MENÜ

Enerjisa Üretim ve Nordex Group iş birliği

Enerjisa Üretim, dünyanın önde gelen rüzgar türbini üreticilerinden Nordex Group ile Kopenhag’da stratejik bir iş birliğine imza attı. Şirket, Edirne RES ve Balkaya RES ihalelerinde kazandığı 750 MW kapasite ile rüzgar enerjisi kurulu gücün...

Yayınlanma: 09 Nisan 2025 10:17 Güncelleme: 06 Eylül 2025 20:01
Enerjisa Üretim ve Nordex Group iş birliği

Enerjisa Üretim, dünyanın önde gelen rüzgar türbini üreticilerinden Nordex Group ile Kopenhag’da stratejik bir iş birliğine imza attı. Şirket, Edirne RES ve Balkaya RES ihalelerinde kazandığı 750 MW kapasite ile rüzgar enerjisi kurulu gücünü önemli ölçüde artıracak. Santrallerde gerçekleşecek temiz enerji üretimiyle yıllık 1,5 milyon ton karbon salımının önüne geçilecek.

Enerjisa Üretim, YEKA RES-2024 ihalesindeki büyük iki sahayı kazanarak yenilenebilir enerji dönüşümünde önemli bir adım daha attı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2035 yılı için belirlediği yenilenebilir enerji hedefleri doğrultusunda, 750 MW’lık yeni rüzgar yatırımıyla Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki küresel rekabet gücünü artıran şirket, yeşil ve karbonsuz bir geleceğin temellerini bugünden inşa ediyor.
Bu büyük atılımın bir parçası olarak, dünyanın önde gelen rüzgar türbini üreticilerinden Nordex Group ile tedarik & kurulum ve türbin bakım anlaşması imzalandı. Group, Türkiye’de üreteceği 108 adet Nordex türbiniyle yeşil enerji dönüşümüne ivme kazandıracak. Yerli üretim destekli bu türbinler yerel ekonomiye katkı sağlarken, Türkiye’nin rüzgar enerjisinde daha bağımsız ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına olanak tanıyacak.
Kopenhag’da gerçekleşen tarihi iş birliğinin imza töreninde Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, Enerjisa Üretim CFO’su Mert Yaycıoğlu, Enerjisa Üretim İşletme ve Tedarik Genel Müdür Yardımcısı Aziz Ünal, Nordex Group Windpower CEO’su Jose Luis Blanco, Nordex Group Avrupa Bölgesi CEO’su İbrahim Özarslan, Nordex Group Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ender Özatay ve Nordex Group Türkiye ve Ortadoğu Bölge Satış Direktörü Mutlu Sevimli bulundu.
Enerjisa Üretim, YEKA RES-2024 ihalelerinde büyük bir başarıya imza atarak 410 MW kapasiteli Edirne RES ve 340 MW kapasiteli Balkaya RES projelerini portföyüne ekledi. Böylelikle rüzgar enerjisi yatırımlarına toplamda 750 MW’lık bir ekleme daha sağladı. Yeni rüzgar enerjisi santralleri yatırımıyla Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji üreticilerinden biri olarak konumunu daha da güçlendiren şirket, yenilenebilir enerji dönüşümüne öncülük ederek temiz ve sürdürülebilir bir geleceğin enerjisini de üretmeye devam edecek.
Yaklaşık 1,2 milyon hanenin elektrik tüketimine eşdeğer enerji üretilecek
Yapılan açıklamaya göre, 2027 yılında tamamlanması planlanan Edirne RES ve Balkaya RES; toplamda 108 Nordex türbiniyle, yılda yaklaşık 1,2 milyon hanenin elektrik tüketimine denk gelen ihtiyacı karşılayacak ve yılda yaklaşık 1,5 milyon ton karbon salımını engelleyecek. Türkiye’nin yenilenebilir enerji dönüşümüne yön veren bu projeler, sürdürülebilir gelecek için güçlü birer kilometre taşı olacak.
Rüzgar enerjisinde yerli üretimi ve istihdamı artıracak
Açıklamaya göre, ihale şartnamesinde yer alan yüzde 55 yerlilik koşulunu yerine getiren bu yatırım, yerli üretimi ve istihdamı artırırken, rüzgar enerjisi ekosisteminin gelişimine katkı sağlayacak. Halihazırda 29 santrali ve yaklaşık 4 bin MW kurulu gücüyle Türkiye’nin enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 4,2’sini karşılayan Enerjisa Üretim, yapım aşamasındaki santralleriyle birlikte 5 bin MW’ı aşan kapasitesini 2028 yılı sonuna kadar 6.250 MW mertebesine ulaştırmayı hedefliyor. Şirketin 2030 hedefinde ise 7 bin 500 MW seviyesine ulaşarak Türkiye’nin enerji bağımsızlığında ve karbon nötr bir geleceğin inşasında rol model olma misyonu var.
"Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkı sağlamak bizim için bir sorumluluk "
Türkiye’nin rüzgar enerjisinde sadece bir üretici değil, dünyanın çözüm adresi olma yolunda ilerleyen güçlü bir ekosistem olduğunu vurgulayan Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, "YEKA RES-2024 yarışmasında elde ettiğimiz başarı, Türkiye’nin yenilenebilir enerji dönüşümüne olan güçlü bağlılığımızın bir göstergesidir. Toplam 750 MW’lık Edirne RES ve Balkaya RES projeleriyle Türkiye’nin rüzgar potansiyelini etkin şekilde kullanmasına katkı sağlarken, sürdürülebilir enerji üretimindeki ölçeğimizi de büyütüyor. Türkiye’nin enerji bağımsızlığına katkı sağlamak, bizim için sadece bir iş değil, aynı zamanda gelecek nesiller için duyduğumuz bir sorumluluktur. Bugün 29 santralimizle ülke tüketiminin yaklaşık yüzde 4,2’sini karşılıyoruz. Bu üretim miktarı özel sektör oyuncuları arasında yüzde 7,4 pazar payını temsil ediyor. Yatırımlarımız tamamlandığında, toplam rüzgar kurulu gücümüz 2 bin 500 MW’ı aşacak ve böylece Türkiye’deki toplam rüzgar enerjisi kapasitesinin yaklaşık yüzde 10’unu tek başına oluşturacağız. Nordex Group ile gerçekleştirdiğimiz bu stratejik iş birliği sayesinde hem yerli üretimi hem de istihdamı destekleyerek ülkemizin enerji bağımsızlığına katkı sağlıyoruz. İş birliğimiz yalnızca türbin tedariki ile sınırlı değil; aynı zamanda yeni nesil rüzgar teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik Ar-Ge çalışmalarını da kapsıyor. Sadece kapasiteyi artırmakla kalmayıp, teknoloji transferi ve dijitalleşme gibi alanlarda da bu iş birliğinin kapsamını genişletmeyi amaçlıyoruz. Türkiye’nin en büyük temiz enerji üreticilerinden biri olarak karbon nötr bir gelecek hedefiyle çıktığımız bu yolda, ülkemizin rüzgar enerjisi kapasitesini artıracak, yerli ve yenilenebilir enerji ekosisteminin gelişimine katkıda bulunacak ve liderliğimizi daha da güçlendireceğiz" dedi.
Balkaya ve Edirne’deki rüzgar enerjisi santralleri için 108 adet Nordex türbinin teslimat ve kurulum çalışmalarını gerçekleştireceklerini belirten Nordex Group Türkiye ve Ortadoğu Bölge Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ender Özatay ise şunları söyledi: "Enerjisa Üretim’in YEKA RES-2024 ihalesinde kazandığı iki projeye dahil olmaktan dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz. YEKA RES-2024 kapsamında kazanılan iki proje için Nordex türbinlerinin bileşenlerini ağırlıklı olarak Türkiye’de üreteceğiz, bu da yerel üretime ve istihdam oluşturulmasına katkıda bulunacak. Bu türbinlerin bileşenleri YEKA RES-2024 kapsamında yer alan yönetmeliğin yerlilik kriterlerine uyumlu olarak üretilecektir."

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Şirketlere yönelik sermaye kaybı düzenlemesinin süresi 2028’e uzatıldı

Şirketlere yönelik sermaye kaybı düzenlemesinin süresi 2028’e uzatıldı

33396 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ değişikliğiyle, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376’ncı maddesi kapsamındaki uygulamanın süresi uzatıldı. Düzenlemeye göre, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden kaynaklanan kur farkı za

Kamu katılım bankaları tek çatı altında birleşiyor 

Kamu katılım bankaları tek çatı altında birleşiyor 

Resmî açıklamaya göre, kamu sermayeli katılım finans kurumlarının tek çatı altında toplanmasını hedefleyen stratejik adımın ilk aşaması 7 Ekim’de imzalanan pay devir sözleşmeleriyle tamamlandı. Bu hamleyle sektörün rekabet gücünün artırılması ve katılım f

İnşaat maliyet endeksi ağustosta yıllık yüzde 29,59 arttı

İnşaat maliyet endeksi ağustosta yıllık yüzde 29,59 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre inşaat maliyet endeksi, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 2,04, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,59 arttı. Aylık bazda malzeme endeksi

Döviz kurlarında son durum

Döviz kurlarında son durum

Küresel piyasalarda dolar endeksi ve ABD tahvil getirilerindeki gerilemeye karşın yurt içi döviz piyasasında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la görüşmelere ilişkin açıklamaları ve ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz pol

Fon katılımcılarının paraları bankalara aktarıldı 

Fon katılımcılarının paraları bankalara aktarıldı 

Ekonomi ve Finansta Milli Vizyon Zirvesi’nde konuşan Şimşek, sermaye piyasalarında sistemik bir risk bulunmadığını vurgulayarak, piyasa bozucu faaliyetlerde bulunanların hukuk önünde tüm mal varlıklarıyla hesap vereceğini söyledi. Toplamda 2 bin 900’e yak

Eylülde en yüksek reel getiri DİBS'te, yıllıkta külçe altında gerçekleşti

Eylülde en yüksek reel getiri DİBS'te, yıllıkta külçe altında gerçekleşti

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde DİBS yüzde 1,18, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,40 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde Amerikan Doları yüzde 0,44, Euro yüzde 1,1

Altın fiyatlarında Fed baskısı: Gözler aralık toplantısında

Altın fiyatlarında Fed baskısı: Gözler aralık toplantısında

Küresel piyasalarda yatırımcıların odağı Fed'in para politikası kararlarına çevrilirken, altın fiyatlarında da faiz beklentilerinin etkisi hissediliyor. Fed'in eylül toplantısına ilişkin tutanaklar, yıl sonundan önce yeni bir faiz artışının gündeme gelebi

Döviz piyasasında dolar 49,20 lirayı aştı

Döviz piyasasında dolar 49,20 lirayı aştı

7 Ekim 08.33 itibarıyla doların alış fiyatı 49,1910 lira, satış fiyatı 49,2025 lira oldu. Doların günlük değişimi yüzde 0,06 olarak kaydedildi. Euro ise güne yüzde 0,23 düşüşle başladı. Euro 55,2437 liradan alınırken 55,3070 liradan satılıyor. İngiliz ste

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
19
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
15
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
13
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
13
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
11
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
11
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
9
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
5
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3