Afyonkarahisar'da 42 yıldır sahneye çıkan illüzyonist İbrahim Oral, kullandığı birçok materyali kendi evinin bodrum katında imal ediyor.
Afyonkarahisar'da 42 yıldır sahneye çıkan illüzyonist İbrahim Oral, kullandığı birçok materyali kendi evinin bodrum katında imal ediyor. Meslektaşlarından gelen talepleri de karşılayan Oral, bu sanatı kitaplardan okuyarak öğrendiğini söyledi.
Afyonkarahisar başta olmak üzere Türkiye'nin pek çok kentinde sahne alan illüzyonist İbrahim Oral, gösterilerinde kullandığı bazı materyalleri atölyeye çevirdiği evinin bodrumunda kendi elleriyle yapıyor. Bunlardan en çok ilgi gören materyal ise uçan sehpa. Yurt içinden ve yurt dışından pek çok meslektaşı, Oral'a uçan sehpa siparişi veriyor. İllüzyonist İbrahim Oral, eşinin de desteği ile sahne ekipmanlarını evinin bodrumunda hazırlıyor. Tedarik etmekte zorlandığı materyalleri deneme yanılma yöntemi ile kendisi imal eden Oral, bu işlere merakının olduğunu ve baba mesleği olan mobilyacılığın da bunda etkili olduğunu kaydetti.
Bu mesleği kitaplardan öğrendim
Baba mesleği mobilyacılık olan illüzyonist İbrahim Oral, yurt dışından gelen ve fiyatı oldukça yüksek olan uçan sehpayı kendisi üretmeye başladı. Zamanla çevresindeki illüzyonistlerin de uçan sehpa ihtiyacını karşılamaya başlayan Oral, mesleğe girişini şöyle anlattı:
"İllüzyon mesleğine heves ettim. Bir hevesle yola çıktık. Bizim çağımızda internet çağı yoktu. Kitaplardan öğrendikten sonra malzeme bulma zorunluluğu vardı bizde. Bazı oyunları kendim yapmak zorunda hissettim. Yurtdışından gelen oyunlarımız var, uçan sehpa gibi. Bunların da seri bir şekilde imalatını yapmaya çalıştım."
Elim yatkın bu işe
Sahne gösterilerinde kullandığı materyalleri evinin bodrumunda imal eden Oral konuşmasına şöyle devam etti:
"Burası evin bodrum katı, size biraz dar gibi gelse de bana yeterli geliyor. Ahşap baba mesleği olduğu için daha çok elim yatkın bu işe. Uçan sehpanın dışında birçok sanattan anlaması gerekiyor insanın. Bir ustaya gidiyorsunuz bunun nasıl olduğunu o insanlar bilmezler. Minyatürünü yaptıracağım diye bir marangoza ya da bir demirciye gidebilirsiniz. Minyatürünü gösterirseniz o insan onu yapabilir. Çünkü bu iş illüzyon olmadığı için o bunu anlamaz. Anlamadığı için minyatürünü göstermeniz gerekiyor. Minyatürünü yapa yapa artık gerçeğini yapar hale geldik. O yüzden terzilikten tutun da mobilya ustalığından, marangozluğa hepsinden anlar oldum. Anlayınca da elimiz yatkınlaştı yakınlaştıkça kendimiz imal etmeye başladık."
42 yıldır bu meslekle uğraşıyorum
Mesleğe başladığı yıllarda internet kullanımı yaygın olmadığı için kitaplardan okuyarak bu sanatı öğrendiğini söyleyen Oral, "42 yıldır bu meslekle uğraşıyorum ben. Bu mesleğe girdiğimiz zaman internet çağı olmadığı için biz bunu kitaplardan öğrendiğimiz için benim baba mesleği de marangoz olduğundan dolayı ben uçan sehpayı kendim üretmeye başladım. Elim ahşaba yatkın olduğu için. Tüm sihirbazlara elimden geldiğince yardımcı oluyorum bu konuda. Bunu kendi evimin bodrumunda imal ediyorum. Birkaç malzemesini aldım ben bunun. Kendim yapıp çaba gösteriyorum. İnsanlara yardım olmak için." dedi.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Serhat Kalkınma Ajansı’nın 2026 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan "Bir Meslek Bir Umut" isimli teknik destek faaliyetinin sözleşmesi Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca ile Kars Denetimli Serbestlik Müdürü
Bursa’da Gemlik-Mudanya sahil yolu, Kurşunlu Mahallesi’nden itibaren meydana gelen heyelan sebebiyle trafiğe kapandı.Edinilen bilgilere göre, bölgede etkili olan yağışların ardından yamaçtan kopan toprak ve kaya parçaları yolu trafiğe kapadı. Güvenlik ger
Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik Ofisi, Sürdürülebilirlik ve Yeşil Kampüs Topluluğu (DÜSÜYET) ile Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (DÜSTİBAM) katkılarıyla Beyköy’de fidan dikme etkinliği ile okullar yeşillendirdi.Düzce Ün
Aydın’da yarın öğlen saatlerinden sonra beklenen kuvvetli yağışlar için vatandaşlar uyarıldı.Meteoroloji’den yapılan açıklamada, "Aydın’da beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, yarın (01.04.2026 Çarşamba) öğle saatlerinden sonra il genelin
DÜZCE(İHA) – Dr. Meryem Seçen Yazıcı, otizmin bir hastalık olmadığını belirterek "Otizmi aslında beynin dünyayı işleme biçimindeki bir farklılık olarak tanımlayabiliriz" dedi.Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim
Bartın’da yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusu görüntülendi.Ulus ilçesi Hisar Köyü yolunda aracıyla seyreden bir kişi, yol üzerinde ve ormanlık alanda dolaşan karaca yavrusunu görüntüledi. Yiyecek ararken sürüden ayrıldığı tahmin edilen
Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonuç verdi. Geçtiğimiz yıl 31 yıl aradan sonra Marmaris’i tercih eden Avusturyalı turistler bu yıl da rotasını değiştirmedi.Marmaris Belediyesi’nin öncülüğünde Alman ve Avusturyalı turistlere yönel
Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi’nde artan yangın riskine karşı hava gücünü devreye alıyor. Amasya’nın Merzifon ilçesine konuşlandırılacak yangın söndürme helikopteriyle, özellikle Orta Karadeniz’de muhtemel orman yangınlarına hızlı müdahale he
İstanbul Valiliğinden dolandırıcılık uyarısı
İzmir açıklarında 25 düzensiz göçmen kurtarıldı
03Tekirdağ'da uyuşturucu operasyonlarında 8 şüpheli tutuklandı
04Pakistan: Ara bulucular Hürmüz'ün açılması için belge hazırlığında
05Bakan Gürlek: Çocuklarımızın her türlü şiddetten korunması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz
06Rusya, Kiev'e balistik füzelerle saldırdı: 14 ölü
07Lübnan ile siyonist rejim arasında Roma görüşmeleri: Sınır ve güvenlik düzenlemeleri ele alındı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük