Sahil Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
00:24 Hayvan pazarlığı hırsızlığa dönüştü, şahıslar kaçamadan yakalandı00:23 Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekalet edecek00:22 Ankara’da ’19.07 Dünya Fenerbahçeliler Günü’ kutlandı00:21 Irmağa kaçan topu almak isterken akıntıya kapılan lise öğrencisi gözlerden...00:19 Karşı şeride geçen cip başka bir cipe çarptı: 5 yaralı00:18 Ehliyetsiz sürücü kaza yaptı: 37 bin lira ceza00:15 İki otomobilin çarpıştığı kazada 2’si ağır 7 kişi yaralandı00:08 Karaman’da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı00:08 Karaman’da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı00:07 MEB tarafından hazırlanan Eğitim ve Kültür Yayınları Yönetmeliği Resmi Gaze...00:07 MEB tarafından hazırlanan Eğitim ve Kültür Yayınları Yönetmeliği Resmi Gaze...00:07 Konya’da otomobilin çarptığı kadın ağır yaralandı, sürücü olay yerinden kaç...00:07 Konya’da otomobilin çarptığı kadın ağır yaralandı, sürücü olay yerinden kaç...00:06 Kırmızı ışık ihlali ortalığı savaş alanına çevirdi: 2’si ağır 8 yaralı00:06 Kırmızı ışık ihlali ortalığı savaş alanına çevirdi: 2’si ağır 8 yaralı23:59 Ankara’da ’Özcan’ ailesinin mutlu günü23:57 Şehit Mustafa Cambaz 4. Fotoğraf Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu23:50 ’FETÖ’ yalanıyla 70 yaşındaki vatandaşı dolandırdılar23:46 Yolun karşısına geçmeye çalışırken otomobilin çarptığı kadın öldü23:33 Adıyaman’da 100 depremzede çiftin nikahı kıyıldı
Sağlık 20 Haziran 2025 - 15:27 Yorum: 0

Doç. Dr. Ünüvar: "KKKA’da erken tanı ve hastanın izolasyonu, destekleyici tedavilerle birlikte ölüm oranlarını azaltabilir"

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) dolayısıyla risk altında...

Doç. Dr. Ünüvar: 'KKKA’da erken tanı ve hastanın izolasyonu, destekleyici tedavilerle birlikte ölüm oranlarını azaltabilir'

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Hastane Enfeksiyon Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) dolayısıyla risk altında olan bireyleri uyardı.
KKKA’nın Bunyaviridae ailesine ait Nairovirus cinsi tarafından neden olunan ciddi ve sıklıkla ölümcül seyreden viral hemorajik bir hastalık olduğuna değinen Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, İlk kez 1944 yılında Kırım’da ve ardından 1956 yılında Kongo’da tanımlandığını, KKKA virüsünün esas olarak Hyalomma cinsi keneler aracılığıyla insanlara bulaştığını söyledi. Hastalığın, virüsü taşıyan kenelerin ısırmasıyla ya da hasta hayvanların kan ve dokularıyla teması sonucu insana geçtiğini, sağlık çalışanlarının, enfekte hastaların kan veya vücut sıvılarıyla korunmasız teması sonucunda risk altında olduklarını kaydeden Ünüvar, "Yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kas ağrıları, kusma ve ishal şeklinde başlar. İleri evrelerde ise burun kanaması, deri altı kanamaları, diş eti kanaması ve iç organlarda kanamalar gibi ciddi hemorajik belirtiler gelişebilir. Hastalığın kuluçka süresi genellikle 1-3 gün arasında değişir ama ancak bu süre bulaş yoluna bağlı olarak 9 güne kadar uzayabilir. Klinik belirtiler ve epidemiyolojik öykü ile birlikte laboratuvar testleri kullanılarak tanı konulur" ifadelerini kullandı.

"Erken tanı ve hastanın izolasyonu, destekleyici tedavilerle birlikte ölüm oranlarını azaltabilir"
Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, "Hastaya, esas olarak destekleyici tedavi sağlanmalıdır. Özgül antiviral tedavide ribavirin kullanılabilmekle birlikte, etkinliği tam olarak kanıtlanmamıştır. Erken tanı ve hastanın izolasyonu, destekleyici tedavilerle birlikte ölüm oranlarını azaltabilir" dedi.

"Sağlık çalışanlarının korunmasında standart enfeksiyon kontrol önlemlerinin titizlikle uygulanması kritik önem taşır"
Doç. Dr. Gamze Kalın Ünüvar, KKKA enfeksiyonunun önlenmesinde en önemli adımların kenelerle temasın önlenmesi, kene kovucu maddelerin kullanımı ve hastaların izole edilmesinin olduğunu, ayrıca sağlık çalışanlarının korunmasında standart enfeksiyon kontrol önlemlerinin titizlikle uygulanmasının kritik önem taşıdığını söyleyerek, "Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek veya vücuda tutunan keneleri tespit etmek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten açık renkli uzun kollu giysilerin tercih edilmesi, pantolon paçalarının çorap içine sokulması, böcek kovucu spreylerin kullanılması, vücutta kene olup olmadığının sık sık kontrol edilmesi ve kenelerin mümkün olan en kısa sürede uygun yöntemlerle çıkarılması önemlidir. Sonuç olarak KKKA, yüksek morbidite ve mortalite oranlarıyla önemli bir halk sağlığı tehdididir. Bu nedenle, hastalık hakkında farkındalığın artırılması, erken tanı, etkin koruyucu önlemler ve eğitim faaliyetleri hastalığın kontrolü için vazgeçilmezdir" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
ÇOK OKUNANLAR
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber