MENÜ

DİAYDER davasında İBB’den belgeler istenecek

PKK/KCK'nın hedefleri doğrultusunda faaliyet yürüttüğü öne sürülen DİAYDER yöneticileri ile üyelerinin aralarında bulunduğu 23 sanığın yargılandığı...

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:11 Güncelleme: 29 Ağustos 2025 06:19
DİAYDER davasında İBB’den belgeler istenecek

PKK/KCK'nın hedefleri doğrultusunda faaliyet yürüttüğü öne sürülen DİAYDER yöneticileri ile üyelerinin aralarında bulunduğu 23 sanığın yargılandığı davada mahkeme, İBB başkanlığına müzekkere yazılarak dağıtılan yardımların herhangi bir sisteme kayıtlı olup olmadığı gibi hususların araştırılarak buna ilişkin tüm evrakların istenilmesine hükmetti.

Silahlı terör örgütü PKK/KCK'nın hedefleri doğrultusunda faaliyet yürüttüğü öne sürülen Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticileri ile üyelerinin aralarında bulunduğu 6'sı tutuklu 23 sanığın 15 yıla kadar hapis talebiyle yargılanmasına devam edildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu. Duruşmaya tutuklu sanıklar Ali Fuat Hatip, Ekrem Baran, Hafit Tunç ve Mehmet Emin Aslan ise SEGBİS aracılığıyla bağlandı.

Duruşmada mahkeme Başkanı, 5 sanık hakkında İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyanın, bu dava dosyasıyla birleştirildiğini belirterek sanıklara ek savunma hakkı verdi.

"Herhangi bir örgütle bağlantımız yoktur'

Birleştirilen dosyalar çerçevesinde savunma yapan tutuklu sanık Ekrem Baran, "Ben din alimiyim, herhangi bir örgütle bağlantımız yoktur. Herhangi bir illegal örgütün savunuculuğunu yaptığımız iddiasını kabul etmiyorum. İddianamede "açlık grevi" diye bahsedilen konu oruçtur. Türkiye'de süren çatışma ortamının son bulması için oruç tuttuk, bunda bir suç unsuru yoktur. IŞİD terör örgütünün saldırdığı Müslüman Kürtler'e yönelik yaptığımız açıklamaların suç unsuru olarak gösterilmesi de kabul edilebilir değildir. Hiçbir zaman şiddeti teşvik etmedik, aksine uyuşturucuya, hırsızlığa karşı mücadele ettik. Bunları yaptığımızdan dolayı şu an burada olmayı anlayamıyorum. Beraatımı ve tahliyemi talep ederim" dedi.

Mahkeme Başkanı, sanık Ekrem Baran'a telefonunda ele geçirilen "İBB Sultan" olarak yazılı telefon yazışmalarının tamamının ve buna ilişkin tutulan 272 kişilik listenin dosyaya gönderildiğini belirterek liste içinde çok sayıda örgüt üyesi olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

Sanık Ekrem Baran ise "O isimlerin hiçbirini tanımıyorum. İhtiyaç sahibi insanların isimleri vardı, hatta ben 100 liralık yardım kartı gönderdikleri için "İmamoğlu kendi propagandasını mı yapıyor, 1 kilo et bile gelmiyor bu kartla" diyerek serzenişte bulunmuştum. Bizim lehimize olan bu konuşmalara hiç yer verilmemiş" şeklinde konuştu.

Duruşmada savunma yapan sanık Rıza Oğur ise suçlamaların mesnetsiz olduğunu söyleyerek, "Suç oluşturacak bir eylemde bulunmadım. Derneğimiz hiçbir zaman İBB'den yardım almadı. Derneğimiz yardıma muhtaçlar için zaman zaman kurumlarla irtibat sağladı, bunlardan biri de İBB'dir. Derneğimiz burada yardım için aracı durumdadır" ifadelerini kullandı.

'Ben gerçekten yardıma muhtaçken başkasına yardım etmem olanaksızdır'

Tutuklu sanık Mehmet Emin Arslan ise savunmasında "Ben gerçekten yardıma muhtaçken başkasına yardım etmem olanaksızdır ve söz konusu değildir. Benim adıma açılmış 10'dan fazla icra davası varken ve borçlu bir durumdayken yardım etmem mümkün değil. Mahkemeden adli kontrol şartıyla serbest bırakılmamı talep ediyorum" şeklinde konuştu.

Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamını ve 2 sanık hakkında "konutu terk etmeme" şeklindeki adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını talep etti.

Tüm evrakların istenilmesine hükmedildi

Mahkeme heyeti, sanık Ekrem Baran'ın "İBB Sultan" isimli kişiyle olan yazışmaları ve ses kayıtları ile çözüm tutanaklarının istenmesine ve "İBB Sultan" isimli kişinin kimlik bilgilerinin istenmesi için BTK'ya yazı yazılmasına hükmetti.

Mahkeme ayrıca, İBB Başkanlığına müzekkere yazılarak belediye tarafından dağıtılan yardımların herhangi bir sisteme kayıtlı olup olmadığı, sistem dışı veya elden yardım dağıtım imkanının bulunup bulunmadığını ve yapılan dağıtımlarda buna dair bir kayıt bulunmadığının araştırılarak buna ilişkin tüm evrakların istenilmesine karar verdi.

Sanıklar Aydın Ayhan ile Mehmet İnan'ın haklarında "belirlenen yere başvurma" şeklindeki adli kontrol tedbirini kaldıran mahkeme, sanık Ekrem Baran'ın da aralarında bulunduğu 4 tutuklu sanığın ise tutukluluk halinin devamına hükmederek duruşmayı erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 335 sayfalık iddianamede, DİAYDER'in referansı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne işe alınan örgüt üyesi ve sempatizan şahısların aldıkları maaşın bir kısmını derneğe verdiklerinin tanık beyanları ve görüşmeler doğrultusunda tespit edildiği aktarıldı. Savcılıkça hazırlanan iddianamede, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından derneğe verilen market yardım kartlarının örgüt sempatizanları tarafından ailelere dağıtıldığına ilişkin tespit yapıldığı belirtildi. İddianamede, Ramazan ayı nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından DİAYDER'e verilen alışveriş kartlarının şüpheli Ekrem Baran tarafından dağıtılması amacıyla Avrupa ve Anadolu yakasında ikamet eden dernek üyesi melelere verilmesi hususunun yer aldığı, söz konusu kartların dağıtılacağı şahıslar arasında değer ailelerinin de bulunduğu kaydedildi. Savcılıkça hazırlanan iddianamede, şüphelilerin "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçlarından 3,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı
Ankara’da gaz sızıntısından vefat eden baba ile kızı son yolcuğuna uğurlandı

Ankara’da gaz sızıntısından vefat eden baba ile kızı son yolcuğuna uğurlandı

Ankara’da doğal gaz sızıntısına maruz kalmaları sonucu vefat eden baba ile zihinsel engelli kızı son yolcuğuna uğurlandı.Olay, dün akşam Yenimahalle’de yer alan bir sitede meydana geldi. Alınan bilgilere göre, evdeki eşinden ve kızından haber alamayan Bey

Pakistan Başbakanı Şerif: "ABD-İran görüşmelerine ev sahipliği yapmaya hazırız"

Pakistan Başbakanı Şerif: "ABD-İran görüşmelerine ev sahipliği yapmaya hazırız"

Pakistan Başbakanı Şahbaz, "ABD ve İran’ın onayı şartıyla, Pakistan, devam eden çatışmanın kapsamlı bir şekilde çözümü için anlamlı ve sonuçlandırıcı görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazır ve onur duyacaktır"Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif sosyal medya he

Uşak’ta yeğeni tarafından tabancayla vurulan dayı hayatını kaybetti

Uşak’ta yeğeni tarafından tabancayla vurulan dayı hayatını kaybetti

Uşak’ta yeğeni tarafından tabancayla yaralanan 23 yaşındaki dayı kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.Olay, Uşak’ın Sivaslı ilçesinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, R.U.’nun (20) annesine ait olan bir işletmede henüz bilinmeyen bir nedenle da

Çaldıran’da 4 kilo 60 gram skunk ele geçirildi

Çaldıran’da 4 kilo 60 gram skunk ele geçirildi

Van’ın Çaldıran ilçesinde jandarma ekiplerince yürütülen çalışmalar sonucunda 4 kilo 60 gram skunk ele geçirildi.Van Valiliğinden yapılan açıklamada, Çaldıran İlçe Jandarma Komutanlığınca ‘Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti’ni önlemeye yönelik y

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonları: 4 tutuklama

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu operasyonları: 4 tutuklama

Kahramanmaraş’ta düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 4 şüpheli tutuklandı.Alınan bilgiye göre, Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmada 6,56 gram eroin ile 29,77 gram metamfetamin maddesi

Diyarbakır’da 14 kilo esrar ele geçirildi

Diyarbakır’da 14 kilo esrar ele geçirildi

Diyarbakır’da jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonlarda 14 kilo esrar ele geçirildi.Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü koordinesinde, il ve ilçelerinde uyuşturucu madde ticareti yapan, nakleden ve kullanan k

Diyarbakır’da yol çöktü, facianın eşiğinden dönüldü

Diyarbakır’da yol çöktü, facianın eşiğinden dönüldü

Diyarbakır’da sağanak yağış nedeni ile anayolda çökme meydana geldi. İnsan boyunu aşan çukur nedeni ile kilometrelerce araç kuyruğu oluştu.Son dönemlerin en yoğun yağışın düştüğü Diyarbakır’da sorunlar da art arda gelmeye başladı. Yoğun yağışlar nedeni il

Araçta uyuşturucu ele geçirildi: 2 tutuklama

Araçta uyuşturucu ele geçirildi: 2 tutuklama

Kırşehir’de polis, durdurduğu araçta uyuşturucu madde ele geçirdi 2 kişi tutuklandı.Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmalar kapsamında durdurulan araçta ve araçta bulunan şahıslar üzerinde arama yapıldı.Yapılan kontrolle

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 04:54
Güneş 06:16
Öğle 12:38
İkindi 16:06
Akşam 18:50
Yatsı 20:06

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
60
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
52
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
30
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17