Türk halı üretici ve ihracatçılarının, 2024’ün ilk yarısında 283 milyon 792 bin metrekarelik halı ihracatından 1 milyar 374 milyon 655 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, 2024 yılı hedefler...
Türk halı üretici ve ihracatçılarının, 2024’ün ilk yarısında 283 milyon 792 bin metrekarelik halı ihracatından 1 milyar 374 milyon 655 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, 2024 yılı hedeflerini yakalayabilmek için dünyanın dört bir yanında ürün tanıtımı gerçekleştirmede devam ettiklerini ifade etti.
Güneydoğu Anadolu İhracatçıları Birliği (GAHİB) Başkanı Zeynal Abidin Kaplan Türkiye’deki halı üreticilerinin 2024 yılının ilk 6 ayında 183 ülke ve serbest bölgeye 283 milyon 792 bin metrekare halı ihraç ettiğini ifade etti. Gerçekleştirilen ihracatlar sonucu 1 milyar 374 milyon 655 bin dolar gelir sağlandığını da sözlerine ekleyen Başkan Kaplan Türk halıcılar, bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 7,6 artırdığını dile getirdi. Başkan Kaplan yaptığı değerlendirmede halı sektörünün en fazla geliri 1 milyar 85 milyon 417 bin dolarla makine halılarından elde ettiğini dile getirerek, “Makine halılarını, 245 milyon 149 bin dolarla tufte halıları (özel tasarım), 39 milyon 735 bin dolarla el halıları ve 4 milyon 355 bin dolarla kilim takip etti. Diğer taraftan el halıları ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28,1, tufte halıları da yüzde 14,1’lik artış gösterdi” dedi.
“Halı İhracatında ABD zirvedeki yerini korudu”
Ülke bazlı halı ihracatını da değerlendiren GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, “Ülke bazında Türkiye’den en çok halı 397 milyon 757 bin dolarla ABD’ye satıldı. Suudi Arabistan 165 milyon 200 bin dolarla ikinci sırada yer alırken, 89 milyon 795 bin dolarla İngiltere üçüncü, Irak ise 81 milyon 480 bin dolar ile dördüncü sırada yer aldı. Yılın ilk 6 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre en çok ihracatın artırıldığı ülke yüzde 77,2 ile Irak oldu. Bu ülkeyi yüzde 49,2’lik artışla Hollanda, yüzde 47,9’luk artışla Moritanya takip etti. Türkiye’den en çok halı ihracatı 944 milyon 693 bin dolarla Gaziantep’ten yapıldı. İstanbul’dan 325 milyon 950 bin, Uşak’tan 36 milyon 520 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleşti” ifadelerini kullandı.
“ GAİB halı ihracatında ilk sırada yer alıyor”
Türkiye’nin halı ihracatında yüzde 67,7’lik paya sahip olan GAHİB’in 2024 yılının ilk yarısında 930 milyon 877 bin dolar ile en çok ihracat yapan Birlik olarak zirvede yerini koruduğunu ifade eden Başkan Kaplan bu ihracatın bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 10,3 artırdığını da sözlerine ekleyerek, “GAHİB’in en çok ihracatı 293 milyon 440 bin dolar ile ABD’ye yapılırken, onu 119 milyon 805 bin dolar ile Suudi Arabistan ve 55 milyon 313 bin dolar ile Irak izledi” ifadelerine yer verdi.
Irak’a halı ihracatı artıyor
Başkan Kaplan yaptığı değerlendirmede Irak’a gerçekleştirilen halı ihracatına da dikkat çekerek, “Ülke bazında İhracatta en çok dikkat çeken artış Irak’ta yaşandı. Haziran ayında 14 milyon 205 bin dolar ihracatın yapıldığı Irak’a, yılın ilk 6 ayında yapılan 81 milyon 480 bin dolar ihracat ile bir önceki yılın aynı dönemine göre 77,2’lik artış oldu. Irak pazarı için son 12 aylık değerlere bakıldığında da yine bir önceki yılın son 12 aylık verilerine göre yüzde 31,4’lük yükselme görüldü” şeklinde konuştu.
“2024 yılı hedeflerini yakalamaya çalışıyoruz, önceliğimiz ihracatı arttırmak”
2024 yılının ilk altı aylık sürecini değerlendiren GAHİB Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, "Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerine rağmen sektör hızlıca toparlanarak, belirlediğimiz hedefler doğrultusunda ilerliyoruz. İhracat politikamızla ilgili bir yandan mevcut talepleri karşılarken, diğer yandan yeni pazar arayışlarımızda sürüyor. Özellikle Ticaret Bakanlığımızın Uzak Ülkeler Projesi kapsamında dünyanın birçok noktasına yönelik Dış Ticaret Heyeti düzenliyoruz ve önümüzdeki süreçte de düzenlemeye devam ederek Gaziantep halısının en uzak ülkelere de ulaşmasını sağlayacağız. İlk 6 aylık döneme bakıldığında önceki yılın aynı dönemine göre yaşanan artışlar söz konusu. Halı sektörü hem ülke ekonomisine hem Güneydoğu bölgesi hem de Gaziantep’e yüksek katma değer sağlıyor. Gaziantep olarak özellikle makine halıları üretiminde dünyada söz sahibiyiz. Bu başarılarının devam etmesi için çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Batman'da düğün sezonuna tüm hazırlıklarını tamamlayarak giren hazır mobilya mağazası işletmecileri, bu yıl bekledikleri yoğunluğu yaşayamadıklarını söyledi. Sektör temsilcileri, geçen yıla göre satışlarda ciddi bir düşüş yaşandığını belirtirken, bu durum
Haziran ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre 227 bin kişi artarak 32 milyon 733 bine yükseldi. İstihdam oranı yüzde 0,3 puan artışla yüzde 48,9 oldu. İstihdam oranı erkeklerde yüzde 66,1, kadınlarda ise yüzde 32,0 olarak gerçekleşti. İşg
Son yıllarda e-ticaretin hızla büyümesi, sosyal medya üzerinden yürütülen influencer pazarlaması, yapay zekâ destekli içerikler ve hedefli reklam uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte gerçeği yansıtmayan indirim algısı ve yanıltıcı fiyat karşılaştırma
Ticaret Bakanlığı tarafından dijitalleşmeyle birlikte yaygınlaşan reklam uygulamalarına karşı tüketicilerin daha etkin korunması amacıyla hazırlanan "Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 1 Ağust
Bursa Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen "Kahramanmaraş Depreminden İş Sürekliliğine İlişkin Çıkarılan Derslerin Bursa'ya Yansıması" semineri; akademisy
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinin güven endeksi verilerini açıkladı. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi, temmuz ayında bir önceki aya göre hizmet sektöründe yüzde 1,4, inşa
Dolar ve Euro yeni haftaya yükselişle başladı. Dolar bugün 47,30 TL bandının üzerinde hareket ediyor Spot
Altın piyasasında son dönemde yaşanan fiyat hareketliliği hem yatırımcıların hem de vatandaşların gündemindeki yerini koruyor. Küresel gelişmelerin etkisiyle dalgalanan altın fiyatları, yatırım kararlarının yanı sıra emlak ve otomotiv gibi farklı sektörle
ABD'de siklospora salgınında ilk ölümler bildirildi
Filistin Konvoyu Ankara'da: "Gazze unutulmasın, Batı Şeria yeni bir Gazze olmasın" çağrısı
03Yozgat'ta karpuz hasadı başladı
04Bitlis'te Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı
05Yalova'da durdurulan araçta tarihi eser niteliğinde objeler ele geçirildi
06Türkiye, Katar ve Mısır, siyonist rejimin Gazze'deki saldırılarını kınadı
07Palamut avı yasağına uymayan 21 kişiye ceza
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük