MENÜ

Elektrikli otomobillerin lityum ihtiyacı jeotermal kaynaklardan karşılanacak

Başta elektrikli araçların batarya sistemleri olmak üzere; cep telefonları, tabletler ve bilgisayarların şarj ekipmanlarının temel hammaddesi olan lityumda,...

Yayınlanma: 13 Mayıs 2023 09:08 Güncelleme: 14 Ağustos 2025 01:47
Elektrikli otomobillerin lityum ihtiyacı jeotermal kaynaklardan karşılanacak

Başta elektrikli araçların batarya sistemleri olmak üzere; cep telefonları, tabletler ve bilgisayarların şarj ekipmanlarının temel hammaddesi olan lityumda, Türkiye'nin ithalata bağımlılığını azaltacak çok önemli bir adım atıldı. Uzun süredir devam eden Ar-Ge çalışmaları olumlu sonuç verirken, temiz enerji kaynaklarında en yüksek oranda baz güç konumunda olan jeotermal, lityumun üretilmesinde de kullanılacak.

Türkiye'nin dışa bağımlı olduğu lityumun yerli üretimi ile ilgili açıklama yapan Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, "Türkiye'de başta yerli otomobilimiz TOGG olmak üzere; yerli olarak üretilen cep telefonları, tabletler ve bilgisayarların şarj ekipmanlarında kullanılan lityum ihtiyacımız bin 500 ton seviyesinde. Jeotermal kaynaklardan keşfedilen lityum miktarımız ise 25 bin ton. Dolayısıyla 20 yıl boyunca başta elektrikli araç üretimi olmak üzere ülkemizin lityum ihtiyacını, keşfettiğimiz sahalardan elde edebileceğiz" açıklamasında bulundu.

"Üreteceğimiz araçların lityum ihtiyacını keşfettiğimiz sahalardan sağlayabileceğiz"

Jeotermal kaynaklı enerji üretim tesislerinden elde edilen lityumun, Türkiye'nin yerli elektrikli otomobil hamlesine ve yerli enerji depolama teknolojilerine de büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Kındap, dünyada jeotermal kaynaklarda bulunan lityum potansiyeli ile kıyaslandığında Türkiye'nin oldukça zengin olduğunun altını çizdi. Kındap, yerli lityum üretimi ile bu alanda ihracat pazarının da oluşabileceğini sözlerine ekledi.

JED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, şu değerlendirmeyi yaptı: "Jeotermal madencilik, son zamanlarda gelişen en önemli sektörlerden biri. Dünyanın farklı ülkelerinde örnekleri var. Son yıllarda tüm dünyada elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması ile en çok rağbet gören madenlerden birisi de lityum. Özellikle otomotiv sektöründe, elektrikli otomobillerin batarya sistemlerinde; elektronik cihazların şarj ekipmanlarında bu madenin önemli bir yeri var. Her bir otomobilde yaklaşık 6-7 kilogram lityum ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki dönemde 250 bin elektrikli araç üretilmesini hedeflediğimizi söyleyebiliriz. Türkiye'nin elektrikli otomobillerin batarya sistemleri ve elektronik cihazların şarj ekipmanları için ihtiyacı olan lityum miktarı yıllık bin 500 ton seviyesinde. Maddi karşılığı bugünkü değeri ile yaklaşık yıllık 100 milyon dolar olan bu ihtiyacın Türkiye'de nasıl üretileceği noktasında dernek olarak bir takım araştırmalar yaptık. Jeotermal kaynaklarımızın içerisinde önemli bir miktarda lityum yer aldığını fark ettik. Bununla ilgili uzman firmalarla bir araya gelip laboratuvar testleri yaptırdık ve böyle bir teknolojinin üretilebileceğini gördük. Testlerin verdiği olumlu sonuçlara dayalı bir ünite kurduk. Jeotermal sularımızdaki lityumu ayrıştırabileceğimizi gördük ve bunu ekonomik bir şekilde üretmek için saha testi aşamasına geçtik. Bugün İzmir, Aydın, Manisa, Denizli ve Çanakkale'de keşfettiğimiz sahalarda çok önemli miktarda potansiyel olduğunu görüyoruz. Türkiye'de bunun dışında lityum üretilebilen kaynak yok, sadece jeotermal kaynaklardan elde edilebiliyor. Şu an öngördüğümüz miktarın ekonomik karşılığı ise 2 milyar dolara ulaşıyor. Lityumda dışa bağımlılığın ortadan kaldırılmasının önemine dikkat çekerken bu müjdeyi sizin aracılığınız ile vermek isterim."

"Sadece lityum değil, başka madenler de var"

Türkiye'de jeotermal enerjinin sadece elektrik üretiminde değil; konut ısıtmasından termal turizme, jeotermal seracılıktan meyve ve sebze kurutmasına kadar çok farklı alanlarda kullandığını hatırlatan Ali Kındap, "jeotermal madencilik" uygulamaları ile yerin 3 bin ilâ 4 bin metre altından çekilen akışkanda lityum dışındaki diğer kıymetli maden ve minerallerin de ayrıştırılacağını kaydetti.

Türkiye'nin jeotermal kaynaklardan lityum üretimini gerçekleştirmesi ile bu alanda dünyada tek ülke olacağına işaret eden JED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, ABD başta olmak üzere jeotermal kaynaklardan farklı madenleri elde eden ülkeler olduğunu, ancak kaynaklarının Türkiye'deki lityum zenginliği açısından yeterince zengin olmadığını kaydetti.

Türkiye'nin bu alandaki zenginliğini avantaja çevirerek, ilerleyen süreçte ihracat yapma potansiyelinin de yüksek olduğuna dikkat çeken Kındap, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Jeotermal enerjiden elektrik üretiminde dünyada 4'üncü, Avrupa'da ise 1'inci sıraya ulaştık. Bin 700 Megavat kurulu güç ile Türkiye'nin toplam elektrik üretimde yüzde 3,5 paya sahibiz. Türkiye'nin jeotermal enerji kapasitesini sonsuz kelimesi ile tanımlayabiliriz. Tükettiğimiz toplam enerjinin tamamını bile jeotermalden sağlayabilecek potansiyelimiz var. Ama o potansiyeli kullanabilmek için bazı yeni teknolojilere ihtiyacımız var. Şu andaki hızımızda gitsek bile Türkiye'nin 2053 Net Sıfır hedefleri çerçevesinde jeotermal sektörü olarak elektrik tüketiminin yüzde 11'lik payını karşılayabileceğimizi düşünüyoruz. Asıl önemlisi, Türkiye'nin tüm konutlarının ısıtmasının doğalgaz yerine jeotermalle yapılabileceğini iddia ediyoruz. Jeotermal seracılık kısa vadede çok önemli uygulama alanlarından biri olacak. Bu bir anlamda da kontrollü tarımdır. Seracılığın en önemli girdilerinden birisi enerji girdileridir. Biz jeotermal kaynaklarımızı elektrik üretimi ve ısıtma olarak kullanıyorken, kalan enerjiyi de seracılıkta, sebze ve meyve kurutmada kullanabilir, ülkemizi tarımsal üretimde kendi kendisine yeten noktaya taşıyabiliriz."

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Fidan: Çiftçi artan maliyetler nedeniyle tarlasını ekemiyor

Fidan: Çiftçi artan maliyetler nedeniyle tarlasını ekemiyor

HÜDA PAR Suruç İlçe Başkanı Yunus Fidan, ilçede çiftçileri ziyaret ederek tarımsal üretimde yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Artan girdi maliyetleri nedeniyle çiftçilerin üretim yapmakta zorlandığını belirten Fidan, birçok üreticinin

Oto galericileri: İkinci el piyasası neredeyse durma noktasında

Oto galericileri: İkinci el piyasası neredeyse durma noktasında

Batman'da ikinci el otomobil ticareti yapan galerici esnafı, son dönemde yaşanan durgunluğun sektörü olumsuz etkilediğini belirterek, piyasadaki belirsizliklerin alım satımı önemli ölçüde yavaşlattığını söyledi. İLKHA muhabirine konuşan esnaf, özellikle

Batman'da organik sütleğen balı hasadı yapıldı

Batman'da organik sütleğen balı hasadı yapıldı

Batman'ın Sason ilçesinde bulunan Helkıs Dağı'nda üretilen organik sütleğen balının hasadı, Batman Valisi Ekrem Canalp'in katılımıyla gerçekleştirildi. Yaklaşık 2 bin metre rakımdaki Helkıs Dağı, sütleğen bitkisi ile çeşitli dağ çiçeklerinin bulunduğu flo

Ağrı'da hububat hasadı törenle başladı

Ağrı'da hububat hasadı törenle başladı

Törende konuşan Ağrı Valisi Önder Bozkurt, 2026 yılı rekoltesinin hem dekar başına düşen verimde hem de ürün kalitesinde oldukça yüksek seviyelere ulaştığını belirterek, tüm çiftçilere bereketi bol bir sezon temenni etti. İlk biçerdöverler 890 dekarlık al

İzmir'de Bardacık İnciri hasadı başladı: Üretici verimden umutlu

İzmir'de Bardacık İnciri hasadı başladı: Üretici verimden umutlu

İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Çapak Mahallesi'nde yetiştirilen Bardacık İnciri için hasat dönemi başladı. Sabahın erken saatlerinde bahçelere giren üreticiler, sıcak hava etkisini artırmadan ürünleri toplamaya çalışıyor. İnce kabuğu, aroması ve iri yapı

Bakan Bayraktar Kerkük'teki petrol ortaklığını duyurdu

Bakan Bayraktar Kerkük'teki petrol ortaklığını duyurdu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Petrolleri'nin (TPAO) Irak'ın Kerkük kentindeki petrol sahalarında faaliyet gösteren şirkete ortak olduğunu açıkladı. Kerkük'te yaklaşık 100 yıldır İngiliz şirketlerinin petrol ürettiğini belir

Temmuz ayında 107 bin gıda denetimi yapıldı: 250 milyon lira ceza kesildi

Temmuz ayında 107 bin gıda denetimi yapıldı: 250 milyon lira ceza kesildi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, vatandaşların güvenilir gıdaya erişiminin öncelikleri olduğunu belirterek, temmuz ayında yurt genelinde yoğun gıda denetimleri gerçekleştirildiğini bildirdi. Yumaklı, 1-31 Temmuz tarihleri arasında yapılan denetimler

AB'ye e-ticaret ihracatında elektronik A.TR dönemi başladı

AB'ye e-ticaret ihracatında elektronik A.TR dönemi başladı

Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği'ne yönelik e-ticaret ihracatında dijitalleşmeyi hızlandıran elektronik A.TR Dolaşım Belgesi uygulamasının kullanılmaya başlandığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Avrupa Birliği'nin e-ticaret gönderilerine uygul

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30