Dicle Üniversitesi Hastanesinde bölgedeki ilk karaciğer nakli yapıldı. Oğlunun karaciğeriyle hayata tutunan Hasan Olgun, "Çok şükür sağlığım yerinde"...
Dicle Üniversitesi Hastanesinde bölgedeki ilk karaciğer nakli yapıldı. Oğlunun karaciğeriyle hayata tutunan Hasan Olgun, "Çok şükür sağlığım yerinde" dedi.
Batman'dan Diyarbakır'a gelerek babası Hasan Olgun için organ bağışında bulunan 24 yaşındaki Yunus Olgun, verdiği karaciğerle babasının yaşama tutunmasını sağladı. Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, ameliyata ilişkin yaptığı açıklamada, hastane için başarılı tamamlanan operasyonun çok önemli olduğunu belirtti. Vatandaşlardan organ bağışına gerekli ehemmiyeti göstermelerini isteyen Rektör Karakoç, "Bugün Dicle Üniversitesi Hastanesi için çok önemli bir gün. Dicle Üniversitesi bugün tarihinde bir ilki yaşıyor, ilk karaciğer naklimizin yapıldığı gün ve hastamızı da sağlıklı bir şekilde bugün taburcu ediyoruz. Bildiğiniz üzere herhangi bir organ doku işlevini yitirdiği zaman sağlıklı bir insandan ya da ölü bir kadavradan işlevsel bir dokunun canlı bir insana organ ve doku nakline organ nakli diyoruz. Türkiye'de 28 bin insan organ nakli için beklemektedir. Organ nakli yapılmasıyla birlikte bir hayat, bir can veriyoruz. İnancımız gereği de bir insanın hayatını kurtarmak kainatı kurtarmakla eş değerdedir. Toplumumuzda her geçen gün duyarlılık artmakta, organ bağışına ilgi artmakta. 2004 yıllarında yılda üç tane bağış yapılırken, 2018'de bu rakam 77 binlere kadar ulaşmış durumda. Buradaki yapılan yatırımla birlikte vatandaşlarımızın bilinçlenmesinin ayrı bir önemi var. Yalnız son yıllarda Covid-19 salgınının etkisiyle bu rakamlar tekrardan 30 binlere kadar düşmüş durumda. Vatandaşlarımız her yıl organ nakli beklemekte. Organ nakli de hayatta kalabilmedeki en önemli unsurdur. Her 18 yaşını tamamlamış, akıl sağlığı yerinde olan her vatandaş organ naklinde bulunmakta. Burada kendisine bir kart verilmekte. Sadece kart verilmesi, sistemde kaydedilmesi, vefat sonrasında organ bağışında bulunması anlamına gelmemektedir. Yine yakınlarının da izni bulunmakta, her bir nakille birlikte yeni bir hayat verilmekte, yeni bir ışık sağlamaktayız. Vatandaşlarımızın bilincinin artmasıyla birlikte önemli bir sağlık, sosyal ve insani görevini yerine getirmekteyiz. Bu nedenle vatandaşlarımızın organ bağışı kısmında gerekli ehemmiyeti göstermesini diliyoruz" dedi.
Baba ve çocuğu sağlıklı bir şekilde taburcu ettiklerini dile getiren Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Mehmet Akdağ, "Hastanemiz bölgede önemli bir sağlık üssü konumundadır. Birçok konuda olduğu gibi bugün de karaciğer nakliyle ilişkili önemli bir adım atmış durumdayız. Organ nakli multi sentrik, özellikle multi disipliner bir çalışmadır. Sadece bir hekim veya hocamızın "ben bu ameliyatı yapıyorum" demesi yetmiyor. Bununla beraber bir ekip çalışması gerekiyor. Geçen hafta itibarıyla ilk vakamızı Dicle Üniversitesi Hastanemizde yapmış olduk. Gayet güzel bir şekilde ameliyatımız bitmiş oldu. Şu an itibarıyla büyük ihtimalle baba ve çocuğu sağlıklı bir şekilde taburcu etmiş olacağız" diye konuştu.
Diyarbakır ve çevre illerde artık karaciğer hastalarının tek adresinin Dicle Üniversitesi Hastanesi olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, "Geçen hafta ilk karaciğer naklimizi gerçekleştirdik. Karaciğer naklimiz başta rektörümüz ve başhekimimizin maddi ve manevi destekleriyle başarılı bir şekilde operasyonumuzu gerçekleştirdik. Artık Diyarbakır ve çevre illerden karaciğer hastalarının tek adresinin Dicle Üniversitesi Hastanesi olacağını belirtmek istiyorum" ifadelerinde bulundu.
Sağlık durumlarının iyi olduğunu belirten baba Hasan Olgun ise şunları söyledi:
"Organ naklimi oldum, şu anda çok şükür sağlığım yerinde. Başhekimimizin güveniyle Dicle Üniversitesi Hastanesine geldik. Çok şükür şu anda sağlımız yerinde. Hiçbir sıkıntım kalmadı."
Babasına karaciğerini veren 24 yaşındaki Yunus Olgun ise, "Babama karaciğerimi seve seve verdim. Birine can vermek en güzel bir duygudur. Hele ki bu baba olursa daha da sevinirim. Hocalarıma çok çok teşekkür ediyorum. Operasyondan sonra hastane bünyesinde çalışan doktor, hemşire, temizlik görevlileri bizim psikolojimizi iyi yapmak için ellerinden ne geliyorsa yaptılar. Çok teşekkür ediyorum" dedi.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar günlük yaşamın vazgeçilmez parçaları haline gelirken, uzmanlar özellikle gece saatlerinde artan ekran kullanımının uyku sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çekiyor. Son yıllarda yayımlanan araştırma
Özellikle 40 yaş üzerindeki bireylerde mide kanseri riskinin daha yüksek olduğunu aktaran Genel Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Serkan Yılmaz, "Midede yanma, ekşime, halsizlik ve aşırı kilo kaybı gibi şikayetlerin önemsenmesi gerekiyor" dedi.Elazı
En sık görülen kanser türlerinden biri olan kolon kanserinde, son yıllarda yaşanan bilimsel gelişmeler tedavi yaklaşımını kökten değiştirdi. Uzmanlar, kolon kanserinin artık tek tip bir hastalık olarak değil, her hastanın genetik özelliklerine göre farklı
Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine atanan Dr. Öğr. Üyesi Kübra Aksoy hasta kabulüne başladı.Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yeni doktor atamaları devam ediyor. Bu kapsamda hastanenin Psikiyatri Polikliniğine atanan Dr.
Toplumda çok sayıda kişiyi etkileyen vertigoya karşı uyaran uzmanlar, "Hastalar genellikle etrafın dönmesi ya da kendilerinin döndüğü şeklinde tanımlıyorlar. Son dönemde daha sık karşılaşmaya başlandı, en önemli sebebi, insanların daha hareketsiz olması.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü, Milas Kemikler Mahallesinin su isale hattını yeniledi. Mülkiyeti vatandaşlara ait araziler içinde geçen ve yaz aylarında kireçlenmeye bağlı tıkanmaların yaşandığı 2 bin 500 me
Konya’nın merkez Karatay İlçe Belediyesi, hayırsever iş insanı Ahmet Yaşar Eşmekaya ve Konya İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle Erenler Mahallesi’ne kazandırılan Ahmet Yaşar Eşmekaya Aile Sağlığı Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı. 32 milyon liralık
Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Algoloji Kliniği öncülüğünde düzenlenen bilimsel etkinlikte, spinal kord stimülatörünün (ağrı pili) horizontal teknikle dorsal root ganglion (DRG) bölgesine yerleştirilmesine yönelik canlı vaka uygulaması başarıyla gerç
Bitlis'te yasa dışı avcılığa 146 bin lira ceza
Polonya Cumhurbaşkanı Nawrocki Ankara'ya geldi
03Rusya'da akaryakıt krizi büyüyor
04Ordu'da 1 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 3 tutuklama
05İngiltere'de başbakanlığın en büyük adayı Andy Burnham
06Afyonkarahisar'da vatandaşı 1,5 milyon lira dolandıran şüpheli tutuklandı
07İzmir açıklarında 43 düzensiz göçmen yakalandı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük