Eskişehir Teknik Üniversitesi geleceğin pilotlarını daha iyi yetiştirmek için ‘Porsuk Projesi’ kapsamında 7 uçağı envanterine ekleyerek gücüne güç kattı.Eskişehir Teknik Üniversitesinin eğitim uçağı ihtiyacını karşılamak amacıyla Savun...
Eskişehir Teknik Üniversitesi geleceğin pilotlarını daha iyi yetiştirmek için ‘Porsuk Projesi’ kapsamında 7 uçağı envanterine ekleyerek gücüne güç kattı.
Eskişehir Teknik Üniversitesinin eğitim uçağı ihtiyacını karşılamak amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığımız tarafından açılan Porsuk Projesi kapsamında 7 adet eğitim uçağının yurt dışından tedariği ve bunlarla ilgili yer destek teçhizatları, yedek parçalar ve pilot, teknisyen eğitimlerini kapsayan projenin sözleşmesi, 7 Eylül 2023 tarihinde imzalanmıştı. 2 adet Diamond DA-42 NG çift motorlu eğitim uçağının teslimatı Mart 2024’de, 5 adet Tecnam P2010 MKII tek motorlu eğitim uçağının teslimatı ise Mayıs-Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi. Uçakların teslimatı sonrasında uçuşu uygun hale getirilme çalışmaları tamamlandı. ESTÜ Pilotaj Programında öğrenimlerine devam eden geleceğin pilotları çift ve tek motorlu uçakları kullanmaya başladı. Son teknolojilerle donatılmış uçaklarla pilotluğa hazırlanan öğrenciler, günümüz teknolojilerine de kısa sürede uyum sağlamış olacak.
“Piyasada bulunan en iyi eğitim uçaklarını aldık”
Gelen uçaklarla ilgili konuşan ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, dünyada lider konumunda uçakları üniversiteye getirdiklerini söyledi.
Uçakların geliş süreci ve özellikleri hakkında konuşmasını sürdüren Özcan, şunları söyledi:
“Gelen uçaklarımızdan 7’sinin 2’si Diamond DA42 Twin Star çift motor. Diamond DA42 Twin Star dünyada kabul gören ve uçuş okullarının en çok kullandığı uçak tiplerinden biridir. Diğer 5 uçağımız da Tecnam marka tek motorlu uçaklardır. Bu uçaklar da dünyada havacılıkta en değerli uçak modellerinden biri olarak kabul edilen Cessna’lar ile aynı motorlara sahipler. Bunların diğerlerinden en önemli farkı kompozit gövdeye sahip olmasıdır. Eski uçaklar alüminyum alaşımlı malzemeden yapıldığı için oldukça ağırdı. Şu an uçak kütleleri hafifledi, performansları daha iyi oldu. Bunun dışında bu uçaklar kompozit gövde olduğu için uzmanlarımız ayrıca sertifikalar almak zorunda kaldılar. Uçağın modeli değiştiğinde uzmanlara farklı eğitimler ve yeni sertifikalar gerekiyor. Uçaklarımızdan çift motora sahip olanlar Avusturya’dan geldi. Uçaklar gelmeden önce 3 personelimizin Avustralya’da gerekli eğitimlerini almalarının ardından, eğitimlerine Çorlu’da devam ettiler. Ayrıca yetkin personelimizden 3’ü, İtalya’da üç hafta boyunca tek motorlarla ilgili eğitimlerini aldılar.”
“Filomuzdaki uçak sayısı 18 oldu”
Gelen uçaklarla birlikte filolarının sayısının 18 olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özcan, “Filomuzda 11 adet uçağımız vardı ve yaşları 30’u geçmişti. Tüm bakımları yapılsa dahi malzeme zaman içerisinde yoruluyor. Mühendislik anlamında malzemenin belirli bir ömrü var. Malzemede hiçbir zaman risk alamazsınız, günü dolduysa değiştirmek zorundasınız. Yeni uçaklarımızla birlikte filomuzdaki uçak sayısı 18’e ulaştı. Filomuzun yarısından çoğunu yenilemiş olduk. Burada öğrencilerimize çok güzel eğitimler vereceğiz. Öğrencilerimiz sektöre gittiklerinde, buradaki uçakların donanımlarıyla sektördeki uçakların donanımları benzer olduğu için hiçbir zorluk çekmeyecekler” dedi.
“Bu zamana kadar 600 pilot yetiştirdik”
Üniversitenin havacılık sektöründe öncü olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Eskişehir Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde 1986’dan bu yana mezun veriyoruz. Burası Türkiye’nin Sivil Havacılıktaki ilk kuruluşudur, 600 civarında pilot yetiştirdik. 2023-2024 bahar döneminde 17 öğrencimiz için dışarıdan çift motorlu uçak eğitimi aldık. Bu hizmete karşılık 3 buçuk milyon TL bedel ödedik. Pilotaj programı öğrencilerimiz için zorunlu olan çift motorlu uçak eğitimini dışarıdan alsaydık yani bu çift motorlu uçakları envanterimize katmamış olsaydık bu eğitimi alması gereken halihazırda 19 öğrencimiz için 6,5-7 milyon civarında ücret ödememiz gerekiyordu. Biz kamu kaynağını bilinçli kullandık. Biz ve 4 kurum ihtiyaçları doğrultusunda fayda sağladı. Önümüzdeki 2024-2025 eğitim-öğretim yılında da 50 civarında öğrencimiz hem çift motorlu hem tek motorlu uçak eğitimlerine devam edecekler. Böylece hem Eskişehir’e hem de ülkemize çok büyük bir katkıda bulunmuş olacağız.”
“Uçarken yeni olduğunu hissedebiliyoruz”
Üniversiteye alınan yeni uçaklarla eğitim uçuşu gerçekleştiren ilk öğrencilerden birisi olan Emir Can Şahin, şu ifadeleri kullandı:
“Uçaklar yeni geldi. Geleli 3-4 ay kadar oluyor. Biz de okulumuzda ilk uçan devreyiz. Eğitimleri bitirmek üzereyiz. Ben bugün ikinci sortimi uçtum çift motorlu uçakla. Uçuş öncesinde iyi hazırlanmamız lazım. Fiziksel ve zihinsel olarak dinlenmiş olmamız lazım. Bizim daha verimli bir uçuş yapabilmemiz için bunların olması gerekiyor. Uçaklar yeni nesil sistemlerle donatılmış. Gayet uçması keyifli. Uçarken yeni olduğunu hissedebiliyoruz. Motor gücü gayet güzel.”
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş, birimleri tek tek gezerek, belediye personelinin bayramını kutladı.Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Toptaş, belediye personeliyle bayramlaştı. Toptaş, çalışanların ve ailelerinin sağlıklı, huzurlu ve mutlu bir
Gastronomi şehri Gaziantep’te bayram ziyaretlerinde ikram edilen Türk kahvesi geçmişten gelen kültürel bir gelenek olarak öne çıkıyor.Bayramlarda Türk kahvesine olan ilgi geleneksel ikram kültürü nedeniyle artarken, bayram ziyaretine gelen misafirlere bak
Gaziantep’in Araban ilçesinde günlerdir etkili olan sağanak yağışlar tarım alanlarını suya doyururken Sıtma Pınar Çayı’nın da debisini arttırdı.Araban ilçesinde günlerdir aralıklarla etkili olan sağanak yağışlar, tarım alanlarını suya doyururken, Ramazan
Diyarbakır’ın Bismil ilçesinden geçen Dicle Nehri, yaklaşık 5 bin kilometre yol katederek Nil Vadisi, Etiyopya, Somali ve Afrika’dan gelen leyleklere ev sahipliği yapıyor.Bismil ilçesinden geçen Dicle Nehri, yıllardır leyleklere ev sahipliği yapıyor. Nil
Bilecik’in Pazaryeri ilçe sakinleri bayram sabahına bembeyaz bir manzara ile uyandı.Ramazan Bayramı’nın ilk sabahında gece saatlerinde başlayan ve sabahın erken saatlerinde etkisini artıran kar yağışı, ilçe halkını bayram sabahına bembeyaz bir manzara ile
Erzurum’un Oltu ilçesinde Ramazan Bayramı namazı vatandaşların yoğun katılımıyla eda edildi. İlçenin önemli ibadet mekanlarından tarihi Aslanpaşa Camisi’nde bayram namazı için sabahın erken saatlerinden itibaren toplanan vatandaşlar, camiyi tamamen doldur
Antalya’nın Manavgat ilçesinde ölü caretta caretta sahile vurdu. Dişi deniz kaplumbağası, yumurtlama dönemi öncesi türün karşı karşıya olduğu tehlikeyi bir kez daha gözler önüne serdi.Manavgat ilçesinde kıyı koruma faaliyetlerini sürdüren Deniz Kaplumbağa
Karaman Valisi Hayrettin Çiçek ve il protokolü bayram namazı sonrası vatandaşlarla bayramlaştı.Ramazan Bayramı’nın coşkusu sabahın erken saatlerinde camilerde yaşandı. Kent genelinde vatandaşlar bayram namazını kılmak için camilere akın etti. Ziya Gökalp
Bayram günü mahalle savaş alanına döndü: 3 ölü, 22 yaralı
Otomobilin çarptığı motosikletli tıp fakültesi öğrencisi hayatını kaybetti
03Ankara’da bıçaklı kavga: 2 yaralı
04Demirci dükkanında patlama: 1 ölü, 2 yaralı
05İran’ın İsrail’e saldırısında Mescid-i Aksa yakınlarına füze parçası düştü: 1 yaralı
06Bağdat Uluslararası Havalimanı’ndaki ABD üssüne İHA saldırısı
07Bartın’da 4 araçlı zincirleme kaza: 2 yaralı
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
Hesap.com Antalyaspor
Kasimpaşa A.ş.
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük