MENÜ

Geleceğin ekonomisi dijitalde şekilleniyor

İhlas Medya Grubu çatısı altında yayın hayatını sürdüren Türkiye’de İş Dünyası Dergisinin geleneksel hale gelen buluşmaları bu kez Gaziantep’te gerçekleşti. ’Dijitalleşmede Yeni Fırsatlar’ başlığı altında gerçekleşen zirve, Gaziantep iş dün...

Yayınlanma: 16 Temmuz 2025 09:47 Güncelleme: 13 Eylül 2025 05:45
Geleceğin ekonomisi dijitalde şekilleniyor

İhlas Medya Grubu çatısı altında yayın hayatını sürdüren Türkiye’de İş Dünyası Dergisinin geleneksel hale gelen buluşmaları bu kez Gaziantep’te gerçekleşti. ’Dijitalleşmede Yeni Fırsatlar’ başlığı altında gerçekleşen zirve, Gaziantep iş dünyasının önemli isimlerini bir araya getirdi.

Gaziantep’in önde gelen iş insanlarının ve kanaat önderlerinin bir araya geldiği ‘Gaziantep Ekonomi Zirvesi’nde, sadece bugünün değil, yarının da fırsatları konuşuldu. Dijitalleşmeyle birlikte tarımdan sanayiye, ihracattan iş yapış biçimlerine kadar yaşanan köklü dönüşüm masaya yatırılırken, Gaziantep’in bu süreçteki öncü rolü ve ‘Anadolu Kaplanı’ndan küresel ihracat devine uzanan başarısı konuşuldu.

Zirvenin açılış konuşmacılarından, Türkiye’de İş Dünyası Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak’ın ‘milat’ olarak nitelendirdiği Gaziantep Sanayi Odası’nın önceki başkanlarından Abdullah Nejat Koçer, katılımcılara sürpriz bir çağrıyla hitap etti. Koçer, ekonomi gazeteciliğinin zorluğunu ve ekonominin Türkiye için temel önemini vurgularken, Celal Toprak ile yıllarca birlikte önemli toplantılara imza attıklarını ve başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirtti.
Koçer, Gaziantep’in 10-15 yıl önce markalaşma, inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve endüstriyel tasarım gibi konuları gündemine aldığını hatırlattı. O dönemde ihracatçı firma sayısının çok az olmasına rağmen, yapılan yoğun çalışmalar ve projeler sayesinde şehrin ufkunu açtığını ve bugünkü başarıya ulaştığını ifade etti.
"İhracatta 11 milyar doları zorluyoruz"
‘Gaziantep Modeli’ olarak bilinen dönüşümün temellerini 1998 yılına dayandıran Koçer, Devlet Planlama Teşkilatı’nın Gaziantep ve Denizli modelleri üzerine yaptığı araştırmayı örnek verdi. 1998’de Gaziantep’in ağırlıklı olarak "uçan halı" olarak tabir edilen gramajsız ve kalitesiz ürünler ihraç eden bir şehirken, Denizli’nin Avrupa Birliği’ne önemli miktarda ihracat yaptığını belirtti. Koçer, o günden bu yana şehrin önüne konulan projelerle bugün ihracatta 11 milyar doları zorlayan ve 200’e yakın ülkeye ihracat yapan bir merkeze dönüştüğünü gururla dile getirdi. Bu başarının, bugünkü gibi yüzlerce toplantı, fikir, vizyon ve şehrin önüne konulan projelerle gerçekleştiğini vurguladı.
Gaziantep’e katkıları nedeniyle onur ödülü verilen Başkan Fatma Şahin’in adına kürsüye gelen Başkan Yardımcısı Halil Uğur, "Kentler için elbette yerel yönetimler çok önemli. Ama esas Gaziantep modeli daha önemli. Kentin bütün önderleri tek vücut gibi. Yani biz bir sorun için Ankara’ya gittiğimizde 30-35 kişi katılır" diyerek yerel yönetimlerin önemine dikkat çekti.
Dijitalleşmenin tarıma yansımaları
Zirvede yerel yönetimlerin Gaziantep ekonomisindeki rolüne de dikkat çekildi. Türkiye’de İş Dünyası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Celal Toprak, Gaziantep’in çok şanslı belediye başkanlarına sahip olduğunu ve bu başarıya katkılarının büyük olduğunu belirtti. Şahinbey Belediyesi Başkan Vekili Halil Uğur ise Gaziantep modelinin yerel yönetimlerin yanı sıra, bütün kanaat önderlerinin dışarıya karşı tek vücut olmasıyla oluştuğunu ifade etti.
Gaziantep İslami Bilimler ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Metin Bedir, dijitalleşmenin önemine vurgu yaparak Gaziantep sanayisinin bir an önce dijital dönüşüme ayak uydurması gerektiğini söyledi. Dijitalleşmenin enerji tasarrufu, işçi tasarrufu ve zamandan tasarruf anlamına geldiğini belirten Bedir, "Dijitalleşmeyle rekabet eden dirençli ülkeler oluşurken bunun artık sanayi için bir zorunluluk olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

10 koyunla başlayan 4 çocuk annesinin en büyük hedefi çiftlik kurmak

10 koyunla başlayan 4 çocuk annesinin en büyük hedefi çiftlik kurmak

Cizre Dirsekli Mahallesi'nde yaşayan 4 çocuk annesi eski öğretmen Gülbahar Bağdur, evlatları gibi baktığı 250 koyunuyla her gün sabahın erken saatlerinde başladığı emeğini, kendi elleriyle ürettiği süt ve peynirlerle taçlandırıyor. Hayvancılığa ilk olarak

Şirketlere yönelik sermaye kaybı düzenlemesinin süresi 2028’e uzatıldı

Şirketlere yönelik sermaye kaybı düzenlemesinin süresi 2028’e uzatıldı

33396 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ değişikliğiyle, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376’ncı maddesi kapsamındaki uygulamanın süresi uzatıldı. Düzenlemeye göre, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden kaynaklanan kur farkı za

Kamu katılım bankaları tek çatı altında birleşiyor 

Kamu katılım bankaları tek çatı altında birleşiyor 

Resmî açıklamaya göre, kamu sermayeli katılım finans kurumlarının tek çatı altında toplanmasını hedefleyen stratejik adımın ilk aşaması 7 Ekim’de imzalanan pay devir sözleşmeleriyle tamamlandı. Bu hamleyle sektörün rekabet gücünün artırılması ve katılım f

İnşaat maliyet endeksi ağustosta yıllık yüzde 29,59 arttı

İnşaat maliyet endeksi ağustosta yıllık yüzde 29,59 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre inşaat maliyet endeksi, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 2,04, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,59 arttı. Aylık bazda malzeme endeksi

Döviz kurlarında son durum

Döviz kurlarında son durum

Küresel piyasalarda dolar endeksi ve ABD tahvil getirilerindeki gerilemeye karşın yurt içi döviz piyasasında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la görüşmelere ilişkin açıklamaları ve ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz pol

Fon katılımcılarının paraları bankalara aktarıldı 

Fon katılımcılarının paraları bankalara aktarıldı 

Ekonomi ve Finansta Milli Vizyon Zirvesi’nde konuşan Şimşek, sermaye piyasalarında sistemik bir risk bulunmadığını vurgulayarak, piyasa bozucu faaliyetlerde bulunanların hukuk önünde tüm mal varlıklarıyla hesap vereceğini söyledi. Toplamda 2 bin 900’e yak

Eylülde en yüksek reel getiri DİBS'te, yıllıkta külçe altında gerçekleşti

Eylülde en yüksek reel getiri DİBS'te, yıllıkta külçe altında gerçekleşti

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde DİBS yüzde 1,18, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,40 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde Amerikan Doları yüzde 0,44, Euro yüzde 1,1

Altın fiyatlarında Fed baskısı: Gözler aralık toplantısında

Altın fiyatlarında Fed baskısı: Gözler aralık toplantısında

Küresel piyasalarda yatırımcıların odağı Fed'in para politikası kararlarına çevrilirken, altın fiyatlarında da faiz beklentilerinin etkisi hissediliyor. Fed'in eylül toplantısına ilişkin tutanaklar, yıl sonundan önce yeni bir faiz artışının gündeme gelebi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
19
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
15
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
13
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
13
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
11
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
11
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
9
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
5
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3