MENÜ

Doğu Türkistan'da sessiz yok oluş devam ediyor: Uygur müslüman kimliği sistematik şekilde hedefte

Toplama kamplarından zorla çalıştırmaya, çocukların ailelerinden koparılmasından kültürel kimliğin sistematik biçimde silinmesine kadar uzanan uygulamalar, Pekin yönetimine yönelik "kültürel soykırım" ve "insanlığa karşı suç" suçlamalarını yeniden gündeme

Yayınlanma: 17 Haziran 2026 18:27 Güncelleme: 17 Haziran 2026 17:00
Doğu Türkistan'da sessiz yok oluş devam ediyor: Uygur müslüman kimliği sistematik şekilde hedefte

Toplama kamplarından zorla çalıştırmaya, çocukların ailelerinden koparılmasından kültürel kimliğin sistematik biçimde silinmesine kadar uzanan uygulamalar, Pekin yönetimine yönelik "kültürel soykırım" ve "insanlığa karşı suç" suçlamalarını yeniden gündeme taşıdı.

Çin yönetiminin Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur Türklerine yönelik baskı politikaları, uluslararası toplumun tepkilerine rağmen sürüyor. İnsan hakları örgütleri, araştırma merkezleri ve bağımsız raporlar, bölgedeki milyonlarca kişinin yoğun gözetim altında tutulduğunu, dini ve kültürel haklarının kısıtlandığını, binlerce ailenin parçalandığını ve Uygur kimliğinin sistematik şekilde dönüştürülmeye çalışıldığını ortaya koyuyor.

Yaklaşık 11 milyon Uygur Türkünün yaşadığı Doğu Türkistan'da, Çin yönetiminin 2017 yılından bu yana bir milyondan fazla kişiyi toplama kampları ve cezaevlerine gönderdiği belirtiliyor. Uluslararası raporlara göre yüz binlerce kişi halen çeşitli gözaltı merkezleri ve hapishanelerde tutuluyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi daha önce yayımladığı değerlendirmede, bölgede işlenen ihlallerin "insanlığa karşı suç" kapsamına girebileceği vurgulamıştı.

Çin'in baskı politikalarının yalnızca gözaltılarla sınırlı kalmadığı ifade ediliyor. İnsan hakları kuruluşları, Uygurların dini ibadetlerinin sınırlandırıldığını, camilerin ve tarihi dini yapıların yıkıldığını ya da işlevsiz hale getirildiğini, Uygur dilinin kamusal alandan uzaklaştırıldığını ve geleneksel kültürel yaşamın ağır baskı altına alındığını bildiriyor.

Son dönemde yayımlanan araştırmalar ise Pekin yönetiminin özellikle çocukları hedef alan yeni bir asimilasyon modelini devreye soktuğunu gösteriyor. Binlerce Uygur çocuğunun ailelerinden ayrılarak devlet kontrolündeki yatılı okullara yerleştirildiği, burada ana dillerinden ve dini-kültürel kimliklerinden uzaklaştırıldığı belirtiliyor. Araştırmacılar, bu uygulamanın yeni nesillerin etnik hafızasını silmeye yönelik sistematik bir politika olduğunu savunuyor.

Ekonomik alanda da tartışmalar büyüyor. İnsan hakları raporları, Çin'in zorunlu iş gücü transfer programları kapsamında milyonlarca Uygur ve diğer Türk kökenli Müslüman topluluk mensubunu fabrikalara ve sanayi tesislerine yönlendirdiğini ortaya koyuyor. 2025 yılında iş gücü transferlerinin yaklaşık 3 milyon kişiye ulaştığı belirtilirken, kritik madenler, güneş paneli üretimi ve tarım sektörlerinde zorla çalıştırma iddiaları uluslararası tedarik zincirlerini de tartışmanın merkezine taşıdı.

Bağımsız araştırmalar, Çin'in farklı eyaletlerinde faaliyet gösteren onlarca fabrikanın Uygur işçileri devlet programları kapsamında çalıştırdığını ve bu üretim ağlarının küresel şirketlere kadar uzandığını ortaya koyuyor. İnsan hakları savunucuları, ekonomik kalkınma söylemi altında yürütülen bu uygulamaların gerçekte sistematik baskının bir parçası olduğunu savunuyor.

Kültürel alandaki baskılar da giderek derinleşiyor. Son aylarda ortaya çıkan belgeler, Uygurca şarkıların dahi "sakıncalı içerik" gerekçesiyle yasaklandığını, bu eserleri paylaşan veya dinleyen kişilerin soruşturma ve gözaltı riskiyle karşı karşıya kaldığını gösterdi. Uzmanlar, bunun yalnızca siyasi muhalefeti değil, bir halkın kültürel hafızasını hedef alan geniş kapsamlı bir kimlik mühendisliği sürecinin parçası olduğunu belirtiyor.

Pekin yönetimi tüm suçlamaları reddederek uygulamaların terörizmle mücadele ve ekonomik kalkınma amacı taşıdığını öne sürse de, uluslararası insan hakları kuruluşları ve çok sayıda bağımsız araştırmacı, Doğu Türkistan'da yaşananların modern çağın en kapsamlı kültürel asimilasyon kampanyalarından biri olduğunu savunuyor.

Aradan geçen yıllara rağmen milyonlarca Uygur Türkünün temel hak ve özgürlüklerine ilişkin endişeler sürerken, insan hakları örgütleri Çin üzerindeki uluslararası baskının artırılması ve bölgede bağımsız soruşturmalara izin verilmesi çağrılarını yineliyor. (İLKHA)

ETİKETLER: doğu türkistan, çin, sistematik asimilasyon
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

G7’den Kiev’e yeni askeri yardım paketi

G7’den Kiev’e yeni askeri yardım paketi

Trump, Zelenskiy ile yaptığı görüşmeyi "çok iyi" olarak nitelendirirken, Rusya’ya Ukrayna ile anlaşma yapması çağrısında bulundu. Trump, savaşın sona erdirilmesi için elinden geleni yapacağını söylese de görüşmenin ardından somut  diplomatik girişim açıkl

Dışişleri Bakanı Fidan, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Şoygu ile görüştü

Dışişleri Bakanı Fidan, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Şoygu ile görüştü

Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ile Moskova’da görüşme gerçekleştirdiğini açıkladı. Görüşmede, ikili ilişkiler ile bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alındığı bildirildi. Tarafların

Gaziantep gözlükçüler odasından güneş gözlüğü alacaklara uyarılar

Gaziantep gözlükçüler odasından güneş gözlüğü alacaklara uyarılar

Gaziantep Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Erkan Kanalıcı, gözlük kullanımına ilişkin İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu. "Öncelikli olarak halk sağlığını korumak" Güneş gözlüğü alırken sağlık koşullarının da göz önünde bulundurulması gerekt

Gümüşhane'de son 5 günde 7 aranan şahıs yakalandı

Gümüşhane'de son 5 günde 7 aranan şahıs yakalandı

Gümüşhane İl Emniyet Müdürlüğü, il genelinde kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanması, suçların önlenmesi ve aranan şahısların yakalanmasına yönelik son 5 günde gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin bilgilendirmede bulundu. Açıklamaya göre, söz konusu dönem

Konya’da kaymakam atamaları Resmi Gazete’de yayımlandı

Konya’da kaymakam atamaları Resmi Gazete’de yayımlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan 2026/148 sayılı Atama Kararı, 17 Haziran 2026 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararname kapsamında Konya’da çeşitli ilçelerde görev değişiklikleri yapıldı. Selçuklu Kaymakamlığına Ali Candan, Ereğ

Gaziantep'te 30 yıl kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

Gaziantep'te 30 yıl kesinleşmiş hapis cezasıyla aranan şahıs yakalandı

Yapılan çalışmalar neticesinde, Oğuzeli ilçesinde silahla tehdit, kasten yaralama ve hırsızlık suçları başta olmak üzere 14 ayrı suç dosyasından hakkında işlem bulunan ve 15 aydır aranan M.Y. isimli şahsın izine ulaşıldı. Hakkında 30 yıl bir ay kesinleşmi

İşgalcilerden Batı Şeria’da geniş çaplı baskınlar: Bir cami ateşe verildi

İşgalcilerden Batı Şeria’da geniş çaplı baskınlar: Bir cami ateşe verildi

Batı Şeria ve Kudüs’te gece saatlerinden itibaren siyonist rejim güçleri ve Yahudi çeteler tarafından gerçekleştirilen eş zamanlı baskınlar bölgede gerilimi artırdı. Nablus’un güneyindeki Zaatara kontrol noktası yakınlarında bir araca yönelik silahlı sald

Siyonistlerin "kızıl düve" sevinci: Mescid-i Aksa'ya yönelik planlarda yeni aşama

Siyonistlerin "kızıl düve" sevinci: Mescid-i Aksa'ya yönelik planlarda yeni aşama

Siyonist rejimde faaliyet gösteren ve sözde Süleyman Mabedi'nin yeniden inşasını savunan örgütler, Celile bölgesinde doğan bir kızıl düvenin Tevrat'ta belirtilen şartlara uygun olduğunu öne sürerek gelişmeyi "ilahi bir işaret" olarak değerlendirdi. Mescid

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30