Düzce Üniversitesi, Moğol kaligrafi sanatının dünyaca ünlü temsilcisi Tamir Samandbadraa Purev’i ağırlayarak, Türk ve Moğol sanatlarının ortak bir zeminde buluştuğu eşsiz bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.Türk ebru sanatı ve Türk-Moğol...
Düzce Üniversitesi, Moğol kaligrafi sanatının dünyaca ünlü temsilcisi Tamir Samandbadraa Purev’i ağırlayarak, Türk ve Moğol sanatlarının ortak bir zeminde buluştuğu eşsiz bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Türk ebru sanatı ve Türk-Moğol kaligrafisiyle hem sanat hem de kültürle dolu bir programa yer verildi. Purev’in, eşi ve çocuğuyla birlikte gerçekleştirdiği bu özel ziyaret, Türk-Moğol sanatının ortak zeminde buluştuğu bir atmosferde keyifli zamanlara sahne oldu.
Ziyaretin önemli durağından biri, Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü bünyesinde yer alan Geleneksel El Sanatları Atölyesi oldu. Burada, ebru sanatçısı Öğr. Gör. Sedat Kaya ve Hattat Öğr. Gör. Ebubekir Altıok ile yapılan uygulamalı çalışmalarda, Türk ebru sanatının geleneksel incelikleriyle Moğol kaligrafisinin zarif hatları birleşerek özgün eserler ortaya koyuldu. Bu eserlerle, ilerleyen dönemde ortak bir sergi yapılması planlandı.
Ziyaretin en heyecan verici aşamalarından biri, Türk ebru sanatının Moğol kaligrafisiyle harmanlanacağı çalışmaların gündeme gelmesiydi. Bu çalışmalarda, Türk ebrusunun renkli zarafetiyle, Moğol kaligrafisinin güçlü ifadelerinin birleşerek sanatsal bir sinerji oluşturacağı ve iki kültürün zengin mirasını yansıtan eserler doğacağı ifade edildi. Türk-Moğol kaligrafisiyle yapılacak olan ortak çalışmalar sonucunda doğabilecek sanatsal projeler üzerine fikir alışverişlerinde bulunuldu. Uygulamalı çalışmalar sırasında ebru ve kaligrafinin eşsiz uyumunu deneyimleyen sanatçılar, ortaya çıkan ekip ruhu ile ileride düzenlenecek ortak sergi, workshop ve projelerle kolektif uluslararası eserler üretilebileceğini öngördü.
Düzce Üniversitesi Araştırma Dekanı/Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Emine Tekin, Uluslararası Ofis Koordinatörü Doç. Dr. Sibel Bayram ve Dr. Öğr. Üyesi Hüsnü Gerelegiz’in katılımıyla düzenlenen özel oturum, bu eşsiz iş birliğinin geleceğini şekillendirdi. Dr. Öğr. Üyesi Hüsnü Gerelegiz, toplantıda rehberlik ve Rusça tercümanlık yaparak, sanatçıyla yapılan görüşmelerin daha verimli bir şekilde ilerlemesine katkı sundu.
Düzce Üniversitesi Uluslararası Ofis Koordinatörü Doç. Dr. Sibel Bayram, bu tür projelerin kültürlerarası iş birliğini teşvik ettiğini ve üniversitenin vizyonuna büyük katkı sağladığını belirterek, “Sanat ve kültür, halkları bir araya getiren evrensel bir platformdur. Bu buluşma, sadece sanatsal bir paylaşım değil, aynı zamanda uzun vadeli projelerin temelini atmaktadır” ifadelerini kullandı.
Düzce Üniversitesi Araştırma Dekanı/Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Emine Tekin de, sanatın ve bilimin birleşmesinin önemine değinerek, “Sanat ve bilim arasındaki bu sinerji, güçlü bir kültürel iş birliğini doğuracak. Bu tür etkinlikler, sadece sanatsal projelerle değil, aynı zamanda akademik bağların güçlenmesiyle de büyük önem taşır” dedi.
Tamir Samandbadraa Purev, Düzce Üniversitesi’nde geçirdiği zaman ve gördüğü ilgiye teşekkür ederek, “Bu buluşma, iki kültürün birbirine sunduğu eşsiz fırsatları ve sanatın gücünü bir araya getirdi. Ortaya çıkan eserlerin, her iki ülkenin sanatsal mirasını uluslararası platformda tanıtacak projelere dönüşeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
Dr. Öğr. Üyesi Hüsnü Gerelegiz, ziyaretin sanatsal ve kültürel bağları pekiştirdiğini ve bu tür buluşmaların gelecekteki projelere ilham kaynağı olacağını ifade etti. “Türk-Mogol kaligrafi alanında iş birliğinin yanında Türk ebru sanatı ile Moğol kaligrafisinin birleşmesi, yalnızca geçmişin mirasını yaşatmak değil, aynı zamanda geleceğe yönelik yeni sanat anlayışlarını şekillendirmek adına çok önemli bir adım” dedi.
Bu anlamlı buluşma, sadece sanat dünyasında bir köprü kurmakla kalmadı, aynı zamanda iki ülke arasında uzun vadeli kültürel ve sanatsal iş birliklerinin kapılarını aralayarak, her iki kültürün zenginliklerini uluslararası alanda tanıtacak projelerin doğmasına da vesile oldu. Ortaya çıkan eserler, iki kültürün estetik ve sanatsal bağlarını pekiştirirken, bu iş birliği, dünya sanatına yeni bir perspektif kazandırma yolunda sağlam bir adım oldu. Gelecekte, Türk ve Moğol sanatçıları arasında yapılacak olan ortak antlaşmalar ve projeler, hem akademik hem de sanatsal alanda derinleşerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlayacak. Bu buluşma, her iki taraf için de yeni fırsatlar oluşturacak, kültürel zenginliklerin daha geniş bir çerçevede paylaşılmasına imkan tanıyacak. İleriye dönük olarak düzenlenecek sergi, workshop ve projelerle, Türk ve Moğol sanatının ortak dili daha da derinleşecek ve bu iş birliği, sanatsal anlamda kalıcı izler bırakacak.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Milli Eğitim Bakanlığı ve Din Öğretimi Genel Müdürlüğü koordinesinde, Peygamber Efendimez’in doğumunun 1500’üncü yılı anısına, Türkiye genelinde ‘Yapay Zeka ile Dijital İçerik Geliştirme Projesi’ hayata geçiriliyor.Milli Eğitim Bakanlığı, Din Öğretimi Gen
Aydın’ın Didim ilçesinde 1996 yılında gönüllü emeğiyle kurulan kütüphane, bugün binlerce gencin eğitim ve buluşma merkezi haline geldi.Didim Belediyesi Halk Kütüphanesi, 1996 yılında gönüllülerin özverili katkılarıyla kuruldu. Aradan geçen yıllar içinde s
Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen "Saruhanlı Deve Güreşleri Festivali", yoğun katılım ve büyük coşkuyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin farklı illerinden getirilen 90 devenin mücadele ettiği festival, binlerce vatandaşı bir araya get
Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi ve Yunusemre Belediyesi iş birliğiyle Aşağıçobanisa Mahallesi’nde düzenlenen Şalvar Gecesi etkinliği, sıcak ve samimi atmosferiyle unutulmaz anlara sahne oldu.Mahalle kültürünü yaşatmayı, komşuluk bağlar
Burhaniye ilçesinde, kurban bayramına iki ay kala kurbanlık satışları başladı. Kurbanlıklarda büyük baş hisseleri geçtiğimiz yıl, 25-35 bin lira arasında değişirken, bu yıl 40-45 bin lira isteniyor Küçükbaşlarda geçtiğimiz yıl 10-15 bin lira arasında deği
Tokat’ın Niksar ilçesinde bulunan kale binlerce yıllık geçmişi, çok katmanlı yapısı ve eşsiz manzarasıyla zamana meydan okuyarak bölgenin en önemli tarihi ve turistik değerlerinden biri olmayı sürdürüyor.Niksar ilçesinde bulunan Niksar Kalesi, binlerce yı
Mersin Büyükşehir Belediyesinin Mezitli Çocuk Kampüsünde düzenlediği ve tüm çocuk kampüslerinin katkısıyla hazırlanan ‘Bahar Şenliği’, çocukların sahnelediği gösteriler ve renkli etkinliklerle coşku dolu anlara sahne oldu.Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi
Kars’ta Osmanlı döneminden günümüze ulaşan nadir yapılardan biri olan Ahmet Tevfik Paşa Konağı, yıllardır süren ihmal nedeniyle yıkılma noktasına geldi. Tarihi miras niteliği taşıyan konağın maketinin müzede sergilenmesine rağmen, asıl yapının sahipsiz bı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük