Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Bakara Suresi’nde ifade edilen "O, yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı" ayet-i kerimesini işaret ederek, "İnsanın bu nimetlerden yararlanırken ‘helal’ ve ‘tayyib’ olanı tercih etmesi gerekti...
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Bakara Suresi’nde ifade edilen "O, yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı" ayet-i kerimesini işaret ederek, "İnsanın bu nimetlerden yararlanırken ‘helal’ ve ‘tayyib’ olanı tercih etmesi gerektiği de yine Kur’an’da açıkça vurgulanmaktadır" dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Uluslararası Helal Uygunluk Değerlendirme Sempozyumu’na katıldı. Prof. Dr. Erbaş, konuşmasına, sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni ederek başladı. Allah’ın kainatı belli bir ölçü ve düzen içerisinde oluşturduğuna dikkati çeken Erbaş, Kur’an-ı Kerim ile de insana en değerli varlık olduğunun hatırlatıldığını söyledi.
"İnsanın helal olanı tercih etmesi Kur’an’da vurgulanmaktadır"
Bakara Suresi’nde ifade edilen "O, yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı" ayet-i kerimesini işaret eden Erbaş, "İnsanoğlu, kainattaki her şeyin kendisi için yaratıldığı bir varlık. Bunu öğreniyoruz Kur’an-ı Kerim’de. Ancak insanın bu nimetlerden yararlanırken ‘helal’ ve ‘tayyib’ olanı tercih etmesi gerektiği de yine Kur’an’da açıkça vurgulanmaktadır" ifadelerini kullandı.
"İslam, neslin korunmasını esas alır"
Bakara Suresi’nde ifade edilen "Ey insanlar. Yeryüzünde bulunan helâl ve temiz şeylerden yiyin" ayet-i kerimesini hatırlatan Erbaş, şunları kaydetti:
"Bu bağlamda helal gıda kavramı, yalnızca dinî bir zorunluluk değil, aynı zamanda sağlıklı ve güvenilir beslenmenin de bir gereğidir. Yüce dinimiz İslam; dinin, canın, aklın, neslin ve malın korunmasını esas alır. Yaz Kur’an kurslarında dahi bize öğretilen bir şey. ‘Zarureti hamse’ olması gereken 5 şey. İşte bunların korunması lazım. İşte helal belgelendirme faaliyeti de tam olarak bu ilkelerin korunmasını sağlamaya yönelik gönüllülük esasına dayalı bir faaliyettir."
"Helal sertifikasyon süreçlerinde yanlış yönlendirmede bulunmak büyük bir vebaldir"
Teknolojinin gelişmesi ve üretim süreçlerinin karmaşık hale gelmesinin, vatandaşları tükettikleri gıdaları ve ürünlerin içeriğini sorgulamaya yönelttiğini dile getiren Erbaş, tüketicilerin gıdanın tüm aşamalarını kontrol etmesinin mümkün olmadığının altını çizerek, "Günümüzde bir tüketicinin, gıda üretiminin tüm aşamalarına muttali olması elbette mümkün değildir. Bu yüzden hem resmi kurumlar hem de sivil kuruluşlar, helal belgelendirme sürecini itina ve sorumluluk bilinciyle yürütmek zorundadır. Bu noktada unutulmaması gereken önemli bir husus da söz konusu faaliyetlerin bir nevi şahitlik görevi olduğudur. Dolayısıyla helal sertifikasyon süreçlerinde yanıltıcı bilgi ve belge vermek veya yanlış yönlendirmede bulunmak büyük bir vebaldir" ifadelerine yer verdi.
"Diyanet İşleri Başkanlığı irşad ve fetva önemli katkılar sunmuştur"
Osmanlı Cihan Devleti döneminde de helal sertifikasyon sürecine dikkat edildiğini belirten Erbaş, ‘hisbe’ ve ‘ahilik’ teşkilatlarının bu görevi kurumsallaştırdığını anlatarak, "Bu anlamda dikkat çekici bir örnek olarak 1862 yılında çıkarılan bir kararnameyi zikredebiliriz. Bu kararname ile Müslümanların kullanacağı deri ürünlerde ’tahirdir’ mührü zorunlu hale getirilmiştir. Tahir yani temiz anlamında. Modern dünyada helal sertifikalandırma çalışmaları ise 1960’lardan sonra başlamıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı, geçmişten bugüne gerek görüşleriyle gerekse irşad ve fetva hizmetleriyle bu alana önemli katkılar sunmuştur" şeklinde konuştu. Afyonkarahisar’da 2011 yılında ‘Günümüzde Helal Gıda’ başlığı altında 4. Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı düzenlendiğini hatırlatan Erbaş, 7. oturumda ‘Helal Gıda Standardizasyonu’ konusunun ele alındığını dile getirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı ile TSE arasında 2013 tarihinde önemli bir protokol imzalandığını aktaran Erbaş, şunları kaydetti:
"Bu protokol gereğince inceleme ve belgelendirme faaliyetlerinde Diyanet İşleri Başkanlığınca uzmanların görevlendirilmesi kabul edilmiştir. 2019 yılına geldiğimizde Ankara’da Katkı Maddeleri konusunda bir çalıştay yapılmış; çalıştayda katkı maddeleri konusu detaylı şekilde değerlendirilmiştir. 2023 tarihinde ise Helal Akreditasyon Kurumu’yla (HAK) eğitim başta olmak üzere konferans, seminer, çalıştay, baslı yayınlar gibi alanlarda ortak faaliyetler düzenlenmesine karar verilmiştir."
Türkiye’de son 20 yıl içerisinde resmi ve sivil toplum kuruluşları tarafından helal belgelendirme konusunda önemli çalışmalar yapıldığını belirten Erbaş, "Ülkemiz, İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü’nün (SMIIC) sekretaryasını yürütmekte olup, bu alanda uluslararası ölçekte önemli bir aktör haline gelmiş olması bizi sevindirmektedir" ifadesini kullandı.
Belgelendirmede bulunacak kurumların Helal Akreditasyon Kurumu tarafından (HAK) akredite edilmesinin zorunlu olmasının faydalarına dikkati çeken Erbaş, "2011 yılından beri belgelendirme hizmetinde bulunan Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) konuyla ilgili çalışmaları da önem arz etmektedir. Bu noktada helal belgelendirme sürecine ülkemizden Lokman Hekim Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve daha ismini zikretmediğim çeşitli resmi ve sivil kuruluşların katılmış olmasının da son derece kıymetli olduğunu ifade etmek isterim" dedi.
"Allah rızası eksenli güzel sonuçların çıkacağına inanıyorum"
Erbaş, konuşmasına şöyle devam etti:
"Buradan hayatın Allah rızası eksenli düzenlenmesine dair güzel sonuçların çıkacağına inanıyorum. İnşallah, dün olduğu gibi bugün de helal belgelendirme faaliyetleri konusunda şeffaflık, güven, denetim ve gözetim çabalarımız artarak devam edecektir. Bu alanda daha büyük bir gayret ve hassasiyetle hep birlikte çalışmaya ihtiyacımız var."
Maide Suresi’nde ifade edilen "İyilik ve takva üzere yardımlaşınız" ayet-i kerimesini hatırlatan Erbaş, "Helal peşinde koşmaktan daha güzel bir iyilik var mı? Ramazan ayına ‘Ramazan ve İyilik’ başlığı altında 90 bin camimizde bu yıl iyilik konusunu konuşacağız. Türkiye Diyanet Vakfımızın en önemli çalışmaları iyiliği yaygınlaştırmak" ifadelerini kullandı.
"Helal bilincinin artmasına vesile olacağına inanıyorum"
Erbaş, Peygamber Efendimizin "İnsanların en hayırlısı, insanlara en faydalı olandır" hadis-i şerifini hatırlatarak, "Bu inanç ve anlayışla ortaya konacak özverili çalışmaların, helal konusunda İslam ümmetinin tamamında ortak bir standardın oluşturulmasına ve helal bilincinin artmasına vesile olacağına inanıyorum" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a yerli ve milli uydu TÜRKSAT-6A’nın maketini hediye etti.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Axios'un bilgilendirilmiş kaynaklara dayandırdığı habere göre, ABD Başkanı Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Avrupalı liderlerle görüşmek üzere bugün Norveç'in başkentine gidecek. Portalın kaynaklarına göre, "G
Milli Parklar ekipleri, Kızılırmak Deltası Ramsar Alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda yasa dışı avcılıkla mücadele kapsamında çalışma yürüttü. Gelen bir ihbarı değerlendiren ekipler, gökdoğan avlamak amacıyla canlı güvercini mühre olarak kullandığ
Çocukların suça sürüklenmesinde; aile içi şiddet, iletişim sorunları, değer görememe, ekonomik sorunlar, eğitim, çevre ve arkadaş ortamı gibi birçok faktör etkili olurken, çocuğun suça bulaşmaması adına da en büyük bariyer yine aile içi kurulabilen sağlık
Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, Türkiye'nin tarımsal potansiyelini, uluslararası tohum ve gübre sektörünün yapısını, siyonist işgal rejiminin tarımdaki konumunu, gıda güvenliğinin geleceğini, su kaynaklarının korunmasını ve ü
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında, örgütün kripto haberleşme programı ByLock’u kullandığı tespit edilen 10 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Sabah saatlerinde düzenlenen eş zamanlı ope
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından, vize danışmanlığı ve vize randevusu temini alanında faaliyet gösteren bazı kişi ve şirketlere yönelik soruşturma yürütülüyor. Soruşturma kapsamında, sosyal medya ve internet üze
Kolombiya basınında yer alan haberlere göre, orduya ait UH-60 Black Hawk tipi askeri helikopter, Popayan ile Inza kasabaları arasındaki güzergâhta görev yaptığı sırada düştü. Kazada helikopterde bulunan 19 asker yaralandı. Yetkililer, yaralılardan 4'ünde
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde FETÖ'nün mahrem yapılanmasına yönelik yaptıkları çalışmada, birçok veri elde edildi. Ekipler, Bank Asya hesaplarında şüpheli tarihlerde bakiye artışları olan, örgütle bağl
Isparta'da kanyonda mahsur kalan 10 kişi kurtarıldı
Pakistan İran sınırında ticareti durdurdu: Binlerce tır Belucistan'da mahsur kaldı
03Atama ve görevden alma kararları Resmî Gazete'de
04İzmir'de 105 düzensiz göçmen yakalandı
05Malatya’da 6 Araç Birbirine Girdi: 3 Yaralı
06Muğla açıklarında 36 düzensiz göçmen kurtarıldı
07Çanakkale'de 39 düzensiz göçmen yakalandı
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Arca Çorum Fk
Kasimpaşa A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Erzurumspor Fk
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Göztepe A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor