi, Şirinköy, Kurtköy, Göbü ve Türkali Köyleri ile Devrek İlçesi Alparslan Köyü toplam 1395 Ha alandaki kestane ağaçlarında zararlının varlığı tespit edilmiştir.
İlk tespitten sonra Orman Bölge Müdürlüğümüz hızla harekete geçmiş,16/06/2020 tarihinde Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yıldız ve Bölge Müdürlüğümüz teknik elemanları Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı bulunan laboratuvarda yapılan çalışmaları yerinde inceleme ve akabinde Zonguldak Gökçebey’de bulunan Orman Zararlılarıyla Mücadele Teşhis ve Tanı Laboratuvarında üretim gerçekleştirmesi amacıyla Bursa iline teknik ekip gönderilmiştir. Bu gelişmeyi takiben biyolojik mücadele kapsamında Gökçebey laboratuvarında gal arısının doğal bir düşmanı olan Torymussinensis üretimi planlanarak laboratuvar bahçesine üretim istasyonu yapılmıştır. Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğümüzde salınan Torymus sinensis sayısı 2021 yılında 2.400 adet ,2022 yılında 1.640 adet,2023 yılında 7.102 adet 2024 yılında da 7.300 adet olmak üzere toplam 18.442 adet olarak gerçekleştirilmiştir. Doğada biyolojik denge için faydalı böcek popülasyonu yeterli sayıya ulaşıncaya kadar kestane gal arısının yoğun zarar yaptığı mıntıkalarda faydalı böcek salımına devam edilecektir” diye konuştu.
Düzenlenen programa; Devrek Kaymakamı Muhammed Evlice, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Emrah Dinar, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Devrek Orman İşletme Müdürü Hüseyin Beytekin, Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yıldız, Orman Genel Müdürlüğü OZM Dairesi Başkanı Sabri Kızılkay, Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz ve ilgili kurum müdürleri katıldı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber
deneme bonusu