Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
04:02 Kadıköy’de bir apartmanın otoparkında bulunan araç alev topuna döndü03:24 Polislere destek için polis merkezine akın ettiler02:51 Vali Varol, 2 polisin şehit olduğu polis merkezinde incelemelerde bulundu02:01 Zonguldaklı iş adamları ’Best of Zonguldak Birlik Beraberlik Gecesi’nde bir...01:26 Ardahan’da pompalı tüfekle çevreye rastgele ateş açan şahıs etkisiz hale ge...01:24 Üç aracın karıştığı kazada ortalık savaş alanına döndü: 3 yaralı01:00 Burdur’da kavşağa kontrolsüz giren aracın çarptığı otomobil takla attı: 2 y...00:22 Yenice’de otomobil traktöre çarptı; 2 kişi yaralı23:53 İsrail’de polisten esir yakınlarına sert müdahale23:43 Türkiye Sigorta Türkiye Basketbol Ligi: MSK: 66 - Gölbaşı Belediyesi TED An...23:42 Esenler’de yol kenarında erkek cesedi bulundu23:40 İzmir’de Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki büyük yangın kontrol altında23:30 İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu: "Cumhurbaşkanı Erdoğan tebrik için arad...23:23 Fuat Erdal’dan, play-off başarısına tebrik mesajı23:10 Bakan Yerlikaya: "Polis merkezi amirimiz ve ekipler amirimiz tüm müdahalele...23:08 İzmir’de Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda yangın: Tekstil deposu alevlere tesli...23:07 CHP Genel Başkanı Özel’den Dervişoğlu’na tebrik22:59 İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: "Bugün saat 20.15 sıralarında, Adıyaman Altı...22:58 Adıyaman’daki olayda karakol amiri ve ekipler amiri şehit oldu22:48 Pancar toplarken yılan soktu, askeri helikopterle sağlık ekiplerine teslim...
Ekonomi 23 Eylül 2020 - 11:53 Yorum: 0

Doğrudan ekim tekniğinin yaygınlaştırılması projesi hayata geçti

Tarımsal üretimin bilimsel yöntemlerle yapılması için 63 yıldır bölge çiftçisine destek olan Atatürk Üniversitesi, bu misyonunu devam ettirerek yeni...

Doğrudan ekim tekniğinin yaygınlaştırılması projesi hayata geçti

Tarımsal üretimin bilimsel yöntemlerle yapılması için 63 yıldır bölge çiftçisine destek olan Atatürk Üniversitesi, bu misyonunu devam ettirerek yeni bir projeye daha imza attı.

Atatürk Üniversitesi ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında imzalanan Erzurum İlinde Doğrudan Ekim Tekniğinin Yaygınlaştırılması Projesi Daphan Ovasında başladı.

Toprak işleme masraflarını azaltmak ve sürdürülebilir tarım yapılabilmesi için minimum toprak işleme veya toprak işleme yapılmadan tarım yapılması (doğrudan ekim) yaygınlaştırılması amacıyla DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile iş birliği yapan Atatürk Üniversitesi, Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi yürütücülüğünde Erzurum İlinde Doğrudan Ekim Tekniğinin Yaygınlaştırılması Projesini hayata geçirdi.

Daphan Ovasında bulunan Gelinkaya Köyü arazilerinde gerçekleştirilen "Koruyucu Toprak İşlemeli Ekim Yöntemi" ile geleneksel uygulamalara göre hem toprağın daha verimli olması sağlanıyor hem de enerji tüketiminde yüzde 60 tasarruf ediliyor.

"Bölge Çiftçisine Daima Destek Olacağız"

Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atilla Keskin, Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Aksoy ve DAP yetkililerinin katıldıkları proje açılışında, yeni yöntemin nasıl uygulandığı hakkında çiftçiler ile bilgi paylaşımında bulunuldu.

Geleneksel ekim yöntemleri yerine toprağa en az müdahale ile yapılan ekim yönteminin "Koruyucu Toprak İşlemeli Ekim Yöntemi" olduğunu söyleyen Prof. Dr. Keskin, geleneksel yöntemlerle yapılan toprak işlemede toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısının bozulduğunu, aynı zamanda da yüksek enerji giderlerine yol açtığını belirtti.

Atatürk Üniversitesinin, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı öncülüğünde tarım ve hayvancılık faaliyetleri alanlarında önemli bir yol kat ettiğini aktaran Keskin, bu çalışmaların artarak devam edeceğini ve bölge çiftçilerine daima destek olunacağını ifade etti.

"Proje ile yüzde 70 Yakıt Tasarrufu Sağlanacak"

Yürütücülüğünü yaptığı proje hakkında bilgi veren ve faydalarından bahseden Prof. Dr. Aksoy ise toprak işleme ile ürün veriminin artırılması veya eşdeğer ürünün daha az maliyetle elde edilmesi düşüncesinin koruyucu toprak işleme konularını ön plana çıkardığını söyledi. Aksoy: "Projede önerilen doğrudan ekim yönteminde ekanizasyon işlemi yalnızca ekimle sınırlandırıldığı için %70 yakıt tasarrufu sağlayacak, zaman ve işçilik gereksinimini ise %50-60 azaltacak. Projede kapsamında Erzurum'da bulunan önemli ovalardan Daphan, Erzurum ve Pasinler Ovalarında doğrudan ekim teknolojisini çiftçilere tanıtmayı ve benimsetmeyi amaçlıyoruz. Doğrudan ekim yönteminin yaygınlaşmasıyla hem koruyucu toprak işlemenin faydaları hem de bitkisel üretimde girdi etkinliği sağlanabilecek" diye konuştu.

150 Çiftçiye 5 Eğitim Programıyla Doğrudan Ekim Eğitimi Verilecek

Doğrudan ekim yöntemi kullanılarak, Daphan, Erzurum ve Pasinler ovalarındaki 100'er dekar çiftçi arazisinde demontrasyon üretimi yapılacağına işaret eden Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Aksoy: "Doğrudan ekim yöntemi ile Atatürk Üniversitesi arazilerinde ise toplam 200 dekar hububat, yem bitkisi, silajlık mısır ve ayçiçeği üretiminin gerçekleştirilmesi ve demonstrasyonunun yapılmasını hedefliyoruz.

Erzurum'un bütün ilçelerinden katılımın sağlanacağı toplam 150 çiftçiye 5 eğitim programıyla doğrudan ekim eğitimi vereceğiz. Proje kapsamında, çiftçi arazisi ve Atatürk Üniversitesi arazisi olmak üzere toplam 800 dekar arazide doğrudan ekim yöntemiyle bitkisel üretim yapılacak. Yetiştirilecek ürünler, proje amaçları ve mevcut arazi şartlarına göre belirlenecek, hububat ve yem bitkileri olacak. Projenin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Doğrudan ekim tekniğinin yaygınlaştırılması projesi hayata geçti

Doğrudan ekim tekniğinin yaygınlaştırılması projesi hayata geçti

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber