Sivas'ın Kangal ilçesi Kalkım köyünde bulunan dünyaca ünlü doktor balıklar bölgeye yakın mesafede yapılan altın madeni çalışmalarından dolayı kaybolma...
Sivas'ın Kangal ilçesi Kalkım köyünde bulunan dünyaca ünlü doktor balıklar bölgeye yakın mesafede yapılan altın madeni çalışmalarından dolayı kaybolma tehdidi altında.
Sivas'ın Kangal ilçesi Kalkım köyünde bulunan dünyaca ünlü doktor balıkların turizme kazandırılması için başlatılan çalışmalar sürerken, bölgeye yakın mesafede yapılan altın arama çalışmalarında oluşabilecek yer altı çatlaklarıyla balıkların kaybolacağı iddiaları köy sakinlerini tedirgin ediyor.
Dev proje yarım kalabilir
Kangal ilçesi Kalkım bölgesi sahip olduğu doğal özellikler nedeniyle 2. derece SİT Bölgesi ilan edilmişti. Yer altından gelen selenyumlu suyla yüzeye çıkan balıklarıyla dikkat çeken bölgenin sağlık turizmine kazandırılması için geçtiğimiz yıllarda çalışmalar başlatıldı. Oluşturulması planlanan sağlık turizmi köyü için Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle acele kamulaştırma kararı alındı. Projeyle ilgili çalışmalar başlatıldı. Ancak bölgeye yakın bir noktada Koç Holding'e bağlı Demir Export firmasının altın çıkartmak için yeni ocaklar açmak istemesi köy sakinlerini tedirgin etti. Ocak açma çalışmaları sırasında gerçekleştirilecek patlatmaların, yer altında çatlaklar oluşturabileceği ve suyla birlikte balıkların kaybolacağı iddia ediliyor.
Siyanür ile gündeme gelmişti
KOÇ Holding'e bağlı Demir Export firması daha öncede ayrıştırma işleminde siyanür kullandığı ve içme suyuna arsenik karıştırdığı iddiaları ile gündeme gelmişti. Firmanın, Sivas'ın Kangal ilçesi Bakırtepe bölgesinde 2015 yılından bu yana siyanürle altın ayrıştırması tepkilere neden olmuştu. Ayrıca firma tarafından işletilen maden faaliyetleri nedeniyle Pınargözü köyünün içme suyuna arsenik karıştığı gerekçesiyle firma hakkında suç duyurusunda bulunulmuş, 2017 yılında Kangal Asliye Ceza Mahkemesinin verdiği kararla dava çevre davası olmaktan çıkarak ceza davasına dönüşmüştü. Firma, Sivas Ağır Ceza Mahkemesinde, köylülere kasten arsenikli su içirme suçlaması ile yargılandı.
Köy sakinleri endişeli
Kalkım köyü eski muhtarı ve 1. Azası Şükrü Akpınar, köy sınırları içerisinde bulunan doktor balıkların Kangal dışında dünyada eşi benzeri bulunmadığını belirterek, "Balıklar birçok cilt hastalığına iyi geliyor. Bölgenin sağlık turizmine kazandırılmasını bekliyoruz. Suyun kaybolacağı yönünde iddialar var. Ancak henüz bilimsel olarak ortaya konulmuş bir şey yok. Balıkların zarar görmesi bizim için iyi olmaz. Bu nedenle firmanın gerekli tedbirleri almasını istiyoruz" dedi.
Konu geniş katılımlı konferansa taşındı
Sivas'ın Kangal ilçesi Pınarözü köyü eski muhtarı ve çevre gönüllüsü Hüseyin Engin yaşananları, 48 çevre ve ekoloji örgütünün katıldığı "Ekoloji Hareketleri Konferansına" taşıdı. İstanbul'un Bakırköy ilçesinde bulunan Cem Karaca Kültür Merkezinde söz alan Engin, Kangal'da yaşananları anlattı. Engin burada yaptığı basın açıklamasında, bazı çevre avukatları ve örgütlerinin Kangal'da verilen çevre mücadelesine ihanet ettiklerini ileri sürüp 26 Ocak'ta görülecek davanın önemine değindi.
Firmayı suçladı
Koç Holding'i çevreye karşı duyarsızlıkla suçlayan Engin açıklamasında, "Sivas'ın Kangal ilçesinde Koç Holding şirketi olan Demir Export A.Ş. demir madeni ve altın madeninde çevre talanı yıllardır artarak devam etmektedir. Bu davanın 26 Ocak 2023 tarihinde karar duruşması var. Bu duruşma bizim son şansımız, ya madendeki çalışmaya son verilecek ya da Çetinkaya, Kalkım ve çevre köylerin suları ile beraber bütün yaşam kaynakları yok edilecek. Gerçek çevre dostlarını bu konuda duyarlı olmaya ve bize destek vermeye çağırıyoruz. İnsanlar ancak sonuçlar ortaya çıktıktan sonra anlıyorlar ama Bakırtepe siyanürlü altın işletmesinin çalışmaları, çevre yağması konusunda en kritik aşamaya gelinmiştir. Eğer çalışmalar böyle devam ederse çevre köylere su sağlayan havza tamamen kuruyacaktır. Bu şirket daha önce Pınargözü köyünün suyunu kurttu ve sonucunda hiçbir yaptırımla karşılaşmadı. Şimdi son derece rahat hareket ediyor" dedi.
