MENÜ

Geleceği tehdit eden üçgen: Madde, kumar, dijital

Türkiye’de kumar bağımlılığı başvuruları son 3 yılda 2,5 kat artarken, başlangıç yaşı 15’e kadar düşmüş durumda.Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen "Bağımlılık 360: Birlikte Güçlüyüz" etkinliğinde, uzmanlar kumar, madde ve dijital bağımlılık konularında bil

Yayınlanma: 29 Mart 2026 10:21 Güncelleme: 29 Mart 2026 09:05
Geleceği tehdit eden üçgen: Madde, kumar, dijital
Türkiye’de kumar bağımlılığı başvuruları son 3 yılda 2,5 kat artarken, başlangıç yaşı 15’e kadar düşmüş durumda.
Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen "Bağımlılık 360: Birlikte Güçlüyüz" etkinliğinde, uzmanlar kumar, madde ve dijital bağımlılık konularında bilgiler verdi. Dünyada her bir dakikada sosyal medya platformlarından 138,9 milyon videonun izlendiğini gösterirken kumar bağımlılığında yaşın 15’e düştüğü ve her 10 kişiden birinin kumar oynadığı paylaşılarak bağımlılığın hızla arttığına dikkat çekildi. Uzmanlar, madde kullanımı durdurulduğu takdirde şizofreni ve bipolar bozukluk gibi ağır ruhsal rahatsızlıkların 4’te 1’inin hiç ortaya çıkmayacağını söyledi.
Yaşar Üniversitesi ve Bornova Belediyesi iş birliğinde, Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü, Yeşilay ve Bornova Kent Konseyi’nin katkılarıyla "Bağımlılık 360: Birlikte Güçlüyüz" eğitim seminerlerinin lansman toplantısı düzenlendi. Selçuk Yaşar Kampüsü’ndeki etkinliğe; Bornova Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Cem Arıkan, Yaşar Üniversitesi Araştırma ve Yenilikçilikten Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, Bornova İlçe Sağlık Müdürü Dr. Vahap Tevfik Oğuz ve Bornova Kent Konseyi Başkanı Avukat Doğan Baran Mengüş katıldı. Etkinlik, aynı zamanda moderatör olarak yer alan oyuncu Yüksel Ünal’ın "Bir Muhabbet Hali" gösterisiyle başladı.

"Güçlü toplum bilinçli bireylerle mümkün"
Açılış konuşmasını yapan Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Bağımlılıkla Mücadele Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, topluma hizmetin üniversitelerin asli unsurlarından biri olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
"Üniversitede ‘biz bir aileyiz’ diyoruz, o zaman her ailenin potansiyel olarak başına gelebilecek sıkıntılardan biri de bağımlılık mevzusu. Çalışanlarımız ve öğrencilerimize yönelik bu eğitimleri farklı kulvarlarda veriyoruz. Dijital bağımlılık, alkol ve madde bağımlılığı ile kumar bağımlılığı birbirinden bağımsız değil. Geçişleri iyi anlamalıyız çünkü karşımızdaki düşman ayrı ayrı savaşmıyor. Aralarındaki köprüleri yıktığımız an bir adım öne geçmiş olacağız. Bağımlılığa karşı önce bilinçlenmeyi, sonra korumayı en son ise birlikte çözüm üretmeyi planlıyoruz. Güçlü bir toplum ancak bilinçli bireylerle mümkün."
Bornova Belediyesi Başkan Yardımcısı Cem Arıkan ise, "Yerel yönetim olarak çözümün bir parçası olurken en önemli görevimiz birçok kurumun bir araya gelmesini sağlayıp ortak bir çalışma grubu oluşturmak. Bunu da paydaşlarımızın katkılarıyla gerçekleştirdik. Umarım Bornova’dan ektiğimiz tohum yeşerir ve tüm Türkiye’yi sarar" dedi.

Dijital dünyanın devasa boyutu
Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hasan Koltuksuz tarafından paylaşılan veriler, dijitalleşen dünyanın hızını ve bu süreçte karşılaşılan siber risklerin ciddiyetini gözler önüne serdi. Küresel dijital pazarlama ajansı We Are Social’ın Ekim 2025 verilerine göre, dünya nüfusu 8,25 milyar seviyesine ulaşırken, bu nüfusun yüzde 73,2’si (6,04 milyar kişi) aktif internet kullanıcısı haline gelmiş durumda. Mobil cihaz sahipliği ise dünya genelinde 5,78 milyar ile nüfusun yüzde 70,1’ini kapsıyor. Sosyal medya platformları ise 5,66 milyar kullanıcı kimliğiyle küresel çapta devasa bir iletişim ağı oluşturuyor.

Her dakika milyonlarca veri üretiliyor
İnternet dünyasında sadece bir dakika içerisinde gerçekleşen trafik, dijital ekosistemin büyüklüğünü kanıtlıyor. Prof. Dr. Koltuksuz, Domo yazılım şirketi tarafından hazırlanan verileri paylaştı:
"Dünyada her 1 dakika içinde; 251,1 milyon e-posta gönderiliyor, 5,9 milyon Google araması yapılıyor, sadece Facebook ve Instagram platformlarında 138,9 milyon ’Reels’ videosu izleniyor. Bu yoğun trafik içerisinde güvenlik ihlalleri de dikkat çekici boyutlarda; her dakika ortalama 4 bin 80 veri kaydı siber saldırılar sonucu tehlikeye giriyor."
Prof. Dr. Koltuksuz, dijital dünyada paylaşım yapmadan önce iki kere düşünmek gerektiğini söyleyerek çocuk istismarı, banka hesap numarası kullandırma ve kiralama, cinsel taciz ve sanal kumar sorunlarına dikkat çekti.

10 kişiden biri kumar oynuyor
Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oya Mortan Sevi ise kumar bağımlılığının ortaya çıkış şekli, sürecin devamı ve tedavisiyle ilgili bilgiler aktardı. Doç. Dr. Sevi’nin paylaştığı verilere göre, Türkiye’de kumar bağımlılığı başvuruları son 3 yılda 2,5 kat artarken, başlangıç yaşı 15’e kadar düşmüş durumda. 2025 Yeşilay raporu her 10 kişiden birinin kumar oynadığını gösterirken, dünya genelinde ergenlerin yüzde 17,9’u son bir yılda bu riskle tanışmış görünüyor. Tablonun en sarsıcı yanı ise bu bağımlılığa eşlik eden 1/4 oranındaki intihar riski olarak öne çıkıyor.

Madde bağımlısı hükümlü sayısı artıyor
Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü’nden Doç. Dr. Umut Kırlı ise İçişleri Bakanlığı verilerine göre madde nedeniyle tutuklu hükümlü sayısı 7 yıl içinde 36 binden 128 bine yükseldiğine, Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre ise madde nedenli mahkum sayısının ise 341 bin 497 olduğuna dikkat çekti. Öte yandan, kendi yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaşan Doç. Dr. Kırlı, madde kullanımının psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkmasını tetiklediğini söyleyerek "Maddeyi durdurursak, şizofreni ve bipolar bozukluk gibi ağır ruhsal rahatsızlıkların 4’te 1’i hiç ortaya çıkmayacak" dedi.
İzmir Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli polis memuru Bircan Birkan da uyuşturucu suçları ile ilgili hukuksal boyuttan bahsetti.
ETİKETLER: Geleceği, tehdit, eden, üçgen:, Madde,
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Sosyal Medya Tuzağıyla Gasp Yapan Şebekeye Operasyon: 15 Tutuklama

Sosyal Medya Tuzağıyla Gasp Yapan Şebekeye Operasyon: 15 Tutuklama

Ankara’da sosyal medya üzerinden tanıştıkları kişileri hedef alarak silah tehdidiyle gasp yaptıkları belirlenen şebekeye yönelik operasyonda 23 şüpheli yakalanırken, 15’i tutuklandı. Başkentte vatandaşları sosyal medya aracılığıyla tuzağa düşüren şebekeye

Gıda Etiketlerinde Yeni Dönem: “Krema” İfadesine Sınırlama Getirildi

Gıda Etiketlerinde Yeni Dönem: “Krema” İfadesine Sınırlama Getirildi

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda etiketlerine yönelik yeni düzenlemeyi kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, Türk Gıda Kodeksi standartlarını karşılamayan ürünlerde “krema” ifadesinin kullanılması yasaklandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, özellikle krema görünü

İlmiye Bergman Belgeseli Talas’ta duygu dolu anlara sahne oldu

İlmiye Bergman Belgeseli Talas’ta duygu dolu anlara sahne oldu

Kayseri’nin öncü kadınlarından İlmiye Bergman’ın hayatını anlatan ’Kayseri’den İlk Türk Kadın Dağcı’ belgeselinin ilk gösterimi, Talas Belediyesi ev sahipliğinde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Program, hem tarihî bir değerin yeniden hatırlanmasına hem

Melisa, moda akademisi sayesinde İtalya’da eğitim hakkı kazandı

Melisa, moda akademisi sayesinde İtalya’da eğitim hakkı kazandı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Moda Akademisi’nde eğitim alan Melisa Avcı, kısa sürede dikkati çeken gelişim gösterdi ve İtalya’daki NABA Üniversitesi’nden burs kazanarak hayallerine bir adım daha yaklaştı.Henüz 18 yaşında olmasına rağmen büyük başarıya im

İsrail’den İran’a yeni saldırı dalgası

İsrail’den İran’a yeni saldırı dalgası

İsrail ordusu İran’ın başkenti Tahran’daki rejime ait hedeflere yönelik yeni bir saldırı dalgası başlatıldığını açıkladı. Gece yarısından itibaren İran’ın farklı bölgelerinde çok sayıda şiddetli patlama yaşandı.ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları

Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn’e yeni füze ve İHA saldırıları

Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn’e yeni füze ve İHA saldırıları

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’e İran tarafından yeni füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları yapıldı.İran’ın ABD varlıklarına ev sahipliği yapan Körfez ülkelerine yönelik misillemelerine yenileri eklendi. Suudi Arabista

Başkan Gülsoy: "Kayseri; Orta Anadolu’nun üretim üssü, ihracatın kalesidir"

Başkan Gülsoy: "Kayseri; Orta Anadolu’nun üretim üssü, ihracatın kalesidir"

Kayseri Ticaret Odası’nda (KTO) Mart Ayı Meclis Toplantısı yapıldı. KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, "Kayseri; Orta Anadolu’nun üretim üssü, ihracatın kalesidir" dedi.Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen meclis toplantısına KTO Yöne

Memur-Sen, ABD Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bıraktı

Memur-Sen, ABD Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bıraktı

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarını ABD’nin Ankara Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bırakarak protesto etti.Memur-Sen tarafından İran ABD ve İsrail savaşı başta olmak üzere bölgede yaşanan çatışmalar

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
60
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
52
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
30
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17