Minab’da hayatını kaybeden çocukları anmak, bölgede yaşanan saldırılara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Diyarbakır’dan yola çıkan Minab Bisiklet Kervanı’nın duraklarından biri Bitlis oldu. Yaklaşık 3 bin kilometre pedal çevirerek İran’ın
Minab’da hayatını kaybeden çocukları anmak, bölgede yaşanan saldırılara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Diyarbakır’dan yola çıkan Minab Bisiklet Kervanı’nın duraklarından biri Bitlis oldu.
Yaklaşık 3 bin kilometre pedal çevirerek İran’ın Minab kentine ulaşmayı hedefleyen bisikletli ekip, Bitlis kent merkezindeki Ulu Cami önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
"ABD ve israil Minab'da 170 çocuğu katletti"
Ulu Cami önündeki basın açıklamasını okuyan Bisiklet İnisiyatifi Kurucusu Cengiz Yargıç, Minab’da bir okulun hedef alındığı saldırıya değinerek, çocukların ve sivillerin hedef alınmasına tepki gösterdi.
Yargıç, “ABD ve israil, İran'a yapmış olduğu ilk saldırıda bir okulu bombaladı. Minab'da 170 çocuğu katletti. Bu, Amerika ve israilin artık içine işlemiş olan birşey. Çünkü hastane bombalamak, sivil halkı bombalamak onların geleneği haline geldi. Artık savaş hukuku işlemiyor. Maalesef insanlığa yönelik büyük bir saldırı var. Minab saldırısı bambaşka bir saldırı. Amerika ve israilin sonunun geldiği, bir saldırıdır Minab saldırı olacaktır Minab saldırısı.” dedi.
“Savaşın da bir hukuku olmalı”
Yargıç, “Ticaret diyorlar, ticaret yolları diyorlar ama bunun da bir hukuku vardır ki burası tarihi İpek Yolu'dur. Tarihi İpek Yolu'nda ticaret yapılıyordu. Bu ticaret insanları birbirine kaynaştırıyordu. Medeniyetler gelişti, kültürler gelişti. Şu anki yapılan ticaretler kapitalist anlayışla emperyalist bir anlayışla yapılıyor. Biz bu anlamda tarihi İpek yolunu tekrar canlandırma niyetiyle, o dönemde deve kervanlarıyla gidilien yolu simgesel olarak yapmak istedik.” ifadelerini kullandı.
"Heybelerimizi çocukların okul çantalarından yaptık"

Yolculukta çocukların mesajlarını Minab’a taşıdıklarını belirten Yargıç, “Bisikletlerimizin heybelerini çocukların okul çantalarından yaptık. İçlerine çocukların çizdiği resimleri, mektupları koyduk. Bunları bisikletletle taşımak istedik. Onlar, bütün değerleri bombayla bitirmek istiyorlar. Biz de şunu söylüyoruz: sizin gemileriniz, uçaklarınız, bombalarınız bunlar bu bölge halkına işlemez. Çünkü bu insanlar şehadet mertebesini en üst mertebe biliyorlar zaten. Sen çocuk öldürerek, bu insanları öldürerek bir yere varamazsın. Bu çocukların çizmiş olduğu resimler belki çok anlamsız geliyor bize. Çok basit resimler ama bunlar şu anki gerek Birleşmiş Milletler olsun gerek Trump'ın imzaladığı anlaşma olsun hepsinden daha kıymetli. Çocukların dili şu anki emperyalizmin, şu anki kapitalist sistemin, Amerika ve israilin anlayamayacağı bir dil. Çünkü onlar insanlıktan çıktılar artık, bu mesajları anlayamazlar." şeklinde belirtti.
Kervanın herhangi bir sponsor veya maddi destek olmadan yola çıktığını aktaran Yargıç, güzergâh boyunca bölge halkının kendilerine destek olduğunu ve evlerinde misafir ettiğini söyledi.
"Minab’a 20 günlük bisiklet sürüşüyle ulaşmayı hedefliyoruz"
Bitlis’in tarihi İpek Yolu üzerindeki önemli merkezlerden biri olduğuna dikkat çeken Yargıç, "Tatvan üzerinden Van’a geçeceğiz. Van’dan İran sınırına geçiyoruz. İran’da Tebriz, Tahran, İsfahan ve Bender Abbas üzerinden Minab’a kadar ulaşmayı hedefliyoruz. İnşallah Minab’a 20 günlük bir bisiklet sürüşüyle varacağız." dedi.
Bitlis’teki programın ardından Tatvan’a geçecek ekip, burada gerçekleştireceği basın açıklamasının ardından Minab’a doğru yolculuğunu sürdürecek. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
HÜDA PAR Ağrı 5. Olağan İl Kongresi, Ağrı Kültür ve Kongre Merkezi'nde büyük bir katılımla düzenlendi. Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan kongre programı, partinin çalışmalarını içeren sinevizyon gösterimiyle devam etti. Kongrede sırasıyla HÜDA PAR Ağrı
El Cezire'ye verdiği röportajda konuşan Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, işgalci rejimin Aden Körfezi kıyısındaki Berbera şehrinde bir deniz üssü kurmayı ve oradaki havaalanını kullanmayı planladığını belirtti. Mahmud, işgalin bu plandaki asıl amacının is
Tekirdağ Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Şarköy Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince dolandırıcılık olayına ilişkin çalışma başlatıldı. Kendilerini polis, asker veya Cumhuriyet savcısı olarak tanıtan şüph
Sağlık Bakanlığının son verilerine göre, KDC'deki Ebola salgınında doğrulanmış vaka sayısı 8 bin 300, can kaybı ise 4 bin 18 olarak kayıtlara geçti. Salgında 2 bin 162 kişinin iyileştiği bildirildi. Salgının etkilediği 7 eyalette ölüm oranı yüzde 48,4 ola
Dünyanın 60 farklı ülkesinden akademisyenleri, âlimleri, araştırmacıları ve fikir insanlarını bir araya getiren "13. Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumu", "Küresel Krizlere Kur'ânî Çözümler" temasıyla İstanbul'da başladı. İstanbul İlim ve Kültür Vakfı tar
El İhbariye TV, "Sufa 53" projesinin, Kuneytra kırsalındaki El-Aşa köyünün batısında, işgal altındaki Golan Tepeleri ile olan ayrılık hattı içinde kazı çalışmaları yapılmasını içerdiğini bildirdi. TV, Sufa 53'ün, "siyonist işgal kuvvetleri tarafından Suri
IRIB kaynaklarına göre, tanker İran hükümeti düzenlemelerini ihlal ederek faaliyet gösteriyordu. Boğaza girerken otomatik tanımlama sistemi devre dışı bırakılmıştı. Olayla ilgili başka ayrıntı açıklanmadı. Cumartesi günü erken saatlerde, İngiltere Deniz T
Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah şehrinin güneyinde işgal kuvvetlerinin düzenlediği saldırılar sonucu bir kız çocuğu ve bir genç şehit düştü, 10 kişi de yaralandı . Yerel kaynaklar, 6 yaşındaki Suha Muhammed Nasır adlı çocuğun, Deyr el-Belah şe
Kayıp olarak aranan genç gölette ölü bulundu
İran Petrol Bakanı Paknejad istifa etti
03Niğde'de hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 ölü, 1 yaralı
04HAMAS'tan, Hristiyan aile için taziye mesajı
05Bulgaristan'da başlayan orman yangını Yunanistan'a sıçradı
06Özköse: Malatya Büyüsün Ama Malatyalıların Evi Olmaya Devam Etsin
07Cemal Gürsel Mahallesi’ndeki Park Yenilendi
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Arca Çorum Fk
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Eyüpspor