Balıkların suyunun kesileceği iddiası
Engin, birçok dereyle birlikte doktor balıkların bulunduğu Kalkım kaynağının suyunun da kesileceğini iddia ederek, "Suyu kesilecek köyler; Kalkım köyünde doktor balıkların olduğu dere, bin 850 nüfuslu Çetinkaya köyü ve diğer köyler. Her iki davada mahkemeler her türlü ifade, delil, resmi tutanak ve bilirkişi raporlarına rağmen şirketten yana karar verince artık hukuk bitti ve biz mahkemeye şöyle bir dilekçe verdik. "Her türlü çabamıza ve haklılığımıza rağmen biz talanı durduramadık, bu size dert oldu ama bizde Koç Holding'in gerçek yüzünü herkese göstereceğiz" buda size dert olacak" dedi.
93 bin ons altın üretti
Koç Holding'e bağlı Demir Export firması tarafından 2015 yılında bu yana siyanürle ayrıştırma yapılan madende bugüne kadar yaklaşık 93 bin ons altın üretildi. Maden yıllık 1.5 milyon ton üretim kapasitesine sahip.
Erzurum’daki bir çok atölyede koyun yününden elde edilen ipliklerin dokunmasıyla elde edilen ehram kumaşıyla giyimden süs eşyalarına, tablolardan yastıklara daha onlarca ürün ortaya çıkarılıyor.Ehram kumaşının geleneksel kullanımının büyük ölçüde terkedil
Mersin’in Tarsus ilçesinden görev yapan Darü’l Hadis Camisi İmam Hatibi Hilmi Güngör, ikinci kitabı ’Yar ile Hasbihal’ ile okurlarının karşısına çıktı. Daha önce yayımladığı ’Hasbihal’ adlı ilk kitabıyla dikkat çeken Güngör, yeni eserinde özellikle aile,
Tokat’ın Niksar ilçesindeki 9 asırlık Yağıbasan Medresesi, Anadolu’nun ilk medreselerinden biri ve "ilk tıp eğitimi verilen yapılardan" biri olarak mimarisi ve tarihiyle dikkat çekiyor.Niksar ilçesinde bulunan tarihi Yağıbasan Medresesi, Anadolu’nun en es
Erzurum’un Oltu ilçesi çevre yolunda iki aracın karıştığı kazada, biri ağır olmak 5 kişi yaralandı.E.B. yönetimindeki 06 DZG 95 otomobil önce kaldırım banketine sonrada tali yolda park halindeki 06 DK 2227 plakalı otomobile çarptı. Meydana gelen trafik
Kütahya’da çini sanatçısı Özlem Aşar, 25 yıllık sanat hayatında geleneksel motifleri özgün yorumlarla birleştirerek gelecek nesillere aktarmayı hedeflediğini belirtti.Çini sanatına uzun yıllardır gönül verdiğini ifade eden Aşar, bu sanatın derin anlamlar
Konya’nın Hadim ilçesine bağlı Dedemli Mahallesi’nde, geçmişten günümüze uzanan "bayram damı" geleneği yaşatılmaya devam ediyor. Özellikle bayram sabahlarında mahalle halkını bir araya getiren bu gelenek, birlik ve beraberliğin en güzel örneklerinden biri
Çankırı’da Ramazan Bayramı dolayısıyla düzenlenen programda protokol üyeleri ve vatandaşlar bayramlaştı.Çankırı’da Ramazan Bayramı dolayısıyla bayramlaşma töreni düzenlendi. Çankırı Valiliği’nde gerçekleştirilen programa Çankırı Valisi Hüseyin Çakırtaş, Ç
Siirt Olgunlaşma Enstitüsünde usta öğreticiler Filistin direnişine destek için Filistin temalı kolye yaptı.Enstitü Müdürü Elif Bobuş, olgunlaşma enstitüsü olarak kültürü, kadim geçmişi gelecek nesillere aktarmaya devam ettiklerini söyledi. Bu anlamda enst
Elazığ’da, makas atan araç kamerada
ABD ordusu, İran’ın tek yönlü saldırı İHA’larını vurdu
03Bakan Gürlek: "Eskişehir’de meydana gelen zincirleme trafik kazasına ilişkin soruşturma başlatıldı"
04Tarlaya giren otomobil ağaca çarptı, sürücü gözyaşlarını tutamadı
05Aksaray’da hafif ticari araç takla attı: 2 ağır yaralı
06Tekirdağ’da takside yolcu dehşeti: Şoförü omzundan bıçakladı
07İran’ın son füze saldırıları İsrail’deki birçok bölgede maddi zarara yol açtı
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
Hesap.com Antalyaspor
Kasimpaşa A.ş.
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük