MENÜ

 Filistinli Sosyolog Menawi: İşgal küçük bir çatışma değil, bir soykırımdır

Bursa Teknik Üniversitesi'nde her hafta çarşamba günü düzenlenen BTÜ Konuşmaları, Filistin meselesinin tarihsel, hukuki ve toplumsal boyutlarının ele alındığı programla devam etti. “Emsalsiz Bir Soykırım: Gazze O Günden Bugüne Ne Değişti?” başlıklı progra

Yayınlanma: 09 Ekim 2026 14:54 Güncelleme: 09 Ekim 2026 13:30
 Filistinli Sosyolog Menawi: İşgal küçük bir çatışma değil, bir soykırımdır

Bursa Teknik Üniversitesi'nde her hafta çarşamba günü düzenlenen BTÜ Konuşmaları, Filistin meselesinin tarihsel, hukuki ve toplumsal boyutlarının ele alındığı programla devam etti.

“Emsalsiz Bir Soykırım: Gazze O Günden Bugüne Ne Değişti?” başlıklı programda, 7 Ekim 2023 öncesi ve sonrasında Filistin’de yaşanan gelişmeler, işgal rejiminin bölge halkına yaşattıkları, uluslararası hukukun yaklaşımı ve Gazze’de yaşanan insani kriz değerlendirildi.

Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salon’da gerçekleşen programa BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Barış Tamer Tonguç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Filistin sorunu değil, Filistin meselesi var”

Programın moderatörlüğünü üstlenen BTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Burak Çakırca, Filistin’e ilişkin kullanılan kavramların önemine dikkat çekti. Filistin meselesinin uluslararası hukuk perspektifinden değerlendirilmesi gerektiğini belirten Çakırca, “Filistin’le ilgili yapılacak her konuşmanın şunu amaçlaması lazım. Filistin uzun zamandır işgal edilmiş bir devlettir. Bunu artık çok daha fazla söylememiz gerekiyor. ‘Filistin sorunu’ diye bir şey söylüyorsak hata yapıyoruz. Ortada Filistin sorunu değil, Filistin meselesi var. Dert etmemiz gereken, ortadaki israil sorunudur.” dedi.

İşgal rejiminin kuruluş sürecinin uluslararası hukuk açısından tartışmalı olduğunu ifade eden Çakırca, Aksa Tufanı ile işgal rejiminin saldırganlığının çok net bir şekilde gözler önüne serildiğini kaydetti.

“İşgal altında normal bir hayat yaşamıyoruz”

Programın konuğu Filistinli sosyolog Mariam Menawi ise Filistin’de yaşananları anlattı. İşgal altında doğup büyüdüğünü belirten Menawi, Türkiye’ye 2019 yılında doktora eğitimi için geldiğini söyledi.

Filistin’deki işgale değinen Menawi, “İşgal altında normal bir hayat yaşamıyoruz. Üniversiteler kapalı, şehitler var. Her gün başka şehirlere gidebilmek için israil askerlerinin kontrol noktalarından geçmemiz gerekiyor. Filistinliler normal bir rutin hayat yaşamıyor. israil bize seçtiği hayatı yaşatıyor.” dedi.

7 Ekim sonrasında saldırıların şiddetinin daha da arttığını söyleyen Menavi, “Bu küçük bir çatışma değil, bir soykırım.” ifadelerini kullandı.

“Filistinli olmak çok zor bir şey”

Filistinli kimliğinin akademik çalışmalarında da çeşitli engellerle karşılaşmasına neden olduğunu belirten Menawi, doktora tezini Gazze üzerine hazırladığını söyledi. Menawi, farklı ülkelerde gerçekleştirmek istediği akademik çalışmalar sırasında Filistin ve Gazze konusunda karşılaştığı baskılara ilişkin, “Doktora tezimi Gazze hakkında yazıyorum çünkü şu anda bundan daha önemli bir şey yok. Araştırmalarım reddediliyor. Avrupa’daki kongrelere katılmak istediğimde ‘soykırım’ kelimesini kullanmamamı, ‘savaş’ dememi istiyorlar. Reddedilirken bilimsel bir açıklama da yapmıyorlar.” diye konuştu.

“Eğitim bizim için bir direniş ve silahtır”

Filistin’de eğitimin toplumsal yaşam ve direniş açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Menawi, kendisinin de eğitim için farklı ülkelere gittiğini belirtti.

“Eğitim bizim için bir direniş ve silahtır.” ifadelerini kullanan Menawi, “Gerçeği göstermek için okumalıyız, Filistin’de ne olduğunu paylaşmalıyız. Hâlâ Gazze’de aç, susuz ve hasta insanlar var. İnsanlık boykota devam etmeli.” dedi.

“Soykırım bitecek ama Gazze bunun bedelini ödedi”

Türkiye’deki akademisyenlerin Filistin’deki üniversitelerle bilimsel çalışmalar ve ortak projeler gerçekleştirebileceğini söyleyen Menawi, BTÜ’de gerçekleştirilen Bilim Kafe programının Filistinli akademisyenler tarafından da memnuniyetle karşılandığını ifade etti.

Menawi,“Türkiye’de akademisyenler araştırmalar yapabilir, Filistin’deki üniversitelerle projeler gerçekleştirebilir. Orada hayatta kalan insanlara umut vermeliyiz. Buna çok ihtiyaçları var. Hayatta kalan insanlar psikolojik olarak iyi durumda değil. Herkes kendince bir şeyler yapabilir.” şeklinde konuştu.

Menawi, Gazze’de yaşananların sona ereceğine dair umudunu dile getirerek, “74 binden dazla şehidimiz var bu şehitlerin 24 binden fazlası çocuk. Bin kadın engelli, 50 bin yetim var. Enkaz altında da binlerce insan bulunuyor. Biliyorum bu soykırım bir gün bitecek ama Gazze bedelini ödedi.” diye konuştu.

“Filistin bizim, taviz vermeyiz”

Filistin’e yönelik desteğin sürdürülmesinin ve kamuoyunda farkındalığın artırılmasının önemine dikkat çeken Menawi, “Şu an Filistin hakkında paylaşım yapmak ve daha fazla okumak çok önemli. Umudumuz var.” dedi.

1948 yılından beri Filistin’in işgal atlında olduğunu vurgulayan Menawi, “Filistin’in bizim vatanımız, toprak bizim. Asla toprağımızı bırakmayız, asla kendimizden taviz vermeyiz." dedi.

Gençlere seslenen Menawi, “Sizlerin bir vatanı var, bu büyük bir emanettir. Hayat her zaman adil değil. Hazırlıksız yakalanmadan önce hayata karşı hazırlıklı olun. Devletiniz sizin için güzel okullar yaptırdı, her şeyiniz var. Bunun büyük bir lütuf olduğunu bilmeli ve şükretmelisiniz. Kendiniz olun, aktif olun ve farklı şeyler yapın. Etrafıma bakıyorum, herkesin her şeyi son model ama en önemlisi kendin olmak. Arkadaşlarınızı taklit etmeyin. Mükemmel olmak her zaman mümkün değil. Farklıyız ve farklılıklarımızla birbirimizi tamamlıyoruz.” diye konuştu.

Filistin meselesinin farklı yönleriyle ele alındığı program, soru-cevap bölümüyle devam etti. Programın sonunda BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, konuşmacı Mariam Menawi’ye katılımlarından dolayı plaket takdim etti. (İLKHA)

ETİKETLER: FİLİSTİN, GAZZE, Filistinli Sosyolog Mariam Menawi
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Çeşme Belediyesine yönelik soruşturmada 12 şüpheli adliyeye sevk edildi

Çeşme Belediyesine yönelik soruşturmada 12 şüpheli adliyeye sevk edildi

Soruşturmanın, "suç örgütü kurma, yönetme ve üyelik, rüşvet, irtikap ve resmî belgede sahtecilik" iddiaları kapsamında yürütüldüğü bildirildi. Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda bazı dijital materyaller ile belgelere el konulduğu belirtil

Afganistan'da bir ambulansta 600 kilo uyuşturucu gele geçirildi

Afganistan'da bir ambulansta 600 kilo uyuşturucu gele geçirildi

Takhar il polis sözcüsü Nakibullah Mesrur yaptığı açıklamada, bir ambulanstan 600 kilogramdan fazla afyon türü uyuşturucu madde ele geçirildiğini söyledi. Yetkilinin açıklamasına göre, alışılmadık bir olayda, uyuşturucuyla mücadele ekipleri sabah erken sa

Endonezya siyonist rejime desteği nedeniyle ABD’li şarkıcının konserine izin vermedi

Endonezya siyonist rejime desteği nedeniyle ABD’li şarkıcının konserine izin vermedi

Endonezya hükümeti, ABD’li gospel müziği sanatçısı Israel Houghton’un 24 Ekim’de Cakarta’da düzenlenmesi planlanan konserine izin verilmeyeceğini açıkladı. Hukuk, İnsan Hakları, Göç ve Cezaevi İşlerinden Sorumlu Koordinatör Bakan Yusril Ihza Mahendra, sö

Sanayi Üretimi Ağustos Ayında Geriledi

Sanayi Üretimi Ağustos Ayında Geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretimi ağustos ayında yıllık bazda yüzde 1,9, aylık bazda ise yüzde 1 azaldı. İmalat sanayisindeki yıllık düşüş yüzde 2,5 olarak kaydedildi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ağustos 2026 dönemine

İzmir Bayraklı Belediyesi soruşturmasında 43 şüpheli adliyeye sevk edildi

İzmir Bayraklı Belediyesi soruşturmasında 43 şüpheli adliyeye sevk edildi

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “Rüşvet” ve “İhaleye fesat karıştırmak” suçlamalarıyla 48 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Müca

Doğu Anadolu'da Kış: Kars, Erzurum, Palandöken

Doğu Anadolu'da Kış: Kars, Erzurum, Palandöken

Doğu Anadolu'da kış rotası: Kars'ta Ani ve Çıldır Gölü, Erzurum'da tarihi yapılar, Palandöken'de kayak. Ulaşım, konaklama ve örnek program.

İstanbul Maltepe'de 7 katlı binanın 3 katı çöktü: Can kaybı 3'e yükseldi

İstanbul Maltepe'de 7 katlı binanın 3 katı çöktü: Can kaybı 3'e yükseldi

İstanbul'un Maltepe ilçesi Cevizli Mahallesi'nde 7 katlı binanın ilk 3 katı önceki gün sabah saatlerinde çöktü. Arama kurtarma çalışmaları neticesinde 3'ü çocuk 10 kişi enkazdan sağ çıkarıldı. Gece saatlerinde enkazdan 1 kişinin daha naaşının çıkarılmasıy

Kırşehir'deki 20 yıllık kayıp dosyasında 7 şüpheli gözaltında

Kırşehir'deki 20 yıllık kayıp dosyasında 7 şüpheli gözaltında

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, 20 yıl önce Kırşehir'de kaybolan Rıza Güzel'in dosyasının Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT) tarafından yeniden ele alındığını bildirdi. Bakan Çiftçi, yaptığı açıklamada, 10 yıl önce Manisa'da Lokman Gökçe'nin hayatını

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
13
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
13
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
12
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
11
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
10
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
10
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
10
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
7
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
7
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
3
Eyüpspor Eyüpspor
3