MENÜ

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Milletimiz tarihin en büyük fedakarlıklarından birini gösteriyor”

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Ülkemizin her evinde, mahallesinde, sokağında, şehrinde deprem bölgesine yardım edebilmek için büyük bir gayret...

Yayınlanma: 16 Mart 2023 20:38 Güncelleme: 22 Ağustos 2025 06:54
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Milletimiz tarihin en büyük fedakarlıklarından birini gösteriyor”

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Ülkemizin her evinde, mahallesinde, sokağında, şehrinde deprem bölgesine yardım edebilmek için büyük bir gayret var. Tarihin en büyük imtihanlarından birini yaşayan milletimiz, tarihin en büyük fedakarlıklarından birini gösteriyor" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, İstanbul'da Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen "Ramazan ve İnfak" başlıklı programa katıldı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Başkan Erbaş, mübarek Ramazan ayına yaklaşılan şu günlerde depremin yaralarını sarmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Bizim medeniyetimiz sevgi, yardımlaşma, dayanışma medeniyetidir. Bizim medeniyetimize göre insan insanın yurdudur" ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, insanın imtihanının sadece zorluklarla olmadığını nimetlerle de sınandığını dile getirerek, "Müminler için hayatın iki temel çizgisi vardır. Birincisi zorluklar karşısında sabırla mücadele etmek, sıkıntıların üstesinden gelmeye çalışmak, ikincisi ise bolluklar karşısında şükürle mukabele etmek yani imkanlarını muhtaçlarla paylaşmaktır" diye konuştu.

İslam'ın beş temel üzerine kurulduğunu ve zekatın da bu temellerden birisi olduğunu belirten Erbaş, "Zekatın verilip verilmemesi hususu kişinin iradesine bırakılmamış, mutlaka yerine getirilmesi emredilmiş. Dolayısıyla zekat, Kur'an'da namazla birlikte emredilen imani bir sorumluluktur. Zekat ibadeti ve tasadduk bilinci, bireysel açıdan imanın kemalinin göstergesidir. Sosyal açıdan İslam toplumunun temel taşıdır. Zekatın gerek bireysel gerekse toplumsal açıdan birçok hikmet ve hedefi var. Bunların bilinmesi, bu ibadetin daha bilinçli ve daha içten yapılmasını sağlar" ifadelerini kullandı.

"Zekat, toplumda yoksul ve muhtaçların ihtiyaçlarını gideren en önemli müessese"

Erbaş, zekatın insanda şefkat ve merhamet duygusunu geliştirdiğine işaret ederek şunları kaydetti:

"Zekatla insan, hırs ve tamahkarlık duygusunu kontrol altına alır. Elindeki maddi varlığın bir kısmını muhtaç olana verebilmenin güzelliğini zekatla keşfeden insan, gönlünü huzursuz eden olumsuz duyguların, hırsın, tamahkarlığın esiri olmaktan korunmuş olur. Zekat, zengin ile yoksul arasında gönül köprüsü kurar. Onun için Peygamberimizin (s.a.s.) şu sözü aklımıza geliyor; "Zekat, İslam'ın köprüsüdür." işte buna işaret ediyor. Zekat, toplumda yoksul ve muhtaçların ihtiyaçlarını gideren en önemli müessese. Zekat, iktisadi anlamda farklı sosyal katmanlarda bulunanları birbirlerine yaklaştırması hasebiyle toplumsal huzurun temelini oluşturuyor. Zekat muhtacın, zenginin malındaki hakkıdır. Dolayısıyla zekatı vermemek kul hakkını ihlal etmektir."

Ramazan ayının aynı zamanda bir manevi okul olduğuna dikkati çeken Başkan Erbaş, "Bizlere insani değerleri, ahlaki erdemleri öğretir, unuttuğumuz güzellikleri yeniden hatırlatır. Ramazan ayı, içerisinde oruç, iftar, sahur, mukabele, teravih gibi ibadetlerin yanı sıra ihtiyaç sahiplerinin sofrasına katkı sağlama mutluluğu, fitre ve sadakalarla gönülleri ihya etme fırsatlarını da içinde barındıran rahmet ayıdır. Ramazan merhamet ve yardımlaşma ayıdır" açıklamalarında bulundu.

"Milletimiz zorlukların üstesinden gelmek için adeta tek vücut oldu"

Başkan Erbaş, büyük deprem felaketi karşısında milletimizin olağanüstü bir mücadele verdiğine işaret ederek, "İlk günler o bölgedeydik. Milletimizin nasıl yardıma koştuğunu gözlerimizle gördük. İnanç ve azimle tarihten beri nice zorlukların üstesinden geldi aziz milletimiz. yaralarını sarmak ve zorlukların üstesinden gelmek için adeta tek vücut oldu. Ülkemizin her evinde, mahallesinde, sokağında, şehrinde deprem bölgesine yardım edebilmek için büyük bir gayret var. Bu gayret artarak devam ediyor. Devletimiz, milletimiz, sivil toplum kuruluşlarımız seferber olmuş durumda. Adeta her yerden yardımlar akıyor. Tarihin en büyük imtihanlarından birini yaşayan milletimiz, tarihin en büyük fedakarlıklarından birini gösteriyor. Aynı zamanda dünyanın her yerinden gelen yardımlar, bazen gözümüzü yaşartan sürekli desteklediğimiz, sürekli yardım gönderdiğimiz bazı ülkelerden heyetler bizlere geliyorlar, sembolik de olsa deprem bölgesine ulaştırmak için getirdikleri yardımları bize emanet ediyorlar. Bu milletimizin cömertliğinin bir karşılığıdır" dedi.

"Türkiye yaralarını saracak ve umutla geleceğe yürüyecektir"

Milletin sabır, azim ve kararlılığının bütün zorlukların üstesinden gelecek kadar güçlü olduğunu belirten Başkan Erbaş, "Yaşanan afet ve felaket çok büyüktür ama milletimizin şefkat ve merhamet yüklü yürekleri, kardeşlik ve yardımlaşma duyguları, zorlukların üstesinden gelme inancı ve kararlılığı şüphesiz çok daha büyüktür. Elbette Türkiye acılarını teskin edecek, yaralarını saracak ve umutla geleceğe yürümeye devam edecektir" şeklinde konuştu.

Programa, Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş, MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı ile çok sayıda iş insanı katıldı.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı
Başkan Yetişkin’den çocuklara bayram hediyesi

Başkan Yetişkin’den çocuklara bayram hediyesi

Aydın’ın Efeler ilçesinde Belediye Başkanı Anıl Yetişkin’in talimatıyla belirlenen 55 çocuğa bayramlık kıyafet ve ayakkabı hediye edildi.Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin’in talimatıyla 55 çocuğa bayramlık kıyafet hediye edildi. Efeler Belediyesi ekip

MSB: "Millî Savunma Bakanı Güler ile Polonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Kosiniak-Kamysz bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde

MSB: "Millî Savunma Bakanı Güler ile Polonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Kosiniak-Kamysz bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde

MSB: "Millî Savunma Bakanı Güler ile Polonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Kosiniak-Kamysz bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunuldu."

Köyceğiz’de ‘Filistin’de Kadın Olmak’ konulu seminer düzenlendi

Köyceğiz’de ‘Filistin’de Kadın Olmak’ konulu seminer düzenlendi

Muğla’nın Köyceğiz İlçe Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu (ADRB) ile Köyceğiz İlçe Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü iş birliğinde ‘Filistin’de Kadın Olmak’ konulu seminer düzenlendi.Köyceğiz Merkez Yunus Emre Camii ile Köyceğiz Pınar Mahallesi Akyaka

Bayburt’ta koruyucu aileler iftar sofrasında buluştu

Bayburt’ta koruyucu aileler iftar sofrasında buluştu

Bayburt’ta koruyucu aileler, düzenlenen iftar programında bir araya geldi. Programda, koruyucu aileliğin çocukların sevgi ve güven ortamında yetişmesine katkı sunan önemli bir toplumsal sorumluluk modeli olduğu ifade edildi.İftar programına Vali Mustafa E

Afet ve acil durumlarda engellilik çalıştayı ön hazırlık toplantısı yapıldı

Afet ve acil durumlarda engellilik çalıştayı ön hazırlık toplantısı yapıldı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi; engelli bireylerin afet ve acil durumlarda güvenliğini artırmaya yönelik ’Afet ve Acil Durumlarda Engellilik Çalıştayı’ ön hazırlık toplantısına ev sahipliği yaptı. Kurumlar arası iş birliğini güçlendirmeyi hedefleyen toplan

Osmangazi’de su kesintisi

Osmangazi’de su kesintisi

Bursa’nın merkez Osmangazi ilçesi Nilüferköy mahallesinde su kesintisi uygulanacakBUSKİ Genel Müdürlüğü İçme Suyu Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Çalışmalar kapsamında Osmangazi İlçesi Nilüferköy Mahallesi ve civarında 23 Mart 2026 tari

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı’dan Ramazan bayramı mesajı

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı’dan Ramazan bayramı mesajı

Bursa Ticaret Borsası (Bursa TB) Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Ramazan Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda; birlik, beraberlik ve toplumsal dayanışmanın önemine vurgu yaptı.Ramazan ayının manevi ikliminin ardından bayrama ulaşmanın mutluluğunu ya

Köyceğiz’de diş kirası geleneği sürüyor

Köyceğiz’de diş kirası geleneği sürüyor

Muğla’nın Köyceğiz İlçe Müftülüğü "18 Mart Çanakkale Zaferinin 111.yıl dönümünde, Ramazan’ın son günlerinde üniversite ve lise öğrencilerine iftar İyilik Sofrası kurup beşinci diş kirasını dağıttı.Köyceğiz Müftülüğü Gençlik Koordinatörleri Vaiz Rauf Evlek

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:04
Güneş 06:25
Öğle 12:40
İkindi 16:04
Akşam 18:44
Yatsı 20:00

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
57
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
49
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
42
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
27
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
24
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
20
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17