ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, Gazze Şeridi'nde konuşlandırılması planlanan uluslararası istikrar gücünün ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu yazdı. Gazeteye konuşan ABD'li bir askeri yetkili ve konuya ilişkin kaynaklar, başlangıçta yakla
ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi, Gazze Şeridi'nde konuşlandırılması planlanan uluslararası istikrar gücünün ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu yazdı.
Gazeteye konuşan ABD'li bir askeri yetkili ve konuya ilişkin kaynaklar, başlangıçta yaklaşık 20 bin askerden oluşması planlanan gücün, şu aşamada yalnızca 10 ila 20 kişilik ilk birliği konuşlandırmaya çalıştığını aktardı.
Haberde, Fas birliklerinin geçen haziran ayında bölgeye gönderilmesinin planlandığı ancak konuşlanmanın ertelendiği, askerlerin önümüzdeki aylarda bölgeye ulaşmasının beklendiği belirtildi.
Faslı unsurların doğrudan Gazze Şeridi'ne girmeyeceği, ilk aşamada siyonist rejim sınırları yakınında eğitim alacağı ve daha sonra sınırlı görevler için Gazze'ye geçmesinin planlandığı kaydedildi.
Siyasi ve güvenlik engelleri süreci yavaşlattı
Uluslararası istikrar gücü, Trump'ın Gazze'de savaş sonrası dönem için hazırladığı planın temel unsurlarından biri olarak öne çıkıyor. Plan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 17 Kasım 2025 tarihli 2803 sayılı kararıyla kabul edilmişti.
Ancak Wall Street Journal'a göre bölgesel gerilimler, siyasi anlaşmazlıklar ve güvenlik sorunları nedeniyle başlangıçta öngörülen kapsam büyük ölçüde daraldı.
ABD Savunma Bakanlığı Orta Doğu eski Bakan Yardımcısı Daniel Shapiro, İran'daki savaşın yalnızca karar süreçlerini geciktirmediğini, aynı zamanda bazı ülkelerin katılım konusundaki isteğini azalttığını söyledi.
Haberde, uluslararası güce binlerce askerle katkı sağlaması beklenen Endonezya'nın da bölgesel istikrarsızlık gerekçesiyle mart ayında görüşmelerini askıya aldığı aktarıldı.
Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ülkesinin uluslararası istikrar gücüne katılım kararının halen askıda olduğunu açıkladı.
4 ülke katılıma hazırlanıyor
ABD'li askeri yetkiliye göre, Arnavutluk, Kazakistan, Kosova ve Fas'ın uluslararası güvenlik gücüne yönelik resmi taahhüt imzalamaya hazırlandığı bildirildi.
Gücün önümüzdeki aylarda kademeli olarak konuşlandırılmasının planlandığı, ilk aşamada Gazze sınırındaki Kerem Ebu Salim yakınlarında kurulan lojistik merkezde konuşlanacağı belirtildi.
İlk Fas birliğinin subay ve güvenlik personelinden oluşacağı, merkezde ekipman güvenliği ve lojistik hazırlıklardan sorumlu olacağı, daha sonra Gazze içinde sınırlı keşif ve güvenlik değerlendirme görevleri yapacağı ifade edildi.
Gazze'de insani kriz derinleşiyor
Uluslararası gücün konuşlandırılmasıyla ilgili belirsizlik sürerken, Gazze'deki insani durumun ağırlaşmaya devam ettiği bildirildi.
Saldırılar nedeniyle yüz binlerce Filistinlinin yıkılmış binalarda ve temel ihtiyaçlardan yoksun kamplarda hayatta kalma mücadelesi verdiği aktarılırken, Uluslararası Kızılhaç Komitesi Kudüs Sözcüsü Pat Griffiths, ateşkesin Gazze halkının hayatında somut bir iyileşmeye dönüşmesi gerektiğini söyledi.
7 Ekim 2023'ten bu yana süren saldırılarda 73 binden fazla Filistinlinin şehit olduğu, 173 binden fazla kişinin yaralandığı, Gazze'deki sivil altyapının yaklaşık yüzde 90'ının büyük ölçüde tahrip edildiği bildirildi. Birleşmiş Milletler, yeniden imar maliyetinin yaklaşık 70 milyar dolar seviyesinde olacağını tahmin ediyor. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
ANFİDAP, "Futbol Sadece Futbol Değildir" başlıklı yazılı açıklamasında, siyonizmin yalnızca Filistin topraklarındaki işgal ve saldırılarla sınırlı kalmadığını, ekonomi, siyaset, sanat ve spor gibi birçok alanda etkisini sürdürdüğünü vurguladı. Platform, 2
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, K
Basın toplantısında gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Emiroğlu, yerel seçimlerin üzerinden iki yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen Bingöl Belediyesi’nin vaatlerini yerine getirmediğini vurgulayarak eleştirilerde bulundu. "Biz seçimden seçime çalı
Ordu Valiliğinden yapılan açıklamada, meteorolojik değerlendirmelere göre kentin batı kesiminde yer alan Fatsa ve Ünye'de kuvvetli rüzgarın etkisiyle gün boyunca yüksek dalga ve rip akıntısı oluşmasının beklendiği bildirildi. Açıklamada, olası boğulma vak
Gaziantep Peygamber Sevdalıları Derneği, çocukların yaz tatilini hem eğlenceli hem de manevi değerlerle dolu geçirmeleri amacıyla geleneksel yaz okulu programını bu yıl da başlattı. Kent genelindeki 8 okulda yürütülen kurslarda, çocukların İslami ve imani
Savcılık, erkek sanığın ayrıca kargo yoluyla bomba gönderme planına karışmak iddiasından da mahkûm edildiğini açıkladı. Avrupalı yetkililer, Temmuz 2024'te İngiltere, Almanya ve Polonya'nın başkenti Varşova yakınlarındaki kargo depolarında meydana gelen p
Kaza, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Fiskaya Caddesinde öğle saatlerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Dicle Üniversitesi Hastaneleri yönünden Üniversite Köprüsü istikametine doğru seyir halinde olan hafif ticari araç, sürücüsünün direksiyon hak
Kırıkhan İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri, 19 Haziran'da meydana gelen kablo hırsızlığının aydınlatılması için çalışma başlattı. Polis ekiplerinin yürüttüğü araştırmalar sonucunda olayla bağlantılı olduğu belirlenen E.M, A.M. ve M.T. d
Arakçi, Bakan Fidan ve Ummanlı mevkidaşıyla ABD saldırılarını görüştü
İmam Hatip Dönmez: Çocuklarımız dijital bağımlılığın esiri olmasın
03Silahlı kavgada ağır yaralanan kişi hayatını kaybetti
04Dışişleri Bakanlığından Avrupa Parlamentosunun Kıbrıs kararına tepki
05Afrika'da Ebola kaynaklı ölüm sayısı 600'ü aştı
06LGS sonuçları bugün açıklanıyor
07Duran: NATO Ankara Zirvesi Türkiye'nin etkin rolünü bir kez daha ortaya koydu
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük