Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre sektör, bölge ihracatının yüzde 30,8'ini tek başına gerçekleştirerek lokomotif sektör olmayı sürdürdü. Türkiye genelindeki toplam hububat ihracatından yüzde 31,4 pay alan Güneydoğu Anadolu Bölg
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre sektör, bölge ihracatının yüzde 30,8'ini tek başına gerçekleştirerek lokomotif sektör olmayı sürdürdü.
Türkiye genelindeki toplam hububat ihracatından yüzde 31,4 pay alan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, sektördeki lider konumunu da korudu.
Yılın ilk 7 ayında bölgeden 2,5 milyon tonun üzerinde hububat ve mamulleri ihraç edildi. Bu dönemde yaklaşık 736 bin ton makarna, 467 bin ton buğday unu ve 280 bin ton ayçiçek yağı yurt dışı pazarlara gönderildi.
En fazla ihracat geliri elde edilen ürün olan ayçiçek yağında ihracat, yüzde 26,4 artışla 461,5 milyon dolara yükseldi. İkinci sırada yer alan makarnanın ihracatı ise yüzde 14,1 artarak 394,1 milyon dolar oldu.
Sektörün en büyük pazarı olan Orta Doğu'ya yapılan ihracat 900 milyon doları aşarken, Afrika pazarına yönelik ihracat yüzde 22,4 artışla 775,5 milyon dolara ulaştı.
"Stratejik pazarlarımızdaki kazanımları koruyacak çözüm önerilerimiz hazır"
TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve GAİB Hububat Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, küresel belirsizlikler ve jeopolitik riskler karşısında bölgenin yüksek uyum kabiliyeti sergilediğini belirtti.
İhracatçıların sektörel ve bölgesel gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kadooğlu "Sektörümüzün uluslararası rekabet gücünü korumak ve yakın coğrafyamızın gıda arz güvenliğini kesintisiz sağlamak adına, üretimden lojistiğe kadar tüm süreçleri sahadaki güncel gelişmelerle birlikte ele alıyoruz. Nitekim Karadeniz'de son dönemde tırmanan güvenlik risklerinin hammadde tedarik hatlarımız ve navlun maliyetlerimiz üzerinde oluşturduğu baskıyı, Suriye pazarında uygulamaya giren yüksek gümrük tarifelerini ve en önemli pazarlarımızdan Irak'ta ASYCUDA altyapısı ile bankacılık kanallarında karşılaşılan ilave maliyet yüklerini çok yakından takip ediyoruz. Gıda ihracatçılarımızın maliyetlerini dengelemek ve ticari direncini artırmak amacıyla, döviz dönüşüm desteklerinin artırılmasından navlun giderlerini hafifletecek bölgesel mekanizmaların kurgulanmasına kadar pek çok hayati başlığı analiz ettik. Tüm bu hususlara dair somut tespitlerimizi ve çözüm önerilerimizi geçtiğimiz günlerde Ankara'da gerçekleştirdiğimiz temaslar kapsamında ilgili Bakanlıklarımızla paylaştık. Kamu otoritemizin, sanayicimizin ve ihracatçımızın rekabetçiliğini pekiştirecek ve sahadaki beklentilerini giderecek adımları kararlılıkla atacağına yürekten inanıyoruz." şeklinde konuştu.
"İhracat vizyonumuzu ortak akılla tahkim edeceğiz"
Yağışların olumlu seyretmesiyle bu yıl ayçiçeği rekoltesinde yaşanan artışın memnuniyet verici olduğunu belirten Kadooğlu şunları söyledi:
"Özellikle yağışların olumlu seyretmesiyle bu yıl ayçiçeği rekoltemizde yaşanan memnuniyet verici artışa rağmen, Karadeniz başta olmak üzere bölgemizdeki lojistik tıkanıklıkların bir an önce çözüme kavuşturulması gerek iç piyasa gerekse ihracatımız açısından son derece kritik bir konudur. Çok büyük emekler harcayarak, yıllardır bin bir zahmetle oluşturduğumuz ihracat pazarlarımızdaki konumumuzu korumak ve güçlendirmek için ürün tedarik zincirinin kırılmaması ve ihracatımızın sürdürülebilirliğini sağlayabilmek bizler için hayati derecede önemlidir. Diğer taraftan bölgemizin limanlara olan coğrafi uzaklığının oluşturduğu navlun dezavantajını kıracak ve devlet desteklerinin etkinliğini artıracak dinamik politikalar, Afrika'dan Asya'ya kadar uzanan hedef pazarlarımızda elimizi son derece güçlendirecektir. Türkiye'nin gıda ticaretindeki stratejik merkez konumunu sürdürülebilir kılmak adına, kamumuzun öncülüğünde ve sektörümüzün üretim gücüyle ortak akıl çerçevesinde hareket etmeye, ülkemizin dış ticaret hedeflerine en yüksek katkıyı sunmaya devam edeceğiz." (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
CHP’li Etimesgut Belediyesindeki bazı ihalelerde usulsüzlük yapıldığı ve haksız menfaat sağlandığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada yeni gelişme yaşandı. Soruşturma kapsamında 7 kişi tutuklanırken, 4 şüpheli için ev hapsi uygulanmasına karar veri
Edirne'de yasa dışı yollarla Türkiye'ye giriş yaptığı belirlenen 27 yabancı uyruklu kişi yakalandı. Güvenlik güçleri, düzensiz göçün önlenmesi amacıyla kent genelindeki denetim ve kontrollerini sürdürdü. Çalışmalar sırasında Afganistan ve Pakistan uyruklu
Konya İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, silah kaçakçılığının önlenmesine yönelik çalışma gerçekleştirdi. Çalışmalar kapsamında, uygulama noktasında farklı günlerde şüphe üzerine durdurulan iki ara
Çin Ticaret Bakanlığı ile Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, ihracatı yasaklanan veya kısıtlanan teknolojilerin yer aldığı listeye ilişkin güncelleme önerisini ortaklaşa yayımladı. Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, söz konusu adımın ulusal güvenlik ger
Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerinde saldırılar devam ediyor. İşgal rejimine ait askeri araçlar orta ve güney kesimlerde ateş açarken, topçu birlikleri de Gazze kentinin kuzeyi ile Han Yunus’un güneyini bombaladı. El-Bureyc Mülteci Kampı’nın doğusunda açı
Obama, Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta 13 Ekim’de katıldığı bir etkinlikte Filistin meselesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yahudilerin Avrupa’da yüzyıllar boyunca ayrımcılık ve cinayetlerle karşı karşıya kaldığını, bu nedenle tarihsel bağlar
SPK'nın 16 Ekim tarihli haftalık bülteninde yatırım fonlarının tasfiye süreci ile borsadaki işlemlere yönelik yaptırımları kapsayan yeni düzenlemeler açıklandı. Kararlar, bir yandan tasfiye kapsamındaki fonların işlemlerini düzenlerken diğer yandan iki şi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 12 şüphelinin işlemleri nöbetçi sulh ceza hakimliğinde sonuçlandı. Hakimlik, Harika Akkaya, Murat Koçak, Süleyman Özen ve Mehmet Necati Yağcı'nın tutuklanmasına hükme
Şile'de sel ve su baskınlarına karşı alınan tedbirler değerlendirildi
İran, ABD'nin olası yeni saldırılarına karşı hava savunmasını güçlendirdi
03UNICEF: Ateşkesin başlamasından bu yana Gazze'de 340'tan fazla çocuk öldürüldü
04Siyonist firmanın 'sıfır tıklama' kötü amaçlı yazılım saldırısı küresel güvenlik riski oluşturuyor
05Isparta'da tarım işçilerini taşıyan minibüs ile çekici çarpıştı: 17 yaralı
06Şanlıurfa'da uyuşturucu operasyonlarında 13 kişi tutuklandı
07Bakan Göktaş, Sarıyer'deki sel bölgesinde incelemelerde bulundu
Galatasaray A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Corendon Alanyaspor
Kocaeli̇spor
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Erzurumspor Fk
Göztepe A.ş.
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor