MENÜ

Erzurumlular İzmir’de düzenlenen herfene gecesinde buluştu

İzmir’de düzenlenen programla Erzurum’un köklü "herfene" geleneği yaşatılarak, vatandaşlar aynı sofrada buluştu.Programda konuşan İzmir Valisi Süleyman Elban, Erzurum’un en önemli değerinin insan unsuru olduğunu vurgulayarak, "Erzurum denildiğinde akla şü

Yayınlanma: 07 Şubat 2026 22:17 Güncelleme: 07 Şubat 2026 21:01
Erzurumlular İzmir’de düzenlenen herfene gecesinde buluştu
İzmir’de düzenlenen programla Erzurum’un köklü "herfene" geleneği yaşatılarak, vatandaşlar aynı sofrada buluştu.
Programda konuşan İzmir Valisi Süleyman Elban, Erzurum’un en önemli değerinin insan unsuru olduğunu vurgulayarak, "Erzurum denildiğinde akla şüphesiz Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri, Atlama Kuleleri, Oltu taşı, cağ kebabı, döneri, patatesi, lahanası, Tortum Şelalesi, Narman Peribacaları, Pasinler Kalesi, Aziziye Tabyaları, İspir ve Hınıs kuru fasulyesi, su böreği, kadayıf dolması, kavurması, eti, soğuk dağları ve platoları gelmektedir. Hülasa, Erzurum denilince pek çok değer sayılabilir ancak asıl akla gelen havasının soğukluğu değil, insanının mertliğidir. Vatanına, milletine, bayrağına ve manevi değerlerine yürekten bağlı olan Dadaşlardır" dedi.
Vali Elban, "Binlerce kilometre uzakta olmanıza rağmen Erzurum kültürünü, o güzelliği, mertliği ve yüce duyguları burada tıpkı Erzurum’daymışçasına yaşatmanız takdire şayan bir başarıdır. Bu kültürü yaşatmaya devam etmenizi ve değerlerimizden asla vazgeçmemenizi istirham ediyorum. Zira Erzurum’u Erzurum, Dadaş’ı Dadaş yapan bu hasletler, yalnızca sizler için değil, tüm milletimiz için elzemdir. Elbette bu kültürü yaşatmak sadece ailelerin sorumluluğunda değildir. Bu görev aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarımıza da düşmektedir" ifadelerini kullandı.

"Biz İzmir’de misafir değil, ev sahibiyiz"
AK Parti Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan ise, İzmir’de yaşayan Erzurumluların kentle bütünleştiğine dikkat çekti. İnan, Erzurumlu vatandaşların İzmir’de misafir statüsünde değil, şehrin sahipleri arasında yer aldığını belirterek şunları söyledi:
"Zakir Başkan’ın ‘Gurbetteyiz’ ifadesine değinmek istiyorum. Kendisine daha önceki toplantılarda da ifade ettim. Değerli başkanım, biz İzmir’de Erzurumlular olarak misafir değil, ev sahibiyiz. Mardinliler, Manisalılar, Konyalılar olarak bu şehrin ev sahibiyiz. Bizim kökümüz de, ölümümüz de, rotamız da buradadır."
Eskiizmir Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dursun Kurtlu, etkinlikte kurulan dev sofranın İzmir’i aydınlatmaya devam ettiğini belirterek, organizasyonun yalnızca bir yemek ikramından ibaret olmadığını vurguladı. Sofranın arka planındaki kolektif çalışmaya dikkat çeken Kurtlu, "Bu sofra; günlerce süren bir emeğin, imecenin ve ’biz’ olma bilincinin tezahürüdür. Kazanlar kurulurken sadece ateşle değil, Erzurum’un ve memleketimizin sevdasıyla harlanmıştır" dedi.
Yemeklerin hazırlık sürecindeki manevi atmosfere de değinen Kurtlu, aşlara kardeşlik duası, memleket hasreti ve dostluk mayası katıldığını belirtti. Kurtlu konuşmasını, "Zira herfene demek ’senin’ veya ’benim’ olanı değil, ’bizim’ olanı paylaşmak demektir" ifadeleriyle sonlandırdı.
Ege Bölgesi Erzurum Dernekler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Zakir Salmanoğlu da, konuşmasında birlik, beraberlik ve kültürel değerlere vurgu yaptı. Salmanoğlu, "Bugün burada yalnızca bir dernek yemeği vesilesiyle değil, kadim bir kültürün, köklü bir aidiyetin ve güçlü bir dayanışma geleneğinin atmosferinde bir araya gelmiş bulunuyoruz" dedi.
Erzurum’un tarihi ve milli önemine dikkat çeken Salmanoğlu, "Tarih boyunca salt bir şehir olmanın ötesine geçen Erzurum, devlet aklının, vatan bilincinin ve milli duruşun simgesi olmuştur" şeklinde konuştu.
Gurbette yaşayan Erzurumluların üstlendiği sorumluluğun altını çizen Salmanoğlu, "Bizler, gurbette yaşayan Erzurumlular olarak memleketimizden kilometrelerc uzakta olsak da Erzurum’un vakarını, Dadaş’ın mertliğini ve devlete olan sadakati bulunduğumuz her mecrada taşımayı asli bir sorumluluk addediyoruz" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından program, geleneksel herfene kültürünün icra edilmesiyle sona erdi. Bir otelde düzenlenen "Geçmişten Geleceğe Herfene" adlı programa İzmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, AK Parti İzmir Milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı ve Yaşar Kırkpınar, Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, Eskiizmir Erzurumlular Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dursun Kurtlu ile çok sayıda davetli katıldı.
ETİKETLER: Erzurumlular, İzmir’de, düzenlenen, herfene, gecesinde
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Kocaeli’nin arama kurtarma gücüne akreditasyon tescili

Kocaeli’nin arama kurtarma gücüne akreditasyon tescili

Kocaeli’de AFAD’ın eğitimlerini tamamlayan 266 arama kurtarma personeli sertifika ve armalarını aldı. Büyükşehir İtfaiyesi "ağır seviye", 8 ayrı ekip ise "hafif seviye" akreditasyonu kazandı."Dirençli Şehir Kocaeli" vizyonu doğrultusunda arama kurtarma ka

Bakan Memişoğlu: "Acımız ilk günkü gibi derin, birliğimiz ilk günkü gibi güçlü"

Bakan Memişoğlu: "Acımız ilk günkü gibi derin, birliğimiz ilk günkü gibi güçlü"

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 6 Şubat depremlerine ilişkin, "Acımız ilk günkü gibi derin, birliğimiz ilk günkü gibi güçlü. O günden bugüne aziz milletimizle birlikte tek yürek olduk" dedi.Bakan Memişoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda asrın

MEB: "Deprem sonrası 14 bin 202 dersliğin yapımı tamamlandı, 655 okul ve 8 bin 648 dersliğin yapımı sürüyor"

MEB: "Deprem sonrası 14 bin 202 dersliğin yapımı tamamlandı, 655 okul ve 8 bin 648 dersliğin yapımı sürüyor"

Milli Eğitim Bakanlığı, 6 Şubat 2023’te yaşanan depremlerde bin 295 okul ve 9 bin 799 sınıfın kullanılamaz hale geldiğini belirterek, yaklaşık 72 milyar lira tutarında 915 proje ile 14 bin 202 dersliğin yapımının tamamlandığını, 655 okul ve 8 bin 648 ders

Arnavutköy’de 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde gerçeğini aratmayan tatbikat

Arnavutköy’de 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde gerçeğini aratmayan tatbikat

İstanbul Arnavutköy’de 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde bir ortaokulda düzenlenen deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı.11 ili etkileyerek binlerce can kaybına yol açan Kahramanmaraş merkezli depremlerin 3. yıl dönümünde Türkiye genelinde olduğu gibi İst

Adıyaman’da yıkımın boyutu havadan görüntülendi

Adıyaman’da yıkımın boyutu havadan görüntülendi

Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen iller arasında yer alan Adıyaman’da, depremin hemen ardından ve aradan geçen 3 yıl sonrasında çekilen havadan görüntüler, yaşanan yıkımın büyüklüğünü bir kez daha gözler önüne serdi.Deprem sonrası ile d

Tepecik Kız Hafızlık Kur’an Kursu hayırseverlerin destekleriyle yükseliyor

Tepecik Kız Hafızlık Kur’an Kursu hayırseverlerin destekleriyle yükseliyor

Aydın İl Müftülüğü ile Türkiye Diyanet Vakfı Efeler Şubesi iş birliğinde yapımı sürdürülen Tepecik Kız Hafızlık ve 4-6 Yaş Kur’an Kursu inşaatı, hayırseverlerin katkılarıyla hızla ilerliyor.Hafızlık eğitimi alan öğrencilerin huzurlu ve güvenli bir ortamda

Depremde bin 200 insana mezar olan 600 konutlar ihya süreciyle birlikte yeniden vatandaşlara yuva oldu

Depremde bin 200 insana mezar olan 600 konutlar ihya süreciyle birlikte yeniden vatandaşlara yuva oldu

Hatay’da depremin ilk anlarında yerle bir olan ve bin 200 insana mezar olan 600 konutlar, ihya ve inşa süreciyle yeniden inşa edilerek afetzede vatandaşlara yuva oldu. Depremin ardından 600 konutlarda yaşanan 3 yıllık değişimse havadan görüntülendi.Asrın

İzmir, 6 gündeki yağışla şubat ayı ortalamasını aştı

İzmir, 6 gündeki yağışla şubat ayı ortalamasını aştı

İzmir’de şubat ayının ilk 6 gününde metrekareye 106,4 kilogram yağış düştü. Güzelyalı’da 1938’den bu yana tutulan aylık yağış verilerine göre 100,9 kilogram olan şubat ayı ortalaması bu yağışla birlikte bir hafta dolmadan geride bırakıldı. İzmir Büyükşehi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
49
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
46
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
45
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
39
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
36
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
30
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
30
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
25
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
24
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
22
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
22
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
20
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
20
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
19
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
18
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
16
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
15
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
12