Eskişehir’de ticari taksi sürücüleri, taksilere kamera taktırma zorunluluğu ve güvenliği artırmayı hedefleyen yeni yasal düzenlemeyle alakalı değerlendirmelerde bulundu.Yeni yönetmelik kapsamında 1 Mart’tan itibaren ticari taksilere gü...
Eskişehir’de ticari taksi sürücüleri, taksilere kamera taktırma zorunluluğu ve güvenliği artırmayı hedefleyen yeni yasal düzenlemeyle alakalı değerlendirmelerde bulundu.
Yeni yönetmelik kapsamında 1 Mart’tan itibaren ticari taksilere güvenlik kamerası taktırılması zorunlu hale getirildi. Kamera takmayan taksilerin ise araç muayenesinden geçemeyeceği ve çalışmaya devam edemeyeceği açıklandı. Yürürlüğe girecek olan yeni yasaya göre, taksilere takılacak olan kameraların, sürücü koltuğu dâhil aracın içini ve gidiş yolunu kaydedecek şekilde konumlandırılması gerekiyor. Yalnızca Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından erişim sağlanacak olan bu kayıt sistemi sayesinde, hem ticari taksi sürücülerinin hem de yolcuların güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor. Eskişehir’deki ticari taksi sürücüleri yürürlüğe girecek olan yeni yasayla ilgili düşüncelerini aktarırken, hem sürücüler hem de yolcular açısından olumlu ve olumsuz görüşleri ele aldı.
"İftiraya ya da şiddete maruz kaldığımızda bunun ispatı da daha kolay olacak"
Ömer Şen, konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:
"Yaklaşık 30 yıldır bu işi yapıyorum, aynı zamanda durak başkanıyım. Durak olarak hazırlıklarımız devam ediyor, mecbur taktırmak zorundayız yoksa muayeneden geçemeyecek. Tabii aslında bizim iyi daha iyi olur, çünkü içerde müşterilerin bazen ne yaptığı ettiği belli olmuyor, onun için kamera kaydı faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Güvenlik açısından da önemli, herhangi bir iftiraya ya da şiddete maruz kaldığımızda bunun ispatı da daha kolay olacak."
"Her gün olmaz ama bir gün olur, o gün de kamera lazım olur"
Kamera maliyetlerinin taksicileri zorlayabileceğini dile getiren Şen, bu noktada piyasada pek çok farklı rakam geçtiğini ifade etti. Şen, "Arkadaşlarımıza sıkıntı yaşatmadan bütün taksicilerin kameralarını taktırması hepimiz için iyi olur. Çünkü her gün olmaz ama bir gün olur, o gün de kamera lazım olur" dedi.
"Taksi biraz daha özel bir vasıta, bazı müşteriler kameraya alınmak istemeyebiliyor"
Şenol Pakol, herkesin her gün müşteri olarak taksilere bindiğini ancak kendilerinden görüntü alınması konusunda herkesin aynı düşüncede olmadığını dile getirerek, "Mesela arkada önemli bir telefon görüşmesi yapıyor olabilirsiniz ya da bizzat görünmekten hoşlanmazsınız; böyle olunca bazı müşteriler soruyor, ‘takside kamera var mı?’ diye. Taksi çünkü dolmuş ya da otobüs gibi toplu taşıma değil, biraz daha özel bir vasıta. Haliyle bireysel kullanıldığı için bazı müşteriler kameraya alınmak istemeyebiliyor" ifadelerine yer verdi.
"Adam öldükten sonra bizi kameradan izleyip korusalar ne olacak?"
Zorunlu kamera sisteminin taksicilerin yaşadığı güvenlik problemlerine çözüm olacağını düşünmediğini ifade eden Pakol, görüşlerini şu sözlerle aktardı:
"Genelde bir olay olduktan sonra anca bakılır ya kameralara, adam öldükten sonra bizi kameradan izleyip korusalar ne olacak? İzmir’deki olayı hatırlayın mesela, adam öldü biz öldükten sonra izledik. Bizim bağlı olduğumuz cemiyet Şoförler Odası, onların piyasa araştırmasını yaptıktan sonra bize bilgi vereceğini düşünüyorum. Şu an için bizim durağa gelen bir bilgi yok, ama yasanın çıktığıyla ilgili haberleri görüyoruz tabii, biz de bekliyoruz."
"Müşterilerin kendilerini güvende hissetmeleri açısından da iyi olacaktır"
Murat Yıldırım, hayata geçecek yeni uygulamanın olumlu sonuçlar ortaya çıkaracağını ve iki yönlü olarak da faydalı olacağını düşündüğünü belirtti. Konuyla ilgili olarak Yıldırım, "Güvenlikten ziyade kazalar için önemli olacağını düşünüyorum. Aynı zamanda acil durum butonu da olacakmış, bu da bizim için öncelikli bir şey. Eskişehir’de çok olay yaşanmıyor tabii ama genel olarak faydalı bir uygulama olacağını düşünüyorum. Şu an birkaç arkadaş kamera fiyatlarını paylaştı, 25-30 bin arasında değişiyor. Kamerayı taksi sahipleri taktıracak o yüzden bizlerden bir şey talep edilmedi. Müşterilerle daha görüşmedik o yüzden ne düşünürler bilmiyoruz ama eminim kendilerini güvende hissetmeleri açısından onlar için de iyi olacaktır. Bize henüz bir bildiri gelmedi ama zaten Kasım ayında yasa çıktı, yürürlüğe girmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Konya’da 2026-2027 eğitim öğretim yılında öğrencilerin güvenliğini sağlamak amacıyla okul ve çevrelerindeki denetimler yoğunlaştırıldı. Konya Valiliği öncülüğünde, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmalarda 9 aranan şahıs yakalandı. Denetimle
Axios'un bilgilendirilmiş kaynaklara dayandırdığı habere göre, ABD Başkanı Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Avrupalı liderlerle görüşmek üzere bugün Norveç'in başkentine gidecek. Portalın kaynaklarına göre, "G
Milli Parklar ekipleri, Kızılırmak Deltası Ramsar Alanı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda yasa dışı avcılıkla mücadele kapsamında çalışma yürüttü. Gelen bir ihbarı değerlendiren ekipler, gökdoğan avlamak amacıyla canlı güvercini mühre olarak kullandığ
Çocukların suça sürüklenmesinde; aile içi şiddet, iletişim sorunları, değer görememe, ekonomik sorunlar, eğitim, çevre ve arkadaş ortamı gibi birçok faktör etkili olurken, çocuğun suça bulaşmaması adına da en büyük bariyer yine aile içi kurulabilen sağlık
Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, Türkiye'nin tarımsal potansiyelini, uluslararası tohum ve gübre sektörünün yapısını, siyonist işgal rejiminin tarımdaki konumunu, gıda güvenliğinin geleceğini, su kaynaklarının korunmasını ve ü
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında, örgütün kripto haberleşme programı ByLock’u kullandığı tespit edilen 10 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Sabah saatlerinde düzenlenen eş zamanlı ope
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından, vize danışmanlığı ve vize randevusu temini alanında faaliyet gösteren bazı kişi ve şirketlere yönelik soruşturma yürütülüyor. Soruşturma kapsamında, sosyal medya ve internet üze
Kolombiya basınında yer alan haberlere göre, orduya ait UH-60 Black Hawk tipi askeri helikopter, Popayan ile Inza kasabaları arasındaki güzergâhta görev yaptığı sırada düştü. Kazada helikopterde bulunan 19 asker yaralandı. Yetkililer, yaralılardan 4'ünde
Isparta'da kanyonda mahsur kalan 10 kişi kurtarıldı
Pakistan İran sınırında ticareti durdurdu: Binlerce tır Belucistan'da mahsur kaldı
03Malatya’da 6 Araç Birbirine Girdi: 3 Yaralı
04Atama ve görevden alma kararları Resmî Gazete'de
05İzmir'de 105 düzensiz göçmen yakalandı
06Fon teklifi TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüşülecek
07Muğla açıklarında 36 düzensiz göçmen kurtarıldı
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Arca Çorum Fk
Kasimpaşa A.ş.
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Erzurumspor Fk
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Göztepe A.ş.
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor