MENÜ

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: "Miracın mabedini işgal ve zulümden kurtarmanın yolu İslam ümmeti olarak birlik, beraberlik içerisinde hareket etmekten geçmektedir"

Zonguldak’ta Uzun Mehmet Camii’nde düzenlenen Miraç Kandili programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Mescid-i Aksa’yı peygamberlerin bir emaneti ve kadim medeniyetimizin bir mirası olarak sahiplenmeden ve özgürlüğüne...

Yayınlanma: 26 Ocak 2025 19:02 Güncelleme: 05 Eylül 2025 00:23
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: "Miracın mabedini işgal ve zulümden kurtarmanın yolu İslam ümmeti olarak birlik, beraberlik içerisinde hareket etmekten geçmektedir"

Zonguldak’ta Uzun Mehmet Camii’nde düzenlenen Miraç Kandili programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Mescid-i Aksa’yı peygamberlerin bir emaneti ve kadim medeniyetimizin bir mirası olarak sahiplenmeden ve özgürlüğüne kavuşturmadan Miracın bize yüklediği sorumluluktan kurtulamayız. Ey Müslümanlar, ey İslam alemi bunu sizlere hatırlatıyorum. Bunu Allah bize hatırlatıyor. Ben de size hatırlatıyorum. Miracın mabedini işgal ve zulümden kurtarmanın yolu İslam ümmeti olarak birlik, beraberlik içerisinde hareket etmekten geçmektedir" dedi.
Miraç Kandili dolayısıyla Uzun Mehmet Camii’nde program düzenlendi. Kur’an-ı Kerim ve ilahilerin okunduğu camide Miraç Gecesi’nin önemine ilişkin konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, şöyle dedi:
"Geceniz mübarek olsun aziz kardeşlerim. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in rabbimizle yüce bir buluşma gerçekleştirdiği manevi bir yolculuğun ve yükselişin simgesi Miraç gecesini idrak etmenin huzurunu yaşıyoruz. Miracınız mübarek olsun. Yüce Mevlamız içinde bulunduğumuz bu kutlu zaman diliminde bizi yüceltecek salih ameller yapmayı bugünleri hakkıyla ihya etmeyi, Ramazana ulaşmayı, Ramazan Bayramına en güzel bir şekilde sağlık ve sıhhat içerisinde ulaşmayı hepimize nasip eylesin. Üç ayların başında dua etmiştik. İşte üç ayların yarısına ulaştık. Recep Ayı’nı idrak ettik, bitirmek üzereyiz. İnşallah 15 gün sonra Berat Gecesi’ni idrak edeceğiz. Üç ayların içinde dört mübarek gece var. Regaip Gecesi, Miraç Gecesi, Berat Gecesi ve Ramazan ve içindeki Kadir Gecesi. Ne mübarek günler, ne mübarek geceler. Rabbim hepimiz için bütün İslam Alemi ve insanlık için hayırlara vesile eylesin."
Mescid-i Aksa’yı kadim medeniyetin bir mirası olarak sahiplenmeden ve özgürlüğüne kavuşturmadan Miraç’ın yüklediği sorumluluktan kurtulamayacaklarını ifade eden Erbaş, İslam alemine de şu çağrıyı yaptı:
"Mescid-i Aksa’yı peygamberlerin bir emaneti ve kadim medeniyetimizin bir mirası olarak sahiplenmeden ve özgürlüğüne kavuşturmadan Miracın bize yüklediği sorumluluktan kurtulamayız. Ey Müslümanlar, Ey İslam Alemi. Bunu sizlere hatırlatıyorum. Bunu Allah bize hatırlatıyor. Bende size hatırlatıyorum. Miracın mabedini işgal ve zulümden kurtarmanın yolu İslam ümmeti olarak birlik, beraberlik içerisinde hareket etmekten geçmektedir. Kudüs, Müslümanların ilk kıblesine ev sahipliği yapan bir şehirdir aynı zamanda. Bizim ilk kıblemizdir. Kudüs aynı zamanda bütün farklılıklara rağmen bir arada yaşamanın mümkün olduğunu öğreten bir şehirdir. Tarihin en önemli örneklerinden birisi İslam tarihinde Medine-i Münevvere ’den sonra Mekke-i Mükerreme’den sonra birlikte yaşama tecrübesinin bütün insanlığa, bütün dünyaya örnek olarak gösterilebilecek bir hayattır Kudüs’te geçen Müslümanların idaresindeki hayat. Ancak Kudüs şimdi mahzun, şimdi yaralı, şimdi mazlum. Mescidi Aksa tutsak. Ve Müslümanlardan mahrum. Müslümanlar kolay bir şekilde rahatlıkla Mescidi Aksa’ya gidip ziyaret yapamıyor. Ey Müslümanlar bu bizim için bir zül değil mi? Mescidi Aksa ne zaman özgürlüğüne kavuşacak. Bu ayeti kerimedeki özelliğini ne zaman yaşayacak Mescidi Aksa bunun bilincinde olalım. Açıkça ifade etmeliyim ki Kudüs özgür değilse Mescid-i Aksa özgür değilse, Mescid-i Aksa zincirlere vurulmuşsa Müslümanların da ruh ve gönül dünyası özgür değildir. Şu mübarek miraç gecesinde bunu müzakere edelim."

"Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü için bütün Müslümanlar elimizden geleni yapmalıyız"
Namazın önemine de değinen Erbaş, "Efendimizin şu hadisini bu gece daha iyi anlamaya çalışalım, ’Bir kötülük gördüğünüz zaman o kötülüğü ellerinizle düzeltiniz. Elinizle gücünüz yetmezse, dilinizle düzeltiniz. Dilinizle gücünüz yetmezse kalbinizle.’ Ey Müslümanlar işte onun için Kudüs’ün özgürlüğü için Filistin’in özgürlüğü için Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü için bütün Müslümanlar elimizden geleni yapmalıyız. Dilimizden geleni yapmalıyız. Ve kalbimizle mazlumun, mağdurun yanında olmalıyız. Zalimlerin işgalcilerin karşısında olmalıyız. Miracın Müslümanlara en büyük hediyesi nedir diye birisi size sorsa. Namazdır olacak. Namaz müminlerin miracıdır. Allah Resulü Efendimizin miraçtan dönüşte getirmiş olduğu bir ibadettir namaz. Peygamber efendimiz buyuruyor ki ’Namaz dinin direğidir.’ Beş vakit namazdan bahsediyor peygamber efendimiz. Son nefesini vermeden önce ’namaz, namaz, namaz. Namaz gözümün nurudur’ dedi. Namazla ilgili bu gece biraz tefekkür edelim. Eğer namazla ilgili eksikliklerimiz varsa onları gidermeye bu gece söz verelim. Namaz konusundaki yaşantımızı müzakere ederek, değerlendirerek geçirelim. Gençlerimizi kucaklayalım. Onlara tatlı dille güler yüzle ibadetli bir hayatın İslam’da ne kadar önemli olduğunu anlatalım. İbadetsiz bir hayatın boş bir hayat olduğunu onlara anlatalım. Allah cümlemizi namazsızlıktan, ibadetsizlikten muhafaza eylesin. Kardeşlerimizi, çocuklarımızı, gençlerimizi alnı secdeli olanlardan eylesin. Miracın hediyesi olan namazı ihmal etmeyenlerden eylesin" diye konuştu.
Erbaş, konuşmasının sonunda Bolu’daki yangında hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet diledi. Erbaş, vatan savunmasında hayatını kaybeden şehitlere de Allah’tan rahmet dileyerek, gazi olanlara şifalar diledi. Erbaş’ın konuşmasının ardından yapılan dualarla Miraç Kandili programı sona erdi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Diyanet İşleri Başkanı Erbaş:
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Bitlis’te yoğun yağış sonrası mahalle yolu çöktü

Bitlis’te yoğun yağış sonrası mahalle yolu çöktü

Bitlis’te etkili olan yoğun yağışlar, Yükseliş Mahallesi’nde yolun çökmesine neden oldu. Gece saatlerinde meydana gelen çökme, dere yatağına kadar uzandı. Çökmenin yaşandığı sırada yolun bulunduğu alanda kimsenin olmaması, olayın can kaybı veya yaralanma

Şırnak-Beytüşşebap yolu ulaşıma kapandı

Şırnak-Beytüşşebap yolu ulaşıma kapandı

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine ulaşımı sağlayan kara yolunda meydana gelen kaya düşmesi, ulaşımın tamamen durmasına neden oldu. Yolun tamamen kapanması üzerine durum 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirildi. Haber erilmesinin ardından bölgede müdahale çalışma

Ergani'de trafik sorununa pratik çözüm: Botanik Park 2 metre geri çekilsin

Ergani'de trafik sorununa pratik çözüm: Botanik Park 2 metre geri çekilsin

Ergani'de trafiğin yoğun olduğu Botanik Park önündeki sıkışıklığa dikkat çeken HÜDA PAR Ergani İlçe Başkanı Uğur Uşar, araçların kaldırıma çıkmak zorunda kaldığını belirterek parkın 1,5-2 metre geri çekilmesiyle sorunun çözülebileceğini söyledi. Saray Ma

Ege Üniversitesinde 83 köpek toplandı, 31’inin sahipli olduğu belirlendi

Ege Üniversitesinde 83 köpek toplandı, 31’inin sahipli olduğu belirlendi

Ege Üniversitesi Rektörlüğü, kampüs ve yurt yaşam alanlarında sahipsiz köpeklerin saldırıları sonucu öğrenciler ile akademik ve idari personelin fiziksel ve ruhsal travmalara maruz kaldığını belirterek konuya ilişkin kamuoyu duyurusu yayımladı. Açıklamada

Rusya, Rovno’daki lojistik merkezi ile Odessa açıklarında bir gemiyi hedef aldı

Rusya, Rovno’daki lojistik merkezi ile Odessa açıklarında bir gemiyi hedef aldı

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Rus Silahlı Kuvvetlerinin Ukrayna’daki lojistik merkezleri ve limanlar ile Ukrayna ordusunun çıkarları doğrultusunda kullanılan deniz araçlarına yönelik saldırılarını sürdürdüğü belirtildi. Bakanlığın paylaş

İranlı balıkçılar Hürmüz Boğazı’nda iPhone topluyor!

İranlı balıkçılar Hürmüz Boğazı’nda iPhone topluyor!

İran’da yüzlerce balıkçı, bu kez balık avlamak için değil, batan bir geminin yükünden denize yayılan ürünleri toplamak amacıyla denize açıldı. Hürmüz Boğazı’nda 14 Ekim’de çıkan yangının ardından batan GFS Pride adlı geminin taşıdığı konteynerler, bölged

Sosyal Medyada Emlak ve Araç İlanlarına Ceza Yağdı: 15,2 Milyon TL

Sosyal Medyada Emlak ve Araç İlanlarına Ceza Yağdı: 15,2 Milyon TL

Ticaret Bakanlığı, sosyal medya üzerinden mevzuata aykırı taşınmaz ve araç ilanı paylaşan 70 emlak ve oto galeri işletmesine 7 milyon TL ceza uyguladı. Denetimler kapsamında ceza kesilen işletme sayısı 152’ye, toplam ceza tutarı ise 15,2 milyon TL’ye yüks

Ukrayna’nın askeri teknolojideki dışa bağımlılığı cephede yeni risk oluşturdu

Ukrayna’nın askeri teknolojideki dışa bağımlılığı cephede yeni risk oluşturdu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin savunma teknolojileri danışmanı Serhii Beskrestnov, cuma günü Associated Press’e (AP) yaptığı açıklamada, kısıtlamanın kaldırılması için SpaceX, Pentagon ve ABD hükümetiyle görüşmeler yürüttüklerini bildirdi.

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
19
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
15
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
13
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
13
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
11
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
11
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
9
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
5
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3